Før kampen: Odd – CSKA Moskva

Heier russen på russerne?

Årets første treningskamp er unnagjort, og det var ikke vanskelig å se at vi snakker januar. For selv om gutta kjørte på de første femten minuttene, så ble det et rotete og traurig oppgjør. Mindre og mindre fungerte utover i kampen, og gutta bar preg av å være inne i en tung treningsperiode. Men selv om det endte med tap, så er det flere som viste seg frem fra en positiv side. Spesielt i 1. omgang var Oliver Berg fremtredende, da han gjorde mange offensive løp, og var blant lagets største drivkrefter. Unge John Kitolano viste noe av det som bor i ham da han vikarierte på backplassen, og overrasket nok mange med friske overlappinger og god kontroll på sin kant. Kanskje vi får se mer av ham på onsdag?

Da er det CSKA Moskva som skal stå for motstanden. Den russiske storklubben er inne i sesongpausen, og skal pusse formen før den russiske ligaen sparkes igang om kort tid. Jeg har liten kjennskap til Champions League-gjengangeren, men i deres forrige offisielle oppgjør stilte de med dette laget: Igor Akinfeev – Sergei Ignashevic, Alexei Berezutski, Kirill Nababkin, Aleksandr Cauna – Pontus Wernblom, Bibras Natcho – Alan Dzagoev, Ahmed Musa, Zoran Tosic – Seydou Doumbia. Nå skal det mye til at de stiller med nøyaktig dette laget mot Odd, men det er hevet over enhver tvil at CSKA råder over en sterk tropp. Derfor er det en tøff oppgave som venter gutta, som må jobbe hardt og disiplinert om seieren skal feires etter 90 minutter. Offensivt så må samhandling og tempo settes, samtidig som at innleggskvaliteten må opp.

Om CSKA Moskva

CSKA Moskva er en russisk klubb, og kommer ikke overraskende fra byen med samme navn. Der spiller de for tiden på Arena Khimki, som på sitt fulleste teller omtrent 18.000 tilskuere. Laget trenes av ikke ukjente Leonid Slutsky, som også har ansvaret for det russiske landslaget.

Stadion: Arena Khimki (CSKA Moskva, FC Dynamo Moskva)

Klubben ble stiftet i 1911, som militærets offisielle fotballklubb. Den fungerte som dette helt frem til sovjets fall. Laget har vært i private hender siden 1991, men det russiske forsvarsdepartementet er klubbens største og viktigste aksjonær.

Helt siden starten av den nasjonale russiske/sovjetiske ligaen i 1923, har CSKA vært blant de viktigste klubbene. Spesielt i tiden etter andre verdenskrig var dominansen stor, og mange titler ble hentet under denne første storhetstiden. Denne storhetstiden fikk en brå slutt i 1952, da Sovjet mislyktes under de Olympiske Leker i Helsinki. Dette falt ikke i smak i Kreml, og laget ble kastet ut av ligaen. Men laget kjempet seg tilbake, og hentet inn titler i tiårene som fulgte. Men først på 2000-tallet fant laget tilbake til formen de ble frarøvet på 50-tallet. De siste årene har CSKA vært Russlands soleklare ener, og de har vunnet titler stort sett hvert år. Til sammen står klubben med tolv russiske/sovjetiske seriemesterskap, tolv russiske/sovjetiske cupmesterskap, seks russiske supercuptitler, og én UEFA Cuptittel. Gjennom årene har de gått under navnene OLLS, OPPV, CDKA, CDSA, CSK MO, og til sist CSKA.

Denne prominente klubben har naturligvis forstret og lønnet en rekke kjente spillere. Blant andre kan vi nevne Igor Akinfeev, Ivica Olic, Rasmus Elm, Pontus Wernblom, Daniel Carvalho og Vagner Love. Ingen Oddere har traktert CSKAs røde og blå drakter.

Head to head

Dette blir det første møtet mellom de to storhetene.

CSKAs form

CSKA er en av Russlands viktigste klubber, og bare gull er godt nok for det prominente mannskapet. Dette er lagets fem siste kamper.

25.11: CSKA – Wolfsburg 0-2 (Champions League)

29.11: Anzhi – CSKA 1-1

03.12: Amkar Perm – CSKA 2-0

08.12: PSV Eindhoven – CSKA 2-1

20.01: CSKA – Sion 4-0 (Treningskamp)

Laget leder serien, men den siste perioden har nok vært en liten skuffelse. At det skulle bli tøft i Champions League visste alle, men serieresultatene har nok ikke vært som forventet. Både Anzhi og Amkar ligger på nedre halvdel, og burde således vært overkommelig motstand for hovedstadslaget. Dog er det lenge siden vinterpausen startet, og laget blir nok å finne i en annen form nå.

Neste kamp

Odd – Strømsgodset

Fredag 5. februar

Skader og karantener

Hos Odd skal alle være friske og raske.

For CSKA er Sergey Ignachevich, Zoran Tosic, Aleksandr Golovin, Pontus Wernblom og Aleksandr Cauna usikre.

Dommer

Sikkert en flink en.

Til slutt

Året og La Manga ble innledet med tap, og lite hadde vært bedre enn at det revansjeres på onsdag. Samtidig må vi ha i mente at dette er en periode hvor trening og utvikling er det viktigste, og resultater kommer i andre rekke. Det er viktigere at nye spillere kommer inn i systemet, enn at resultatet kommer på bekostning av prestasjonen. Men hvis prestasjonene er gode nok, så skal du ikke se bort fra at seieren kommer likevel!

Kampstart er onsdag 27. januar kl. 16.00. Av naturlige årsaker blir det ikke arrangert tur. Kampen blir ikke vist på Fort Falkum, men du kan bivåne oppgjøret på TV2 Sumo.

PS: Det blir ikke organiserte turer til Häcken og Elfsborg. Men vi håper likevel at så mange som mulig tar turen over vannet. Derfor er det satt opp arrangementer i privat regi, hvor det kan avtales samkjøring, møteplasser, overnatting eller annet som har med turene å gjøre. Häckens arrangement finner du her, og Elfsborgs arrangement finner du her.

PPS: Godset-kampen spilles 5. februar kl. 13.00 på Notodden. Heller ikke her blir det satt opp buss, men vi oppfordrer til samkjøring, slik at så mange som mulig kan få med seg Odds første kamp på norsk jord. Et facebook-arrangement for denne kampen kommer snart.