Før kampen: FK Haugesund – Odd

Den arabiske verden er nærmere enn du tror!

Å gå fra tre til ett poeng på overtid er som å legge pengene på en 60 fots katamaran, men ende opp med en seks fots jolle med påhengsmotor. Det er en liten nedtur, for å si det pent. Det var en kamp som burde blitt avgjort lenge før gjestenes nykomling banket inn utligningen, da Oddegutta i store perioder var klart best. Men da de store mulighetene ikke ble omsatt, så var det kanskje fortjent at det fikk konsekvenser. Uansett så er det mye av det spillemessige som kan tas med videre, og som vil gi nye motstandere problemer. Kanskje overtaket resulterer i seier neste gang?

Neste gang er søndag 4 oktober kl. 15.30. FK Haugesund er motstanderen, og Haugesund stadion er arenaen. Josten Grindhaugs lag har slitt denne sesongen, og må vinne for å holde nedrykket unna. Dette er laget jeg tror gutta vil møte på søndag: Kristian Bråtveit – Kristoffer Haraldseid, William Troost-Ekong, Vegard Skjerve, David Myrestam – Daniel Bamberg, Filip Kiss, Søren Christensen, Michael Haukås – Christian Gytkjær, Simon Diedhiou. Haugesundslaget er kjent for å spille fysisk og direkte, og søndagens kamp blir nok intet unntak. Gutta må være spesielt oppmerksom på Simon Diedhiou, som tidvis har vært lagets katalysator og uromoment. Han må ikke få for mye rom, for da kan det fort bli farlig. For Odds del handler det, kjedsommelig nok, om å gjenskape det gutta er best på. Hvis det skal bli tre poeng på vestlandet må ball og bein bevege seg fort. Det må skapes overtall på kant, samtidig som at laget fyller opp i og utenfor boks. Da får vertene nok å tenke på, og vil slite med å følge alle bevegelser.

Om FK Haugesund

FK Haugesund er Araberbyens best rangerte menn. Rogalands beste (2013) lag spiller sine kamper på ferdigoppussede Haugesund stadion, som holder i underkant av 9000 tilskuere. Laget trenes av karmøyværingen Jostein Grindhaug, som tok over jobben i 2007.

Stadion: Haugesund Stadion

FK Haugesund er det nest yngste bekjentskapet i årets tippeliga. De ble stiftet i 1993, gjennom en sammenslåing av seniorlagene til Haugar og Djerv 1919. Den nystartede klubben gikk rett inn i 2. divisjon i debutåret 1994, og vant avdelingen på første forsøk. Det ble med to sesonger i den nest øverste divisjonen, og i 1997 spilte FKH tippeligafotball for første gang. I debutåret klarte laget å beholde plassen, men året etter gikk det ikke like bra. Klubben gikk opp igjen på første forsøk, men da ble det bare én sesong i det beste selskap. Deretter gikk det ikke like bra for rogalandsklubben, og i 2004 måtte de ta den tunge veien tilbake til der det startet; 2. divisjon. Og da, som i 1994, holdt det med én sesong for å sikre opprykk. De var tilbake i 1. divisjon, og holdt seg der til 2009. Siden den gang har klubben holdt seg i Tippeligaen. Klubbens største triumf kom i 2007, da de klarte å nå finalen i Norgesmesterskapet. Der endte det med 2-0-tap mot Lillestrøm. I forfjor gjorde de sin beste tippeligaprestasjon noensinne, da det vanket bronse på måkene. På tross av sin unge alder har klubben forstret flere kjente spillere. Blant disse finner vi Kenneth Høie, John Pelu og Morten Berre. Også Jone Samuelsen, Jacob Sørensen, Henrik Kjelsrud Johansen og Håvard Storbæk har spilt for klubben.

Head to head

Selv om lagene møttes for første gang så sent som i 2000, så har vi fått en rekke spennende bataljer mot haugalendingene. 15 ganger har det blitt kjempet om poeng, og det er ikke tvil om at Odd har kommet best ut av det. For av disse 15 har Oddegutta vunnet åtte, mot Haugesunds fire. Tre ganger har vi måttet ta til takke med poengdeling. Også i målprotokollen har gutta skaffet seg en solid ledelse, der det står 25-16. Men som kjent så er det i egen lekegrind Grindhaugs menn leker best. Av syv kamper har vertene stukket av med seieren fire ganger, mens de ekte sorte og hvite har tatt med seg tre poeng ved tre anledninger. Til sammen har kampene i Haugesund stått for 20 mål, noe som fordeler seg 11-9 i FKH sin favør.

Fjorårets oppgjør

Fotballens festdag. 16. mai og solstråler som var heitere enn Kate Upton/Justin Timberlake. Dagen før dagen i 2014 skinte bokstavelig talt, og det borget for en festkveld i Haugesund. Åtte serierunder var ferdigspilt, og vi skulle få se to (poengmessig) underpresterende lag i aksjon. Odd befant seg på en noe medioker 9. plass, mens haugalendingene bare hadde Sandnes Ulf under seg. Med andre ord så var dette en kamp begge lag måtte vinne.

Araberne tilrev seg et lite initiativ allerede fra starten av, men de første 30 minuttene bar preg av en oppstykket kamp, der ingen av lagene klarte å kreere det helt store. Nærmest i denne perioden var Daniel Bamberg, da hans avslutning fra 30 meter tvang André Hansen til å strekke ut samtlige av kroppens fibre for å få slått lykketreffet unna. Først i det førtiende minutt kom kampens første store sjanse. Og når den først kom … Frode Johnsen nikket en lang ball videre til Jone Samuelsen, som med det var alene på kanten. Fra denne posisjonen så han nøyaktig hvor ball kunne møte Herolind Shalas hode. Så sett, så gjort. Unge Shala stormet inn i feltet, og utførte en klokkeren heading. Ballen seilet inn i det lengste hjørnet, godt over en sjanseløs Dalen. Dette var i nyanserte og deskriptive trekk det eneste av betydning som skjedde i første omgang, og dermed kunne gutta glede seg over ledelsen i minst 15 minutter.

Dessverre kunne ikke gutta glede seg over dette i stort mer enn 15 minutter. For bare seks minutter ut i den andre omgangen kom kampens andre målsjanse. På et veldreid hjørnespark fikk Geir Ludvig Fevang stå helt alene på fem meter, noe han både takket og headet for. Veteranen sendte avgårde en hard avslutning, som ikke levnet Hansen spesielt gode odds. Etter kvitteringen løftet Haugesund seg, og beholdt ballen store deler av tiden. Men akkurat som i den første halvdelen, så var det langt mellom farlighetene. Men etter 72 minutter fikk Haraldseid muligheten til å utfolde seg alene mot Hansen. Heldigvis kom sistnevnte seirende ut av duellen. Kampen skred frem i det samme sporet, og da overtiden ble innledet trodde de fleste at det skulle ende med poengdeling. Men to Oddegutter ville det annerledes. For rett etter at kampuret bikket 90 minutter fikk Bentley mulighet til å legge inn fra høyrekanten. Med en perfekt innsvinger fant han Håvard Storbæk, som med knirkefri sats og et perfekt hodestøt knuste alt og alle, inklusive keeper Dalen. Ballen fløy inn i det lengste hjørnet, til stor glede for de tilreisende. Da bare sekunder gjensto, rakk ikke vertene å legge inn en sluttspurt. Dette resultatet førte til at Odd klatret opp på øvre halvdel, mens Grindhaugs menn måtte ned på 16. plass.

Håvard Storbæk hadde god grunn til å feire på overtid i 2014.
Håvard Storbæk hadde god grunn til å feire på overtid i 2014.

FKHs form

Etter den solide bronsesesongen i 2013 ble fjoråret en stor skuffelse for vertene. Dog visste de at det fort kunne bli tøft i år og, og lagets primære mål er å holde seg i divisjonen. Dette er lagets fem siste kamper:

23.08: FKH – Bodø/Glimt 2-4

30.08: Start – FKH 1-3

11.09: godset – FKH 5-0

20.09: FKH – Sarpsborg 08 1-1

27.09: Sandefjord – FKH 0-1

Stemningen rundt Haugesund var lystigere for et par år siden, og denne perioden forteller mye om hvorfor. Alle slår Start og Sandefjord nå for tiden, og disse oppgjørene er således ikke egnet som parametre for hvor godt laget er. Da står vi igjen med de tre andre kampene, der bare Sarpsborg-kampen får godkjent. I Drammen var de svært svake, og de var heldige som bare tapte 5-0.

Neste kamp

Strømsgodset – Odd

Fredag 16. oktober kl. 19.00

I faresonen:

Godset: Seks gule: Gustav Wikheim. Fire gule: Mohammed Abu, Bismark Adjei-Boateng og Lars Cristopher Vilsvik. To gule: Florent Hanin, Flamur Kastrati, Marcus Pedersen, Martin Rønning Ovenstad og Gustav Valsvik.

Odd: fire gule: Espen Ruud og Jone Samuelsen. To gule: Ardian Gashi og Steffen Hagen.

Skader og karantener

Frode Johnsen blir nok ikke å se på banen denne gangen heller. Ellers skal alle være klare for kampen.

For vertene deltar ikke Per Morten Kristiansen, og Eirik Mæland er usikker.

Dommer

Tommy Skjerven

Til slutt:

Dette må bli tre poeng. Skal vi ha mulighet på medalje, så må vi sannsynligvis vinne mot et lag som ikke er i vinden. Haugesund er så godt som trygge, og derfor er det lett å tro at vertene tar foten av gasspedalen. Samtidig vil det også bety at de kan spille uten press, og vi har sett mange tilfeller hvor det har gavnet laget. Derfor blir ikke dette en enkelt kamp, selv om Oddegutta er best på papiret. Fagermo og gutta må være klare for å ta krigen, for den kommer.

Kampstart er søndag 4. oktober kl. 15.30. Oddrane setter opp buss, og du er naturligvis invitert! For bare 300 kroner kan du finne ditt sete hos Velten Transport & Service, som tar oss hele veien til arabernes land. Mer informasjon om denne turen finner du her og på turens facebook-arrangement.

Om du ikke har anledning til å reise med oss, så stiller Fort Falkum selvsagt opp. Her åpnes dørene kl. 14.00, slik at du og andre oddevenner kan bivåne og feire triumfen i riktige omgivelser. Som vanlig er det 18 års aldersgrense. Fortets facebookarrangement finner du her.