Før kampen: Molde – Odd

Vet du hvorfor Frodo måtte destruere ringen?

Å se tilbake til oppgjøret mot Sarpsborg 08 gjøres best i samvær med en kaffekopp. Med mindre du har lyst til å sovne, selvsagt. Har vi noensinne sett en kjedeligere kamp på Falkum? Sannsynligvis ikke. Det skjedde absolutt ingenting, mer eller mindre. Neste kamp, takk!

Vi får håpe at det blir adskillig mer spennende kommende søndag. Da tar Oddrane turen til de Romsdalske trakter, hvor Molde FKroneklubb venter. Jeg tror Solskjær sender ut denne elleveren: Ethan Horvath – Petter Strand, Vegard Forren, Ruben Gabrielsen, Christoffer Remmer- Sander Svendsen, Eirik Hestad, Babacar Sarr, Fredrik Aursnes, Mattias Mostrøm – Fredrik Brustad.

Et lag med mye tempo og kvalitet, til tross for den noe semre plasseringen. Med Fredrik Brustad på topp vil det gå fort, og han er en type som elsker bakrommet. Derfor blir det viktig at våre bakre menn begrenser dette området, og faller av tidlig nok. Det blir også sentralt å stoppe den sentrale midtbanen, som er essensiell for Moldensernes ballforflytning. Stanses denne, så er mye gjort.

Offensivt, så må tempoet opp. Dette var noe som manglet mot Sarpingene, og denne egenskapen må forsterkes om vi skal ha håp om poeng. Farten må opp, bevegelsene treffe bedre, og presisjonen opp. Hvis backene klarer å skape overtall på kantene samtidig som at det skapes nok trykk rundt Occéan, så kan vi snakke om å gjenta fjorårets festligheter.

Om Molde FK

Molde kommer fra byen med samme navn, nemlig bartens egentlige hovedstad (Ifølge Aleksander Schau). Der spiller de sine hjemmekamper på Røkke og Gjelsten-finansierte Aker Stadion, som kan huse ca. 11.800 solgte sesongkort. Anlegget ble gitt i gave av nevnte onkler våren 1998.

Stadion Aker stadion

Ole Gunnar Solskjær er igjen bak roret, ettersom at Tor Ole Skullerud skulle smake foten midtveis i fjorårets sesong. Erling Moe tok på seg caretakerrollen i mellomtiden, men det gikk ganske ubemerket hen.

Etter at fotballen i mange år hadde levd under trange kår, ble det i 1911 besluttet at det skulle opprettes et fotballag i byen. Hele førti mann meldte seg til tjeneste, og det var tydelig at denne klubben ville dekke et behov byen skrek etter. Året etter ble det besluttet at klubbens navn skulle være International, da det ville glede de danske fremmedarbeiderne.

Samme år skrapet man sammen nok penger til å spille kamp utenbys. Kristiansund bød opp til dans, og under ekstreme forhold kunne det førstereisende ta med sev 2-2 i bagasjen. I sine fødselsår spilte laget sine kamper på «Utstillingsplassen», som ligger i nærheten av der Aker Stadion nå ligger.

Men da «banen» ble mer og mer slitt, så klubben seg nødt til å skaffe seg et permanent underlag, og de gikk sammen med resten av byens idrettsliv for å gjøre felles front mot politikerne. Dette førte tilslutt til at laget etterhvert skulle få sin egen bane. I 1915 skulle laget få smake på interfylkelig fotball, da Norgesmesterne Lyn tok turen. Den gangen vant de rødhvite fra Oslo 10-1.

Senere samme år ble det besluttet at lagets navn skulle endres til Molde FK. De følgende årene slet klubben veldig under de kummerlige forholdene, da den svake økonomien sørget for at det tok tid å ferdigstille det nye anlegget. I 1922 vant klubben sin første turnering, i form av kretsmeskerskapets klasse a.

Laget hevdet seg regionalt utover 20-tallet, men utarbeidelsen av fotballplassen tæret hardt på lagets bærebjelker, og man opplevde til tider svært varierende resultater. Det ble også foretatt hyppige trenerskifter rundt tiårsskiftet, noe som manifesterte seg i at vår egen Thaulow Goberg fikk hele 14 dager bak spakene. Værre var det for Alf Simensen, som fikk styre skuta i omtrent 84 timer.

30-tallet var et givende tiår, der laget hanket inn en rekke triumfer i kretsfotballen. Men det var ikke uten feilskjær, og laget var en periode nede i klasse B. Fra 1940-45 ble det av naturlige årsaker vanskelig å avvikle fotballspill.

Etter krigen ventet det mange år med spill utenfor toppdivisjonen. Laget hevdet seg ofte i de lokale og regionale seriene, men det skulle ta tid før klubben var klar for større oppgaver. Men i sesongen 1956/57 løsnet det endelig for Romsdalingene, som på et nyåpnet Molde stadion feide alt av banen, og kunne smykke seg som hovedserielag etter over 40 år i fotballskyggen.

Riktignok måtte laget gjennom en kvalifisering mot Levangerlaget Sverre, der de tapte den første kampen hjemme, men etter en overbevisende 5-2-seier borte var det ingen tvil. Laget åpnet jomfrusesongen 1957/58 meget positivt, men ettersom serierundene ble unnagjort falt laget lenger og lenger ned. Få runder før slutt var nedrykk uunngåelig, og laget måtte igjen forberede seg på spill i lavere divisjoner.

Der ble de værende helt til 1974. Laget har siden den gang stort sett holdt seg i toppdivisjone, og sågar bitt kraftig fra seg i perioder. De fikk også lov til å smake på Europa, men det ble med første runde i UEFA-cupen i 1975, ’78 og ’88.

I 1987 var de svært nære å vinne deres første seriegull, men de ble som kjent slått av Moss i siste serierunde. Derfra skulle det ikke ta mange år før den første nasjonale pokalen fant veien til Molde. I 1994 ble Lyn nedsablet med 3-2 på Ullevaal, og trener Åge Hareide kunne returnere til Molde som en helt.

Året etter klarte de for første gang å avansere i Europa, da Dinamo Minsk måtte bite i gresset i kvalifiseringen til Cupvinnercupen. Men runda etter var festen over, da Paris Saint-Germain ble for sterke.

Først i 1999-2000 ble det fart på Europaeventyret i Molde. For første gang fikk to norske lag delta i Champions League-kvalifiseringen, og disse to var Molde og Rosenborg. I andre kvalifiseringsrunde ble CSKA Moskva slått, og i tredje runde ble Mallorca slått på bortemålsregelen.

Dermed var de klare for gruppespillet, hvis motstandere var av den store sorten. Porto, Olympiakos og Real Madrid måtte ta turen til det kalde nord. Det gikk som det måtte gå, og det endte med én seier og fem tap.

Siden dette har laget deltatt i Europakvaliker jevnlig, men uten nevneverdig suksess. Når det kommer til seriespillet ble de på 90-tallet kalt Sølvguttene, da de over tid var det eneste laget som var nær Rosenborg. Men på midten av 2000-tallet gikk det brått nedover, og selv om laget vant cupen i 2005, gikk laget ned ett år senere, under ledelse av Arild Stavrum.

Kjell Jonevret tok over rorer, og sørget for at de ikke ville møte Odd i serien i 2008. Derfra har det stort sett gått én vei, med unntak av en 11. plass i 2010. Ole Gunnar Solskjær tok styringen i 2011, og på første forsøk hanket han inn klubbens første seriegull noensinne. Siden den gang har det blitt to ligagull til, og to cupgull.

Laget har opparbeidet seg gode tradisjoner i Norsk fotball, og har opparbeidet seg en portefølje med mange kjente spillere. Vi kan nevne navn som Freddy dos Santos, Ole Gunnar Solskjær, Roar Strand og Erik Hoftun. Flere sorte og hvite har også frekventert Molde. Thaulow Goberg, Ardian Gashi, Kjetil Ruthford Pedersen og Tor Gunnar Johnsen har spilt i kystbyen.

Head to head

Til tross for at det første signifikante oppgjøret kom så sent som i 1999, så har det blitt opparbeidet en respektabel rekke med oppgjør mot Moldenserne. 31 i tallet, og det er en jevn rekke vi kan melde om. For ti ganger har Oddegutta vunnet, mens MFK har plukket trepoengere ni ganger. De resterende tolv har sjenket lagene ett poeng hver. Også i målprotokollen er det jevnt, men de pengeblå har en knapp ledelse i sifrene 37-31.

15 av oppgjørene har hatt Romsdalsbyen som sin arena. Her har dagens hjemmelag vært dominante, da ni av kampene har endt med hjemmeseier. Det står i sterk kontrast til de to Odd-triumfene og fire poengdelinger. Dette gjenspeiles i antall scorede mål, der Røkkes gutter leder 27-10.

Forrige oppgjør

Molde … ikke kjempers fødeby, ikke telemarkskanalens utspring, ikke norgesfotballens pionérstad. Ikke veldig mye, igrunn. Denne byen skulle ta imot Heltene fra Telemark i første runde i sesongen 2015. Før kamp kunne Varden melde at Deilef var ekspert på å bruke ordet «Telemark», mens Odde-butikken kunne melde at den gjengse supporter snart kunne kle seg i rosa Odd-tøy. Vi vet hvilken nyhet vi ble mest begeistret for, og denne nyheten inkluderte IKKE rosa.

Så var det kampen …

Gjestene lot vertene leke med ballen i den første omgangen, og FK Røkke var nok nærmest nettkjenning. Men da de blå ikke hadde bedre avslutningsferdigheter, så endte det farligste forsøket med en bulk i tverrliggeren.

Også 2. omgang skulle vise seg å bli ganske ensidig, men likevel en helt annen historie. Bare åtte minutter inn i sesongens første andreomgang ble ballen lempet inn i moldeboksen. Der ventet Twitterkongen, som med enkelthet brystet kula tilbake til Frode Johnsen. Befinnende på 16 meter satt Frodesan vrista til, og sørget for at ballen markkrøp seg inn i det nærmeste hjørnet. En utsøkt scoring for alle som elsket Odd. Gutta løftet seg noe etter nettkjenningen, men det var likevel vertene som skulle stå for underholdningen. Og det var kanskje like greit, siden de for tiden frontet avslutningskvaliteter på linje med en våt kruttlapp-pistol.

Det kom til syne etter 66 minutter, da vi ble vitner til en kanonade av de sjeldne. På en kontring ble ballen spilt ut på kanten, hvor mottaker forsøkte å trille kula inn i det lengste hjørnet. Den var Rossbach med på, men stortalentet måtte gi retur. Denne ble møtt av Ola Kamara, som hadde en hel kasse å sikte på.

Utrolig nok så forsvant ballen ut mot dødlinja, hvor den ble møtt av nok en moldenser. Han hadde, om mulig, en enda åpnere kasse å sikte på. Gutta må ha hatt en høyere makt med seg, da ballen på mystisk vis kysset stolpe i stedenfor nettmasker. Det betød ikke at farlighetene var et tilbakelagt kapittel. Etter stolpetreffet føk ballen på tvers av femmeteren, og en liggende Rossbach fikk såvidt bokset ballen bort, til stor forargelse for moldenseren som var klar for å trille ballen i kassa.

Dog var ikke boksingen tilstrekkelig, for den ble møtt av enda en moldenser. På ti meter satt han foten til, og tvang Lars Kristian Eriksen ut i en akrobatisk blokkering. Ballen landet på 30 meter, og det tok ikke lang tid før den igjen befant seg på kanten. Den ble styrt inn i en for tiden kaotisk boks, men denne gangen var Steffen Hagen lei av all balubaen, og banket ballen langt vekk.

Dessverre klarte ikke gutta å holde vertene borte fra fruktfatet lenge nok. Med 88 minutter spilt fikk Elyounoussi ballen på 20 meter, og gjorde noe som han sikkert aldri gjør på trening: scoret mål. Eksilsarpingen limte ballen opp i krysset, og store deler av aker stadion jublet som om de hadde vunnet. De skulle få seg en real overraskelse …

For i det påfølgende angrepet ledet Jone Samuelsen an, og satset både hus og unger på en avslutning fra 16 meter. Skuddet var velplassert, men vertenes sistesil fikk såvid langfingerneglen på prosjektilet. Thomas Grøgaard ruslet rolig bort til cornerflagget, la ballen til rette, og kikket opp.

Som den opplyste mann han var, så han flere muligheter foran seg. Både Hagen, Eriksen og Johnsen hadde funnet sine plasser, og alle tre vet hvordan man ivaretar en slik sjanse. Men det var noe annet unge Grøgaard så seg ut.

Ballen ble curlet inn mot nærmeste stolpe, der den ble møtt av Ole Jørgen Halvorsen. Sistnevnte hadde også scoret mål på hodet før, og denne gangen stusset han ballen forbi en noe småforbanna Ørjan Nyland. At det tok av på bortetribunen er, for å si det forsiktig, en underdrivelse.

Scoringen sørget for at gutta vant sin første åpningskamp i Tippeligaen siden 2004, og den første triumfen i Molde siden 2003. Stemningen på flyet hjemover var ikke nevneverdig laber.

Moldes form

Molde hadde ifjor en sesong under pari, og målet for i år var å igjen lukte på gullet. Dette er lagets fem siste kamper:

23.07: Molde – Sarpsborg 08 0-1

26.07: Kristiansund – Molde 1-1

01.08: Vålerenga – Molde 3-0

06.08: Molde – Bodø/Glimt 3-2

14.08: Aalesund – Molde 0-2

Dette er en periode med varierende resultater, men vi ser en liten formstigning. For det startet svakt for Røkke og Gjelsten, da 08 overraskende nok ble for sterke. Det ble heller ikke bedre mot engens. 2-0 borte mot tangolandslaget er dog brukbart.

Skader og karantener

Fredrik Semb Berge ble som kjent offer for en publisitetskåt fløyteslikker, og må stå over denne kampen. Ellers så skal alle være klare.

Molde stiller trolig alle mann alle.

Neste kamp

Odd – Vålerenga, søndag 28. august kl. 20.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: Fire gule: Jone Samuelsen og Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen, Oliviér Occean og Fredrik Semb Berge.

VIF: Syv gule: Kjetil Wæhler. Fem gule: Simon Larsen. To gule: Enar Jääger, Vajebah Sakor og Jonatan Tollås Nation.

Dommer

Ken Henry Johnsen

Til slutt

Kampstart er søndag 21. august kl. 18.00. Det ble dessverre ikke buss til vestlandsbyen, men vi håper at så mange som mulig tar turen likevel. Trykk her, om du vurderer å reise privat. Her kan du ordne samkjøring, overnatting, møteplasser og annet som angår turen.

Om du ikke har mulighet til å ta til nordvestlandet, så er Fort Falkum din redning. Vår kjære dugnadspub åpner dørene kl. 16.30, og alle over 18 år får tre inn. Her kan du ta del i triumfen sammen med venner i samme ærend!

Kommende kamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris: 200

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris: 100

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.

Så hvorfor måtte Frodo destruere ringen?

Ringen er henta fra norrøn mytologi, og heter Molde. Vi er usikre på om destruksjonen kom som et resultat av navnet, eller at den var i besittelse av endeløs grådighet og ondskap. Kanskje begge deler?