Før kampen: godset – Odd

Stakkars godset …

Haugesund – Odd og overtidsdrama hører liksom sammen, i den forstand at Oddegutta avgjør lenge etter at rødspetten har lagt seg. Som i 2012, 2014 og nå i 2015. Dette var en fortjent seier, for gutta var klart bedre enn maakene ved elvebredden. Bevegelsene satt, og tempoet var akkurat så høyt at vertene tidvis slet med å henge med. Én som fortjener ekstra heder for dette er Steffen Hagen. Sørlendingen var god i frispillingsfasen, og bidro ofte til overtallsspill ved å spille seg gjennom pressledd.Det er en egenskap laget kan trenge på fredag.

For da må vi liste oss inn i byen vi ikke ønsker å befinne oss i, med mindre Odd skulle spille der. Provinslandsbyforstaden er et sted de færreste av oss liker, men vi har ikke noe annet valg enn å innta bortetribunen på marienlyst etter endt arbeidstid. Plassens lag, strømsgodset, byr verdens kjekkeste gutter opp til dans, og jeg tror godset stiller med dette laget: Espen Bugge Pettersen – Lars Christopher Vilsvik, Jørgen Horn, Gustav Valsvik, Florent Hanin – Bismark Adjei-Boateng, Mohammed Abu, Iver Fossum – Øyvind Storflor, Marcus Pedersen, Gustav Wikheim. Dette er et lag som besitter mange av de samme spille-elementene som vi ser i Odd. I sin 4-3-3-formasjon preges spillet av rask forflytning i lengderetningen, hvor flere samtidige bevegelser setter motstanderen i ubalanse. Én spiller som må ha ekstra oppmerksomhet er Marcus Pedersen. Etter returen fra de syv fjell har hedmarkingen fått en ny vår, og bøtter inn mål. Gi ikke denne mannen en centimeter! På den andre siden, så handler det som alltid om å spille eget spill. Hvis gutta klarer å flytte ball og bein fort, samtidig som at innleggene kommer sammen med med godt trykk i boksen, så er det fullt mulig å gjenskape bedriften fra 2010.

Om Strømsgodset

Strømsgodset holder til i byen som er mest kjent for å importere forurensning, altså drammen. De spiller sine hjemmekamper på marienlyst stadion, et anlegg som holder 8935 tilskuere. Bjørn Petter Ingebretsen er mannen som skriker seg hes fra linja, noe han har gjort siden David «Albuen» Nielsen fikk smake foten i sommer.

Stadion: Marienlyst

Strømsgodsets historie startet i 1907, men det var ikke før på 20-tallet at klubben begynte å hevde seg. De gjorde seg bemerket i cupen (I 1925 ble de slått ut i 3. runde av Odd), og i 1938 nådde de en foreløpig topp gjennom å rykke opp til Norgesserien. Dog sørget krigen for at dette ble en kortvarig glede. For det skulle ta tid før godset igjen klarte å markere seg i toppfotballen. Det tok hele 21 år fra krigens brutale herjinger tok slutt, til elitespill igjen var å finne ved Drammenselvas utløp. For tiden gikk det bare én vei med et sulteforet godsetlag, og de ble kronet med en double (cup- og seriegull) i 1970. Dog var de da på toppen av fjellet, og derfra kan det som kjent bare gå nedover. Nedrykket var et faktum i 1976, og i 1978 var de klare for 3, divisjon (nåværende Oddsenligaen). At erkerival Mjøndalen hadde tatt over hegemoniet i distriktet var heller ingen trøst. Men i 1989 var de igjen tilbake blandt de store gutta, og siden den gang har de holdt seg relativt stabile i tippeligaen. I 2013 var de igjen på topp, og tok sitt første seriegull siden 1970.

I løpet av sine leveår har klubben hanket inn to seriemesterskap og fem cuptriumfer. Spillere som Jostein Flo, Christer George, Øyvind Leonhardsen og André Bergdølmo har tatt ibruk den mørkeblå drakta, noe også Ronny Deila, Peter Kovacs, Alexander Aas, Simen Brenne, Mattias Andersson, Kenneth Dokken, Fredrik Nordkvelle, Jan Frode Nornes og Thomas Røed har gjort.

Head to head

Odd og godset er to lag som kjenner hverandre ganske godt, etter tiår med bataljer. 35 ganger har lagene kriget om poeng. 17 av disse har Odd vunnet, mot vertenes 12. Bare seks kamper har endt med poengdeling. Noe jevnere er det i målprotokollen, der Oddegutta leder 65-54. Siden den første kampen ble spilt (Odd vant 3-2) i 1928/29-sesongen, har 17 oppgjør blitt spilt på Marienlyst. Her er historien svært annerledes, da Odd kun står med fem seire, mot Godsets 11. én gang har det endt med deling av poeng. Også her er det jevnere i målprotokollen, da de mørkeblå leder 35-28.

Fjorårets oppgjør

Tippeligaen 2014 var bare fire runder ung da Odd tok turen til marienlyst 27. april. Oddegutta lå på en ganske optimistisk 6. plass, mens vertene hadde fått en kanonstart og toppet tabellen. Det bar bud om en spennende kamp.

Herolind Shala forsøkte seg allerede etter få sekunder, men dessverre var Adam Larsen Kwarasey klar for kamp. Langskuddet ble såvidt slått bort fra dets destinasjon. Vertene fikk et lite overtak i innledningen, og skapte sin første store mulighet etter ti minutter. Godset hadde lagt gjestene under et hardt press, og Oddegutta klarte ikke å få ballen ut av farlig sone. En godsing kom rundt på kanten, og prikket kula på bakre stolpe. Der ventet en umarkert Peter Kovacs, som fikk en veldig enkel jobb. Dette gav vertene blod på tann, og Odd fikk ikke være i fred etter scoringen. Og ti minutter senere måtte André Hansen gi etter for avslutning nummer to. Godset ble tildelt frispark ved dødlinja, hvilket ble ivaretatt av Øyvind Storflor. Han fant en umarkert Lars Sætra, som ikke hadde store problemer med å øke hjemmelagets ledelse.

Først etter kampens andre scoring våknet Odd. Presset ble snudd, og Oddrane nærmet seg scoring. Flere halvsjanser ble produsert, men hverken Johnsen eller Samuelsen klarte å omsette sine muligheter. Inntil 43 minutter var passert. Da kom Rashani rundt på kanten, og inn i boksen kom en fremadstormende Samuelsen. Han løp seg fri, ble møtt av en perfekt ball, headet den over Kwarasey og inn i kassa. Med få minutter igjen å spille, klarte ingen av lagene å rokke ved 2-1-stillingen før hvilen.

Etter et lite pust i bakken, gjøv lagene på igjen i andre omgang. Og nok en gang tok hjemmelaget føringen. Men mot et disiplinert Oddlag fikk de til lite, og det lille som ble skapt kom i andre enden. Fem minutter ut i omgangen kom både Shala og Rashani til avslutningsmuligheter, men begge forsøkene fant veien utenfor ramma. Godset presset gutta enda lenger bakover, og nærmet seg muligheter da timen var spilt. Dog ble ikke første mulighet materialisert før i det 70. minutt, men Martin Rønning Ovenstads avslutning føyk til side for kassa. Først da kampuret nærmet seg 90 minutter, ble det liv i gjestene. Men da heller ikke de sorte og hvite klarte å omsette fra press til sjanser, ebbet det hele ut med 2-1 i et heller kjedelig oppgjør.

Godsets form

Etter en fjorårssesong helt på det jevne, satset godset på å igjen være tittelkandidater denne sesongen. Dette er lagets fem siste kamper:

11. september: godset – Haugesund 5-0

18. september: Viking – godset 1-1

23. september: godset – Molde 1-0

26. september: godset – Bodø/Glimt 3-1

3. oktober: Sarpsborg 08 – godset 1-6

Dette er uten tvil et lag i storform. Det er ikke vanskelig å se hvorfor godset kniver med Odd og Stabæk om medaljene, for de har lagt bak seg flere imponerende kamper. Å vinne 6-1 borte er noe som legges merke til uansett motstander.

Neste kamp

Odd – Sandefjord

Søndag 25. oktober, kl. 18.00

I faresonen:

Odd: fire gule: Jone Samuelsen. To gule: Ardian Gashi og Steffen Hagen.

Sandefjord: Fem gule: Kevin Larsen. Fire gule: Victor Demba Bindia, Thomas Juel-Nielsen og Erik Mjelde. To gule: Geir Ludvig Fevang, Eirik Lamøy, Christer Reppesgård Hansen, Kjell Rune Sellin og Martin Torp.

Skader og karantener

Espen Ruud fikk sitt femte gule mot Haugesund, og må stå over.

Hvordan det står til i drammen vites ikke.

Dommer

Svein Oddvar Moen

Til slutt

Nå er det alt eller ingenting. Taper vi, kan vi med stor sannsynlighet glemme medalje. Vinner vi, så er det bare opp til oss selv. Så enkelt, og så vanskelig er det. Vi møter et lag i kjempeforn, men det betyr ingenting. For det er også vi, og uansett lever disse kampene sitt eget liv. Både fordi det er et toppoppgjør, og fordi det er en kamp begge lag hater å tape. Dette vil kreve mye av oss alle; både spillere og supportere. Vi skal inn i fiendens land, og vi kan bare vinne om vi har tro på det vi gjør. På tribunen møter vi en motstander som tror de er Gud, Buddha og Allah i ett, og som oppfører seg deretter. Vi må vise denne gjengen at de ikke er stort bedre enn Tore Tang, fortrinnsvis Kristian Valens versjon. Vi må stå for det vi tror på, og vi må være modige nok til å vise det for alle.

Kampstart er fredag 16. oktober kl. 19.00. Oddrane har igangsatt Invasjon Drammen, og vi vil ha deg med på dette avgjørende toktet. Dessverre er bussene fulle, men det hindrer vel ikke deg fra å ta turen? Veien til buskerudbyen er kort, og du rekker det fint etter arbeidstidens kall.