Før kampen: Elfsborg – Odd

Noen her som ikke skal fylle kvota si?

Et svært vanlig utsagn blant den gjengse nordmann over 18 år når destinasjonen er Sverige. Førskommende tirsdag skal Odd til Borås, for å knuse våre gamle kjenninger i Elfsborg!

Tre sentrale punkter

1: Hvordan responderer gutta på det tette kampprogrammet?

2: Klarer gutta å ivareta det høye tempoet fra Aalesundskampen? Det kan fort bli essensielt mot et godt hjemmelag.

3: Anders Klemensson fra Pors skal stå i våre keeperes fravær. Hvor godt kjenner han våre spillere?

Hvem er Elfsborg?

IF Elfsborg kommer fra Borås, som ligger cirka seks mil øst for Gøteborg. Der spiller de sine hjemmekamper på Borås Arena, som sjeldent tar i bruk sine 16.894 plasser. Ikke ukjente Magnus Haglund er lagets trener, noe han har vært i ganske nøyaktig to år.

26. juni 1904 ble Borås Fotbollslag stiftet, og to år senere ble navnet endret til IF Elfsborg. Før det nasjonale seriesystemet ble etablert på 20-tallet markerte laget seg på regionalt nivå, for eksempel da de hentet inn kretsmestertittelen i 1908. Da det nasjonale ligasystemet ble etablert i 1924/25, ble laget plassert i 2. divisjon (daværende nivå 2). Sesongen etter feide Elfsborg over alt som var, og skulle spille kvalik mot Halmstad om retten til å spille i Allsvenskan. Da lagene vant hver sin kamp, ble alt avgjort etter omkamp i Gøteborg. Der stakk laget fra Borås av med en overbevisende 4-1-seier. Dermed fikk laget sin debut i Allsvenskan i sesongen 1926/27. Jomfrusesongen endte godt, selv om det bare var to poeng til nedrykk. I de første sesongene klarte de aldri å markere seg i toppen, men de var heller ikke truet av nedrykk, med unntak av 30/31-sesongen, der de reddet seg på bedre målforskjell.

Utover på 30-tallet ble det fart på sakene. I 1934/35 hentet de hjem det lille sølvet (3. plass), noe som markerte starten på en storhetsperiode. Sesongen etter sto de igjen som Allsvenske triumfatorer for første gang. Neste triumf kom i 1938/39, og de var ikke snauere enn at de gjentok bragden i den påfølgende sesongen. Deretter gikk det nedover for de seiersvante guttene, selv om de fikk med seg tre andreplasser og en tredjeplass før tiåret tok slutt. I 1953/54 måtte laget for første gang ta turen ned fra Allsvenskan. Mange forventet nok at laget skulle ta turen opp igjen etter kort tid, men det skulle ikke skje. Bare førsteplassen fikk retten til å spille kvalik, og Elfsborg manglet stort sett det lille ekstra. Men i 1960 gikk det endelig, etter at Örebro måtte gi tapt i kvaliken. Og hvilken redebut det skulle bli …

Som første svenske lag tok Elfsborg SM-gullet rett etter et opprykk. Deretter kjempet de flere sesonger i toppen, men kom ikke nærmere enn stora silveret i 1965 og ’77. På 80-tallet gikk det opp og ned for det gamle storlaget. De rykket ned i 1984, men tok turen opp igjen på første forsøk. De ble i Allsvenskan i to sesonger, før det nok en gang ble nivå to som gjaldt. Denne gangen viste det seg at det var vanskelig å rykke opp igjen, og trofaste supportere måtte vente helt til 1996. Rundt årtusenskiftet viste Elfsborg seg som et habilt lag, som dog ikke kunne kjempe om de øverste plassene. Men daværende trener Anders Grönhagen ledet laget til cupseire i 2001 og 2003. Tre år senere gikk det også hele veien i serien, og de sikret lagets første SM-gull på 45 år. Det neste og foreløpig siste seriemesterskapet ble sikret i 2012, da Malmö ikke klarte å utnytte Elfsborgs formsvikt på slutten.

Elfsborg er en tradisjonsrik klubb, og har hatt mange kjente spillere på lønningslista. Blant andre kan vi nevne Henning Hauger, Edier Frejd, Kenneth Høie, Stefan Ishizaki og Tobias Linderoth. Niklas Gunnarsson har frekventert begge sider.

Meritter:

SM-guld: 6 (1935/36, 1938/39, 1939/40, 1961, 2005, 2012)

Cupen: 3 (2001, 2003, 2014)

Første kamp

30. mars 2015 dro Oddrane til Borås for å gjøre den siste finishen før seriestart. Gutta hadde akkurat demolisert LSK med sifrene 6-1, mens Elfsborg akkurat hadde røket ut av den svenske cupen.

Kampen bar preg av at begge lag hadde avgitt mange spillere til ulike landslag, og vi fikk se flere spillere i uvante posisjoner.

I innledningen skjedde det fint lite, men etterhvet som omgangen skred frem hadde Odd mer de ville si. Og etter at halvtimen var spilt kom belønningen. Emil Jonassen kom rundt på kanten, og siktet seg inn på Olivier Occéan på bakre stolpe. Kanadieren fikk stå helt alene, men en sløv avslutning ble reddet på streken. Returen endte opp i beina til Ole Jørgen Halvorsen, som på sitt andre forsøk klarte å krangle kula inn i kassa. Og ti minutter senere fikk vi dagens andre jubelbrus. I en løpsduell ble Occéan revet ned, og da dette skjedde i boksen måtte dagens pipemann sette fokuset på krittmerket. Taklingsofferet valgte å ta sparket selv, og satt kula rolig og behersket inn i hjørnet. Ut omgangen skjedde det fint lite, og dermed sto det 2-0 til pause.

Odd-presset vedvarte også etter hvilen, selv om vertene tidvis fikk låne ballen. Og etter 70 minutter betalte dette seg, da sagens tredje ball passerte linja. Et innlegg gikk gjennom hele boksen, og ut til Trysils store sønn. Storbæk spilte kula inn til Occean, som fra 13 meter satt bredsiden til og kontrollerte den inn i det lengste hjørnet. Herfra og ut var det ingen tvil om hvor seieren skulle ende, og det ble til slutt en solid og velfortjent 3-0-seier. Laget hadde stålkontroll på vertene, selv med Frode Johnsen som midtstopper.

Den historiske duellen

Elfsborg er nok blant de næreste internasjonale bekjentskapene vi har. Veldig mange kamper har det ikke blitt, men siden den første kampen i 2007 så har det blitt fem oppgjør. Og det er en særdeles jevn historikk vi kan se tilbake på. Begge lag har to triumfer, og Odd har med sine syv mål en knapp føring mot Boråslagets fem. Oddegutta har dog noe å revansjere fra det forrige oppgjøret …

Forrige oppgjør

Tippeligaen var en drøy måned unna da Dag-Eilev og gjengen skvalpet over Kattegat 11. februar. Både Odd og Elfsborg hadde avsluttet respektives serier på 4. plass, og ville jobbe hardt for å forbedre dette.

Dessverre var det ingen stor idrettsprestasjon som Oddegutta vartet opp med på et kjølig Borås Arena. Etter 16 minutter ble dagens første nettkjenning servert, da Fredrik Semb mistet ballen til en angriper som sistemann. Karen i gult satte fart mot Rossbach, og spilte videre til Viktor Prodell som sto kliss aleine på åpen kasse.

Mye det samme skjedde også fjorten minutter senere. Steffen Hagen bommet grassalt på en lang ball, og en vertespiller kunne rusle stillferdig mot Sondre. Og igjen fikk Prodell æren av å score på åpen kasse.

Det bedret seg noe etter hvilen, og 75 minutter ut i kampen fikk de tilreisende se ett lite lysglimt. Thomas Grøgaard fikk ballen på venstre side, og kunne sikte upresset mot Henrik Kjelsrud Johansen. Sistnevnte måtte stupheade for å treffe kula, og selv fra 14 meter klarte han å utmanøvrere vertenes keeper. En småpen scoring.

Dessverre måtte vi fort ned på jorda igjen. Fire minutter etter reduseringen kunne Elfsborg enkelt spille seg igjennom på kanten, og fra død vinkel ble Lars Nilsson satt opp på åpen kasse. Han kunne ikke bomme, og karen fastsatte resultatet til 3-1.

Sesongen så langt

Etter 4. plass i 2015, så måtte Magnus Haglunds menn ned en plass ifjor. Denne sesongen har resultatene vært varierende, og de har ikke klart å vinne en treningskamp til nå. Noe bedre har det gått i cupen (som spilles høst/vår, og med gruppespill), der Ytterhogda (3-0) og Falkenberg (6-1) måtte kapitulere. Dessverre for Guliganerna sa det stopp i kvartfinalen, da Brommapojkarnas Gyökeres satt inn sitt lags 2-1-scoring rett før slutt.

Utilgjengelige spillere

Sondre Rossbach er ikke med, Viljar Myhra og Fredrik Semb skal på landsenssamlinger, Steffen Hagen er syk og Jone Samuelsen sliter med en bestemplet fot. Ellers så skal alle være klare.

Når det kommer til Elfsborg, så måtte Lasse Nilsson, Jesper Karlsson og Ibrahim Dresevic stå over deres nylig tilbakelagte oppgjør. Om de er tilbake nå vites ikke.

Neste kamp

Odd – Start

25.03.2017

Skagerak Arena

Dommer

Sierem dummer i Sverie, på samme måte som Toll/tull? Sikkert. Det er mange dummere i Sverige.

Til slutt

Dette er etter alle solemerker vårens nest siste treningskamp. Selv om skadelista er mindre hyggelig nå enn tidligere, så bør det helst vises prov på form, nå rett før trønderturen. Vi har dog fått kjenne på vertenes kvaliteter flere ganger, og det er ingen enkel nøtt som møter oss denne gangen. Elfsborg er et hardtarbeidende lag, som ikke kommer til å gi oss et sekunds hvile. Her må kassa fram!

Kommende turer

rosenborgodd

stabaekodd

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd

Bilder?