Før kampen: BK Häcken – Odd

Skal vi gjøre som Karl Johan, bare motsatt?

Er sex bedre enn å slå godset? Tvilsomt. Ja, det var bare en treningskamp, men et stikk er et stikk, og vi har tatt det første! Og det var fortjent, for sett over ett var gutta hakket bedre enn beboerne under eksosen. Det beste ble gjort i første omgang, og det er spesielt venstresiden som skal ha æren for det. Grøgaard, Nordkvelle og Zekhnini har virkelig funnet tonen, og sammen skapte de tidvis magi ved sidelinjen.

Mandag er det Häcken som skal få kjenne på venstresidens relasjoner. Som oss så er ikke disse i sesong, og det er umulig å si hva slags lagoppstilling de disker opp med. Men om jeg skal dømme utifra det jeg har sett på youtube, så er det et lag som foretrekker en direkte spillestil, hvor bakrommet ofte oppsøkes. I det henseende er det viktig at backrekka følger med på truende bevegelser, samtidig som at førsteforsvaret presser ballfører hardt. Offensivt så må gutta videreføre mye av det vi så mot godset. Med trykk i boks, dobling på kant og høyt tempo, så kan det bli interessant på Hisingen mandag kveld.

Om BK Häcken

Häcken tjener til sitt daglige knekkebrød på øya Hisingen, Gøteborg. Der sparker de ball på nybygde Bravida Arena, som kan ta opp mot 6500 tilskuere. De gulsvarte trenes av Peter Gerhardsson, noe som har vært tilfellet 2009. Ved sin side har han ikke ukjente Reine Almqvist, som tidligere har trent blant andre Djerv 1919, Fredrikstad, Bryne og FK Tønsberg.

Stadion: Bravida Arena (BK Häcken)

Historien om BK Häcken startet en varm augustdag i 1940, da stedets 14- og 15-åringer ønsket å delta i det offisielle seriesystemet. Opprinnelig var planen å gi den nye klubben navnet Kick, men da dette navnet allerede var i bruk, ble forslaget avvist. Istedet valgte guttene å saluttere fotballspillets omgivelser, og varme tanker sendes nok fortsatt til hekken som den gang omkranset banen.

Jyplingene markerte seg fort, og genererte alt i 1951 nasjonal interesse, da laget var klare for daværende 3. divisjon. Der skulle de bryne seg på kjente klubber som Halmstad, Kalmar og Landskrona. Det klarte de med bravur, og kometlaget fløy som en kanon gjennom divisjonen. På 50- og utover i 60-tallet var klubben en stødig deltaker i 2.- og 3. divisjon. Dog begynte det å mørkne på Rambergsvallen, og laget måtte ta turen ned i 4. divisjon i 1967. De slet med å gjenskape forgangs bragder, og da det syvende tiåret ble innledet, måtte laget ta fatt på motstand i 5. divisjon. Dog ble de værende på sjette nivå i bare én sesong, og nok en gang kunne underdogen fra Gøteborg starte klatringen. I 1978 var de nok en gang deltagende i 2. divisjon, og der markerte de seg med to strake tredjeplasser.

De lovende tendensene vedvarte på 80-tallet, og gjennombruddet kom i 1982, da IFK Norrköping ble beseiret i kvalik. 1983 står skrevet med gullskrift i klubbhistorien, da Reine Almqvist kunne lede klubben ut i dens første allsvenske sesong. Dessverre for deres håpefulle ble det en sesong med mange nedturer, og oppholdet på øverste nivå ble kortvarig. Laget jaktet umiddelbart opprykk, men måtte vente i ti år før det ble realisert. I mellomtiden nådde de cupfinalen i 1989, der Djurgården ble for sterke.

Men i 1993 var det duket for comeback i det gjeveste selskapet, og det ble kronet med en respektabel sjetteplass. Denne gleden ble kortvarig, for i sesong nummer to ble motstanden for hard, og laget rykket ned igjen. De påfølgende årene ble en berg- og dalbanetur for alle som satt på, og først på slutten av 2000-tallet kunne de gulsvarte ansé seg selv som en etablert Allsvensk klubb. I 2010 spilte klubben sin tredje Allsvenske sesong på rad, og siden den gang har klubben stort sett endt på øvre halvdel. Best var de i 2012, da laget bare hadde Elfsborg foran seg. Dermed fikk de fingrene sine på «Stora silvret». Bare så det er klart, så opererer svenskene med fire medaljer, i denne rekkefølgen: Guld, stora silvret, lilla silvret og brons.

Til tross for klubbens relativt beskjedne prestasjoner (sett over ett), så har de hatt flere kjente (hvertfall i norsk sammenheng) spillere på lønningslista. Blant andre kan vi nevne Kari Arkivuo, Domonic Chatto, Tobias Hysén, Kim Källström, Roger Risholt, Janne Saarinen, Stig Tøfting og Patrick Walker. Én mann har spilt for begge bataljister, da Mattias Andersson i sine yngre dager gjorde sine løp for Häcken.

Head to head

Dette blir det første møtet mellom lagene.

Häckens form

Selv om de er en liten klubb, så har Häcken bevist at de kan bite fra seg. Dog har laget variert noe fra år til år, og de har nok som mål å forbedre 7. plassen de endte på i fjor. Dette er lagets fem siste kamper:

04.10.2015: IFK Norrköping – Häcken 3-1

19.10.2015: Häcken – GIF Sundsvall 3-1

25.10.2015: Häcken – Elfsborg 5-2

31.10.2015: Helsingborg – Häcken 1-2

03.02.2016: Häcken – GAIS 1-0

Laget avsluttet fjorårets Allsvenskan på fortreffelig vis, da både Elfsborg og Hammarby er sterke lag. Seieren mot GAIS var oppskriftsmessig.

Neste kamp

Elfsborg – Odd, 11. februar kl. 13.00

Borås Arena

Skader og karantener

Jone Samuelsen var småsyk mot drammenserne, mens Zekhnini som kjent måtte hinke av. Hvordan ståa er hos disse vites ikke, men ellers skal alle andre være klare.

Hvordan det står til blant de gulsorte svenskene vites ikke.

Dommer

Kanskje en svensk en.

Til slutt

Det er alltid gøy å slå svensker. Det fikk vi ettertrykkelig kjenne på ifjor, og det er ikke oss imot å videreføre denne trenden!

Kampstart er mandag 8. februar kl. 18.00. Det blir ikke organisert reise, men om du klikker deg inn på dette facebook-arrangementet, så får du anledning til å ordne samkjøring, møteplasser osv.

PS: Heller ikke til Elfsborg 11. februar blir det organisert reise. Men også her får du anledning til å ordne samkjøring osv., hvis facebook-arrangement finner du her.