Før kampen: Bodø/Glimt – Odd

3.200 kilometer på tre dager? Null stress!

Kampen i Hellas ble på ingen måte den festen vi håpet på. Gutta slet i varmen, og gav seg selv et vanskelig utgangspunkt før returen, selv om det skal være fullt mulig å slå det som egentlig er et middelmådig lag. Det er vel egentlig bare å se fremover, og håpe på det bedre?

Og det kan fort bli bedre, da Oddegutta tar turen til Bodø på søndag. Der venter et nedrykkstruet Glimt, som sannsynligvis stiller med dette laget: Hannes Halldorsson – Emil Jonassen, Martin Bjørnbak, Brede Moe, Daniel Edvardsen – Thomas Jacobsen, Mathias Normann, Ruslan Babenko – Trond Olsen, Fitim Azemi, Milan Jevtovic. Et lag uten de store stjernene, hvis vi ser bort fra den innleide islendingen bakerst. Dette er et ganske typisk 4-3-3-lag, med en spillestil som er noe i nærheten av det Deilef og gutta driver med. Dog spiller de noe smalere, og store kontringskapasiteter i Trond Olsen og Milan Jevtovic. Det er noe gutta må se opp for, og rommene bakenfor må begrenses når det er mulig.

Nå som gutta har kommet hjem fra varmen, så må tempoet skrus opp igjen. Vertene vil slite om ballen flyttes fort nok, samtidig som at dette backes opp med flere samtidige bevegelser. Backene må i enda større grad skape overtall på kantene, samtidig som at indreløperne truer rommene i og utenfor boksen.

Om Bodø/Glimt

Innenfor Store og Lille Hjartøya, ligger Bodø. Der finner vi også Aspmyra stadion, hvor dagens motstander Bodø/Glimt spiller. Dette er et anlegg som kan håndtere omtrent 7400 tilskuere, eller omtrent 270.000 stripemetre tannkrem. Trener er Aasmund Bjørkan, som tok over etter at Jan Halvor Halvorsen festet blikket på grønnere gressmatter hos søringan.

Stadion: Aspmyra Stadion

I 1916 hadde fotballen i Bodø trange kår, og en gruppe visjonærer gikk sammen og stiftet fotballklubben Glimt. Laget vant sin første kretsmestertittel i 1919, men liten konkurranse og dårlig økonomi gjorde at aktiviteten og interessen ikke var all verden. Men dette hjalp seg etterhvert, og siden de vant sitt første nordnorske mesterskap i 1930 har klubben vært en bærebjelke i nordnorsk fotball. I 1963 fikk nordnorske lag innpass i cupen, og det ble markert ved at Glimt tok seg til kvartfinalen, hvor topplaget Frigg ble for sterke. Og ni år senere, i 1972, fikk landsdelen delta i den allnorske serien. De fikk sin egen 2. divisjonsavdeling, hvor vinneren måtte spille kvalik mot de andreplasserte lagene fra de andre avdelingene. Glimt var suverent best i sin avdeling, men maktet ikke kvalifiseringen de to første årene, men på det tredje forsøket gikk det. I mellomtiden vant laget cupen i 1975. I debutsesongen 1977 tilbakeviste laget all tvil, og kapret sølv i både serie og cup. Men glamoren forsvant fort, og laget beveget seg opp og ned på divisjonsstigen på 80-tallet. I overgangen til 90-tallet skjedde det ting på Aspmyra, og i 1993 var de igjen klare for toppspill, med Trond Sollied ved roret. De tok sølv på første forsøk, og i cupen gikk det helt inn. Årene etter bar preg av varierende prestasjoner, da laget gikk fra sesonger i toppen til å kjempe mot nedrykk. I 2005 brast det, og laget fikk Adeccofotball å tenke på det følgende året. Der ble de værende til og med 2007, da de igjen kvalifiserte seg til tippeligaen. Der ble de værende i to år, før det bar ned igjen. Først i 2013 var de gode nok til å rykke opp, noe de klarte med bravur etter å ha vunnet 14 av 15 hjemmekamper. I redebuten befestet de plassen over kvalifiseringen, etter å ha scoret 45 og sluppet inn 60 mål.

Flere kjente spillere har vært innom Aspmyra. Blant andre kan vi nevne Harald Berg, Stefan Johansen og Erik Hoftun. Oddere med fartstid i Bodø er Olof Hvidén-Watson, Bent Inge Johnsen, Håvard Sakariassen, Bengt Sæternes, Martin Wiig og Emil Jonassen.

Head to head

Selv om avstanden mellom Skien og Bodø er stor, så har Odd opparbeidet seg en anstendig portefølje av oppgjør mot de gulkledde. Hele 29 av det poengmessige slaget har gått av stabelen, og det er to jevnbyrdige lag som går til dyst. For lagene har vunnet 13 hver, mens de resterende tre har rent ut i broderlig deling. I målprotokollen er det ikke like jevnt, men forhåpentligvis er det ikke lenge til Glimts 64-55-ledelse er visket ut. Men på Aspmyra er det ikke tvil om at vertene har vært på hjemmebane. Riktignok er ikke marginen veldig stor, men 7-5 er knapt i Glimts favør. To av de tre poengdelingene har kommet ved flyplassen. Når det kommer til nettkjenninger, så de colatanngule borret inn 30, og fått 20 andre veien.

Forrige oppgjør

19. april 2015 var forrige gang Glimt og Polarsirkelen skulle forseres. Glimterne hadde åpnet med to tap, og med seksti 2014-baklengsmål i mente, så var det ikke tvil om at Heltene var favoritter.

Og det tok ikke lang tid før favorittstempelet ble rettferdiggjort. På en corner fant vertene ut at det ikke var anstrengelsene verdt å markere Frode Johnsen. Om de angrer nå vites ikke, men Frodesan både takket og bukket ballen inn i kassa. Gutta kjørte kampen, men var ikke fremmede for å gi hjemmepublikummet litt å varme seg på og. Vertene skapte sine farligheter på kontringer, og det var som et resultat av dette at de gule ble tildelt hjørnespark. Kula fikk vandre gjennom hele feltet, og møtte først lær på 12-13 meter, skrått for mål. Lærets eier var Trond Olsen, og sammen med læret sørget han for at ballen fløy forsvinnende fort i retning kassa. Sondrebass rakk knapt nok å rekke opp lillefingeren, og var sjanseløs på prosjektilet.

Men Oddegutta var ikke særlig interessert i denne stillingen, og presset på for lagets andre mål. Bare tre minutter etter nettkjenningen i den ene enden, ble det sus i den andre enden. Glimterne gjentok suksessoppskriften fra Odds første scoring, men denne gang ved å la Steffen Hagen stå alene. Den blide sørlending ble plutselig enda blidere, selv om feiringen kanskje ikke sto i stil med scoringen. Dessverre skulle det vise seg at Odd-forsvaret lot seg inspirere av vertenes defensive innsats. Bare minutter etter ledelsen fikk Papa Ndiaye stå alene i feltet, og da innlegget kom, banket han ufortrødent ballen ned i hjørnet.

Etter hvilen så var det ikke tvil om hvem det var som ville mest. Oddegutta kastet bort et helt fjell med sjanser, og tidvis så det ut til at gutta hadde trent på å treffe alt annet enn målet. Heldigvis varte ikke denne sleivskytingen kampen ut. Etter 71 minutter fikk Fredrik Nordkvelle ballen på 20 meter. Med en rå tofotsfinte sendte han halve Bodø ut i saltstraumen, og han avsluttet det hele med en uovertruffen markkryper. Etter dette så ikke gutta seg tilbake, og seieren ble sementert ti minutter før slutt. På en kontring fikk Håvard Storbæk ruge på kula. Kikket opp, og fant en sprintende Ole Jørgen Halvorsen. Tryslingen sørget for at ball møtte hode på 13 meter, og med et perfekt stup ble Pavel Londak utmanøvrert. Dermed kunne gutta juble på vei hjem, ikke minst for at laget hadde tatt sin fortjente tabelltopp.

B/Gs form

22.05: B/G – Aalesunds FK 0-1

25.05: B/G FK Haugesund 3 – 3. Glimt vant straffekonken.

29.05: Viking – B/G 2-0

02.07: B/G – Rosenborg 0-0

08.07: Start – B/G 1-4

Disse tallene viser med tydelighet hvorfor Glimt sliter. Det scores ganske lite og slippes inn ganske mye, og summen av dette er negativt. Poengdeling mot Rosenborg er sterkt, men ellers så er det lite å rope hurra for. Alle banker Start.

Skader og karantener

Jone Samuelsen er usikker, men ellers så skal alle være klare.

For Glimt er Simon Thomas ute.

Neste kamp

Neste tippeligakamp:

Odd . Viking, søndag 24. juli kl. 18.00

I faresonen:

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Lars-Kristian Eriksen og Jone Samuelsen.

Viking: Fire gule: Anthony Soares. To gule: Kristoffer Haugen og Björn Daniel Sverrisson.

Dommer

Tom Harald Hagen

Til slutt

Det er på tide å plukke opp hansken fra Aalesund. Ferien i Grekland er over, og skal vi henge med i gullkampen så må denne kampen vinnes. Mot et Glimt som ikke er i kalassform så skal favorittstempelet innfris, uansett.

Kampstart er søndag 17. juli kl. 18.00. Oddrane arrangerer for én gangs skyld ikke tur, men vi håper at så mange som innfinner seg på Aspmyra uansett. Om du vurderer å ta turen, så kan det lønne seg å ta en titt på dette facebookarrangementet. Her kan du avtale transport, overnatting, møteplasser osv.

Om du ikke skal til Bodø, så ønskes du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. Her kan du sammen med andre sorte og hvite sjelevenner bevitne nok en triumf på bortebane!

Kommende bortekamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.