Før kampen: FK Haugesund – Odd

Vi maaker over det som kommer!

Da kan vi glede oss over nok en seier over tannbørstene, selv om sistnevnte ikke ble feid av banen. Gutta la ned akkurat nok innsats mot de tannemaljegule gjestene, og kunne hogge innpå tre nye poeng. Og det var deilig å se at Olivier Occéan igjen fant hullene. Den mannen er essensiell om vi skal børste Rosenborg ned fra tabelltopp! La oss håpe på at mannen med colgatesmilet fortsetter i dette sporet.

Og på onsdag er det FK Haugesund som står på motsatt halvdel. Vestlendingene kommer fra et ganske trygt fjorår, og lot derfor den daværende treneren gå. Jeg tror de stiller med dette laget: Per Bråtveit – Vegard Skjerve, William Troost-Ekong, David Myrestam – Kristoffer Haraldseid, Sondre Tronstad, Filip Kiss, Eirik Mæland, Aleksander Stølås – Thorbjørn Agdestein, Roy Miljeteig. Haugesunderne tenker alltid offensivt, og sender mange menn fremover. De dobler ofte på kantene, og kjører mange mann i boks. Dette må gutta være med på! Samtidig betyr det at vertene vil gi oss masse rom å spille i, og det kan fort vise seg å bli svært interessant. Med et høyt balltempo kan rommene utnyttes til det fulle, og mulighetene kan fort komme både innenfor og utenfor boksen.

Om FK Haugesund

FK Haugesund er Araberbyens best rangerte menn. Rogalands beste (2013) lag spiller sine kamper på ferdigoppussede Haugesund stadion, som holder i underkant av 9000 tilskuere. Laget trenes av den tidligere Manchester United-mannen Mark Dempsey.

Stadion: Haugesund Stadion

FK Haugesund er det nest yngste bekjentskapet i årets tippeliga. De ble stiftet i 1993, gjennom en sammenslåing av seniorlagene til Haugar og Djerv 1919. Den nystartede klubben gikk rett inn i 2. divisjon i debutåret 1994, og vant avdelingen på første forsøk. Det ble med to sesonger i den nest øverste divisjonen, og i 1997 spilte FKH tippeligafotball for første gang. I debutåret klarte laget å beholde plassen, men året etter gikk det ikke like bra. Klubben gikk opp igjen på første forsøk, men da ble det bare én sesong i det beste selskap. Deretter gikk det ikke like bra for rogalandsklubben, og i 2004 måtte de ta den tunge veien tilbake til der det startet; 2. divisjon. Og da, som i 1994, holdt det med én sesong for å sikre opprykk. De var tilbake i 1. divisjon, og holdt seg der til 2009. Siden den gang har klubben holdt seg i Tippeligaen. Klubbens største triumf kom i 2007, da de klarte å nå finalen i Norgesmesterskapet. Der endte det med 2-0-tap mot Lillestrøm. I 2013 gjorde de sin beste tippeligaprestasjon noensinne, da det vanket bronse på måkene. På tross av sin unge alder har klubben forstret flere kjente spillere. Blant disse finner vi Kenneth Høie, John Pelu og Morten Berre. Også Jone Samuelsen, Jacob Sørensen, Henrik Kjelsrud Johansen og Håvard Storbæk har spilt for klubben.

Head to head

FK Haugesund regnes fortsatt som noen jyplinger, men gutta er ikke ukjente med motstanden fra vest. Ved 16 anledninger har lagene barket sammen, og Oddrane har kommet best ut. Ni av kampene har endt med Odd-triumf, mens araberne har tatt trepoengere fire ganger. Tre kamper har endt med poengdeling. Totalt antall nettkjenninger har kommet opp i 44, noe som fordeler seg 27-17 i Odds favør. Åtte av kampene har utspilt seg på vestlige trakter. Og det kan vanskelig bli jevnere enn det disse tallene viser til. For lagene har fire seire hver, og med sine tolv mål har vertene scoret ett mer enn Oddegutta.

Fjorårets oppgjør

Araberne er et hyggelig folkeslag, og 4. oktober 2015 var det duket for nok et oppgjør i den vindfulle, men trivelige byen. Vertene hadde rotet seg inn i verdens kjedeligste land, mens de tilreisende hadde fått ferten av medalje.

Begge lag ville mye i innledningen, uten at det skjedde stort. Men Odd tok mer og mer over ettersom tiden gikk, og det første store muligheten materialiserte seg allerede etter 17 minutter. Zekhnini ble spilt igjennom, og hadde bare Bråtveit mellom ballen og målet. Dessverre ble avslutningen for dårlig fra en noe skrå vinkel.

Fire minutter senere fikk Samuelsen ballen i feltet. Han forsøkte å komme seg forbi en araber, men ble felt i forsøket. Fra merket fikk Olly muligheten til å revansjere bommen fra S08-kampen, og han håpet nok på et bedre treff. Og han traff bedre, men ikke bedre enn at Bråtveit gjettet riktig.

Occeans sjansebrenneri begrenset seg ikke bare til straffemissen. I det 25. minutt fikk han stå helt alene etter et gjennomspill, men fra fem meter skøyt han rett på sisteskansen. Eller spikeren i den åpne låvedøra, for å spinne en metafor.

Men selv om effektivitet var et fremmedord i de første minuttene, så presset Odd på. Da trettitre minutter ble skrevet inn i historiebøkene, fikk Zekhnini et fremspill på venstrekanten. Han fant Nordkvelle på kanten av boksen. Sistnevnte tok et touch, og klinte til med bredsiden. Øyensynlig tagbart for keeper, men det gjorde ingenting da ballen forsvant inn i nettmaskene, ikke så langt fra det lengste krysset.

Oddegutta ville ha mer før kaffe- og tepausen, og bare to minutter etter FrekkNs deilige treff, kunne Rafik gjort det helt store. Han dro den klassiske spilleballenenvei-løpeannenvei-finta forbi ikke mindre enn to mann. Dermed var han nok en gang alene mot keeper, men fra enda skråere vinkel ble det vanskelig å få noe ut av det. Presset vedvarte ut omgangen, men dog resultatløst.

Haugesundianerne løftet seg etter hvilen, og det ble ikke like enkelt for Oddegutta å skape noe. Først etter 63 minutter kom omgangens første sjanse, og det var av den store arten. Rafik Zekhnini spilte vegg med Ruud, og fikk plutselig stå helt alene på åtte meter, litt til høyre for kassa. Han siktet seg inn mot nærmeste stolpe, men ble hindret av Bråtveit som klarte å beinparere kula i stanga og ut. Men ikke lenger ut enn at Nordkvelle fikk tak i den, og prøvde seg på første forsøk. Han får nok skylde på at ballen kom fort, for returforsøket forsvant godt over målet.

Gutta hadde god kontroll, men vertene kom på sine visitter. Én av disse ble foretatt i det 69.minutt. Odd mistet ballen i bakre rekker, og den fant veien til Simon Diedhiou på kanten av boksen. Med et par enkle finter stakk han fra to oddere, og så banket han ballen opp i krysset. En brukbar prestasjon, selv om forsvarsarbeidet ikke blir satt i glass og ramme med det første.

Grindhaugs gutter var med ett mer med i kampen, og det var ikke lenger gitt at alle poengene skulle til Skien. Flere halvsjanser ble satt, og etter 88 minutter satt den.

I Bråtveits nett!

Odd vant ballen høyt i banen, og Bentley satt fart ned mot dødlinjen. Med høyrebeinet, også kjent som trebeinet, lempet han ballen inn mot ellevemetersmerket. I duell med en FKHer steg Occean opp, og headet øyensynlig langt over. Bråtveit sto som en fastspent påle, og så på at skyskraperkonkurrente dalte ned i det lengste hjørnet. Ingen skjønte hva som hadde skjedd, og det tok flere sekunder før det gikk opp for bortekontigenten 20 meter unna at ballen lå i kassa.

Med få sekunder igjen så klarte ikke Haugesund svare på den merkelige scoringen, og de ekte sorte og hvite kunne juble for nok en triumf.

FKHs form

2015 ble en sesong hvor fargekladden Jostein Grindhaug trakk seg tilbake, og laget klokket inn på en ganske trygg 12. plass. Dette var ikke godt nok for maakene, og Mark Dempsey kreves å løfte laget høyere opp. Dette er lagets fem siste kamper:

25.04: FKH – Stabæk 3-1

28.04: Varegg – FKH 2-4

01.05: Viking – FKH 3-2

04.05: Åsane – FKH 1-4

08.05: FKH – Molde 3-3

Neste kamp

Odd – Molde, mandag 16. mai kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Fredrik Oldrup Jensen og Jone Samuelsen.

Molde: To gule: Fredrik Aursnes, Mohamed Elyounoussi, Vegard Forren, Harmeet Singh og Sander Svendsen.

Skader og karantener

The Joneman er usikker, men ellers så skal alle være klare.

FKH er et mysterium.

Dommer

Kai Erik Steen

Til slutt:

FK Haugesund skal være blant de enklere bortemotstanderne, og det har vært et resultatmessig faktum de siste sesongene. Men de har vist denne sesongen at de ikke gir ved dørene; sist gjennom en enorm opphenting mot FK Røkke. Så det kan fort bli hardt i vestlandsblesten, om gutta ikke setter kassa frem. Vi må i det minste ikke tro at dette blir enkelt!

Kampstart er onsdag 11. mai kl. 19.00. Det blir sendt avgårde et fly, men påmeldingsfristen på denne har gått ut. Vi håper likevel at du tar turen, for Haugesund er en fin by på denne tiden av året.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så ønsker vi deg velkommen på Fort Falkum! Her åpnes dørene kl. 17.30, og vi vil gjøre det vi kan for at bevitnelsen av triumfen blir så god som mulig! 18 års aldersgrense.

Kommende bortekamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

20. mai: Sarpsborg 08 – Odd

Pris: 200 (direktebuss) og 300 (harrybuss)

Turinfo: her (direktebuss) og her (harrybuss)

Online påmelding: her (direktebuss) og her (harrybuss).

Påmeldingsfristen for harryturen er 11. mai kl. 18.00!

25, mai: Tromsø – Odd

Da klubben ikke chartrer fly, så blir det ikke organisert tur denne gangen. Et privat facebookarrangement vil bli opprettet i løpet av uka.

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

6. november: Tromsø – Odd

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.