Før kampen: Odd – Bodø/Glimt

Sorry Glimt, det holder ikke med én telemarking på lønningslista.

Bodø/Glimt logo

Kan du huske sist vi tapte i Bærum? Det kan hvertfall ikke vi! Oppgjøret mot Stabæk ble nok en triumfmarsj, selv om flere av oss kjente på hjertebanken i sluttminuttene. Etter et tøft kampprogram spilte gutta en god kamp, og det er en stor prestasjon å vinne med ti mann for andre år på rad. Hele laget jobbet disiplinert defensivt, og den tette avstanden mellom leddene bidro til at utvisningen ikke fikk poengmessige konsekvenser.

På søndag er det Bodø/Glimt som skal få kjenne på konsekvensene av å møte Odd. Jan Halvor Halvorsens menn har som mål å overleve, og vet hvordan det er å være underdog. Jeg tror Halvorsen vil sette opp denne elleveren: Pavel Londak – Zarek Valentin, Brede Moe, Vieux Sané, Thomas Jacobsen – Henrik Furebotn, Domonic Chatto, Morten Konradsen – Fitim Azemi, Alexander Sørloth, Trond Olsen. Laget har en del likhetstrekk med vårt eget spill, men en del distinksjoner er det. Aller viktigst er det at de er et svært temposterkt lag, som kan straffe Oddegutta om det legges igjen for mye bakrom. Det blir viktig at oppspilspunkter som f.eks. Trond Olsen tas ut, samtidig som at det legges press på den sentrale midtbanen for å forhindre ballfordelingen. Offensivt, så handler det kjedelig nok om å gjenskape det spillet gutta er gode på. Hvis laget dobler ofte nok på kant, samtidig som at det skapes nok trykk i og utenfor boks, så kan det bli gøy på Falkum!

Om Bodø/Glimt

Innenfor Store og Lille Hjartøya, ligger Bodø. Der finner vi også Aspmyra stadion, hvor dagens motstander Bodø/Glimt spiller. Dette er et anlegg som kan håndtere omtrent 7400 tilskuere, eller omtrent 18.700 tannbørstemaskoter. Førende tannbørstemester er Jan Halvor Halvorsen, en utfluktet Telemarking som tok over laget i 2013.

Aspmyra Stadion

I 1916 hadde fotballen i Bodø trange kår, og en gruppe visjonærer gikk sammen og stiftet fotballklubben Glimt. Laget vant sin første kretsmestertittel i 1919, men liten konkurranse og dårlig økonomi gjorde at aktiviteten og interessen ikke var all verden. Men dette hjalp seg etterhvert, og siden de vant sitt første nordnorske mesterskap i 1930 har klubben vært en bærebjelke i nordnorsk fotball. I 1963 fikk nordnorske lag innpass i cupen, og det ble markert ved at Glimt tok seg til kvartfinalen, hvor topplaget Frigg ble for sterke. Og ni år senere, i 1972, fikk landsdelen delta i den allnorske serien. De fikk sin egen 2. divisjonsavdeling, hvor vinneren måtte spille kvalik mot de andreplasserte lagene fra de andre avdelingene. Glimt var suverent best i sin avdeling, men maktet ikke kvalifiseringen de to første årene, men på det tredje forsøket gikk det. I mellomtiden vant laget cupen i 1975. I debutsesongen 1977 tilbakeviste laget all tvil, og kapret sølv i både serie og cup. Men glamoren forsvant fort, og laget beveget seg opp og ned på divisjonsstigen på 80-tallet. I overgangen til 90-tallet skjedde det ting på Aspmyra, og i 1993 var de igjen klare for toppspill, med Trond Sollied ved roret. De tok sølv på første forsøk, og i cupen gikk det helt inn. Årene etter bar preg av varierende prestasjoner, da laget gikk fra sesonger i toppen til å kjempe mot nedrykk. I 2005 brast det, og laget fikk Adeccofotball å tenke på det følgende året. Der ble de værende til og med 2007, da de igjen kvalifiserte seg til tippeligaen. Der ble de værende i to år, før det bar ned igjen. Først i 2013 var de gode nok til å rykke opp, noe de klarte med bravur etter å ha vunnet 14 av 15 hjemmekamper. I redebuten befestet de plassen over kvalifiseringen, etter å ha scoret 45 og sluppet inn 60 mål.

Flere kjente spillere har vært innom Aspmyra. Blant andre kan vi nevne Harald Berg, Stefan Johansen og Erik Hoftun. Oddere med fartstid i Bodø er Olof Hvidén-Watson, Bent Inge Johnsen, Håvard Sakariassen, Bengt Sæternes og Martin Wiig.

Head to head

Helt siden det første oppgjøret ble spilt 19. oktober 1975, har disse to lagene kjempet om poeng med jevne mellomrom. 27 ganger i tallet, og statistikken viser at det er to jevnbyrdige lag som møtes. For av disse 27 kampene har Odd vunnet elleve, tre kamper har endt uavgjort, og 13 kamper har de gule vunnet. I målprotokollen er det ikke like jevnt, der gjestene leder 62-51. Når det kommer til kampene i Skien, så er det langt jevnere. For av 13 kamper har lagene vunnet seks hver, mens oppgjøret i 2000 endte 2-2. Til sammen har det blitt scoret 63 mål, noe som fordeler seg 32-31 i gjestenes favør. Funfact: Det gikk nøyaktig 39 år mellom det første (19. oktober 1975) og det forrige (19. oktober 2014) oppgjøret i Skien. Resultatet ble akkurat det samme! Og hva ble så det? Det kan du lese mer om i neste avsnitt.

Fjorårets oppgjør

19. oktober 2014 var altså datoen for det forrige oppgjøret. Odd hadde akkurat mistet muligheten på gull (mye takket være en elendig pipeblåser i Ålesund), men hadde fortsatt mye å kjempe for. Glimt befant seg på en mindre hyggelig 12. plass, men med fire runder igjen å spille var det en ganske komfortabel distanse ned til nedrykk.

Åpningsminuttene bar bud om on åpen kamp. Begge lag satset hardt offensivt, og det ble produsert sjanser i begge ender før ti minutter var passert. Dog skulle dagens første scoring komme fra intet. Etter 13 minutter fant Dane Richards veien langs kanten, og siktet seg inn mot feltet. Uhensiktsmessig nok ble ballen slått for nær stolpen. Dessverre for Odds del tok det også Sondre Rossbach på senga, og keeperyndlingen klarte ikke å stoppe ballen fra å smake på nylonen. Dette ble en vekker for hjemmelaget, som gasset på fremover. Og det tok ikke mange minutter før det gav resultater. Herolind Shala stormet frem på venstrekanten, og curlet ballen inn i boksen. Pavel Londak forsøkte å bokse kula unna, men gjorde ikke annet enn å legge den til rette foran Bentleys føtter. På åpen kasse var ikke jobben vanskelig, og utligningen ble et faktum. Vertene tok mer og mer over, og det lå nok et mål i lufta. Etter 29 minutter burde det stått 2-1. På en kontring endte Frode Johnsen opp på kanten. Skotfossingen vendte og sendte avgårde et laft innlegg, som snek seg mellom forsvar og keeper. Der var også Fredrik Nordkvelle, men stridsklevgutten var to skostørrelser unna å sende hjemmelaget i ledelsen. Men det massive presset gav resultater. Da 35 minutter var spilt fikk Bentley kula på kanten. Nigerianeren satt fart innover, dro av et par mann og fikk dyttet ballen videre til Nordkvelle før han falt. ‘Kvelle flikket den videre til Shala, som sto mutters alene på fem meter. Sånt gjøres ikke ustraffet mot en målkåt albaner. ‘Lindi limte ballen opp i nærmeste kryss, til stor forargelse for Londak. Presset roet seg noe etter ledermålet, selv om Odd fortsatt førte banespillet. Dog var ikke omgangen ferdigspilt for noen av lagene. Rett før hvilen fikk bortelagets Papa Alioune Ndiaye, bedre kjent som Badou, ballen omtrent midt på banen. Senegaleseren satt fart, dro av seg Bentlay og dyttet vekk Gashi, før han banket ballen i krysset fra 20 meter. En mesterlig prestasjon av midtbanegeneralen, selv om nevnte dytt nok burde resultert i et frispark. Men med få sekunder igjen av omgangen, ble det ikke tid til ytterligere endringer på måltavla.

Andre omgang startet akkurat som den første. Spillet bølget frem og tilbake, og begge lag fikk hver sin store mulighet i innledningen. Etter bare to minutters spill fikk Ibba Laajab heade fritt fra fem meter, men avslutningen skremte ikke flere enn bortesupporteren på trettende rad. Odds første store mulighet materialiserte seg etter 53 minutter. Bentley sendte Herolind Shala igjennom, men albaneren måtte lukke femti meter med rom før han nådde mål. Det bar nok avslutningen preg av, og Londak hadde ikke store problemer med å ta hånd om avslutningen. Glimt løftet seg etter dette, og spilte seg frem til et par halvfarlige innlegg. Og etter 58 minutter satt den. Som, for tiden, forventet, som et resultat av et innlegg. Dog skjedde det i den andre enden! Etter et pent forspill fikk Jone Samuelsen ballen på kant. Han curlet kula mellom keeper og forsvar, og på bakre stolpe ventet målsniken Johnsen. Han lot seg ikke be to ganger, og bredsidet kontrollert inn ledelsen. Dessverre skulle Stolte Telemarkinger kjapt få kjenne jordsmonnet mellom tærne igjen. Bare fire minutter etter Odds tredje nettkjenning fikk Badou ballen på egen halvdel. Han stormet fremover, dro av et par mann, og ladet kanonen fra 20 meter. Akkurat som i første omgang, fikk kryssnettmaskene kjenne på en real dask. Gjestene viste seg skikkelig frem i den påfølgende perioden, og viste hvorfor de ikke rykket ned tross seksti innslupne mål. Odd levde svært farlig, og både Badou og Laajab var farlig nærme. Men med femten minutter igjen å spille, våknet Odd. Spesielt Shala var frisk, og unggutten kunne notere seg for flere farlige forsøk. Men det var en adskillig mer erfaren herre som skulle bli tungen på vektskåla. Med syv minutter igjen på klokka fikk Shala ballen på kanten. Akkurat som Samuelsen, curlet han den inn mellom forsvar og keeper. På bakre stolpe ventet måltyven Johnsen, som bredsidet kontrollert inn ledelsen. En tro kopi av 3-2-målet. Denne gangen hadde ikke gjestene noe å svare med, og Oddegutta hadde full kontroll på spillet de siste minuttene. Det hele ebbet ut i en nervepirrende 4-3-seier, som medførte at Odd festet grepet om sølvmedaljen, mens Glimt nok en gang måtte se seg over skuldrene.

B/Gs form

Glimt slapp inn flest mål i fjorårets sesong, og mange trodde at de ville slite i år igjen. Jan Halvor Halvorsens menn satt seg som mål å motbevise kritikerne, og vise at de duger i Tippeligaen. Dette er lagets fem siste kamper:

26.07: B/G – Aalesund 1-0
09.08: B/G – Start 5-1
15.08: Viking – B/G 2-1
23.08: Haugesund – B/G 2-4
30.08: B/G – Sarpsborg 3-1

Etter en begredelig sesonginnledning, så var det mange som var skråsikre på at det bar rett ned. Men i det siste har poengfangsten bedret seg betraktelig, og åtte seire på ni kamper er ikke annet enn imponerende.

Skader og karantener

Ardian Gashi ble belønnet med rødt kort mot Stabæk, og spiller derfor ikke. Frode Johnsen, Emil Jonassen og Espen Ruud er usikre, men ellers er alle klare.
For gjestene er Ruben Imingen, Lasse Staw og Danny Cruz ute.

Neste kamp

Aalesund – Odd
Søndag 20. september kl. 15.30

I faresonen
AaFk: fire gule: Bjørn Helge Riise. To gule: Oddbjørn Lie, Edvard Skagestad og Aron Thrandarson.
Odd: fire gule: Espen Ruud. To gule: Steffen Hagen, Olivier Occean og Fredrik Oldrup Jensen.

Dommer

Ola Hobber Nilsen

Til slutt

Dette skal i utgangspunktet være grei match, selv om Glimt har snudd sin vonde trend. Oddegutta skal være hakket bedre, og vil gå ut for å avslutte denne kampen så tidlig som mulig. Men vi kommer til å møte et lag som garantert kommer til å gjøre det vanskelig for oss. Hvis vi skal være sikre på seier, så skal det være unødvendig å si at alle må være klare for oppgaven!

Kampstart er søndag 13. juli kl. 18.00. Som alltid så er du velkommen på vårt kjære Fort Falkum! Her kan du fra kl. 15.00 gjøre oppvarmingen sammen med sorte og hvite Oddevenner. Du må ha fylt din attende fødselsdag for å kunne komme inn. Én time før kampstart kommer Einar Håndlykken og Nils Otto Sem, sammen med aktuelle gjester. Her vil det bli intervjuer, avsløring av lagoppstillingen og mye annen morro.

PS: Bli med til Ålesund! 20. september er det John Arne Riises fødeby som står for tur, og Oddrane vil ta deg med på reisen. For bare 500 kroner kan du bli med og bevitne en kamp som blir viktig i streben etter medalje. Denne turen kan du lese mer om på turens facebookside.