Før kampen: Brann – Odd

Skal vi gidde å lande nå?

IKKE FAEN! Du verden, dette var på grensen til erotisk. Har vi noen gang opplevd en bedre serieåpning? Hvertfall ikke siden ifjor! Det har blitt en vane det, å grisedenge seriemesteren fra fjoråret på åpningsdagen. Dog blir nok det en utfordring til neste år, da vi må implodere og knuse oss selv. Knuse og bli knust.

Da var det på tide å legge bort de høyst reelle dagdrømmeriene. Det var fantastisk deilig å se bartene bli sendt hjem med null poeng, og det var heller ikke helt ufortjent. Ja, RBK var nok en tanke bedre etter hvilen og skulle strengt tatt spilt mot 10 mann, men det ble glatt utlignet av at de fikk inn en tolvte utover i omgangene. Gutta gjorde en svært god jobb i begge ender, og et velsmurt lagmaskineri var det som hindret Kåre «lillebror» Ingebrigtsen i å ikke sutre etter kampslutt. Offensivt var Espen Ruud både god og delaktig, mens Hagen, Semb og Rossbach skal ta mye av æren for at smultringen sto intakt. Imaginære blomster vanker til dere alle.

Til søndag er det SK «Gullet ska hem» Brann som skal stappes inn i oddemosemaskinen. Laget fra det våte vestland rotet seg ned i en blokk- og boligbyggelagsserie ifjor, men klarte å komme seg ut av den leie knipa. Jeg tipper at Lars Arne Nilsen stiller dette laget til disposisjon: Piotr Leciejewski – Ruben Kristiansen, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Amin Nouri – Kristoffer Nilsen, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Erik Huseklepp, Jacon Orlov, Daniel Braathen. På papiret er dette et brukbart lag, men rødtrøyene har de siste sesongene bevist at de kan rasere alle former for talent. Men de har uromomenter i Huseklepp og Braathen, som kan gjør livet surt for gutta om de får spillerom. Derfor blir det viktig at de blir tatt hardt, og helst nektes spill så langt det er mulig. Hvis Oddegutta bygger videre på det som ble vist i 1. omgang mot bartene, så kan de tilreisende få mye å juble for. Brannforsvaret har spilt i 1. divisjonsrempo i et år, og vil sannsynligvis slite hvis ballforflytningen og tempoet blir høyt.

Om Sportsklubben Brann

Brann kommer fra vestlandsbyen Bergen, som angivelig ikke er en del av Norge. Og det er vel egentlig ikke så rart, for hvem vil vel ha Brann i landet sitt? Uansett så spiller de sine hjemmekamper på Brann Stadion, hvor oppmot 17.317 på papiret kan befinne seg innenfor portene. På urias post sitter Lars Arne Nilsen, som ifjor sommer ankom etter sparkingen av suksesstreneren Rikard Norling.

Stadion Brann

Laget fra Norges nest største by så sitt lys 26. september 1908, som en konkurrent mot allerede veletablerte Bergens FK. Dette laget forsvant fort, og en rekke av deres spillere gikk over til Brann. Rødtrøyene steg fort i gradene, og allerede i 1917 kunne de ta turen til Stavanger Stadion i anledning cupens finale. Der ble Sarpsborg FK for sterke, og østfoldingene dro hjem til Østfold med 4-1 og ny pokal i sekken. Året etter var det duket for ny finale, men denne gangen var det et annet østfoldlag, FK Kvik (nå Kvik Halden), som ble for sterke. En kuriøsitet er at Davy Wathnes grandonkel Sigurd Wathne var lagets keeper i begge kampene. Først i 1923 kunne jubelen slippes løs, da Lyn ble beseiret i finalen på ærverdige Odds gressbane. I 1925 ble finaletapet i 1917 revansjert, da Sarpsborg dro til «den andre byen» og ble beseiret med sifrene 3-0. Da tydet mye på at Brann skulle bli en maktfaktor i tiden fremover, men laget klarte ikke å gjenskape prestasjonene, og før krigen ble en kvartfinale det nærmeste de kom nytt sølvtøy.

Først på sekstitallet kom de forgjettede gullårene til Hansas hjemby. Både i 1962 og 1963 ble seriegullet hanket inn, med god hjelp fra spillere som Roald «Kniksen» Jensen og Rolf «Pesen» Pedersen. Etter det gikk det fort ned, og laget befant seg flere sesonger i nest øverste divisjon før de rykket opp igjen i 1967. På 70-tallet vanket det mer gullfeiring på bergenserne, da cupen ble vunnet i 1972 og -76. Mange forbinder fortsatt Brann som et heislag, noe som bunner ut fra lagets prestasjoner på 80-tallet. Fra 1980-86 gikk det konstant opp og ned mellom de to øverste divisjonene. Likevel klarte de å ro i land nok et cupgull, da Molde måtte se seg slått i 1982.

90-tallet var ensbetydende med interne uroligheter, og det skjedde masse i korridorene på Brann stadion. Men laget presterte fortsatt relativt godt, og lå flere sesonger i Tippeligaens toppsjikte. Før sesongen 2003 ble daværende assistent Mons Ivar Mjelde oppgradert til hovedtrener, noe som satt fart på fotballen på Nymark. Året etter ble Lyn beseiret i cupfinalen, og store penger ble pumpet inn. I 2006 var laget lenge med i gullstriden, men tapte på målstreken mot Rosenborg. Men tolv måneder senere var revansjen komplett, da Brann vant suverent. Etter dette har det nedover med Bergensklubben, og det hele ble kronet med nedrykk i 2014. Laget gikk rett opp igjen, og forventer gullfeiring i november.

Iløpet av årene har mange profilerte spillere vært innom Bergen. Blant disse kan vi nevne Per Egil Ahlsen, Ivar Rønningen og Carl-Erik Torp. Oddere med fartstid i Bergen er Bentley, Fredrik Nordkvelle, Arne Sandstø, Jan Gunnar Solli, Bengt Sæternes, Alex Valencia og Ardian Gashi.

Head to head

Bergenserne har opp igjennom årene blitt en ganske kjent motstander. Søndagens oppgjør blir det 41. i føljetongen, og Oddegutta har mye å revansjere. For ved tolv anledninger har de sorte og hvite vunnet, noe som står i kontrast til 19 Branntriumfer og ni poengdelinger. I målprotokollen leder Brann 75-59. På bergensk gress er tallene enda kjipere. Av 20 kamper har fire endt med borteseier, mens fem har endt med ett poeng i hver retning. Elleve ganger har hjemmelaget jublet høyest. I målprotokollen står det 45-22.

Fjorårets oppgjør

Vi må tilbake til 2014 for å finne det forrige oppgjøret. Antrukket i matchene regnjakke og -bukse traff Oddeføttene bergensk jord 12. juni, for å ta fatt på nedrykkstruede bergensere. Odd på sin side var betraktelig bedre plassert, og kunne med seier legge press på de tre ovenstående lagene.

De første minuttene besto stort sett av tannføling, før gutta fra Skien tok grep. Både Samuelsen og Halvorsen forsøkte seg, men begge strøk stolpen. Men på sjanse nummer tre skulle det skje. Bentley fikk ballen i boksen, og spilte opp Jone Samuelsen. På fem meter forsøkte ballvirtuosen å dra av halve Brann, men måtte nøye seg med å finne Jarkko Hurme på 12-13 meter. På første touch (og feil bein) banket han til, og fant en luke mellom 3-4 parrerende brannmenn. Leciejewski ble tatt på senga, og plukket fortumlet ballen ut av nettet. Få sekunder senere dundret Samuelsen ballen i tverrliggeren fra 25 meter, men nok en nettkjenning var visst for mye å be om før pause. Etter pause ble det mer fart i det nedrykkstruede laget, og omgangen ble mer nervefremkallende for de tilreisende Oddere enn det som er tilrådelig. Men Odd avdeling defensivt hadde en god dag på jobben, og hjemmelaget slet med å bryte ned den kompakte motstanden. Det holdt helt ut, og for første gang på altfor lenge kunne de sorte og hvite løfte taket på Flesland.

Branns form

Bergenserne rykket opp til tross for en begredelig start nede i Blokk- og boligbyggerligaen. Spesielt etter at suksesstreneren Rikard Norling ble avskjediget, fikk de fart på sakene. Dette er lagets fem siste kamper:

19.02: Åsane – Brann 0-0

24.02: Brann – Rubin Kazan 0-0

28.02: Brann – FK Haugesund 1-1

06.03: Brann – Tromsø 0-3

13.03: godset – Brann 2-2

Det er i grunn lite som tilsier at bergenserne skal bli en trussel. For bortsett fra åpningskampen i drammen, så har rødtrøyene hatt fint lite å stille opp med. Ja, Rubin Kazan er et ganske sterkt lag, men de gjenstående motstanderne skal være grei skuring for alle som har et ønske om å markere seg.

Skader og karantener

Hjemmelagets Kasper Skaanes stiller trolig ikke.

Zakaria Messoudi blir nok ikke med med det første, men ellers skal alle være klare.

Neste kamp

Odd – Sandefjord, 23. mars kl. 14.00.

Skagerak Arena

Neste tippeligakamp

Odd – Tromsø, 3. april kl. 15.30.

Skagerak Arena

Kjøp billetter her!

Dommer

Tore Hansen

Til slutt

Husker du Kovacs-situasjonen? Vagt? … Husker bergenserne Kovacs-situasjonen? Klarere enn navnet på sin egen mor! Brann er oppe igjen, og vi blir deres første motstander i bergensk klima. Vertene vil gå ut med energi, og vil nesten garantert fremstå (nesten) over evne. Det er alltid vrient å møte nyopprykkede lag, og dette blir garantert intet unntak. Fagermo og gutta har en vanskelig oppgave foran seg, selv om spillermaterialet skulle tilsi en ganske grei borteseier. Dette vil bli en knokkelkamp, som blir vunnet av den som ofrer mest. Derfor må gutta være forberedt på å gi avkall på tenner, testikler eller tær, for dette er et oppgjør som ikke først og fremst blir avgjort på finspill. Her må gutta hente frem sin indre Hulk, for Enclave er tilbake!

Kampstart er søndag 20. mars kl. 18.00. Bli med Oddrane på årets første tippeligatur! Vi tar fortsatt påmeldinger, og håper at så mange som mulig blir med på det som garantert blir en minneverdig tur. Informasjon om dette finner du her og på turens facebookside.

Men om du ikke har anledning til å ta turen, så fortvil ikke. Fort Falkum kommer til unnsetning. Kl. 16.30 åpner vi dørene, og alle over 18 år får anledning til å bivåne triumfen sammen med sorte og hvite oddevenner.

3 thoughts on “Før kampen: Brann – Odd”

 1. Nei, fotballnorge
  Hvordan kunne dette skje?
  Hvem slapp ut Brann?
  Hvem var dum nok til det?
  fotball med verge
  teknikk i forvaring
  best i landet på
  talentoppbevaring
  kommentatorfeltfans
  som snøvler i versaler
  Faagærrrmo, totusenogno
  maler og maler
  jeg er uenig med resten
  vi trenger ikke Brann
  trassaldertribuner
  ække engasjement

 2. Men, gu kor en go trenar de har, hadde han tatt over Brann hadde det muligens blitt Europa på Brann igjen. At klubber som Sarp og Odd ligger milevis foran Brann i 2016 er en skandale!

Comments are closed.