Før kampen: FKH – Odd

Vi skal måke inn en ny 16. mai-triumf!

Fordi FK Haugesund ikke gidder å lære seg at Odd heter Odds Ballklubb, og ikke Odd Grenland, så vil vi i denne kampbloggen i protest kun bruke navnene på klubbene som inngår i Haugesunds-samarbeidet. Samt andre klubber i traktene, fordi vi er møkk lei at folk fortsatt bruker Grenland-navnet.

Tre sentrale punkter

1: Klarer gutta å ta vare på bevegelsene og tempoet fra siste del av godsetkampen? Da kunne vi igjen skimte ordentlig Odd-fotball, og Vikebygd vil slite om de må opp mot dette.

2: Hvordan er matta på Haugesund stadion?

3: Vi har ikke tapt på de tre siste 16. mai-kampene. Vedvarer den gode statistikken?

Hvem er Djerv 1919?

Haugar er Araberbyens best rangerte menn. Rogalands beste (2016) lag spiller sine kamper på ferdigoppussede Haugesund stadion, som holder i underkant av 9000 tilskuere. Laget trenes av Eirik Horneland.

Haugaland FK er blant de yngre bekjentskapene i årets eliteserie. De ble stiftet i 1993, gjennom en sammenslåing av seniorlagene til Haugar og Djerv 1919. Den nystartede klubben gikk rett inn i 2. divisjon i debutåret 1994, og vant avdelingen på første forsøk. Det ble med to sesonger i den nest øverste divisjonen, og i 1997 spilte Avaldsnes tippeligafotball for første gang. I debutåret klarte laget å beholde plassen, men året etter gikk det ikke like bra. Klubben gikk opp igjen på første forsøk, men da ble det bare én sesong i det beste selskap. Deretter gikk det ikke like bra for rogalandsklubben, og i 2004 måtte de ta den tunge veien tilbake til der det startet; 2. divisjon. Og da, som i 1994, holdt det med én sesong for å sikre opprykk. De var tilbake i 1. divisjon, og holdt seg der til 2009. Siden den gang har klubben holdt seg i Tippeligaen. Klubbens største triumf kom i 2007, da de klarte å nå finalen i Norgesmesterskapet. Der endte det med 2-0-tap mot Lillestrøm. I 2013 gjorde de sin beste tippeligaprestasjon noensinne, da det vanket bronse på måkene. På tross av sin unge alder har klubben forstret flere kjente spillere. Blant disse finner vi Kenneth Høie, John Pelu og Morten Berre. Også Jone Samuelsen, Jacob Sørensen, Joakim Vaage Nilsen, Sigurd Hauso Haugen, Henrik Kjelsrud Johansen, Torbjørn Agdestein og Håvard Storbæk har spilt for klubben.

Første kamp

Mye takket være Ferkingstad ILs tilværelse som ungfoleklubb, så har det ikke blitt veldig mange oppgjør mellom klubbene. Så sent som 27. august 2000 ble det første oppgjøret på Haugesund stadion avspilt. 20 runder var allerede unnagjort, og Odd lå an til å kapre en trygg plass midt på tabellen. Like hyggelig var det ikke for araberne, som med seks poeng opp til fornyet kontrakt luktet på nedrykksspøkelsets upussede ånde.

Det ble ingen trivelig affære på Haugesund stadion. Daværende Odd-trener Arne Sandstø konstaterte at årets dårligste kamp var unnagjort, og det var fint lite som fungerte. Det var nok heller en mager trøst at man slapp unna med ett mål i sekken, da svenske Hasse Berggren scoret kampens eneste mål i det 69. minutt.

Den historiske duellen

Men selv om bekjentskapet er av det relativt ferske slaget, så har vi fått noen interessante oppgjør mot araberne opp igjennom. 18 kamper av det poengmessige slaget har blitt spilt, og som mot godset så er det Oddegutta som har overtaket. Ni ganger har poenga tatt veien til Skien, mens haugianerne står med fem triumfer.

Uheldigvis har alle disse fem triumfene kommet på tirsdagens bane. Men mye takket være en god rekke der borte (som tok seg en liten pause ifjor), så ligger gutta rett bak med sine fire seire.

Forrige oppgjør

Omtrent på samme tid ifjor (11. mai) var det duket for kamp på vestlandet. Oddrane hadde innledet godt og kunne sole seg på sølvplass. Haugesunderne var nok heller ikke særlig misfornøyde, der de foreløpig befant seg på en brukbar syvendeplass. Med andre ord mye det samme som nå.

Men at spesielt ett av lagene kjempet om medalje, kunne vanskelig bevitnes denne dagen. Oddeguttas prestasjoner kan (med noen få, hederlige unntak) oppsummeres med ett ord: Bedritent. Vi er en kampblogg som liker å se det positive i ting, og i så måte er det fint lite å hente fra denne kampen. Fredrik Semb putta Odds mål, og vi tapte 3-1. Case closed og begravet for sånn ca. alltid.

Sesongen så langt

Karmsund har hatt en brukbar sesonginnledning, og ligger med sine 11 poeng på 8. plass. De fem sista kampene har dog vært varierende, og spesielt hjemme har det vært tøft. Der har det blitt seier mot Vålerenga (4-3), mens 0-0 er fasiten mot Molde og Sandefjord. På bortebane har det gått noe bedre. Lillestrøm, Vidar (cupen) og Stabæk har kapitulert, mens strømsgodset, Brann og Sandefjord ble for tøffe.

Utilgjengelige spillere

Odds skadeliste er fortsatt vond som et langt år; men den krymper stadig inn. Men vi vet med sikkerhet at Semb og Broberg ikke stiller til dette oppgjøret.

Hvordan det står til hos Kolnes er vi i grunn litt usikre på.

Neste kamp

Odd – Molde

21.05.2017, kl. 20.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Pape Paté Diouf.

MFK: To gule: Babacar Sarr.

Dommer

Espen Eskås

Til slutt

De siste årene har Haugesund vært et kjekt sted å dra til. Gutta har stort sett vært hakket bedre enn vertene, og på papiret så er de det denne gangen og. Samtidig vet vi at SK Vedavåg Karmøy har et par ess i ermet, og vi må passe oss for å bli for høye på oss selv. Det kan vi få svi for.

Kampstart er tirsdag 16. mai kl. 18.00. Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd