Før kampen: Mariehamn – Odd

På tide å få avansementet i havn!

Ok, søndagens oppgjør var ikke verdens mest velspilte. Men hvem bryr seg? Dagen blir akkurat like deilig uansett, når det er engadeng man kan se tilbake på! Å hanke inn tre poeng på Ullevaal har begynt å bli en vane, og vi viderefører gjerne denne bortetradisjonen når engens skal besudle sitt eget høl fra og med neste år. Det var en solid lagprestasjon som sørget for at gutta nå har sneket seg opp bak Rosenborg. Gutta var solide defensivt, selv om de møtte et lag som er vaksinert for nettkjenninger. Offensivt, så var Bentley den store stjernen. Selv om vår nigerianske trollmann nå lukter på russiske rubiner, så har han beina så godt plantet på jorda at han med enkelthet kunne dra av to-tre mann om han vil. Og han ville ganske ofte, samtidig som at det han gjorde skapte stor ubalanse i vertenes bakre rekker. Får vi se mer av dette på torsdag?

Da er det på tide å vende nesa mot Mariehamn, da returoppgjøret mot våre Ålandske venner går av stabelen. Jeg tror at Peter Lundberg stiller opp med dette laget: Walter Viitala, Bobbi Friberg Da Cruz, Jan Lyyski, Kristian Kojoka, Albin Granlund, Gabriel Petrovic, Amos Ekhalie, Brian Span, Clement Dafaa, Diego Assis, Dever Orgill. Om IFK Mariehamn skal lage problemer for gutta, så er det Orgill og Assis som gjør det. Disse er vertenes fremste angrepsvåpen, og begge kan finne på litt av hvert på egenhånd. Men hvis midtbanen ligger kompakt og ankeret tar ut rommet sentralt, så skal det bli vanskelig for jamaicaneren og brasilianeren.

I det forrige oppgjøret så vi at IFK tidvis slet med å henge med, selv om gutta på langt nær koblet inn det høyeste giret. Hvis laget trår til litt ekstra, og viser seg i nærheten av toppnivået, så skal dette være grei skuring. Selv om banen er smal så må backene bidra til overtall på kant, for å kunne trekke IFKs stoppere ut mot siden. Og hvis indreløperne lukter rommene rundt midtspiss, så kån dette bli interessant.

Om IFK Mariehamn

IFK Mariehamn sogner til byen med det samme navnet, beliggende i den autonome provinsen Åland, mellom Sverige og Finland. Laget er å finne i den finske toppdivisjonen (Veikkausliiga),og trakterer til daglig Wiklöf Holding Arenda. Denne kan på sine beste dager huse omtrent 5.600 saunatikere. Laget trenes av Peter Lundberg.

Wiklöf Holding Arena (IFK Mariehamn)

IFK kan spore sin historikk tilbake til 1919, men den første fotballkampen ble spilt så sent som i 1931. Denne ble passende nok arrangert i Bomarsunds festning, hvor den lokale rivalen Sunds IF både møtte opp og stakk av med en 4-3-seier.

Fotballen på Åland var på vei frem, og IFK tok seg til den første ålandske cupfinalen i 1940. Den gangen måtte de ta til takke med sølv, men året etter gikk laget hele veien. Selv om laget var blandt de ledende på øygruppen, så var tilværelsen i det finske seriesystemet av en anonym karakter.

Først på 70-tallet begynte det å skje saker, og laget vant «Trean» (nivå fire) i 1971. De gikk ned igjen på første forsøk, men noe var utvilsomt på gang. To påfølgende opprykk i 1975 og ’76 sørget for at de grønnkledde for første gang skulle delta i «Ettan» i 1977. Der ble de værende i to sesonger, før det bar nedover igjen. Dette var lærerike år, men samtidig dro de på seg en økonomisk byrde som skulle ri klubben i flere tiår.

På 80-tallet etablerte de seg som en stabil «Tvåan»-klubb, som tidvis luktet på både opp- og nedrykk. Mer interessant var det nok for klubben at de ved flere anledninger fikk celebert besøk, da storheter som Chelsea, Olympiakos og Øst-Tyskland la sine oppladninger til Øysamfunnet.

I 1990 tok laget turen til «Trean», noe som etter klubbens sigende faktisk er noe av det beste som kunne skje. For samtidig la det nynedrykkede «Fyran»-laget Östernäs inn årene, og de gjenværende spillerne fant veien til IFK. Med forsterkningene var veien opp kort, og på nittitallet markerte de seg som en sterk konkurrent på nivå tre.

I 2003 var laget igjen å finne på nivå to, og allerede året etter kunne de leke blandt landets beste. Denne prestasjonen var i stor grad Pekka Lyyskis verk, som i sin tredje periode på sidelinjen profesjonaliserte treningen.

Siden den gang har de holdt seg i toppen, og deres beste plassering er 4.plassen fra 2009. Den finske cupen vant de for første gang i 2015, og det er defor de nå deltar i Europa League.

Våre svensktalende motstandere er ikke beheftet med kjente navn, men noen drar kanskje kjensel på spillere som Kenneth Ingemar Gustafsson (Tidl. Lyn), Daniel Sjölund, David Carlsson og Bobbie Friberg da Cruz (Tidl. Kongsvinger). Ingen Oddere har stått på Mariehamns lønningsliste.

Head to head

Dette er det andre oppgjøret mellom lagene.

Forrige oppgjør

Og det første ble spilt forrige uke.

Europaligaens gang

Ingen har spilt i Europa tidligere i sesongen.

IFKs form

IFK avsluttet fjorårets sesong nede på en noe skuffende 6. plass, samtidig som at laget vant cupen. Dette er lagets fem siste kamper:

29.05: IFK – VPS 2-2

09.06: RoPS – IFK 0-0

12.06: IFK – SJK 1-0

19.06: IFK – PS Kemi 2-0

30.06: Odd – IFK 2-0

IFK og HJK Helsinki har stukket av i toppen, men de siste resultatene antyder en liten formsvikt. 0-3 hjemme mot KuPS var nok skuffende, og det er ingen andre resultater som i særlig grad viser mestertakter. At de tapte mot Odd, var selvsagt ingen overraskelse.

Skader og karantener

Hvordan det står til på Åland vites ikke.

For Odd er Jone Samuelsen usikker. Ellers så skal alle være klare.

Neste kamp

Odd – Aalesunds FK, søndag 10. juli kl.

Skagerak Arena

Europa League andre kvalikrunde, første kamp, spilles torsdag 14. juli, borte mot PAS Giannina. Vi jobber med å arrangere tur.

Dommer

Skal vi hanke inn én fra gata?

Til slutt:

2-0 hjemme betyr vel plankekjøring, sier du? Kanskje det, men vær ikke helt sikker. Nivåforskjellen er ikke større enn at ting kan skje om gutta senker seg, mens opponentens form går motsatt vei. Ja, dette skal i utgangspunktet være enkelt, men vi har ingen garanti for det. Først når kassa settes først, og alle former for undervurdering er feid til side, kan vi være sikre. Vilje og tru først!

Kampstart er torsdag 7. juli kl. 19.00 (18.00 norsk tid). Vi i Oddrane arrangerer selvsagt busstur, men påmeldingsfristen på denne har gått ut. Vi håper uansett at du tar turen og støtter gutta frem til avansement!

Om du ikke har anledning til å ta turen, så ønskes du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år kan bli med og bejuble triumfen sammen med likesinnede. Vi viser også EM-kampen mellom Tyskland og Frankrike! Denne rysaren starter kl. 21.00.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.