Før kampen: godset – Odd

Har du noen gang hørt om trollet som ikke sprakk i sola?

Nei? Vi skal på jakt under bruene! Det skjer i dag, da Odd reiser til drammen for å knuse godset.

Tre sentrale punkter

1:  Akkurat som oss, så har godset ikke vært det helt store foran målet. Men en mann å se opp for er Bassel Jradi. Han står for seks mål og fem målgivende, og er som sådan en viktig brikke for vertene.

2: Mot Haugesund var det gøy å se gutta igjen. For første gang på lenge var det fart i de fremre rekker, og det ble skapt mer enn en håndfull sjanser. Bevegelsene, tempoet og forflytningen må vi ta med oss inn i lørdagens kamp.

3: Må Vegard Bergan spille to kamper på samme dag?

Hvem er godset?

Under en bro på vei til Oslo, bor tro … strømsgodset. Det har de gjort i lange tider, uten at noen helt forstår hvorfor. Brua er jo selvforklarende i form av at man har mest lyst til å forlate plassen fort som fanden, men resten forsvinner litt i tåka. Inne blandt eksosen finner man marienlyst stadion, som ved de fleste anledninger IKKE fyller sine omtrent 8.000 seter. Tor Ole Grå Skullerud er lagets trener, noe han skal ha vært siden fjorårets sesong.

Strømsgodsets historie startet i 1907, men det var ikke før på 20-tallet at klubben begynte å hevde seg. De gjorde seg bemerket i cupen (I 1925 ble de slått ut i 3. runde av Odd), og i 1938 nådde de en foreløpig topp gjennom å rykke opp til Norgesserien. Dog sørget krigen for at dette ble en kortvarig glede. For det skulle ta tid før godset igjen klarte å markere seg i toppfotballen. Det tok hele 21 år fra krigens brutale herjinger tok slutt, til elitespill igjen var å finne ved Drammenselvas utløp. For tiden gikk det bare én vei med et sulteforet godsetlag, og de ble kronet med en double (cup- og seriegull) i 1970. Dog var de da på toppen av fjellet, og derfra kan det som kjent bare gå nedover. Nedrykket var et faktum i 1976, og i 1978 var de klare for 3, divisjon (nåværende Oddsenligaen). At erkerival Mjøndalen hadde tatt over hegemoniet i distriktet var heller ingen trøst. Men i 1989 var de igjen tilbake blandt de store gutta, og siden den gang har de holdt seg relativt stabile i tippeligaen. I 2013 var de igjen på topp, og tok sitt første seriegull siden 1970.

I løpet av sine leveår har klubben hanket inn to seriemesterskap og fem cuptriumfer. Spillere som Jostein Flo, Christer George, Øyvind Leonhardsen og André Bergdølmo har tatt ibruk den mørkeblå drakta, noe også Ronny Deila, Peter Kovacs, Alexander Aas, Simen Brenne, Mattias Andersson, Kenneth Dokken, Fredrik Nordkvelle, Jan Frode Nornes og Thomas Røed har gjort.

Første kamp

Vi må tilbake til 1928-29-sesongen for å finne første gangen Odd dro til drammen for å knive mot godset. Det ble et hyggelig første møte med blåtrøyene. Hjemmelaget satte inn to baller, men Odds tre sørget for at to poeng ble med hjem til Skien.

Den historiske duellen

Odd og godset har vært en god match. For oss, hvertfall. 39 kamper av det poengmessige slaget har blitt avspilt, og av disse har Odd hentet 19 trepoengere. 13 ganger har vertene jublet høyest, og de siste syv endte da naturligvis med poengdeling.

På Marienlyst har det dog ikke vært like gøy. Etter 19 kamper står gutta med fem seire, mens godsenserne har tolv av slaget. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, der dagens hjemmelag leder 41-30.

Forrige oppgjør

Tippeligaen 2016 var i ferd med å lukke seg da Odd måtte reise til Drammen. 25. september var datoen, og runden var den 25. Dag-Eilevs gutter hadde allerede sett gullet seile, men var fortsatt godt inne i medaljekampen. Skullerud og gjengen visste allerede da at hjemmelaget skulle finne seg en plass mellom barken og veden.

Det hele startet på ypperlig vis. Odd satt i gang spillet, og ballen ble skjenket Steffen Hagen. Han slo langt, og traff Occéan på 16 meter. Kula ble stusset videre, og ble dempet av Riku Riski. Dermed la den seg perfekt for Bentley på 13 meter. Nigerianeren satte bredsiden til, og parkerte ballen nede i hjørnet. Godsetunionen hadde ikke engang rukket å nynne seg gjennom «gamle kunstgress» …

Dessverre skulle det ikke gå lang tid før kvitteringen kom. Hjemmelaget ble tildelt et hjørnespark, som ble ivaretatt av Jonathan Parr. Englandsfloppen fant Bismark Adjei-Boateng, som fikk stå sørgelig alene. Og fra fem meter ble jobben enkel, forholdene tatt i betraktning.

To raske mål gav forventninger om en intensiv kamp, og i den påfølgende perioden skulle det hvertfall ikke stå på forsøkene. Bare minuttet etter utligningen kunne Espen Ruud svinge slegga fra 25 meter, men det var dog fra så skrått hold at innlegg ble det mest hensiktsmessige. I boksen ble innlegget møtt av OllyO, som med hodet knuste alt og alle. Ballen banet seg vei retning kassa, men Gubbe Pettersen klarte med nød og neppe å vippe prosjektilet over.

Fem minutter senere projiserte Bentley en rakett fra skrått hold, men forsøket gjorde ikke annet enn å skremme vannet av ballguttene bak mål. Oddrane skapte de største mulighetene i innledningen, men vertene kom mer med etterhvert. Både Parr og Junior kom til muligheter før halvtimen var spilt, uten at det gav resultater.

Oddrane tok over spillet inn mot hvilen, men produksjonen foran kassa forble mager. 1-1 sto seg til pause.

2. omgang var på langt nær like sjanserik, men fritt for muligheter var det ikke. Omgangens første mulighet kom etter 51 minutter, og tilfalt vertene. Etter et frispark fikk Abu skyte fritt fra 15 meter, men Sondre «tiger» Rossbach lurket nede i hjørnet og stoppet farligheten.

Åtte minutter senere var det igjen Ollys tur til å prøve seg. Igjen kunne Ruud servere fra et frispark på kanten, og igjen traff han kanadierens pannebrask klokkerent. Befinnende seks meter fra mål visste man at det ville bli farlig, men dessverre lompet ballen seg vei fra panne til målstrek. Det ble ingen stor sak for Gubbe å avverge forsøket.

Deretter hendte det fint lite. Oddegutta trillet ball, men slet med å penetrere et kompakt hjemmeforsvar. Først da 13 minutter gjensto skjedde det noe foran målene, og til gjengjeld ble vår sisteskanse satt på prøve to ganger. Først kom Ulland Andersen rundt på kanten, og pisket ballen mot første stolpe. Der befant Tommy «kniven» Høiland seg, men han var heldigvis ikke skarp nok foran kassa. Eller utenfor, som han strengt tatt var.

I den påfølgende bølgen vant godset ballen høyt, og igjen ble den tildelt Ulland Andersen. Denne gangen sentralt i banen, hvor han avanserte og fyrte av. Fra 20 meter traff han særdeles godt, men som ved andre anledninger, så var Sondrepus med på leken. Keeperkjempen strakk seg etter beste evne, og nektet Andersen nettsus.

Dette vekket Oddeguttta, som flyttet ballen lenger frem på banen. Men igjen så var ikke dette produktivitetens omgang. Først på overtid kunne man ane en scoring, men da både Parr og Ruud misbrukte sine muligheter, så ebbet det hele ut i 1-1. Et resultat som betød at godset definitivt sa takk og farvel til medaljer, mens Oddrane kunne se bergenserne stikke fra.

Sesongen så langt

Mye takket være en svak høstsesong, så ble ikke fjoråret helt som vertene hadde ventet. Med en økonomi som ikke er helt friskmeldt enda så var ikke en plass i toppen sannsynlig i år heller, men i det siste har de vist at det er mulig. På de fem siste kampene har laget hanket inn tre seire (2-0 mot Stabæk, 1-0 mot Viking, og 2-1 mot Tromsø). Dette er riktignok ingen tungvektere, men ni poeng på tre kamper har de ikke klart tidligere i sesongen. Videre måtte de avgi ett poeng mot Sarpsborg (0-0), mens Rosenborg ble for sterke (0-2).

Utilgjengelige spillere

Odd: Fredrik Nordkvelle er ikke med, men ellers så skal alle kunne stille.

godset: Fåglarna vet.

Neste kamp

Odd – Lillestrøm

23.10.2017, kl. 19.00

I faresonen:

Odd: Fire gule: Jone Samuelsen. To gule: Martin Broberg, Fredrik Semb, Olivier Occean og Joakim Våge Nilsen.

LSK: Fire gule: Erling Knudtzon og Marco Tagbajumi. To gule: Simen Kind Mikaelsen, Frode Kippe, Aleksander Melgalvis, Arnold Origi og Chigozie Udoji.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt

Skal vi inn i medaljekampen, så må denne kampen vinnes. Det er det ingen tvil om, og det er nok noe Deilef har innprentet hos gutta. På en matte hvor Fru Fortuna stort sett ikke har vært på vår side, så er bare tre poeng godt nok.

Samtidig vet vi at det er en tøff motstander som venter oss. Vertenes formkurver viser at de må tas på alvor, og de gir ikke dette fra seg uten videre. Her må gutta være på fra første sekund! Alle i hvitt må gå i duellene som om det gjelder livet, og løpe som om Gamle Erik glefset etter anklene i nitti minutter. Det er, grovt sett, resepten som kan slå godset.

Og det er her vi supportere kommer inn i bildet. Hvis vi vil, kan vi være den støtten gutta trenger i seiersjakten. I det siste har vi dessverre ikke vært tilstede i tilstrekkelig grad, men nå er tiden inne for å markere oss! Vi er mer enn det vi viste mot Haugesund, og vi har ryggrad til å banke godset-supporterne på tribunen!

Kampstart er lørdag 14. oktober kl. 18.00. Oddrane sender naturligvis avgårde buss, og det er fortsatt ledige plasser! For bare 100 kroner (200 for ikke-medlemmer) kan du sikre deg ditt sete. Kontakt Oddrane hotline (988 21 634) for å melde deg på.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er Fort Falkum din redning. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

VålerengaOdd