Før kampen: LSK – Odd

Grillings!

Alle liker grillings, gjør de ikke? Vi velger å tro på Coop Extra-reklamen. Uansett. På mandag skal Odd til Lillestrøm for å knive om poeng.

Tre sentrale punkter

1: Hvordan vil de de siste ukers hendelser prege Lillestrøm? Bjarmanns avgang og Fernandes’ dopavsløring er to saker som kan ta fokus.

2: Spiller Rafik Zekhnini? Ifjor rev han tidvis hjemmelagets forsvar istykker, og hans fart kan vise seg svært kjærkomment mot et noe tungt LSK.

3: For Odd blir det viktig å finne tilbake til det siste førsteomgangskvarteret i engakampen. Intensitet og høyt balltempo blir essensielt for å bryte ned Lillestrøm.

Hvem er LSK?

Ved en jernbanestasjon på veien mot Gardermoen, ligger Lillestrøm; LSKs hjemby. Der går mange ofte aleine til Åråsen, som sjeldent fyller sine drøyt 11.000 seter. Arne Erlandsen tok over kanarifuglene på slutten av fjorårets sesong, etter at islandske Runar Kristinsson hadde besørget en mild sportslig krise.

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Flere kjente spillere har bidratt for romeriksklubben gjennom årene. Noen kjente navn er Emile Baron, Petter Belsvik og Steinar Pedersen. Mange Oddere står med fartstid blant kanaris. John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occéan, Anders Rambekk og Arne Sandstø har alle bidratt på begge sider.

Første kamp

Første gang Odd tok turen til flyplassbyen var 10. august 1952. Odd hadde nylig lagt bak seg en god 1951/52-sesong, og startet på ny i august med håp om medalje. På den andre halvdelen sto et nyopprykket lag, som i sin hovedseriedebut garantert ønsket å bite fra seg.

En tett og jevn kamp ble det nok. Aristokratene fra Skien scoret to ganger, men det holdt ikke til triumf da oppkomlingene gjorde det like godt.

Den historiske duellen

Det er to historisk jevnbyrdige lag som møtes på mandag. 42 kamper har blitt spilt, og Lillestrøm har en knapp ledelse med 17 seire. Det er to mer enn Oddeguttas 15, mens de siste ti har endt uavgjort.

Det har dog ikke vært like festlig på Åråsen. Av 21 oppgjør har gultrøyene vunnet åtte, mens Odd har nøyd seg med halvparten. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor de kalde tallene er 42-29. Heldigvis har det bedret seg noe etter forrige opprykk. Riktignok leder LSK 2-1 i antall triumfer, men fem poengdelinger er da bedre enn ingenting.

Forrige oppgjør

11. september fortonet seg som en varm høstdag i 2016. Oddrane hadde slitt de siste måneden, og trengte en seier for å komme opp på skinnene igjen. Likevel var situasjonen i Skiensleiren langt bedre enn i LSK-leiren, hvor nedrykkspøkelset var nær ved å banke istykker døra.

Oddrane fikk tidlig fatt i ballen, uten at det innledningsvise store ballinehavet resulterte i mange muligheter. En for dagen god Rafik Zekhnini fikk etterhvert fart på spillet, og hans involveringer kunne fort endt opp med scoringer. Med 23 minutter bak seg spilte han fri Våge Nilsen på 13-14 meter, men ankeret sendte volleyforsøket over. Ti miutter sendte nevnte Rafik Riski igjennom, men finnens avslutning endte opp et godt stykke unna der den burde endt opp. Og det skulle straffe seg.

For bare minuttet etter kunne kanaris sette fart fremover. En passiv Jokke ble frastjålet ballen på midtbanen, og fugla dundret på. Ballen ble sendt inn i boksen, og det første forsøket tvang frem en retur fra Rossbach. Kula gikk ut på kanten igjen, og deretter tilbake i boksen. Og da Gary Martin fikk stå helt umarkert, så var det lite Sondre kunne gjøre med forsøk nr. 2.

Dette gav hjemmelaget en real Ad … vitamininnsprøytning, og bare flaks sørget for at gultrøyene ikke la på ytterligere scoringer den kommende perioden. Både Frode Kippe og Thomas Malec kunne gjort en tøff jobb enda vanskeligere for Fagermo og gjengen. Men da vertene ikke utnyttet sine sjanser, så kom gjestene på en sjelden visitt …

Oddegutta hadde akkurat ryddet unna en defensiv corner, og ballen ble sparket frem mot Zekhnini. På venstrekanten vendte han elegant av sin oppasser, og fosset frem. 30 meter før ankomst dødlinja vendte lynvingen innover, og så umiddelbart Espen Ruuds hundremetersfantomløp. Ball ble spilt, og fra skrått hold banket Heistadgutten til. Kanarikeeper Björnsson var på ballen, men likevel var avslutningen så godt som utagbar. Klassekontring! Og ballen var aldri ute.

Den andre omgang startet akkurat som den første. Oddegutta førte ball, uten at det skjedde veldig mye. Noen halvsjanser kom dog, men ingen av hjertet i halsen-slaget. Dessverre måtte Rafik Zekhnini kaste inn håndkleet i denne perioden. Øyensynlig er det lov å gjøre hva man vil mot unge talenter, og etter 58 minutter sa kroppen stopp. Inn kom redebutanten Stefan Mladenovic.

Det ble et lite steg tilbake for Oddegutta, som slapp Lillestrøm inn i kampen igjen. Kanaris pressa på både Gary Martin og Simen Kind Mikaelsen kom svært nære scoring. Men igjen skulle det skje ting mot spillets gang …

Odd hadde for én gangs skyld etablert spill på hjemmelagets halvdel. Mohammed Ofkir sto på kanten av boksen og skulle banke ballen vekk, men bomma bokstavelig talt på læret. Bak ham sto Ruud, som resolutt fant veien ned mot boksen. En Cruyff-vending senere var Ofkir borte, og han hadde hele boksen å sikte på. Og hvorfor ikke sikte på kassa da? Det lave venstrefotinnlegget overrasket nok Björnsson, som prøvde seg på The mannequin challenge mens han så ballen forsvinne inn i det lengste hjørnet.

Spillet jevnet seg ut etter ledermålet, og begge lag forsøkte seg foran kassa. Oddrane kom ikke lenger enn en haug med cornere, men i den andre enden så var det farligere. Men da sjanse etter sjanse forble forspilt, så det lenge ut til at det skulle ende 1-2.

Helt frem til det 85. minutt.

En kanarifugl slo ballen inne i boksen, der en mølje på drøyt 20 mann forsøkte å nå ballen. Til slutt endte den opp hos banens eneste umarkerte mann; Kind Mikaelsen. Han tok sats, og Rossbach kunne lite gjøre med avslutningen som strøyk stanga på vei inn. På bortetribunen var nedturen en følelse man nesten kunne ta og kjenne på.

To poeng var på vei ut, og kampen sang snart på sitt siste vers i svanesangen. Ellerno. Noen siste krampeaktige anfall var det fortsatt tid til, og ett av disse kom til syne da vi bikket over i overtid. Ballen ble banket fremover, og Riski endte opp i duell med Frode Kippe. Kippern klarte seg ikke uten skitne triks, og for én gangs skyld ble dette plukket opp av dagens pipemisbruker. Det betød frispark på 20 meter. Bak ballen ventet Ruud og Bentley. Men var det noensinne tvil om hvem det var som skulle ta det? Vi tror ikke det. Med sekunder igjen på klokka steg én av Heistads store sønner frem. Og banket til. I keeperhjørnet. Det vil si: Der keeper vanligvis er. For dagens LSK-sisteskanse hadde jukset, og trippet mot motsatt hjørne. Og juks skal jo ikke lønne seg.

Dermed måtte hjemmelaget ut i en desperat utligningsjakt, noe som betød store bakrom. I det påfølgende angrepet fikk Oddegutta fatt på ballen, og slo den resolutt fremover. Bentley fikk føle på den sentralt på midtbanen, og dyttet igjennom Sigurd Haugen. Hauso avanserte til sekstenmeteren, og klinket til det han var kar om. Ballen ble limt oppe i krysset, og han feide all tvil til side med både fynd og klem.

Dermed kunne Oddrane dra hjem med triumf i bagasjen, for første gang på alt for lang tid.

Sesongen så langt

Selv med ny trener, så ser det ikke spesielt lyst ut for laget fra Romerike. På seks oppgjør har man skaffet seg seks poeng; noe som til nå betyr 13. plass. De står med to triumfer, mot henholdsvis Sandefjord (2-1 hjemme) og Sogndal (1-0 borte). Tap er fasiten mot Molde (1-2 borte), Haugesund (0-2 hjemme), Aalesund (3-1 borte) og Brann (0-2 hjemme).

Utilgjengelige spillere

Fredrik Semb og Martin Broberg er ikke med, mens Fredrik Oldrup Jensen, Jone Samuelsen, Olivier Occéan og Rafik Zekhnini er usikre.

Lillestrøms keeper Daniel Fernandes er tatt for doping, og spiller følgelig ikke.

Neste kamp

Odd – godset

13.05.2017, kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen

Odd: To gule: Espen Ruud,

godset: Bassel Jradi, Marcus Pedersen og Marco Tagbajumi.

Dommer

Ola Hobber Nilsen

Til slutt

Det er på tide å plukke poeng på bortebane. Lillestrøm har fortsatt på sedvanlig vis, og det er utvilsomt muligheter her. Hvis gutta klarer å bygge videre på det beste fra engakampen, så kan dette bli interessant! Samtidig så vet vi at et fysisk sterkt LSK-lag på Åråsen ikke er det enkleste å møte. Så fram med kassa gutter! Denne kampen skal vinnes, koste hva det koste vil.

Kampstart er 8. mai kl. 19.00. Vi kjører selvsagt buss oppover, og du er selvsagt velkommen på denne! Denne turen kan du se mer om her.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du hjertelig velkomen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 17.30, og alle over 18 år kan tre inn.

Kommende turer

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd