Før kampen: Aalborg – Odd

Til gutta: Ikke spis pølser før kampen. Kan bli litt tung i skrotten av det.

Etter en deilig triumf nord for ring tre, så vanker det miniferie på gutta! Denne gangen går turen til Aalborg. Riktignok har alle andre enn Dag-Eilev og støtteapparatet forbud mot å oppholde seg i bargata, men minigolf er da gøy det og.

Og så skal det selvsagt spilles kamp. Mandag 13. februar står byens stauteste gutter for motstanden, og med ny trener bak tømmene så skal formen pusses inn mot en spennende sesong.

Tre sentrale punkter

1: Klarer gutta å videreføre den raske ballforflytningen vi så mot Lillestrøm?

2: Blir Jone klar?

3: Hvordan står gutta mot et lag som straks skal sparke serieball?

Bonuspunkt: Er det røde pølser å få kjøpt i kiosken?

Hvem er laget?

Aalborg (for enkelte også kjent som Jomfru Ane Gade) er byen som huser en av Danmarks mest prominente klubber. Med over 100.000 innbyggere skulle man tro at Nordjyske Arenas 14.000 seter fylles jevnlig, men i snitt tas bare halvparten av setene i bruk. 2. januar ble den tidligere Brøndby og Celtic-spilleren Morten Wieghorst kastet inn i trenerrollen, etter et par år på NAV.

I AaBKs logo finner man tallet 1885, men det er i grunn litt jug (hei Fram!), for fotballen ble ikke en organisert del av klubben fra starten. Riktignok var de med på å stifte det danske fotballforbundet (1889), men det var cricket som i førstningen var klubbens aktivitet.

Først i 1903 ble lærkula en permanent del av programmet, da de for første gang tok del i seriespillet. Laget ble etter kort tid en maktfaktor på Jylland, og den jydske seriepokalen fant ofte veien til regionens nest største by. En nasjonal serie ble født i 1929, som et tillegg til de regionale seriene.

I den nasjonale serien ble de værende frem til 1947, da motstanden ble for tøff. Det gikk stadig nedover, og i 1955 måtte de belage seg på spill på Danmarks tredje høyeste nivå. Der ble de dog ikke værende lenge, da sesong nr. to ble avsluttet med opprykk. Fem år senere ble jakten på nivå én fullbyrdet.

60- og 70- og 80-tallet ble en periode med mange opp- og nedturer. Laget rykket ned fra toppen i 1963 og 1971, samtidig som at cupgull og seriebronse ble hanket inn i henholdsvis 1966 og 1969. Lagets første Europacup-kamper ble spilt i 1966, da Everton ble deres banemenn i Cupvinnercupens første runde. Dessverre for supporterne ble det hele vippet i blåtrøyenes favør på overtid, angivelig med hånda. Muligens av en kar ved navn Sundgot? (note til redaksjonen: sjekk dette). Anyhow, anytime.

I 1991 ble Superligaen innført, og Aalborg er en av få klubber som har overlevd hele perioden. Med tiden har dette blitt et lykkelig ekteskap. Det første seriemesterskapet kom i 1995, etter at Aalborg knuste Aarhus på hjemmebane. Restene etter den festen skal fortsatt være å finne i byen. Og toppscorer det året? Erik Bo Andersen …

90- og 2000-tallet har bydd på begivenhetsrike og lykkelige sesonger for AaB. En flere serie- og cupmesterskap har ruslet inn, og laget har ved flere anledninger hevdet seg både i Europa- og Champions League.

Meritter:

DM-turneringen (serien): 4

Pokalturneringen (cupen): 3

Intertoto Cup: 1

En rekke kjente spillere har traktert den rødstripede drakta. Trond Andersen, Daniel Fredheim Holm, Thomas Gill, Jesper Grønkjær, Allan Jepsen, David Nielsen, Rade Prica, Brian Priske, Lukas Spalvis, Kenneth Stenild, Frank Strandli, Fredrik Winsnes og Kjetil Wæhler er alle navn som lyder kjent i norske ører. Nærmere bekjentskap har vi jo også stiftet med nevnte Erik Bo Andersen, Bård Borgersen, Christian Flindt-Bjerg og Jacob Sørensen.

Første kamp

Den første gangen Odd forlot hjemlig grunn for å møte disse danskene, var 28. februar 2008. Det skal sies at stedet var La Manga, men Oddegutta sto da som bortelag. Den gangen var det to klubber med vidt forskjellige utgangspunkt som møttes. Oddegutta hadde nylig rykket ned, mens Aalborgingene på det tidspunktet ledet den danske serien.

Men en eventuell divisjonsforskjell var ikke synlig på matta. Riktignok var Aalborg det førende laget de første 45 minuttene, men et sterkt forsvar hadde få problemer med å holde unna. Ettersom kampen skred frem produserte de sorte og hvite mer, og både Gulsvik og Kovacs burde satt ballen i nettet. Da så ikke skjedde, ble vi som så på avspist med to smultringer.

Den historiske duellen

Dette er ikke et oppgjør som er preget av mange mål. På tre kamper har vi fått fem mål, og dessverre så er det Aalborgerne som står for fire av disse. Og samtlige av disse målene kom så langt tilbake som i 1976, da dagens verter tok turen til Skien. Med andre ord så har vi fått fem mål på nesten 41 år …

Forrige oppgjør

Ok, da ligger det i kortene at også det forrige oppgjøret endte 0-0. For helt nøyaktig to år siden (13. februar 2015) tok Odd turen til Aalborg, for å måle krefter mot 16. delsfinalistene i Europa League. I motsetning til 2008, så var det to topplag som barket sammen. Dessverre ble oppgjøret i all hast flyttet fra Aalborg stadion, til Vejgaard stadion. Og deretter til Vejgaard GAMLE stadion. Ja, du leste riktig. Det var, som navnet hentyder, ikke en matte som innbød til finspill.

Oppgjøret bar preg av et underlag som stedvis gav himmelbjerget konkurranse. Å kunne holde ballen langs bakken forble en våt drøm i store deler av kampen. Men det be likevel spennende, og et tent Oddelag gjorde det vanskelig for rødpølsene. Etter 35 minutter burde Espen Ruud sendt gjestene i føringen, men ellevemeterssparket forsvant et godt stykke utenfor. Oddrane produserte flere feite sjanser, men da underlag og vinterrust var to signifikante elementer, rant det ut i 0-0.

Sesongen så langt

Aalborg har så lagt hatt en skuffende sesong, og det var nok mange som trodde de skulle gjøre det bedre enn den 8. plassen de nå innehar. I Danmark har de et sånt komplekst Hypercubeish seriesystem som vi ikke har plass til å utbrodere her, men kort sagt så deles serien i to etter 26 spilte runder. De seks beste spiller om alt det gøye, mens de under der nesten må vinne i lotto for å kunne få en E-cup-plass. Nå er det fem runder igjen til serien deles, og Aalborg har fortsatt fire poeng opp til 6. plass.

Nå er vårsesongen rett rundt hjørnet, og med en ny mann bak spakene har Aalborg brukt mye tid på å få ting på kjøl. Forårets treningskampsesong har gitt varierende resultater. Laget har tapt mot Hoffenheim (0-2), Örebro (0-1), Shakhtar Donetsk (0-3) og Djurgården (0-0, tapte straffekonk), mens triumfer har kommet mot Hobro (2-0) og Häcken (1-0).

Utilgjengelige spillere

Sondre og Rafik sto ikke på listen utgitt av Odd her om dagen. Vi tar hintet, og antar at de ikke spiller.

Hvordan det står til i Danmark vites ikke.

Neste kamp

Odd – Notodden

22.02.2017

Rjukan

Dommer

Egon Olsen? Han danske, naturligvis.

Til slutt

Det blir en hard nøtt som møter oss på mandag. Aalborg er høy skandinavisk klasse, til tross for at prestasjonene i serien har vært skuffende. Laget deltar ofte i Europa, og de vet hvordan de skal knekke utenlandsk motstand. Her er det på ingen måte gitt at Oddegutta vinner, selv om førsteellevergutta skal kjøres inn.

Men helt seriøst … de HAR røde pølser i kiosken? Værsåsnill?