Før kampen: Aalesund – Odd

Oransj ser best ut på klementiner!

Det er helt sant. Søndag tar Odd turen til Ålesund, for å ta fatt bå byens store sønner.

Tre sentrale punkter

1: Klarer vi å øke trykket i boksen. Lite bevegelse fra indreløperne har vært et problem i det siste, og det er essensielt å få flere menn rundt Occéan. Da får Olly mer rom å boltre seg i, og andre kan plukke opp nedfallsfrukten rundt kanadieren.
2: Lillebror Abdellaoue er mannen å se opp for. Han har signert nesten halvparten av lagets scoringer, og må stoppes.
3: Hvem stiller på Odds ankerplass? Overgangspraten kan påvirke Oldrup, og det kan hende at det kan være fornuftig å starte med Våge Nilsen sentralt, om situasjonen andre steder på banen tillater det.

Hvem er AaFK?

Aalesunds FK kommer med byen med samme navn, bare med «Å» i steden for «Aa» og uten «s» på slutten. Situert sørvest i fylket spiller laget sine hjemmekamper på Color Line Stadion, et anlegg åpnet i 2005, og som kan ta 10.903 tangotrøyer. Trond Fredriksen tok i 2015 over treneransvaret, etter at Harald Aabrekk fikk hele fire kamper ved det Aalesundske ror før han måtte ta på seg hatten og spasérstokken.

AaFK ble stiftet 25. juni 1914, som byens andre fotballklubb (Rollon stiftet tidligere samme år). Klubben levde fram til våre dager et skyggeliv i norsk fotball, og de var ikke å se i eliten før 2003, Riktignok lå klubben på 2. plass på maratontabellen i Adeccoligaen fram til opprykket, men det skulle altså ta lange tider før fylkets største by skulle få en klubb på toppnivå. De første årene var en real berg og dalbane, og 2007 var den første tippeligasesongen hvor de klarte å unngå nedrykk. Siden den gang har de ikke sett seg tilbake, og klubben har blitt sterkere år for år. I 2009 og 2011 ledet Kjetil Rekdal klubben til deres to eneste nasjonale triumfer, og de har tidvis klart å blande seg inn i medaljestriden. På tross av klubbens korte levetid på toppnivået har klubben hatt flere kjente spillere, som brødrene Riise, Anders Lindegaard, Magne Hoseth, Michael Barrantes og Jonathan Parr. Lars Kristian Eriksen, Andreas Lie og Håvard Sakariassen har spilt for både AaFK og Odd..

Første kamp

Vi må tilbake til 12. september 1976 for å finne det aller første oppgjøret mellom lagene. Sesongen var på hell, og nyopprynglingene fra sunnmøre måtte kjempe for å unngå å falle ned igjen. Det var i sterk kontrast til Odds sesong, da Kjell Erhardt Johansens gutter for n’te gang jaget opprykk til eliten.

Men det skulle bli en tøff kveld på Kråmyra for de tilreisende. Hele tre baller endte opp i sekken, noe som i stor grad bidro til at Oddegutta måtte ut i nok en opprykksplayoff, mens vertene unngikk direkte nedrykk.

Den historiske duellen

Aalesund er en motstander vi gjerne skulle møtt oftere. For av 28 kamper har 15 endt med Odd-triumf, mens sunnmøringene står med åtte seire. Noe jevnere er det når det kommer til antall scoringer, der 55-37 er det harde tallene.

Men det er i hovedsak på hjemmebane trepoengerne har kommet. For det har tidvis vært mager fangst på veien, selv om gutta står med flest seire siden opprykket i 2008. Fire seire er ikke noe å være flaue over, men det er bare halvparten så godt som det hjemmelaget kan diske opp med. To kamper har endt uten triumfator.

Forrige oppgjør

Odd hadde akkurat gitt fra seg 2. plassen, og kjempet med Brann og Molde om den nest edleste valøren. 25 runder lå under beltet, og 2. oktober 2010 tok Fagermo og gjengen turen til Color Line stadion. Aalesund hadde på sin side en helt annerledes formkurve, og måtte vinne for å holde seg over streken.

Og det startet ganske bra for de tilreisende. Odd hadde mye ball i innledningen, men uten at store sjanser kan nevnes i fleng. Helt mulighetsfritt var det ikke de første minuttene, men det nærmeste gutta kom var en halvsjanse som Fredrik Nordkvelle ikke tok spesielt godt vare på.

Dessverre skulle den fine innledningen få en brå slutt. Etter 12 minutter hinket Rafik Zekhnini av banen, og uten Olivier Occéan på banen måtte Vegard Bergan inn og gjøre jobben som midtspiss. Det var en mildt sagt uvant jobb for den høyreiste stopperen.

Spillet jevnet seg ut etter den tidlige utskiftningen, men stor unøyaktighet sørget for at det skjedde fint lite. Først etter 28 minutter kunne det skjedd noe, men Riski klarte ikke å forsere den siste forsvareren.

Ti minutter senere lå ballen i ksssa. Fredrik Oldrup Jensen fikk leke med kula på 25 meter, og banket til. Ballen forsvant utagbart inn bak Andreas Lie, men i euforiens øyeblikk steg en festbrems frem. Dagens pipemisbruker hevdet at hardnakket at Riskis offsideplasserte legeme var en aktiv del av spillet, og som kjent så er det ofte idiotene som sitter med makta.

Resten av omgangen? Gjesp.

Odd startet den andre omgangen som den første, og spilte ball uten nevneverdig sjanseproduksjon. Men der vertene var ufarlige før hvilen, så begynte de å skape saker de gangene de fikk fatt på kula. Først etter 55 minutter, da Gyasi fikk ballen på kanten. Hollenderen gjorde som han ville mot Bentley, og dro seg ned mot dødlinja. I feltet fant han Fredrik Carlsen, men til alt hell er ikke rødtoppen verdens mest målfarlige idrettsutøver. Han fikk riktignok rettet forsøket mot kassa, men midt i målet hadde sondrebassen full kontroll.

Det skjedde fint lite mellom de få målsjansene i denne omgangen. Drøyt 20 minutter etter hvilen kom Odd til sin første sjanse, da Bentley tok ballen i egne føtter. Han dro seg inn i boksen, og banket til. Dessverre er Andreas Lie en dreven musiker, og var med på nigerianerens noter.

Det skulle tydligvis gå ti minutter mellom hver severdighet i dette oppgjøret. 77 minutter var spilt da AaFK kom til sin neste mulighet. Gyasi fikk plutselig skyte fritt i boksen, men denne gangen ble forsøket blokkert av en heroisk Odder.

Dog kunne ikke de tilreisende holde unna inn i evigheten, og fem minutter før slutt falt avgjørelsen. Aalendingene ble tildelt frispark (sikkert ufortjent) på 25 meter. Skuddet snodde seg gjennom muren, men heldigvis fikk en forsvarer fatt i ballen. Lettelsen ble vasket vekk nesten umiddelbart, da klareringsforsøket endte opp i Gyasis føtter. Han forsøkte seg igjen i boksen, og denne gangen svant ballen over mållinja.

Oddegutta prøvde seg på et sluttkjør, men hadde lite å stille med. Dermed ble det et knepent tap, noe som førte til at bergenserne kunne gli fra i sølvkampen.

Sesongen så langt

Lenge så det ut til at Ålesunderne skulle ende 2016 i misere, men en solid sluttspurt sørget for at det ble en fin-fin niendeplass. Dette året er målet å forbedre dette.

Og det har til nå gått langt bedre for oransjetrøyene, enn på samme tid ifjor. Laget befinner seg på 7. plass, mye takket være at det slippes inn lite. Bare fire lag er gjerrigere enn Trond Fredriksens lag.

Men de fem siste kampene har ikke båret de deiligste frukter. Laget har riktignok vunnet to kamper, men det er mot Byåsen (2-0) og Kjelsås (1-0). Poengdeling ble fasiten mot Brann og Kristiansund (begge 1-1), mens de måtte se seg slått 0-1 hjemme mot Haugesund.

Utilgjengelige spillere

Thomas Grøgaard er skadet, men ellers så skal alle være klare.

Hvordan det står til i jugendbyen vites ikke.

Neste kamp

Odd – Ballymena United
29.06, kl. 19.00
Skagerak Arena

Neste eliteseriekamp:

Odd – Sarpsborg 08
02.07, kl. 18.00
Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Pape Pate Diouf og Olivier Occéan.

S08: To gule: Matti Lund Nielsen, Anders Trondsen og Kristoffer Zachariassen.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt

Etter tre poengdelinger og smultringer i alle retninger, så seiler dette frem som en viktig kamp. Ikke fordi vi på død og liv må vinne, men fordi prestasjonene foran mål snart må snu. Det er på tide å se kula rulle over mållinja! De har vist det før; vi vet at gutta har formelen inne. Vi har trua!

Kampstart er søndag 25. juni kl. 18.00. Odd arrangerer chartertur oppover, men om du ikke har meldt deg på nå så er det dessverre for sent. Vi håper at du finner veien til jugendlandet uansett!

Men om du ikke skal oppover, så er Fort Falkum klar for å hjelpe deg. Fortet åpner dørene kl. 16.30, og på sedvanlig vis kan alle over 18 år rusle inn.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd