Før kampen: GNK Dinamo Zagreb – Odd

Hvem er Dinamo?

Det er klart for kamp i heksegryta Maksimir! Vi er klare for et spennende oppgjøt mellom Odd og Dinamo Zagreb.

Tre sentrale punkter

1: Kroatene vil sannsynligvis stå høyt, og med det gi fra seg mye rom bakover. Det må utnyttes de gangene det er mulig.
2: Dinamo er gode med ballen i beina, og det blir viktig å gi de så lite rom som mulig. Raske forflytninger og kort avstand mellom leddene blir nødvendig for å stoppe blåtrøyenes offensiver.
3: Spissen Hillel Soudani kan fort bli en nøkkelmann. I den nylige tilbakelagte sesongen endte han opp som lagets toppscorer. Han kan treffe målet fra de fleste posisjoner, og har som sådan gjort noen spektakulære mål.

Hvem er GNK Dinamo?

Gradanski Nogometni Klub Dinamo Zagreb kommer fra Kroatias’ hovedstad Zagreb. Der trakterer de til daglig nasjonalarenaen Stadion Maksimir, som i disse dager sjeldent tar i bruk sine 35.000 seter. 13. juli ble den tidligere landslagsspilleren Mario Cvitanovic ansatt som ny hovedtrener.

26. april 1911 ble en klubb ved navn Gradanski stiftet i Zagreb. Laget gikk under dette navnet helt til 1945, da de byttet til Dinamo Zagreb, og fant sin plass i det Jugoslaviske seriesystemet. I debutsesongen 1946/47 gikk det nesten helt inn, men de måtte innfinne seg med å være nest best. Revansjen kom året etter, da laget klatret helt til topp. Dinamo var et lag å regne med under hele den Jugoslaviske tiden, og da ligaen gikk i oppløsning i 1991 hadde de vunnet fire seriemesterskap og syv cupmesterskap. De gikk også til topps i messebycupen(forgjengeren til UEFA-cupen) da Leeds ble slått i 1967.

Under den Jugoslaviske tiden var det offisielle stiftelsesåret 1945, men etter oppløsningen ønsket klubben å gå tilbake til røttene. I 1991 og 1992 gikk de under navnet HASK Gradanski, før de i 1993 tok navnet Croatia Zagreb. Under dette navnet vant de fem ligatitler, og deltok i Champions League ved flere anledninger. Rett etter millenniumsskiftet valgte klubben å gå tilbake til Dinamo Zagreb. Etter millenniumsskiftet har de nytt stor suksess, og har blant annet vunnet serien hvert år siden sesongen 2005/06, unntatt fjorårets sesong da HNK Rijeka brøt hovedstadslagets seiersrekke.

Dette er en merittert og verdenskjent klubb. Til sammen har laget vunnet elleve Jugoslaviske titler og 32 Kroatiske titler siden 1992! Klubben har hatt en rekke verdenskjente spillere i sin stall. Blant disse kan vi finne Davor Suker, Mark Viduka, Mario Mandzukic, Luka Modric, Angelo Henriquez og Niko Kranjkar.

Første kamp

Dette er det første oppgjøret av offisiell art, men lagene har gjort opp seg imellom tidligere; i vennskapelige rammer. Datoen var 27. januar 2015, og arenaen La Manga. Oddegutta hadde lagt bak seg den beste sesongen på årtier, mens kroatene ledet midtveis i sin sesong.

Dessverre var det ikke vanskelig å se at det var et lag som var i sesong, mens et annet var flere måneder unna. Oddegutta yppet seg i starten, men etter de første 15 minuttene var det bare ett lag på banen. Det endte til slutt 4-0, men det kunne blitt mye mer.

Sesongen så langt

Helt siden den kroatiske ligaens oppstart på starten av 1990-tallet, så har Dinamo vunnet stort sett hver gang. Men ifjor måtte de for første gang på lenge gi tapt, mot outsiderne HNK Rijeka. Dette er noe som garantert skal revansjeres, og de er allerede to kamper ut i den nye sesongen. Så angt har det startet svært lovende, da Istra 1961 og Cibalia har blitt sendt til respektives hjem med henholdsvis 2-0 og 4-0 i sekken.

Utilgjengelige spillere

Thomas Grøgaard, Fredrik Nordkvelle og Jone Samuelsen er usikre.

Hvordan det står til i Zagreb vites ikke.

Neste kamp

Returkampen spilles i Skien 3.august kl. 18.30.

Dommer

Manuel Schuettengruber

Til slutt

Dette skal i utgangspunktet være den vanskeligste kampen gutta har spilt siden august 2015. GNK Dinamo er utvilsomt et tungt navn, og de er et lag som ofte matches mot de beste.

Men glansdagene ser ut til å være forbi. Klubben gjør stort sett som de vil i hjemlig serie, men de store resultatene utenfor egne grenser har uteblitt i det siste.

Det kan gå!

Kampstart er torsdag 27. juli kl. 20.45. Om du ikke har anledning til å ta turen, så ønskes du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 18.45, og alle over 18 år er velkomne!

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd