Før kampen: Odd – AaFK

Vi er klare for en målfest!

Om det skal skje i år, så har vi hvertfall muligheten nå. Bare se avsnittet om årets sesong! Det er klart for kamp mellom Odd og Aalesund.

Tre sentrale punkter

1: Det er mye positivt man kan ta med seg fra Moldekampen. Bevegelsene satt bedre, og ballen gikk fortere enn på lenge. Om presisjonen på den siste tredelen skrus opp et lite hakk, så vil målene komme!

2: Mos Abdellaoue er en mann å følge med på. Landslagsemnet kan score fra alle posisjoner, og er som sådan en katalysator i gjestenes fremste rekke. Han må ikke få rom i boksen!

3: Spiller Sigurd Haugen?

Hvem er AaFK?

Aalesunds FK kommer med byen med samme navn, bare med «Å» i steden for «Aa» og uten «s» på slutten. Situert sørvest i fylket spiller laget sine hjemmekamper på Color Line Stadion, et anlegg åpnet i 2005, og som kan ta 10.903 tangotrøyer. Trond Fredriksen tok i 2015 over treneransvaret, etter at Harald Aabrekk fikk hele fire kamper ved det Aalesundske ror før han måtte ta på seg hatten og spasérstokken.

AaFK ble stiftet 25. juni 1914, som byens andre fotballklubb (Rollon stiftet tidligere samme år). Klubben levde fram til våre dager et skyggeliv i norsk fotball, og de var ikke å se i eliten før 2003, Riktignok lå klubben på 2. plass på maratontabellen i Adeccoligaen fram til opprykket, men det skulle altså ta lange tider før fylkets største by skulle få en klubb på toppnivå. De første årene var en real berg og dalbane, og 2007 var den første tippeligasesongen hvor de klarte å unngå nedrykk. Siden den gang har de ikke sett seg tilbake, og klubben har blitt sterkere år for år. I 2009 og 2011 ledet Kjetil Rekdal klubben til deres to eneste nasjonale triumfer, og de har tidvis klart å blande seg inn i medaljestriden. På tross av klubbens korte levetid på toppnivået har klubben hatt flere kjente spillere, som brødrene Riise, Anders Lindegaard, Magne Hoseth, Michael Barrantes og Jonathan Parr. Lars Kristian Eriksen, Andreas Lie og Håvard Sakariassen har spilt for både AaFK og Odd..

Første kamp

I mer enn 40 år har Odd og sunnmørsklubben knivet om poeng. 7. juni 1976 ble det aller første oppgjøret spilt i Skien. Den foregående sesongen hadde Odd mislyktes i opprykks-play-off, mens gjestene med nød og neppe klarte å unngå nedrykk fra 2. divisjon. Dermed måtte skienslaget ta på seg favorittstempelet i dette oppgjøret.

Et favorittstempel som ble innfridd, takket være mål av Kjell Magne Holte og Leif Romsdalen. Laget halte i land en 2-1-seier, som ble starten på det som nå har blitt en imponerende rekke.

Den historiske duellen

For aldri har sunnmøringene vunnet i Skien. Ikke én eneste gang. Ved 14 anledninger har oransjetrøyene tatt turen til Telemark, og etter elleve av disse har de dratt tomhendt hjem. Oddrane har flere anledninger stilt scoringskåte til start, og har puttet 39 baller i rett kasse. Tolv av slaget har gått andre veien.

Men om vi regner med oppgjørene i Ålesund, så får vi et mer nyansert bilde. Vi kan se tilbake på totat 29 kamper, og her kan Odd stille med 15 seire, mot tangoenes ni. Jevnere er det også i målprotokollen, hvor tallenes tale er 56-42 i Odds favør.

Forrige oppgjør

Sola sto på, og tabellen hadde satt seg da Odd og Aalesunds barket sammen 10. juli 2016. Oddrane lå på 2. plass og hadde los på gullet, mens de tilreisende var i ferd med å hilse på nedrykkspøkelset.

Og vi fikk en positiv start. Oddegutta tok initiativet, og allerede etter åtte minutter kunne dagens første mål vært et faktum. Bentley vant ballen på egen halvdel, og stormet framover. Ball ble levert til kantposisjonerte Zekhnini, som utfordret og passerte Arnarson. Første innleggsforsøk ble parert av Andreas Lie, men ved anledning nummer to ble Occéan funnet i feltet. Mannen med de kanadiske musklene tråkket til, men headingen svant over mål.

Presset vedvarte, og så gjorde også mulighetene. Tretten minutter ut i kampen kom Fredrik Nordkvelle på skuddhold, men fra 20 meter strøyk forsøket utsiden av den lengste stolpen.

Laget ga ikke opp, og fem minutter etter Freddens stang ut, gikk ball inn. Sentralt i banen dro Oliver Berg av et par mann, og spilte videre til Bentley. Chukwumaen, som var befinnende i boksen og nær dødlinjen tok seg tid, og spilte videre i det Espen Ruud kom stormende. Ruudern la 45 grader ut på første touch, og 100 kilo kanadiske muskler trengte ikke gjøre mer enn å sette bredsiden til.

Oddrane var i festfotball-humør i denne omgangen. Etter 20 minutter ble Bentleys langdistanserakett med nød og neppe avverget av Andreas Lie, noe Espen Ruuds ekvivalent minuttet etter også ble. Oliver Bergs forsøk etter 26 minutter kunne Lie lite gjøre noe med, men skuddet endte opp på feil side av stanga. Minuttet etter kunne Occéan øke til 2-0, men denne gangen ble skuddet omgjort til enkel keepermat.

Etter dette roet det seg noe, men hvittrøyene hadde ikke gitt seg for omgangen. Olivier Occéan ble servert et perfekt innlegg fra Zekhnini, men headingen endte opp midt på Lie. Men ex-odderen kom rett fra kretsmesterskapet i friksjonsfri hanske, og klarte ikke å holde på kula. Ballen endte opp hos en feilvendt Bentley, som hadde både keeper og forsvarer i ryggen. Hva gjør man da? Jo, setter hælen til og tunellerer begge. Frekt, pent og enkelt.

Omgangen hadde fortsatt mye å by på. På overtid fikk Oliver Berg fritt leide fra 20 meter, men totningens kanon gjorde ikke annet enn å mose stanga.

Er det forresten ledig plass på statens teaterhøyskole? Franck Boli la hvertfall inn en nesten vanntett søknad da han viste sine kunster alene mot Sondre Rossbach rett før pausesignalet. Heldigvis ble artefaktene gjennomskuet av dagens fløytist, og motsatt vei ble et gult kort overrekket. Det er godt å se at ikke alle dommere er like rævva.

Men gjestene var ikke ute av kampen. To minutter ut i omgangen fikk Edwin Gyasi tildelt plass på 14-15 meter. Den nå utstøtte utlendingens skuddforsøk skremte i utgangspunktet ikke vannet av noen, men da retningsforandringen kom så var det lite Sondre Rossbach kunne gjøre. Dermed var det kamp igjen.

Oppgjøret var åpnere enn på lenge, og begge lag tilrev seg muligheter. Occéan, Zekhnini og Berg kunne økt Odds ledelse, mens Orry Larsen kunne gjort våre liv sure.

Men som oftest denne kvelden, så var det vi som kunne juble høyest. Timen var nesten spilt, da Thomas Grøgaard ruslet ut mot hjørneflagget. Han fant Ollyman i boksen, som med sine muskler hadde skremt bort alle i mils omkrets. Uten oppasser satte han hodet til, og nær sagt banket opp nettmaskene bak Andreas Lie.

Åtte minutter senere ble det hele avgjort. Fredrik Semb vartet opp med en av sine mange deilige bakromspasninger, som sendte Bentley igjennom på kanten. Mr. Nigeria klinket inn et lavt innlegg, som ble møtt av Zekhnini på fem meter. Fiorentina-proffen kom i hundre, og tuppet inn Odds fjerde.

Resten av oppgjøret bar preg av ett lag som bare gjorde det de måtte, mot et annet som bare sporadisk prøvde seg. Fint lite skjedde, og det hele ebbet ut med en solid hjemmeseier. Dermed la Odd press på en viss gjeng trøndere, mens gjestene senket seg enda lenger ned i nedrykksmiseren.

Sesongen så langt

Aalesund kom svært skjevt ut i 2016, men en solid sluttspurt sikret laget en respektabel plass midt på treet. Denne sesongen har målet vært å ta nye steg, og la kampen mot nedrykk være et tilbakelagt kapittel. Noe de i skrivende stund ikke har lyktes med.

Dette er til tross for en ganske lovende første halvdel. I det siste har pila fått en bratt kurve nedover, og de står uten seier på åtte kamper, cupen inkludert. I de fem siste oppgjørene har de dog hentet énpoengere mot Brann (3-3), Viking (1-1) og Stabæk (1-1). Tomhendte har de gått fra Stabæk (0-3 i cupen) og Tromsø (2-3). Som vi her kan se, så er det lag som lekker. Så i Odds situasjon så er kanskje dette drømmemotstanderen?

Utilgjengelige spillere

Riku Riski fikk sitt tredje gule mot Molde, og må stå over. Espen Ruud og Olivier Occean er usikre, men ellers skal alle være klare.

Hvordan det står til i Ålesund vites ikke.

Neste kamp

Tromsø – Odd

21.09.2017, kl. 18.00.

Alfheim stadion

I faresonen:

Odd: To gule: Olivier Occéan, Jone Samuelsen, Elba Rashani og Joakim Våge Nilsen.

TIL: Tromsøs foregående kamp er allerede avspilt. Ingen må sone karantene mot oss.

Dommer

Espen Eskås

Til slutt

Kampstart er 18. september kl. 19.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 16.00. Her kan du sammen med med- og motsupportere lade opp til kamp! Vi stiller med burgere, drikke og godt humør.

Kommende turer

Sarpsborg Odd serie

Reklame tur til StrømsgodsetKBKOddReklame Vålerengatur