Før kampen: Odd – Aalesunds FK

Orange is the new not

Da er vi videre, selv om gutta ikke veltet i ovasjoner etter en noe medioker prestasjon ute på Åland. Gutta avanserte på lavgir, og hadde nok kommende kamper i tankene. Tempoet var noe lavere enn vanlig, ballen gikk ikke like fort frem. Men du verden for en scoring! Ålendingene fikk mareritt etter Grøgaards kanon, og det ble ikke bedre da dette prosjektilet skambanket kryssnettmaskene. Bentley var forøvrig frisk da han kom inn, og viste at han kan bli en viktig brikke fremover.

Og denne brikken kan vise seg frem allerede på søndag. Da får vi besøk av danserne fra tangobyen Ålesund, som nå må rette opp en svak sesongstart. Jeg tror de stiller med dette laget: Andreas Lie – Mikkel Kirkeskov, Oddbjørn Lie, Edvard Skagestad, Adam Arnarson – Peter Orry Larsen, Vebjørn Hoff, Bjørn Helge Riise – Franck Boli, Aron Thrandarson, Moustafa Abdellaoue. En 4-3-3-formasjon, men likevel ikke så likt oss. For der Oddegutta spiller svært bredt, så skjer det meste i tangoenes regi sentralt i banen. De søker ofte å spille seg gjennom i midten, og har spillere som er gode på små flater. Derfor blir det viktig å komprimere rommene i dette området, slik at gjestene ikke får plassen de trenger.

Offensivt, så må gutta skru opp tempoet igjen. Gjestenes bakre er ikke kjent for å snøre igjen, og vil slite om motstanden blir for rask. Derfor må bevegelsene bli raskere og mer fasettert sammelignet med kampen i Åland, slik at ballen kan gå fortere. Det må til for å kunne bryte ned oransjetrøyenes forsvar!

Om Aalesund

Aalesunds FK kommer med byen med samme navn, bare med «Å» i steden for «Aa» og uten «s» på slutten. Situert sørvest i fylket spiller laget sine hjemmekamper på Color Line Stadion, et anlegg åpnet i 2005, og som kan ta 10.903 tangotrøyer. Trond Fredriksen tok i fjor vår over treneransvaret, etter at Harald Aabrekk fikk hele fire kamper ved det Aalesundske ror før han måtte ta på seg hatten og spasérstokken.

Stadion Color Line (Aalesunds FK)

AaFK ble stiftet 25. juni 1914, som byens andre fotballklubb (Rollon stiftet tidligere samme år). Klubben levde fram til våre dager et skyggeliv i norsk fotball, og de var ikke å se i eliten før 2003, Riktignok lå klubben på 2. plass på maratontabellen i Adeccoligaen fram til opprykket, men det skulle altså ta lange tider før fylkets største by skulle få en klubb på toppnivå. De første årene var en real berg og dalbane, og 2007 var den første tippeligasesongen hvor de klarte å unngå nedrykk. Siden den gang har de ikke sett seg tilbake, og klubben har blitt sterkere år for år. I 2009 og 2011 ledet Kjetil Rekdal klubben til deres to eneste nasjonale triumfer, og de har tidvis klart å blande seg inn i medaljestriden. På tross av klubbens korte levetid på toppnivået har klubben hatt flere kjente spillere, som brødrene Riise, Anders Lindegaard, Magne Hoseth, Michael Barrantes og Jonathan Parr. Lars Kristian Eriksen, Andreas Lie og Håvard Sakariassen har spilt for både AaFK og ODD.

Head to head

Tangolandslaget var lenge en parentes i norsk toppfotball, og fikk ikke sin tippeligadebut før i 2003. Likevel har gutta opparbeidet seg en respektabel portefølje mot oransjetrøyene. Ved 26 anledninger har lagene hatt tre poeng i sikte, og det er Oddrane som har siktet best. For fjorten ganger har Oddegutta kunnet jublet høyest, mens tangoene står med syv triumfer. Fem ganger har det endt uavgjort. 13 ganger har sunnmøringene funnet veien til Skien, og det har nok for deres del vært en reise forbindet med mye skuffelse. For dagens gjester har aldri vunnet i Skien, mens hjemmelaget har holdt trepoengerne hjemme ved ti anledinger. Tre kamper har endt uavgjort. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor gutta leder 35-11.

Aalesunds form

Ifjor led Aalesundingene under en miserabel sesonginnedning, men reddet seg inn etterhvert. Denne sesongen har målet vært å unngå nedrykkskampen, og dette er lagets fem siste kamper:

12.05: Sarpsborg 08 – AaFK 1-0

16.05: AaFK – Start 1-1

22.05: Bodø/Glimt – AaFK 0-1

29.05: AaFK – Vålerenga 2-2

04.07: godset – AaFK 4-2

Dette laget er som en jojo, for det går bare opp og ned. Fra å plukke tre poeng borte mot Glimt, til å tape to poeng hjemme mot Start, er det stor avstand. Dog er det lite som tyder på at de unngår nedrykksstriden, og deres beste håp er at 2-3 lag så langt har vist seg langt under tippeligastandard.

Fjorårets oppgjør

29. mai 2015 startet tippeligaens ellevte kapittel, og i den anledning tok dysleksiforbundets eget bedriftslag, tangatrøyene fra Aalesunds, turen til Falkum. Som vanlig sto lagets prestasjoner så langt i stil med begrepet come si come sa, og man måtte myse helt ned på tolvteplass for å finne gjestene.

I innledningen var det ikke vanskelig å se hvem det var som hadde medaljeambisjoner, om hvem det var som bare ville være med på dansen. Oddegutta tok initiativet, dog uten at de store mulighetene meldte seg umiddelbart. Men den tidligere Oddegutten skulle likevel få nok å gjøre mellom stengene. Etter 17 minutter ble Olivier Occean servert et innlegg av høyeste kvalitet, og fra sin posisjon ved bakre stolpe sendte han av gårde en knallhard avslutning. Dessverre sto Lie midt i mål, og fikk ballen bort for en stakket stund. Riktignok landet kula på 10 meter, men da Jone for øyeblikket ikke engang hadde klart å ta imot en unge, så ble det med spenningen.

Men Olivier skulle få en ny mulighet. Ett minutt hadde gått da Thomas Grøgaard dempet en ball på venstrekanten. Han silkepasset Bentley forbi sin oppasser, og trollmannen fra Nigeria curlet inn et utsøkt innlegg. Olly kunne bare stikke beinet mellom stopper og keeper, og dyttet ballen enkelt inn i ventende nettmasker.

Etter dette ble det tydelig at Aalesunderne ville føre dansen videre.Bare fire minutter etter Ollys touch kunne lagene stått like langt, men i duellen Leke James vs. Sondre Rossbach, stakk sistnevnte av med seieren. De oransjekledde førte spillet i denne perioden, men slet med å bryte seg igjennom den hvite muren. Laget laget flere halvfarligheter, men da ingen av disse ble utnyttet, så sto det 1-0 da hvilen inntraff.

Oddegutta trykket på i andre omgangs innledning, men som i den første, så tok gjestene over. Gjestene kom til en rekke innlegg, som heldigvis ikke skremte vannet av mange. Og da Rekdals gamlelag sviktet, så fikk vertene mulighetene …

Etter 60 minutter fant Grøgaard veien langs kanten, og siktet seg inn mot nærmeste stolpe. Der ventet Ole Jørgen Halvorsen, som sendte avgårde en nettmaskedestinert avslutning. Den ble avverget, men Olly var kjapp da han snappet til seg returen. Også hans avslutning drømte om en fremtid i nettsus og dus, men en oransjetrøye tok ansvaret som dagens festbrems og klarerte det hele.

Aalesundingene ville mest i denne 2. omgangen, og en utligning ble til slutt uunngåelig. Gjestene ble tildelt et frispark på 30 meter da 78 minutter var spilt, og flyttet hele jugendbyen opp i boks. Sakari Mattila slo til med dagens assist, da han fant en umarkert Carl Björk på 13 meter. Innbytteren kastet på hodet, og panneklasket ballen i en utagbar kurve over Rossbach.

Oddegutta spilte seg mer inn i kampen, noe som førte til at de resterende minuttene ble en stillingskrig. Hverken verter eller gjester overmannet noe som helst, og det hele rant ut i en poengdeling som passet ingen.

Skader og karantener

Jonebassen er fortsatt ute, men ellers så kan Deilef plukke fra en skadefri tropp.

Aalesundsingene stiller alle mann alle.

Neste kamp

Neste tippeligakamp:

Bodø/Glimt – Odd, søndag 17. juli kl. 18.00.

Aspmyra stadion

I faresonen:

B/G: To gule: Jens Petter Hauge, Thomas Jacobsen og Brede Moe.

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Lars Kristian Eriksen og Jone Samuelsen.

Dommer

Espen Eskås

Til slutt:

Vi er i gullstriden, og da må kamper som dette vinnes. Aalesundingene må begynne å plukke poeng, og lag i slike situasjoner vil på et tidspunkt vekke et villdyr kan gjøre skade. Vi kommer til å møte et lag som trykker til i duellene, og som ikke leker kyniske. Derfor må gutta ta styringen fra første stund, og trykke de tilreisende tilbake. Vi må vise hvem det er som regjerer!

Kampstart er søndag 10. juli kl. 18.00. Som alltid ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor du kan gjøre oppladningen sammen med sorte og hvite Oddevenner. Frode Johnsen kommer, så det finnes ingen unnskyldning til å ikke møte opp, såfremt du har fylt 18 år.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

14. juli: PAS Giannina – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.