Før kampen: LSK – Odd

Husker du 11. september 2016?

Det er duket for årets første Oddeball på norsk jord! LSnK er laget som skal slås, og det i deres egen gymsal. Blir ikke det kjekt?

Tre sentrale punkter

1: Klarer gutta å opprettholde det høye presset selv mot et mer direkte lag?

2: Hva vil tapet av de mange førstelaggspillerne, og da spesielt Marius Lundemo, bety for hjemmelaget?

3: Vil vi se mer fra redebutanten Pape?

Hvem er LSK?

Lillestrøm hører til sentralt i Akershus fylke, nærmere bestemt på Lillestrøm i Skedsmo kommune. De spiller på Åråsen Stadion, et anlegg som kan huse ca. 12.000 tilskuere. Anlegget er et av få i landet som må ha nedfellbare flomlys, på grunn av nærheten til flyplassen på Kjeller. Islandske Runar Kristinsson varmer sjefsstolen, etter at Magnus Haglund dro hjem til söta bror før fjorårssesongen. Før dette var han fire år i KR Reykjavik.

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Klubben har opparbeidet seg lange tradisjoner, og mange kjente spillere har bidratt i dette arbeidet. Blant disse har vi Emile Baron, Ronny Johnsen og Moryke Fofana. Spillere med fartstid i Odd er John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, Sveinung Fjeldstad, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occean, Anders Rambekk og Arne Sandstø.

Første kamp

Den aller første gangen Odd dro til Lillestrøm med vennskapelighet i tankene, var 17. januar 2004. Riktignok ble kampen spilt i Oslo, men det er jo samma suppa. Sesongen var fortsatt langt unna, og toppformen var ikke innen rekkevidde. Det var jo ikke før på sommeren at Odd skulle grisedenge alle andre i Europa.

Selv om lissepasningene fortsatt var flere måneder unna, så ble det et spennende oppgjør. Med ni minutter i ryggen tok Oddegutta ledelsen, da Morten Knutsen dytta ballen over linja. Om kampen var jevn forteller rapportene lite om, men faktum er at håndballfetisjisten Arild Sundgot hadde en stor finger med i spillet, da han putta to på ti minutter rundt pausetider.

Og det så lenge ut til å holde. Men da tid skled inn i overtid, så de fremtidige eks-fuglen Anders Rambekk sitt snitt til å straffe sin kommende klubb. Få sekunder gjensto da han opprettet balanse i regnskapet, og sørget for at lagene gikk hvert til sitt med uforrettet sak.

Den historiske duellen

Odd og Lillestrøm har slått på treningskamptråden en rekke ganger, og felles for de fleste er at det er jevne oppgjør. Begge lag har vunnet fem oppgjør, og bare hjemmelaget har vunnet. Dog er seiersmarginen sjeldent liten, da syv av ti kamper med triumfant har hatt en differanse på to mål eller mer. Den største differansen kom i 2015, da Oddegutta moste fuglene 6-1 på Falkum.

Forrige oppgjør

Forrige gang vennskapelige hilsninger vekslet på fremmed jord, var 15. oktober 2013. Landslaget sørget for en eliteseriepause, som Deilef og gjengen heldigvis klarte å fylle.

Oddrane nyttet høvet til å prøve både unge spillere og prøvespillere, mens kanaris kjørte med sitt sedvanlige maskineri. Det var ikke vanskelig å se at ett lag var mer samspilt enn det andre, og debutant Viljar Myhra fikk nok å gjøre. To baller måtte han dessverre se passere, men han skal ha stor del av æren for at det ikke ble verre.

Sesongen så langt

Gran Canaris har allerede rukket å få flere treningskamper i beltet. Og i tur og orden har Arne Erlandsens gutter slått Start (3-0), Florø (3-2), Kongsvinger (2-1), Sarpsborg 08 (4-0) og Strømmen (5-0). Vi får håpe at gutta greier å bryte det mønsteret.

Mange målscorere har det blitt, og en som peker seg ut er Najram Ajeti. Nykomlingen har vist at han har potensiale i den gule drakta, da tre av scoringene er signert med hans trekk. Like mange mål har også Tomas Malec.

Utilgjengelige spillere

Sondre Rossbach og Rafik Zekhnini blir sannsynligvis ikke å se på banen.

Hvordan det står til utenfor ring 3 vites ikke.

Neste kamp

Aalborg – Odd

13.02.2017, kl. 17.30

LSK-hallen

Dommer

Einar Gelius, er det deg?

Til slutt

Gutta er hjemme fra et La Manga-opphold som overgikk alle forventninger. Sjeldent har spillet vært så godt på dette tidspunktet, og det til tross for at Deilef har presset leggene ekstra hardt. Det lover godt! Men vi møter et lag med selvtillit, og det er garantert en hard nøtt som venter oss på freddan. Favoritter er vi nok, men det er på ingen måte gitt at heltene vinner dette uten videre.

Kampstart er fredag 10. februar kl. 12.00.