Før kampen: Ballymena – Odd

På med hjelmen, vi skal ut på tokt igjen!

I mer en tusen år har briter fryktet menn fra nord, og styrkeforholdet er omtrent likt nå som da. Hvertfall i klubbfotballsammenheng. Det er duket for Ballymena United mot Odd!

Tre sentrale punkter

1: Normalt sett er hjemmebane en stor fordel i Europa, men siden kampen ikke skal spilles i Ballymena så bortfaller dette. At det også er kunstgress på dagens kamparena taler i enda større grad til Odds fordel.

2: Vi så det da Odd var på sitt beste i hjemmeoppgjøret: Deltidsspillerne henger overhode ikke med når Oddrane skrur opp tempoet.

3: Spiller Sigurd Haugen?

Hvem er Ballymena?

Ballymena United FC er en Nord-irsk klubb, fra byen Ballymena som ligger ca. fire mil nord for Belfast. Der spiller de sine hjemmekamper på Ballymena Showgrounds, som kan pakke inn omtrent 4.500 tilskuere. Den tidligere Manchester United-spilleren David Jeffrey er mannen bak roret, og han har vært i den posisjonen siden mars 2016. Lagets største rivaler (ifølge Wikipedia) er Coleraine, som så mange vet skal møte Haugesund denne runden.

Ballymena United så dagens lys i 1934, etter at Ballymena FC ble suspendert fra ligaen på grunn av ulovlige utbetalinger til amatørspillere. Den nystiftede klubben tok over BFCs plass i seriesystemet, og satset hardt med nyansettelsen av den da anerkjente treneren Joe Millar. Men det gikk ikke som ventet, og de slet lenge i bunnen.

Med nye krefter bak spakene fikk klubben ny giv på slutten av 30-tallet, og de rakk å spille flere cupfinaler før krigens realiteter slo inn. All fotball i provinsen ble suspendert, og Showgrounds ble annektert av militæret.

Etter krigshandlingene tok det tid før klubben fikk stablet lag og bane opp på beina. Først i 1947 deltok de igjen i Irish league, og redebuten endte med en fin-fin 6. plass. Men til tross for den lovende starten; bortsett fra noen gode prestasjoner i de ulike cupene så ble det ikke mye å juble for de påfølgende tiårene. Laget var ved et par anledninger nære seriegull, men stort sett så var midt på treet gjengangeren for den populære klubben.

1979-1989 er det som omtales som gullårene i klubbens historie. Under ledelse av Alan Campbell kjempet laget om sølvtøy hver sesong, og allerede i 1979/80 klokket de inn en 2. plass i Irish league. Det betød at laget for aller første gang skulle delta i en UEFA-turnering. De påfølgende sesongene ble kjennetegnet av gode resultater i cupen, og nesten like gode ligaprestasjoner.

Først i 1995 ble opp- og nedrykk innført i Irish league. Det slo uheldig ut for The Braidsmen, som umiddelbart måtte ta turen ned i First Division. Der ble de værende i to sesonger, før det igjen bar opp. Gjensynet med toppdivisjonen så lenge ut til å vandre inn i lyckliga gatan, da laget overrasket alle og ledet serien ved juletider.

2000-tallet har vært preget av store variasjoner. Laget tilbragte flere sesonger i First Division, mye takket være skrantende økonomi. De siste årene har de dog klart å stabilisere seg som en klubb å regne med, og de henter inn titler fra tid til annen.

Kunnskap om Nord-irske spillere er nok en mangelvare i Norge, og det er ikke mange navn som lyder kjent. Men noen vil nok nikke anerkjennende til enkelte tidligere og nåværende Ballymena-spillere. Vi tenker da på Tim Dalton,George Dunlop, Rory Hamill, Paul McGee, Jim Platt, Brendan Rodgers, Tommy Sloan, Geoff Twentyman og Nigel Worthington.

Meritter:

Irish cup: 6 (1927/28(som Ballymena FC), 1939/40, 1957/58, 1980/81, 1983/84, 1988/89)

Northern Ireland Football League Cup: 1 (2016/17)

City cup: 1 (1971/72)

Gold cup: 1 (1974/75)

Ulster cup: 2 (1960/61, 1980/81)

Festival of Britain cup: 1 (1951/52)

Irish League First Division. 1 (1996/97)

County Antrim Shield: 6 (1947/48, 1950/51, 1975/76, 1979/80, 2012/13, 2015/16).

Første kamp

Dette er den andre kampen mellom lagene … den første ble spilt sist torsdag.

Sesongen så langt

(Etter en noe skuffende 2015/16-sesong, så var det nok ikke mange som hadde høye forhåpninger til den nylig avsluttede sesongen. Men det endte likevel mye bedre, da de nettet hele 75 ganger og kapret en flott 4. plass. De har scoret mange mål gjennom hele sesongen, noe som også gjenspeiler seg i avslutningen. Da slo de Cliftonville (4-1), Crusaders (3-0), Dungannon Swifts (5-2) pg Glenavon (2-1). Poengdeling ble fasiten mot rivalen Coleraine (1-1). )

Utilgjengelige spillere

Rafik Zekhnini og Thomas Grøgaard er ikke med. Joakim Våge Nilsen er usikker, men ellers så skal alle være klare.

Tilstanden hos Ballymena United kan man bare gjette seg til.

Neste kamp

Neste kamp i Europaliga-kvaliken går 13. juli mot FC Vaduz (Liechtenstein) eller Bala Town (Wales). Det blir da bortekamp, og respektives kamp. Respektives kamp starter kl. 19.00, og Vaduz vant 2-1 i Wales.

Dommer

Radek Prihoda (Tsjekkia)

Til slutt

Med 3-0 fra det første oppgjøret så skal dette være plankekjøring, og nesten all logikk tilsier at det blir det. Dette skal enkelt og greit ikke skusles bort. Samtidig vet vi at sjokkresultater kan skje, og vi må ikke være så blaserte at vi ikke tror det kan skje oss! Tre mål har blitt hentet opp ved tidligere anledning; og det holder at man skaper tre sjanser. Gutta må være årvåkne fra første øyeblikk, og ideelt sett feie all tvil til side så fort som mulig.

Kampstart er torsdag 6. juli kl. 20.45 (19.45 lokal tid). Odd arrangerer charterfly, men dette er nå fullt. Men om du enda ikke har sikret deg din plass, så håper vi at du likevel kommer deg til den Nord-irske hovedstaden!

Da vi ikke har rettigheter til å streame kamper, så har Fort Falkum dessverre ikke mulighet til å vise dette oppgjøret.

Kommende turer

BallymenaOdd

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd