Før kampen: Odd – Brann

Brann skal hjem til skarreland med skallebank!

Det gikk … nesten. Å måtte ta til takke med ett poeng mot Viking var både surt og unødvendig, og samtidig urettferdig. For gutta var best i en ikke altfor severdig kamp, og kunne med litt mer hell og dyktighet bevart ledelsen kampen ut. Dette klarer vi neste gang! Og til deg, Freddser’n: Skyt litt oftere a. Vi digger tendensene …

På søndag er det SK BRRRRann fra BæRRRRgen som skal spille rollen som statist på Skagerak Arena. De utstøtte fra bygda nedenfor Ulriken kommer som alltid på eplekjekt vis, og tror de kan vinne med (sannsynligvis) dette laget: Pjotr Lekkjevski – Amen Nori, Va dim denim Dov, Bittersmak Acosta, Ruben hvem? – Fredrikke Haugen, Sivert Pappadalt Nilsen, Kristoffer Harmen – Daniel Pensjonist Braaten, Jakob Flopp Orlov, Det var Vega.

Et fysisk sterkt lag, som setter muskler foran finesse. Etter flere år med nedadgående resultater tok Lars Arne Nilsen tak i det mest fundamentale i ethvert fotballag: Den defensive strukturen. Dette har ført til at Brann fremstår som mer kyniske, og spiller mer direkte enn tidligere. Samtidig har de et uromoment i Deyver Vega, som våre gutter må holde et øye med.

For Odds del blir tempo nøkkelen for å bryte ned et (presumptivt) defensivt Brannlag. Branns bakre ledd er ikke verdens raskeste, og med høy ball- og fotforflytning vil gutta få sine nødvendige rom. Og om indreløperne klarer å fylle opp rommet rundt Occéan, så kan vi få en interessant aften på Falkum.

Om Sportsklubben Brann

Brann kommer fra vestlandsbyen Bergen, som ikke får løsrive seg ene og alene for de innfødtes eget beste. Tenk dere hvilket kaos det ville blitt med en regjering kun bestående av bergensere … Uansett så spiller de sine hjemmekamper på Brann Stadion, hvor oppmot 17.317 på papiret kan befinne seg innenfor portene. På urias post sitter Lars Arne Nilsen, som ifjor sommer ankom etter sparkingen av utlendingen Rikard Norling.

Stadion Brann

Laget fra Norges nest største by så sitt lys 26. september 1908, som en konkurrent mot allerede veletablerte Bergens FK. Dette laget forsvant fort, og en rekke av deres spillere gikk over til Brann. Rødtrøyene steg fort i gradene, og allerede i 1917 kunne de ta turen til Stavanger Stadion i anledning cupens finale. Der ble Sarpsborg FK for sterke, og østfoldingene dro hjem til Østfold med 4-1 og ny pokal i sekken.

Året etter var det duket for ny finale, men denne gangen var det et annet østfoldlag, FK Kvik (nå Kvik Halden), som ble for sterke. En kuriøsitet er at Davy Wathnes grandonkel Sigurd Wathne var lagets keeper i begge kampene. Først i 1923 kunne jubelen slippes løs, da Lyn ble beseiret i finalen på ærverdige Odds gressbane. I 1925 ble finaletapet i 1917 revansjert, da Sarpsborg dro til «den andre byen» og ble beseiret med sifrene 3-0. Da tydet mye på at Brann skulle bli en maktfaktor i tiden fremover, men laget klarte ikke å gjenskape prestasjonene, og før krigen ble en kvartfinale det nærmeste de kom nytt sølvtøy.

Først på sekstitallet kom de forgjettede gullårene til Hansas hjemby. Både i 1962 og 1963 ble seriegullet hanket inn, med god hjelp fra spillere som Roald «Kniksen» Jensen og Rolf «Pesen» Pedersen. Etter det gikk det fort ned, og laget befant seg flere sesonger i nest øverste divisjon før de rykket opp igjen i 1967. På 70-tallet vanket det mer gullfeiring på bergenserne, da cupen ble vunnet i 1972 og -76. Mange forbinder fortsatt Brann som et heislag, noe som bunner ut fra lagets prestasjoner på 80-tallet. Fra 1980-86 gikk det konstant opp og ned mellom de to øverste divisjonene. Likevel klarte de å ro i land nok et cupgull, da Molde måtte se seg slått i 1982.

90-tallet var ensbetydende med interne uroligheter, og det skjedde masse i korridorene på Brann stadion. Men laget presterte fortsatt relativt godt, og lå flere sesonger i Tippeligaens toppsjikte. Før sesongen 2003 ble daværende assistent Mons Ivar Mjelde oppgradert til hovedtrener, noe som satt fart på fotballen på Nymark. Året etter ble Lyn beseiret i cupfinalen, og store penger ble pumpet inn.

I 2006 var laget lenge med i gullstriden, men tapte på målstreken mot Rosenborg. Men tolv måneder senere var revansjen komplett, da Brann vant suverent. Etter dette har det nedover med Bergensklubben, og det hele ble kronet med nedrykk i 2014. Laget gikk rett opp igjen, og forventer gullfeiring i november.

Iløpet av årene har mange profilerte spillere vært innom Bergen. Blant disse kan vi nevne Per Egil Ahlsen, Ivar Rønningen og Carl-Erik Torp. Oddere med fartstid i Bergen er Bentley, Fredrik Nordkvelle, Arne Sandstø, Jan Gunnar Solli, Bengt Sæternes, Alex Valencia og Ardian Gashi.

Head to head

Unntatt et cupoggjør i 1921, så har Odd og Brann vært gjentagende kombatanter siden 50-tallet. 41 oppgjør av det poengmessige slaget har blitt avspilt, og bergenserne har vist seg som en vrien motstander. For der Oddegutta har tolv triumfer bak seg, så har bergenserne 19. Ti kamper har endt med poengdeling. Denne skjevheten er jevnbyrdig i målprotokollen, hvor de røde leder 75-59. Men hjemme i Skien er det langt jevnere. På Kovacs gamle hjemmearena har begge lag åtte seire hver, samt fire poengdelinger. Når det kommer til nettkjenninger, så leder Oddegutta 37-30.

Forrige oppgjør

28. september landet Fleslandflyet på Geiteryggen, og på det satt en gjeng Brannspillere. De reisende fra Bergen hadde hatt en forferdelig sesong, og var i desperat poengnød. Oddrane hadde på sin side fått ferten av medalje.

Etter en litt rotete start ble det form og fasong på Oddspillet. Sjansene ble større og større, og Johnsen burde nok ha sendt Oddrane i ledelsen da han fikk heade på et gapende tomt mål etter 15 minutter. Men femten minutter senere satt dagens første. Jone Samuelsen kom rundt på kanten, og slo et hardt og lavt innlegg. I kamp med Bentley forsøkte Karadas å beine ballen unna, men han endte opp med å styre ballen i kassa via stolpen.

Oddrane styrte spillet etter målet, men klarte ikke å utføre nok til å lage enda et mål før halvtid. Først etter 66 minutter kom dagens andre mål. Johnsen løp seg fri på bakre stolpe, og fikk tid til å dempe innlegget. På touch nummer to satt han vristen til, og ballen føk under Leciejewski.

Fire minutter senere lå dagens tredje ball i Brannota. Ole Jørgen Halvorsen parkerte Daniel Mojsov, og ble sendt i torva av nevnte Daniel. Siden dette skjedde i feltet, måtte kveldens pipeblåser sette fokuset på straffemerket. Der ventet Shala, som ønsket å gjøre Bergensernes sesong svartere enn den allerede var. Piotr satset mot venstre, og gremmet seg da han så Shalas panenka finne veien til nettmaskene.

Men fornedrelsen var fortsatt ikke stor nok. Få minutter før slutt forsøkte Håvard Storbæk å nå en hvitkledd i boksen, men ballen kom aldri så langt da Mojsov såvidt fikk en tupp på kula. Ballen forsvant inn ved bakre stolpe, og han fastsatte med det sluttresultatet.

Branns form

Bergenserne måtte, som de fleste fikk med seg, gå ned én etasje før fjoråret. Derfra tok de første og beste heis opp igjen, og i år har målet vært å etablere seg i norsk fotballs penthouse. Her har du lagets fem siste kamper:

24.06: Sogndal – SKB 2-2

03.07: S08 – SKB 1-0

09.07: SKB – Vålerenga 4-1

17.07: Stabæk – SKB 1-1

22.07: SKB – Aalesund 6-0

Bergenserne ligger komfortabelt langt unna nedrykk, og lukter nå på medalje. Laget er i god form, selv om de har to poengdelinger og ett tap i denne perioden. De to siste hjemmekampene viser skumle tendenser.

Skader og karantener

Thomas Grøgaard har nylig operert, og stiller ikke. Bentley er sykmeldt, mens Rafik Zekhnini sliter med et kranglevorent kne. Ellers så skal alle være klare.

Brann stiller trolig skadefritt.

Neste kamp

Start – Odd, søndag 7. august kl. 18.00.

Sør Arena

I faresonen:

IKS (før fredagens kamp): fire gule: Gudmundur Kristjansson. To gule: Robert Sandnes.

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Lars-Kristian Eriksen og Jone Samuelsen.

Dommer

Ola Hobber Nilsen

Til slutt

Om vi skal henge med bartene, så må seierstoget på sporet igjen. Det er ikke verdens beste lag vi møter nå, men de er kapable til å kjøle ned troen. Så gode er Brann, selv om de ifjor målte krefter mot Åsane og Nest-Sotra.

Derfor må gutta være i fyr og flammer fra første ballspark! Gutta må trykke gjestene tilbake, og sørge for at de ikke får mulighet til å spille på sine styrker. Først da kan vi begynne å snakke!

Kampstart er søndag 31. juli kl. 18.00. Som alltid ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 18.00. Her kan du være med på en sosial og livlig oppvarming, akkompagnert av vått, tørt og Frode Johnsen m/gjester. Bli med da! Det er 18 års aldersgrense.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.