Før kampen: godset – Odd!

På med neseklypa: Drammen skal inntas!

Så gikk det ikke veien mot Stabæk. Gutta la ned mye svette, tårer og litt blod, men litt ekstra avslutningstrening hadde nok gjort seg. De viste dog at det kan skapes sjanser mot dyptliggende motstandere, og det er noe å ta med seg inn i en kamp hvor rommene garantert blir større.

Og motstanderen som skal gi oss disse rommene er Strømsgodset IF. Buskerudingene har hatt en skuffende sesong, og jeg tror de stiller med denne elleveren. Espen Bugge Pettersen – Marius Høibråten, Kim André Madsen, Jakob Glesnes, Lars Christopher Vilsvik – Mohammed Abu, Martin Ovenstad Rønning – Jonathan Parr, Øyvind Storflor, Kristoffer Tokstad – Marcus Pedersen.

På sitt beste et lag med mye fart, og som kan skape farligheter på flere områder. Men med Storflor og Pedersen på banen, så blir det svært viktig å stenge av rommene sentralt. Da blir det vanskeligere for godset å spille seg igjennom, som de ofte gjør når de er i form.

På den andre siden, så må det bygges videre på en del av det vi så sist søndag. Hvis bevegelsene foran ballfører blir bedre, spesielt med tanke på indreløperne i og foran boksen, så er sannsynligheten for poengfangst stor.

Om Strømsgodset

Drammen, stedet som gjør seg best i et tykt teppe av forurensning, er stedet godset føler seg hjemme i. De spiller sine hjemmekamper på marienlyst stadion, et anlegg som holder 8935 tilskuere. Bjørn Petter Ingebretsen er mannen som skriker seg hes fra linja, noe han har gjort siden David «Albuen» Nielsen fikk smake foten sist sommer.

Stadion Marienlyst Stadion

Strømsgodsets historie startet i 1907, men det var ikke før på 20-tallet at klubben begynte å hevde seg. De gjorde seg bemerket i cupen (I 1925 ble de slått ut i 3. runde av Odd), og i 1938 nådde de en foreløpig topp gjennom å rykke opp til Norgesserien. Dog sørget krigen for at dette ble en kortvarig glede. For det skulle ta tid før godset igjen klarte å markere seg i toppfotballen. Det tok hele 21 år fra krigens brutale herjinger tok slutt, til elitespill igjen var å finne ved Drammenselvas utløp. For tiden gikk det bare én vei med et sulteforet godsetlag, og de ble kronet med en double (cup- og seriegull) i 1970. Dog var de da på toppen av fjellet, og derfra kan det som kjent bare gå nedover. Nedrykket var et faktum i 1976, og i 1978 var de klare for 3, divisjon (nåværende Oddsenligaen). At erkerival Mjøndalen hadde tatt over hegemoniet i distriktet var heller ingen trøst. Men i 1989 var de igjen tilbake blandt de store gutta, og siden den gang har de holdt seg relativt stabile i tippeligaen. I 2013 var de igjen på topp, og tok sitt første seriegull siden 1970.

I løpet av sine leveår har klubben hanket inn to seriemesterskap og fem cuptriumfer. Spillere som Jostein Flo, Christer George, Øyvind Leonhardsen og André Bergdølmo har tatt ibruk den mørkeblå drakta, noe også Ronny Deila, Peter Kovacs, Alexander Aas, Simen Brenne, Mattias Andersson, Kenneth Dokken, Fredrik Nordkvelle, Jan Frode Nornes og Thomas Røed har gjort.

Head to head

Hele 40 år tok det fra Odd og godset møttes for første gangen (1927), til Oddegutta for første gang måtte kapitulere. Dette er noe betegnende for statistikken mot de tsjernobylblå, da Oddrane har opparbeidet seg en pen ledelse på totalt 37 kamper. For 18 av disse har endt med Helteseier, mens godsenserne har robbet til seg 13 trepoengere. De resterende seks står i poengdelingens tegn. Denne ledelsen er nesten like deilig i målprotokollen, hvor gutta leder 68-57.

Dessverre så har det ikke vært like festlig på marienlyst. Av 18 kamper står vertene med tolv seire, mot fem Oddegevinster og én poengdeling. Det er heller ikke mye å skryte av på målfronten, der 40-29 står for de kalde fakta.

Forrige oppgjør

Med bare fire kamper igjen av sesongen 2015, var det klart for tur til ligaens kjipeste by og arena. 16. oktober var den dagen i året hvor trivelige Oddere må bytte ut ren luft og oksygen, med eksos og bly. Drammen må være, etter empiriske kalkyler, det eneste stedet i landet hvor minimumsstandarden for giftig luft overgår maksimumsstandarden alle andre steder. Og ja, da er Langøya utenfor Holmestrand inkludert.

Dette var en kamp som kunne vise seg å bli avgjørende i medaljekampen, og det var to offensive lag som mønstret på. Begge byttet på å føre ballen, uten at det førte til det helt store de første minuttene.

Vertene fikk kampens første mulighet etter ti minutter, da Gustav Wikheim snek seg forbi Grøgaard, og ble spilt igjennom. Men alene med Sondrebassen sviktet godsenseren, og ballen forsvant ut. Oddegutta presset høyt nå, og etterlot store rom de gangene presset ikke lyktes. Etter 13 minutter ble Wikheim igjen sluppet løs, og i boksen fant han Øyvind Storflor. Den gamle trønderen forsøkte seg, men heller ikke han evnet å sette kula innenfor ramma. Selv om Oddegutta var med i kampen, så var det stort sett bare i den ene enden sjansene kom. Rett etter at en sjettedel av kampen var tilbakelagt, tvang Wikheim Rossbach ut i en akrobatisk redning. Hans forsøk fra 20 meter luktet på stolperota, men Sondrebassen var akkurat rask nok til å slå den vekk.

Sjanseskaperiet roet seg noe i den følgende perioden, og kampen bar preg av to godt organiserte lag. Både Odd og Godset prøvde lykken fra distanse, men ingen var i nærheten av å skape en trussel.

Først da 33 minutter var spilt, kom den neste store anledningen. Iver Fossum fant veien fram langs venstrekanten, og spilte videre til Marcus Pedersen. Ex-Bergenseren fikk alt for god tid på 14 meter, satt bredsiden til og curlet ballen inn i det lengste hjørnet.

Det tok ikke lang tid før vondt ble verre. Nok en gang dundret Wikheim ned venstrekanten, før han slo et lavt innlegg. På første stolpe kom Marcus Pedersen, som flikket videre til Fossum. Han fikk stå helt alene midt foran mål, og hadde en enkel jobb da også Rossbach hadde blitt lurt.

Oddrane ville helst gå i garderoben med et bedre utgangspunkt, og kjørte drammenserne tilbake de siste minuttene. Rett før pausestøtet fikk Zekhnini vende opp på syv meter. Skuddet ble blokkert, men endte opp hos Samuelsen på omtrent samme avstand. Han sende avgårde en venstrekanon peilet inn på krysset, men Espen Bugge Pettersen hadde den ene dagen hvor han faktisk klarte å redde noe.

Oddegutta hadde fått opp øynene, og kjørte for første gang kampen. Og det burde blitt premiert, ti minutter ut i omgangen. Plutselig fikk Fader Diouf stå helt alene på bakre stolpe, og skulle bare trille inn reduseringen. På spektakulært vis skjedde så ikke, men sleiven var så svak at han fikk en ny sjanse. Ved den anledningen var forsøket anstendig, men en godsetskrott sørget for at det bare endte med et hjørnespark.

Oddrane fikk trille mye ball i denne perioden, men slet med å bryte ned et pottetett godsetforsvar. Det endte ofte opp med lange baller, som i de fleste tilfeller ble gehørig håndtert av vertenes stopperpar. Dermed ble det mye stanging på Oddegutta, og det så lenge ut til at sjansene ikke skulle komme.

Men etter 81 minutter skulle Diouf få nok en eventyrlig mulighet. Occean kom rundt på kanten, og slo ballen mellom keeper og stoppere. På bakre ventet den innleide, som nok en gang hadde en låvedør å sikte på. Denne gangen var avslutningen av det mer patente slaget, men Bugge Pettersen klarte på utrolig vis å flytte seg fra første til andre stolpe raskere enn lyset.

Heldigvis klarte ikke Bugge å holde unna for all tid. Bare fire minutter gjensto da Diouf ble frispilt på venstresiden. Med ett touch dro han seg inn i boksen, og slo til med en markkryper ned i det lengste hjørnet. Det var kamp igjen. Gutta kjempet mot klokka, men nå var et poeng innen rekkevidde.

Oddegutta kastet alt fremover i jakten på utligning. Ballen ble pumpet opp gang på gang, men dessverre uten resultat. Alt gutta fikk til var en sleiv fra 30 meter, så derfor måtte alle med hjerte i sort og hvitt innse at det ble tap mot godset.

Godsets form

Godsenserne har i flere sesonger rotet rundt i toppen, og klarte i år å sleive til seg den 2. plassen som burde vært skjenket oss (eller Rosenborg, siden vi EGENTLIG bare fortjener det beste). Dette er lagets fem siste kamper:

21.08: Sarpsborg 08 – Godset 1-0

27.08: Godset – Molde 0-2

10.09: Vålerenga – Godset 1-1

18.09: Aalesunds – Godset 4-2

22.09: Godset – Vålerenga 1-0

Bortsett fra cuptriumfen, så har ikke godsetunionen hatt mye å juble for. Strømsøgjengen har sett sitt lag famle som en alkoholisert altocalcifiliker på høyfjellet, uten å ha mye å holde i. Det har vært lite som har gitt den gjengse drammenser tåstrekk, og laget bør takke den gode våren for at de nå ikke lukter nedrykket i brunøyet.

Neste kamp

Aalesunds FK – Odd, søndag 2. oktober kl. 18.00.

Color Line stadion

I faresonen:

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen og Espen Ruud. To gule: Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen og Rafik Zekhnini.

AaFK: Seks gule: Franck Boli. Fire gule: Edwin Gyasi. To gule: Adam Örn Arnarson, Mikkel Kirkeskov, Peter Orry Larsen, Oddbjørn Lie og Aron Thrandarson.

Skader og karantener

Odd stiller uten Rafik Zekhnini, men ellers så skal alle være klare.

Godset må klare seg uten Tokmac Nguyen, Francisco Junior, Petter Vaagan Moen og Mounir Hamoud.

Dommer

Tommy Skjerven

Til slutt

Det pirrer litt ekstra å slå godset, gjør det ikke?

Utvilsomt.

Så la det skje, som i våres! Vi vil se gutta maltraktere laget fra landets mest forurensede elv! Hva er vel bedre enn det? Lite, hvertfall nå som Pors skal ned å hilse på Hei, Vestfossen og Odd 3.

KJØR GUTTA!

Kampstart er søndag 25. september kl. 18.00. Bli med Oddrane på tur! Vi setter selvsagt opp buss, og i skrivende stund er det få plasser igjen. Se mer om turen her.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. Det blir blant annet quiz, med flotte premier!

Kommende kamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

På grunn av for få påmeldte så arrangeres det ikke tur. Men vi håper at så mange som mulig reiser oppover, og du kan bruke dette facebookarrangementet til å avtale reise, opphold osv.

23. oktober: Rosenborg – Odd. Overnatting

Pris: 200

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.