Før kampen: FK Tønsberg – Odd

Go cup, go go!

Så ble det ikke fugl til middag likevel, sist søndag. Til det var tempoet for dårlig, og effektiviteten i den andre enden for god. Det ble en tøff kamp mot gjess(ter) som var gode på å stenge rom, så det ble i realiteten sjeldent farlig selv om gutta styrte spillet stort sett hele kampen. Men selv om det ble tap, så kunne vi trekke med oss positive elementer fra oppgjøret. Zakaria Messoudis første minutter i Oddetrøya var av det hyggelige slaget, og Kanadieren bidro til stadighet med direkte og presise pasninger. Sammen med urovekkende god balanse, så er dette en kar vi gjerne ser mer av i tiden fremover.

Det blir nok hakket festligere kommende onsdag. Da tar gutta turen til Tønsberg, for å ta fatt på byens stolthet. Laget som knapt nok har vokst seg ut av bleiestadiet har tatt skalper før, og jeg tror de stiller med dette laget: Tobias Halvorsen Midtlyng, Torgeir Ektvedt Fredriksen, Harald Danielsen, Yaw Ihle Amankwah, Adam Prytel, Yonatan Olivero Perez, Alagie Sanyang, Kristoffer Jeppsson, Thomas Utter Jensen, Christian Østli, Lasse Brandsdal. Det er et par navn man bør merke seg på denne lista. Amankwah har hanket inn tippeligaerfaring i flere klubber, mens Østli har vist seg som en farlig mann på 2. divisjonsnivå. Uansett så skal dette være grei skuring om gutta er motivert. Om laget disker opp med høyt tempo og mange bevegelser, så kan det bli gøy å være bortesupporter på Gressbanen.

Om FK Tønsberg

FK Tønsberg kommer fra Vestfolds eldste by; Tønsberg. Der maltrakterer de til daglig Tønsberg Gressbane, som sjeldent fyller sine 3.500 seter. Lagets trener er Jan Eddie Hansen.

Stadion Tønsberg Gressbane

Rundt tusenårsskiftet fant Tønsberg ut at man måtte ha et topplag. Istedenfor å satse på én av de etablerte klubbene (som f.eks. Eik, en klubb med lang fartstid i toppfotballen), så synes de det var mest fornuftig å etablere en samarbeidsklubb. Som sagt, så gjort. FK Tønsberg så sitt lys 10. oktober 2001, og må ikke forveksles med Tønsberg FK.

Anywhoo. Laget ble skjenket Eiks plass i systemet, mens sistnevnte ble sparket nedover. Dermed vanket det 2. divisjonsball på rødtrøyene i jomfrusesongen (2002). Sesongen startet med at toppscoreremnet Reidar Lindkvist måtte se halve sesongen fra sidelinjen, og man kan tenke seg til at 2. plassen de endte på kunne vært forbedret med litt mer hell. I 2003 kunne klubben innvie Tønsberg Gressbane, som både da og nå er blandt divisjonens peneste anlegg. Hvertfall om vi ser bort fra 2. lagene. Også denne sesongen endte med den sure 2. plassen.

I 2004 kunne man tidlig se at dette var et lag som ville noe. FKT var offensive, og kronet det hele med opprykk på senhøsten. Men steget opp skulle vise seg å bli tøft. De debuterte med å nesten slå nabo Sandefjord Fotball, men et sent straffespark forhindret en eventyrstart. Det ble en sesong i motbakke, og det ble ikke lettere av at hovedtrener Reine Almqvist ble sykmeldt midtveis. Løsningen ble å leie inn treneren Lars Olof Mattsson, som snarlig nektet spillerne sex ut sesongen. Det handlet om å spare energien, mente han. Vi kan slå fast at det ikke fungerte spesielt godt. Laget måtte ned en etasje, og de har siden den gang ikke klart å rettferdiggjøre ambisjonen om toppfotball.

Siden den gang har det stort sett gått nedover, selv om de luktet på topplasseringer de første sesongene. Bunnen ble nådd i 2013, da de for første gang befant seg under 2. divisjons nedrykkstrek ved sesongslutt. Dermed måtte de ta fatt på 3. divisjon i 2014. Der ble de værende i to sesonger, og de spiller nå i 2. divisjon avdeling fire, sammen med blant andre Odd 2.

Klubbens unge alder til tross: De røde har hatt flere kjente spillere på lønningslista. Johan Lædre Bjørdal, Lars Grorud, Morten Hæstad, Fredrik Kjølner, Per Egil Swift og Kenneth Udjus har alle kjempet for Tønsbergs mest historieløse lag. Oddere med deltakelse for FKT er Jan Tore Amunsen, Petter Bruer Hanssen, Kim Larsen og Armin Sistek.

Head to head

Lagene har knivet om avansement ved to anledninger. Sist var arenaen Falkum, og Oddegutta stakk av med en komfortabel 4-1-seier. Det første oppgjøret kan du lese mer om nedenfor.

Forrige oppgjør

19. mai 2003 var forrige gang Oddegutta tok turen til Tønsberg for å kjempe om arrangement. Også den gangen var anledningen 2. runde, og Tønsberg-trener Steinar Skeie hadde stor tro på en skrell mot et Oddlag som var ganske langt unna storformen.

Men det ble i realiteten aldri spennende på Gressbanen. Riktignok vant Odd bare 2-0 takket være to Morten Fevang-nettkjenninger, men den da to år gamle klubben var aldri i nærheten av å true Oddegutta. Dermed kunne Arne Sandstøs lag planlegge hvordan neste cupmotstander skulle ryddes av veien.

Cupens gang

Osebergets favoritter startet sitt lille eventyr 13. april,da 2. divisjonskollegaen Oppsal fra Oslo tok turen. Det ble en jevnspilt og spennende kamp, hvor hjemmelaget tok ledelsen 13 minutter, men gjestene kvitterte umiddelbart. Midtveis ut i omgang sendte Thomas Utter Jensen vertene i en ny ledelse, som holdt seg til hvilen. FK Tønsberg gikk knallhardt ut etter pause, og tilrøvet seg en fortjent 3-1-ledelse etter 55 minutter. Men gjestene gav ikke opp, og fikk betalt 20 minutter før full tid. Med bare ett måls distanse kjørte Oppsal på, og ga fra seg store rom. Dette utnyttet Tønsbergingene, som kvitterte inn to nettkjenninger på overtid. Dermed endte det 5-2.

FKTs form

FK Tønsberg er tilbake i det som defineres som norsk toppfotball, etter et par år på hylla under. Dette er lagets offisielle kamper så langt:

09.04: Fram – FK Tønsberg 1-0

13.04: FK Tønsberg – Oppsal 5-2

17.04: FK Tønsberg – Moss 3-1

23.04: Flekkerøy – FK Tønsberg 0-1

I en liga hvor avstanden mellom opp- og nedrykk er usedvanlig kort, så viser FK Tønsberg at de akter å i det minste beholde plassen. Som for de fleste andre så blir det tøft, men seirene mot Moss, Oppsal og Flekkerøy viser at de har kvaliteter som kan vippe rotteracet i deres favør.

Skader og karantener

Så lenge ingen har snublet i et vikingskip, så skal vertene kunne stille fulltallig. Tror vi.

Ardian Gashi var usikker mot fævvla, og vi har ikke hørt noe mer om ham siden det. Ellers skal alle være klare.

Neste kamp

Stabæk – Odd, søndag 1. mai kl. 20.00

Nadderud stadion

Neste cuprunde går 4. mai.

Dommer

I skrivend stund er det meste bedre enn Trygve Kjensli. Kan noen ringe Raymond?

Til slutt:

Cup er gøy, og det er 2. divisjon mot Tippeliga. Men FK Tønsberg er et lag som har tatt skalper før, og som har enkeltspillere som kan finne på no spikk. Derfor må vi ikke gå til denne kampen i den tro at overkjøringen kommer av seg selv, for det skjer ikke. Bare hvis gutta er motivert og skjerpet, så kan dette kontrolleres inn.

Kampstart er onsdag 27. april kl. 18.00. Tønsberg er bare en svipptur unna, og du er selvsagt velkommen på vår buss. Men det er svært få plasser igjen, så du må få fingeren ut av rumpa om du vil med. Mer om turen finner du her.

1. mai: Stabæk – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

11. mai: FK Haugesund – Odd

Flybillett kan bookes her.

20. mai: Sarpsborg – Odd

Pris: 200 (direktebuss)!

Turinfo: her

Online påmelding: her

Det jobbes med buss for de som vil kjøre via Sverige.

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.