Før kampen: Kalmar – Odd

Let’s rulle igjen!

Årets første kamp er rett rundt hjørnet, og endelig skal sulteforede Grenlendinger få etterlengtede porsjoner med skikkelig Oddball. Heltene har trasket ned til La blås Manga, og på agendaen står inngafling av svenska köttbullar. Synd for Kalmar FF, men så går nu dagan.

Tre sentrale punkter

1: Det er årets første kamp, og det er umulig å se hvor lagene står med tanke på form. Men om vi skal ta meldingene fra treningsfeltet for god fisk, så blir det spennende å se nyervervelsen Martin Broberg i aksjon.

2: Kalmar FF gjorde det overraskende godt i år, og mange spillere ønsker nok å vise seg frem før den svenske cupens gruppespill starter i midten av februar.

3: Vind. Hvem takler permablåsten best?

Hvem er Kalmar FF?

Kalmar FF kommer fra byen med det samme navnet; nemlig ikke ukjente Kalmar. Kalmarunionen, vettu. Byen ligger helt sør i søta bror (kan man si det lenger? Der borte har jo han/hun endt opp i hen, så da kan det antas at alle former for språkkjønnslig substans skal bort med tiden. Om vi slår sammen de to ordene bror og syster, så får vi et helt nøytralt ord, som kan brukes i alle relevante sammenhenger. Herved erklærer vi at i Sverige skal bror og syster byttes ut med bryster! Söta bryster. Da tråkker vi ingen på tærne, og vi kan legge diskusjonen død. Og Sverige: Dette tipset kommer helt uten vederlag).

Bryster eller ei, Kalmar FF spiller sine hjemmekamper på Guldfågeln Arena, et nylig reist reisverk som kan huse omtrent 12.000 supportere. Hovedtrener er Peter Swärdh, som kom til klubben i 2015.

IF Göta ble stiftet i 1910, men fikk ikke innpass i Riksidrottsförbundet da det allerede fantes et lag med dette navnet. Har dere hørt en lignende histore før? (hint: coverlag som stjal både navn og draktfarger). Laget måtte bytte navn, og endte opp med IF Gothia. Da myndighetene krevde en reduksjon i antall idrettsforeninger, ble Gothia og IFK Kalmar ett. Navnet ble Kalmar Idrottsällskap, og ny bane på Fredriksskans ble tatt i bruk. Første ball ble sparket i 1919, og den offisielle innvielsen gikk av stabelen i 1999. Hva er vel åtti år fra eller til, i det store bildet?

På slutten av 20-tallet ble klubben tilbudt plass på nivå to, selv om laget ikke følte seg helt klare. Denne usikkerheten ble fjernet med et pennestrøk, da et nytt ekteskap, denne gangen med Kalmar AIK, ble arrangert. Det nye navnet ble Kalmar Fotbollsförening.

De påfølgende to tiårene ble en epoke med variert hell, og laget vekslet mellom de ulike divisjonene under Allsvenskan. Men idet 40 bikket over i 50, kunne kameratgjengen endelig menge seg blant fiffen. Laget debuterte i Allsvenskan høsten 1949, og ble i første omgang værende der i to sesonger.

Men de ville tilbake så fort det lot seg gjøre, og de kunne etter kort tid igjen smykke seg med elitespill. Dessverre for rødtrøyene, skulle også dette forholdet ta en brå slutt. Laget rykket ned våren 1955, og denne gangen skulle det bli tøffere.

For 20 år skulle det ta før opprykket til toppen igjen var et faktum. Først i 1976 var de tilbake, og nå var det langt festligere tider som ventet. Ikke alt gikk på skinner, men siden den gang har det vanket medaljer i både cup og serie.

Opp igjennom årene har laget hanket inn følgende meritter:

  • SM-guld: 2008
  • Svenska cupen: 1980/81, 1986/87, 2007
  • Svenska supercupen: 2009

Blant flere kjente spillere kan vi nevne Dedé Anderson, Lars Cramer, Bjørnar Holmvik, Tor Øyvind Hovda, Jørgen Skjelvik, Ole Söderberg, David Elm, Rasmus Elm, Viktor Elm og Patrik Ingelsten.

Ingen Oddere har bekledd den røde drakten.

Første kamp

Dette er ikke første gang disse to lagene møtes. Ved én tidligere anledning har lagene kommet ut for hverandre, og også 1. mars 2004 skjedde det på La Manga.

Etter noe varierende resultater tidligere i turneringen, så måtte gutta vinne for å sikre avansement. Dessverre startet det ikke spesielt godt, da svenskenes Dedé åpnet scoringsballet etter 25 minutter. Rett før hvilen ble det dog rettet opp, da Sebastian Henriksson tegnet seg på nettkjennings-lista.

Uheldigvis var ikke Dedé ferdig for kvelden, og etter 52 minutter sendte han rødtrøyene på ny opp i føringen. Lenge så det ut til å bli avgjørende, men Arne Sandstø hadde fortsatt et ess i ermet. 19 minutter før slutt tok Morten Fevang ansvar, og banket inn kampens fjerde og siste mål. Dermed endte det 2-2, noe som dessverre ikke holdt til avansement.

Sesongen så langt

Dette er Kalmars første kamp for året.

Utilgjengelige spillere

Odd stiller uten Rafik Zekhnini, og sannsynligvis Jone Samuelsen.

Neste kamp

Zenit St. Petersburg.

Onsdag 1. februar kl. 16.30

La Manga

Dommer

Blir hanket inn fra en lokal bule. Vil sannsynligvis ha betaling i mojitos.

Til slutt

Kampstart er mandag 30. januar kl. 18.00.

Det skjer noe når den ordentlige fotballen ruller igjen. Dagene blir lissom lysere, blir de ikke? Greit nok at det bare er en treningskamp, men endelig kan abstinensene slippes. Vinterdepresjonen skytes bort og erstattes av en (nesten) grenseløst naiv optimisme. Er ikke det deilig?