Før kampen: AaFK – Odd

Vi danser bare medaljetogdansen!

Ikke alle kommer seg ut av eksosen med livet i behold, og med ett poeng i handa. Sett under ett så skal vi nok si oss fornøyde med én pinne, og det var usannsynlig gøy å sabotere “Gamle Grus”. Det ble en kamp med defensivt fokus, og de bakre gutta skal ha klapp på skuldra for solid arbeid. Nå ser vi fremover!

Og vi trenger ikke se lenger enn til søndag, for å finne første anledning for tre nye poeng. Da er det Aalesunds som står for tur, og jeg tror de stiller opp med dette laget: Andreas Lie – Mikkel Kirkeskov, Oddbjørn Lie, Vito Wormgoor, Adam Arnarson – Fredrik Carlsen, Vebjørn Hoff – Aron Thrandarson, Franck Boli, Edwin Gyasi – Mostafa Abdellaoue.

Dette er et lag som har slitt lenge, men de har sine forser. Spesielt i Franck Boli og Mostafa Abdellaoue er det mye hurtighet, som kan utgjøre en trussel. Det blir viktig å ta ballfører hardt, samtidig som at bakrommet stenges så langt det er mulig.

Vi møter laget som slipper inn tredje mest, og det er det en grunn til. Ingen i vertenes bakre rekker ville fått plass på vår benk, og sliter med mye. Nøkkelen her vil bli å holde et høyt tempo, samtidig som at det dobles på kantene og indreløperne skaper trykk rundt midtspiss. Da kan dette bli gøy!

Om Aalesund

Aalesunds FK kommer med byen med samme navn, bare med «Å» i steden for «Aa» og uten «s» på slutten. Situert sørvest i fylket spiller laget sine hjemmekamper på Color Line Stadion, et anlegg åpnet i 2005, og som kan ta 10.903 tangotrøyer. Trond Fredriksen tok i fjor vår over treneransvaret, etter at Harald Aabrekk fikk hele fire kamper ved det Aalesundske ror før han måtte ta på seg hatten og spasérstokken.

stadion-color-line-aalesunds-fk

AaFK ble stiftet 25. juni 1914, som byens andre fotballklubb (Rollon stiftet tidligere samme år). Klubben levde fram til våre dager et skyggeliv i norsk fotball, og de var ikke å se i eliten før 2003, Riktignok lå klubben på 2. plass på maratontabellen i Adeccoligaen fram til opprykket, men det skulle altså ta lange tider før fylkets største by skulle få en klubb på toppnivå. De første årene var en real berg og dalbane, og 2007 var den første tippeligasesongen hvor de klarte å unngå nedrykk. Siden den gang har de ikke sett seg tilbake, og klubben har blitt sterkere år for år. I 2009 og 2011 ledet Kjetil Rekdal klubben til deres to eneste nasjonale triumfer, og de har tidvis klart å blande seg inn i medaljestriden. På tross av klubbens korte levetid på toppnivået har klubben hatt flere kjente spillere, som brødrene Riise, Anders Lindegaard, Magne Hoseth, Michael Barrantes og Jonathan Parr. Lars Kristian Eriksen, Andreas Lie og Håvard Sakariassen har spilt for både AaFK og ODD.

Head to head

Oranje, som de sikkert ville blitt kalt i Holland, har takket være kort fartstid i eliten, ikke en imponerende portefølje mot Telemarksheltene. Noen oppgjør har det dog blitt; 27 av det poengmessige slaget. Oddegutta tok tidlig et godt tak rundt vertenes edlere deler, og imponerer med sine 15 seire. Det er langt bedre enn de syv oransjepregede trepoengerne, og de fem poengdelingene. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor gutta leder 55-36.

Men det har ikke vært like festlig på fergearenaen. Faktisk har samtlige Aaleseire kommet her, mens fire av Oddranes triumfer har materialisert seg på denne arenaen. To kamper; i 2003 og 2014, endte med uavgjorter. Vi har også noe å hente på målfronten, der vertene leder 24-16.

Aalesunds form

Etter et fjorår på berg- og dalbanetur, var behovet for stabilitet stort. Laget regnet nok ikke med å ligge i toppen, men satset på en trygg plassering. Dette er lagets fem siste kamper:

21.08: Stabæk – AaFK 3-0

26.08: AaFK – Sarpsborg 08 2-2

09.09: Start – AaFK 1-4

18.09: AaFK – godset 4-2

25.09: Vålerenga – AaFK 0-1

Vårsesongen var miserabel, men laget har fått et solid løft de siste kampene. Alle (unntatt FKH) slår Start, men i de to siste oppgjørene viste de både sportslig og resultatmessig at de er på vei opp av sumpa. Om denne formen fortsetter, så vil de snart ta farvel med nedrykks-kampen.

Forrige oppgjør

20. september 2015 var det dags for å avlegge homsepatruljens favoritter en visitt. Jugendguttene hadde som vanlig ingenting å spille for, annet enn æren foran de 200 som gadd å møte opp. Cirka hundre av disse var på bortetribunen, bare så det er klart.

Det var tydelig at Aalesunderne hadde studert Odd nøye, for allerede etter 20 sekunder ble det første skuddet løsnet. Men i motsetning til Samuelsens uklanderlige stupheading mot Dortmund noen uker i forveien, så var Thrandarsons forsøk av det ufarlige slaget.

Den første store muligheten kom i favør bortelaget. Tre minutter ut i kampen ble et Ruud-innlegg curlet inn. Grytebust forsøkte å buste ballen vekk, men sendte den bare rett i et Oddbein. Flere Oddegutter forsøkte å pirke inn sprettballen, men uten hell. Dermed ble ikke farligheten omsatt.

Men der flaks måtte ha spilt inn i det tredje minutt, var det ren skjær udyktighet som gjorde at Mostafa Abdellaoue ikke sendte vertene i føringen et kvarter ut i kampen. På et innlegg fra Jo Nymo Matland fikk Mos stå helt alene på fem meter, men på uforklarlig vis klarte han å banke ballen minst fem meter over.

Dessverre var skuddkvaliteten betraktelig bedret ti minutter senere. Etter et hjørnespark fikk Mos ballen på 13-14 meter, litt skrått for mål. Han forsøkte seg nok en gang, men sleiven så ut til å bli av den ufarlige sorten. Dessverre førte det til at alle i hvitt ble tatt på senga, da Leke James plutselig ventet på bakre stolpe og pirket inn ledelsen.

Heldigvis tok det ikke lang tid før utligningen kom. Riktigok bar gutta preg av det faktum at de lå under, men det betød ingenting da angrepet ble satt i gang i det 34. minutt. Bentley var destinasjonen for en tversoverpasning, og han så seg ut Nordkvelles løp i boksen. ‘Kvelle dro seg ned mot dødlinjen, og spilte ut til umarkerte Pappa. Faderen satt bredsiden til, og trillet enkelt inn kvitteringen.

Etter hvilen var Odd interessert i å vise seg fram som et helt annet lag. Gutta spilte med gnist, og presset de oransje bakover. Og i det henseende var det svært fortjent at ledelsen ble tatt i det 55. minutt. Bentley vant ballen på sin høyrekant, og forserte innover. På 30 meter var Papsen freidig nok til å stjele ballen fra nigerianeren, før han dro en tunell på Mäntylä og enkelt bredsidet den i det lengste hjørnet. En deilig scoring av leiesoldaten!

Oddegutta virket komfortable i ledelsen, og hadde god kontroll på begivenhetene. Ulrik Flo kunne med litt mer hell satt inn dagens tredje etter 64 minutter, men stryningens stupeading ble møtt av en kvalitetsredning. Vertene slet med å få til noe som helst, og ti minutter før slutt mistet nok de fleste på hjemmetribunen håpet om poeng. Espen Ruud fikk lov til å ta et frispark fra 35 meter, og siktet seg inn mot straffemerket. Der fikk FredrikOJ gå merkelig alene, og TheFredO takket og bukket ballen opp i krysset.

Allerede da begynte det å bli tomt på Color Line, og det så ut til at hjemmelagets håp svant med uttynningen. Odd gjorde som de ville, men ikke mer enn de måtte de siste minuttene, og sikret 3-1-seieren uten unødig energibruk. Dermed kunne gutta reise hjem med en etterlengtet og fortjent triumf.

Skader og karantener

Odd må stille uten Jone Samuelsen, Joakim Våge Nilsen og Fredrik Semb.

Aalendingene må se sin tropp entre banen uten Flamur Kastrati og Mikkel Kirkeskov.

Neste kamp

Odd – FK Haugesund, søndag 16. oktober k. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen og Espen Ruud. To gule: Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen og Rafik Zekhnini.

FKH: Seks gule: Alexander Stølås. To gule: Kristoffer Haraldseid, Derrick Mensah og Nemanja Tubic.

Dommer

Kai Erik Steen

Til slutt:

Om medaljetoget skal opp på skinnene igjen, så må sannsynligvis denne kampen vinnes. I utgangspunktet skal det være grei skuring, men når vi ser på de siste resultatene så bør vi ikke være skråsikre på seier. Her må vilje og tro settes først! Om gutta er forberedt til å ofre alt i den sure vestlandsvinden, så er det gode muligheter for at vi kan feire tre poeng på hjemturen.

Kampstart er søndag 2. oktober kl. 18.00. Det blir dessverre ikke organisert tur, men vi håper at så mange som mulig tar turen likevel. For å avtale reise, overnatting, møteplass osv., så kan du sjekke ut dette facebookarrangementet.

Om du blir igjen i Telemark, så er Fort Falkum stedet for deg! Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. Her blir det seiersbevitnelse, og godt fotballsamvær.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

23. oktober: Rosenborg – Odd. Overnatting

Pris: 200

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.