Før kampen: Odd – godset

Født sånn eller blitt sånn?

Adios Ullevaal. Så ble det ikke oss to i år, heller. Og hvis vi ser på den siste kampen, så var det nok ikke helt ufortjent. For gutta virket slitne mot Tromsø, og hang tidvis ikke helt med i den grad vi er vant til. Laget ble ikke overkjørt, men den gode gamle Odd-spruten var ikke tilstede. Vi får håpe den er tilbake på søndag!

For på søndag lister drammenske legger seg over fylkesgrensene, klare for slakt kl. 15.30. Og da er det ikke usannsynlig at de sender disse elleve til slakterne: Espen Gubbe Pettersen – Jonathan Under Pari, Gustav Ikke Vilsvik Valsvik, Lars Christopher Ikke Valsvik Vilsvik, Marius Lavbråten – Francisco Pensjonist, Mohammed Hvem?, Bismark Adjei—-Boatang – Sikkert Vietnameser, Marcus Pedersen, Øyvind Storflass. Dette er et lag som er kjennetegnet av sine bevegelser, som både er mange og hurtige. Dette har gitt mange lag problemer, men én vi skal holde et ekstra godt øye med er Marcus Pedersen. Den sjarmerende hedmarkingen er lagets toppscorer, og kan finne på ett og annet. For Odds del, så blir det viktig å få fart på eget spill igjen. Tempoet må opp, og det må skapes mer trykk foran Gubbe Pettersen. Hvis indreløperne i større grad klarer å true rommene rundt Olly, så kan det igjen bli festlig på Falkum!

Om Strømsgodset

Strømsgodset holder til i byen som er mest kjent for å importere forurensning, altså drammen. De spiller sine hjemmekamper på marienlyst stadion, et anlegg som holder 8935 tilskuere. Bjørn Petter Ingebretsen er mannen som skriker seg hes fra linja, noe han har gjort siden David «Albuen» Nielsen fikk smake foten sist sommer.

Stadion Marienlyst Stadion

Strømsgodsets historie startet i 1907, men det var ikke før på 20-tallet at klubben begynte å hevde seg. De gjorde seg bemerket i cupen (I 1925 ble de slått ut i 3. runde av Odd), og i 1938 nådde de en foreløpig topp gjennom å rykke opp til Norgesserien. Dog sørget krigen for at dette ble en kortvarig glede. For det skulle ta tid før godset igjen klarte å markere seg i toppfotballen. Det tok hele 21 år fra krigens brutale herjinger tok slutt, til elitespill igjen var å finne ved Drammenselvas utløp. For tiden gikk det bare én vei med et sulteforet godsetlag, og de ble kronet med en double (cup- og seriegull) i 1970. Dog var de da på toppen av fjellet, og derfra kan det som kjent bare gå nedover. Nedrykket var et faktum i 1976, og i 1978 var de klare for 3, divisjon (nåværende Oddsenligaen). At erkerival Mjøndalen hadde tatt over hegemoniet i distriktet var heller ingen trøst. Men i 1989 var de igjen tilbake blandt de store gutta, og siden den gang har de holdt seg relativt stabile i tippeligaen. I 2013 var de igjen på topp, og tok sitt første seriegull siden 1970.

I løpet av sine leveår har klubben hanket inn to seriemesterskap og fem cuptriumfer. Spillere som Jostein Flo, Christer George, Øyvind Leonhardsen og André Bergdølmo har tatt ibruk den mørkeblå drakta, noe også Ronny Deila, Peter Kovacs, Alexander Aas, Simen Brenne, Mattias Andersson, Kenneth Dokken, Fredrik Nordkvelle, Jan Frode Nornes og Thomas Røed har gjort.

Head to head

Etter tiår med kniving har dagens motstandere blitt godt kjent. Ved hele 36 anledninger har godsenserne forsøkt å rane til seg tre poeng, men heldigvis har majoriteten av de kriminelle tilløpene vært resultatløse. Riktignok har de stukket av med 13 trepoengere, men det settes i skyggen av Odds 17. Seks ganger har de stjålet til seg seks poeng. Også i målprotokollen er Odd overlegne; da gutta der leder 66-56. Hjemme i kjempenes fødeby har de sorte og hvite inntatt et realt balletak på de kommuneblå. Av 18 kamper har tolv endt med hjemmetriumf, mens fem har endt uavgjort. Bare ved én anledning har de stukket av med alle poengene, og det hadde de garantert ikke gjort om Deilef ikke sto ved roret den gangen. 37-16 sier det meste når det kommer til antall scorede mål.

Forrige oppgjør

De usleste av de usle. Kall de hva du vil, men 13. mai 2015 fikk vi igjen ucelebert besøk på Falkum. Drammenserne var på sin årlige rølp etter en svak sesongstart, og gikk inn med høy sigarføring og enda høyere selvtillit. Det måtte vi gjøre noe med.

Og det var tydelig at gutta ikke unnet godset noe, for det var bare ett lag på banen i innledningen. Jone var centimetere unna å pangåpne oppgjøret, men kanonen fra 25 meter passerte på feil side av stolpen. Samme man var i sentrum ti minutter senere. Ved den anledningen ble han, i boksen, offer for ufin håndtering, men selv om han ble ulovlig behandlet, førte det til ingenting. Straffe? I think.

Med dommer i ryggen, løftet gjestene seg for en stakket stund. Men etter den lille perioden ble besittelsen igjen preget av sort og hvitt, og etter timen spilt burde nok Halvorsen sendt vertene i føringen. Verdens kjekkeste sarping fikk stå alene da innlegget ble servert, men fikk hverken trøkk, sting eller snert i avslutningen. Men presset skulle gi utslag etterhvert. Bare minutter før halvtid fikk Jone Samuelsen ballen på 25 meter. Han dro lekende lett av 2-3 godsinger, og ladet venstrekanonen. Fra utenfor boksen peilet han seg inn på stolperota, og Bugge Pettersen kunne ikke annet enn å grine i desperasjon da ball kysset nettmasker.

Oddegutta hadde det angivelig like gøy også etter pustet i bakken, og etter 62 minutter ble det enda festligere. Olivier Occéan dro seg forbi en hel haug mørkeblå, og tvang Pettersen ut i en sjelden redning. På returen var Bentley, som iskald plasserte ballen i nota foran Oddrane. Beskyldningene om at Olly gjorde ulovlige ting for å leke seg forbi alle godsingene, er feil. Selvsagt. Noe annet skulle tatt seg ut. Heltene hadde stålkontroll på begivenhetene, og gjorde stort sett som de ville. Gjestene fant på lite fanteri, og måtte nok erkjenne at de hadde møtt sine overmenn da dagens pipeblåser satt fløyte til munn. Vi kunne fastslå at det ble en fortjent seier, og alle var glade.

Godsets form

godset kom som en kule på fjorårshøsten, og kapret 2. plassen. Laget satser nok på å gjenskape dette, og har lagt disse fem kampene bak seg:

07.05: godset – Lillestrøm 3-1

11.05: Molde – godset 4-2

16.05: godset – Sarpsborg 08  4-0

22.05: godset – Vålerenga 3-2

25.05: godset – Stabæk 1-0

Godset er i form, det kan vi ikke legge skjul på. Tapet mot Molde var et solid feilskjær, men bortsett fra det så er det lite å utsette på disse resultatene.

Neste kamp

Europa League 1. kvalifiseringsrunde, 1. kamp, torsdag 30. juni.

Trekning foregår 20. juni.

Neste tippeligakamp:

Vålerenga – Odd, søndag 3. juli kl. 15.30.

I faresonen

VIF: To gule: Enar Jäager.

Odd: To gule: Lars Kristian Eriksen og Jone Samuelsen

Skader og karantener

Odd: Jone Samuelsen er ute, mens Rafik Zekhnini, Olivier Occean og Fredrik Semb er usikre.

godset: Kim André Madsen, Mounir Hamoud og Martin Rønning Ovenstad er ute.

Dommer

Dag Vidar Hafsås

Til slutt

Så er de her igjen, altså. Eksosens disipler fra nuddelmafiaens hovedsete. Vi liker ikke de, og de har ikke oss øverst på julekortlista. Men lik det eller ei; de har et fotballag som kan stikke kjepper i hjulene våre. Oddegutta har holdt et balletak på drammenserne de siste åra, men det er ingen automatikk i at det vedvarer. Til det er gjestene for gode. For det er med rette to topplag som skal gjøre opp mellom seg på søndag, og den som legger mest i det, vinner. Så enkelt er det.

Så gutta … trykk til! Vis de elleve andre nede på matta at dette er vårt fort. Her regjerer Odd, og ingen andre. Så mine damer og herrer … trykk til! Vis gjengen på Dominostribunen at det er vi som står for god tribunekultur. Det er vi som høyest, lengst og sterkest. Det kommer ikke av seg selv; vi må vise det og aldri gi opp!

Kampstart er søndag 29. mai kl. 15.30. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 12.30. Her er alle over 18 år velkomne. Akkopagnert av vått, tørt (Begge er valgfritt – naturligvis) og Frode Johnsen, så tør vi påstå at vi står for den beste kampoppladningen du kan finne. Velkommen skal du være!

Kommende kamper

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Det jobbes med tur til Kristiansand. Som ifjor, så satses det på både direktebuss og overnattingstur. Påmelding til overnattingsturen starter på mandag!

6. november: Tromsø – Odd

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.