Før kampen: Odd – Bodø/Glimt

So you think you can 4-3-3?

Det var vel aldri tvil, selv om askerladdene både scoret først og sist. Gutta hadde stålkontroll på avansementet, og cruiset det hele inn. Det er flere som skal ha æren for dette, men Kjelsrud Johansens bidrag er ikke til å komme unna, og han viser at han har lyst på tippeligaball. Kanskje får han det på søndag?

Da er det de gule fra Nordland som venter på den andre halvdelen. Aasmund Bjørkans lag kommer uten de store forhåpningene, og kan fort stille med dette laget: Hannes Thor Halldorsson – Brede Moe, Martin Bjørnbak, Ulrik Saltnes, Emil Jonassen – Henrik Furebotn, Ruslan Babenko, Mathias Normann – Milan Jevtovic, Fitim Azemi, Trond Olsen. Å se dette laget er i stor grad som å gjøre et svaksynt øyekast mot et fettbefengt speil. Med andre ord møter vi et lag som spiller under mange av de samme prinsipper som oss, men bare med markant mindre hell. De har dog noen raske angripere, som vet å utnytte bakrom. Derfor må det holdes et ekstra øye på spillere som Trond Olsen og Milan Jevtovic, som ikke må få tid og rom til å sette fart. På den andre siden, så kan det fort bli interessant hvis Olly & co. får opp farten. Glimts bakre menn har ikke vist seg som noen verdensklassestoppere i det siste, og er én av hovedårsakene til at de har falt som en stein i det siste. Her vil det komme muligheter om det skapes nok trykk i og utenfor boksen!

Om Bodø/Glimt

Innenfor Store og Lille Hjartøya, ligger Bodø. Der finner vi også Aspmyra stadion, hvor dagens motstander Bodø/Glimt spiller. Dette er et anlegg som kan håndtere omtrent 7400 tilskuere, eller omtrent 270.000 stripemetre tannkrem. Trener er Aasmund Bjørkan, som tok over etter at Jan Halvor Halvorsen festet blikket på grønnere gressmatter hos søringan.

Stadion: Aspmyra Stadion

I 1916 hadde fotballen i Bodø trange kår, og en gruppe visjonærer gikk sammen og stiftet fotballklubben Glimt. Laget vant sin første kretsmestertittel i 1919, men liten konkurranse og dårlig økonomi gjorde at aktiviteten og interessen ikke var all verden. Men dette hjalp seg etterhvert, og siden de vant sitt første nordnorske mesterskap i 1930 har klubben vært en bærebjelke i nordnorsk fotball. I 1963 fikk nordnorske lag innpass i cupen, og det ble markert ved at Glimt tok seg til kvartfinalen, hvor topplaget Frigg ble for sterke. Og ni år senere, i 1972, fikk landsdelen delta i den allnorske serien. De fikk sin egen 2. divisjonsavdeling, hvor vinneren måtte spille kvalik mot de andreplasserte lagene fra de andre avdelingene. Glimt var suverent best i sin avdeling, men maktet ikke kvalifiseringen de to første årene, men på det tredje forsøket gikk det. I mellomtiden vant laget cupen i 1975. I debutsesongen 1977 tilbakeviste laget all tvil, og kapret sølv i både serie og cup. Men glamoren forsvant fort, og laget beveget seg opp og ned på divisjonsstigen på 80-tallet. I overgangen til 90-tallet skjedde det ting på Aspmyra, og i 1993 var de igjen klare for toppspill, med Trond Sollied ved roret. De tok sølv på første forsøk, og i cupen gikk det helt inn. Årene etter bar preg av varierende prestasjoner, da laget gikk fra sesonger i toppen til å kjempe mot nedrykk. I 2005 brast det, og laget fikk Adeccofotball å tenke på det følgende året. Der ble de værende til og med 2007, da de igjen kvalifiserte seg til tippeligaen. Der ble de værende i to år, før det bar ned igjen. Først i 2013 var de gode nok til å rykke opp, noe de klarte med bravur etter å ha vunnet 14 av 15 hjemmekamper. I redebuten befestet de plassen over kvalifiseringen, etter å ha scoret 45 og sluppet inn 60 mål.

Flere kjente spillere har vært innom Aspmyra. Blant andre kan vi nevne Harald Berg, Stefan Johansen og Erik Hoftun. Oddere med fartstid i Bodø er Olof Hvidén-Watson, Bent Inge Johnsen, Håvard Sakariassen, Bengt Sæternes, Martin Wiig og Emil Jonassen.

Head to head

Odd og Glimt er ikke tippeligalagene med tettest bekjentskap, men siden 70-tallet kan vi liste opp 28 interessante oppgjør. Og det er en jevnspit batalje vi går mot. For der Odd har vunnet tolv ganger, står glimterne med 13 triumfer. Tre kamper har endt med poengdeling. Jevnt er det også i målprotokollen, men gjestene har et lite overtak i sifrene 63-53. Men hjemme på Falkum så er maktforholdet snudd. Av 14 oppgjør har Odd vunnet syv, noe som er hakket bedre enn de gules seks. Bare én gang har det endt uavgjort, og det skjedde i 2. juli 2000, da begge lag nettet to ganger. 66 mål har blitt scoret på Falkum, og i den sammnhengen har lagene bidratt med like mye …

Forrige oppgjør

13. september 2015 var det Bodø/Glimts tur til å møte et Europacupjagende Oddelag. Gjestene hadde løftet seg etter en laber innledning, og hadde fint lite å spille for. Oddegutta hadde på sin side fortsatt drømmen om medalje intakt.

Begge lag åpnet offensivt, og det gikk mye frem og tilbake. Men ettersom tiden gikk ble tannbørstene børstet lenger og lenger tilbake, og det lå et Oddemål i tannkremen. Etter 18 minutter jaktet Pappa Diouf en bakromsball, men hardt press førte til at avslutningen ikke evnet å skremme emaljen av noen.

Få minutter senere innledet Occean det som skulle bli et kalas av brente sjanser. Først ble en avslutning fra kort hold slått unna, før han gjorde det samme rett etterpå. Deretter fikk han to store muligheter på hodet, uten hell. I mellomtiden hadde Bentley funnet veien til stolpen, så det var liten tvil om hvem det var som holdt i tannbørsteskaftet. Oddegutta kjørte på før hvilen, men med en effektivitet på linje med en lunte uten dynamitt, så ble det målløst før hvilen.

Oddegutta tok vare på ballen i andre omgangs innledning, uten å gjøre det helt store. Men da 52 minutter ble passert, ble ballen pumpet inn i boksen. Gjestenes Sané fant det for godt å håndtere OllyO i overkant hardhent, noe som ble premiert med et straffespark av den sortkledde. OO var ikke snauere enn at han tok det selv, og banket inn en veldig fortjent ledelse.

Vertene hadde lyst på mer, og kastet seg frem i jakten på mer. Occean fikk en ny mulighet etter 63 minutter, men heller ikke da ble det fart i headingen. Men selv om spydspissen ikke fikk det til, så var det andre som kunne få fart på sakene. Tolv minutter før slutt ble Ruud spilt frem på høyrekanten. Han løftet blikket, og så med en gang at Nordkvelle ville ha ballen på 14 meter. Kula ble løftet i en perfekt bue, og ble møtt av ‘Kvelles høyres fot på nevnte punkt. Få hundredeler senere passerte prosjektilet linja ved nærmeste stolpe, og Londak kunne ikke gjøre annet enn å se på at de sorte og hvite ble enda sikrere på seier.

Dog tok det ikke lang tid før det ble spenning igjen. Fire minutter før slutt ble balleb slått inn i vertenes felt, hvor den ble møtt av Erik Tønne. Fra sin posisjon på 14-15 meter siktet han seg inn på det lengste hjørnet, uten at det luktet brent av forsøket. Men han fikk en solid dose hjelp av et kommunikasjonsløst Oddforsvar, hvor alles ansvarsfraskrivelse gav ballen anledning til å vandre ufortrødent inn i nettmaskene.

Men tiden var knapp, og Oddrane hadde god kontroll til tross for reduseringen. Glimterne klarte ikke å følge opp målet, og det endte med en særdeles fortjent seier til de tannkremreklamehvite fra Skien.

B/Gs form

Etter en svak sesongstart, så klarte Glimt til slutt å ro seg inn til en respektabel plassering. Denne sesongen stilles det med ny trener, men laget bærer likevel forventninger om å i det minste gjenskape denne plasseringen. Aasmund Bjørkans lag kan skilte med disse resultatene:

20.04: B/G – FK Haugesund 3-4

23.04: godset – B/G 2-0

27.04: Mo – B/G 0-6

02.05: B/G – Sarpsborg 08 0-2

05.05: Alta – B/G 1-4

Etter en lovende start, så har tannbørstenes formkurve dalt som en elefant med en alt for liten fallskjerm. Det stinker nedrykk; De skal hvertfall gi jumboene Start, Vålerenga og Stabæk god konkurranse i så måte.

Skader og karantener

Oddegutta stiller skadefritt.

Glimt er gnukk på informasjonen, og forteller oss fint lite.

Neste kamp

FK Haugesund – Odd, onsdag 11. mai kl. 19.00

Haugesund stadion

I faresonen:

FKH: To gule: Derrick Mensah, Sondre Tronstad og Nemanja Tubic.

Odd: To gule: Fredrik Oldrup Jensen og Jone Samuelsen.

Dommer

Svein Oddvar Moen

Til slutt

Det oser ikke sexy av Bodø/Glimt for tiden, men det betyr ikke at dette ikke blir interessant. Glimterne er kjent for å skape festligheter i begge ender, og med kniven mot strupen kan vi vente oss et poengdesperat gjestelag. Det kan slå begge veier! Uansett, så gutta være forberedt på et gjestelag som setter kynismen i høysetet, og snillismen på båten.

Kampstart er søndag 8. mai kl. 15.30. Som alltid ønskes du velkommen på Fort Falkum før kampen! Her åpnes dørene kl. 12.30, og både hvite og gule får ta del i stemningen på Norges triveligste supporterpub. Frode Johnsen stikker innom, og da vil vel du og?

Kommende bortekamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

11. mai: FK Haugesund – Odd

Flybilletter kan bookes her. På denne turen er medlemskap ikke påkrevd.

20. mai: Sarpsborg 08 – Odd

Pris: 200 (direktebuss) og 300 (harrybuss)

Turinfo: Her (direktebuss) og her (harrybuss)

Online påmelding: Her (direktebuss) og her (harrybuss)

Påmeldingsfristen for harryturen er 11. mai kl. 18.00!

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

6. november: Tromsø IL – Odd

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.