Før kampen: Odd – godset

Hva er forskjellen på en russer og en drammenser?

Sterkt! Det er vel det superlativet som best beskriver prestasjonen gutta la ned mot CSKA Moskva. La gå at det var en treningskamp, men de sorte og hvite hadde stort sett full kontroll mot et stjernespekket lag. Gode prestasjoner kan aldri komme for tidlig, og det vi så mot det russiske storlaget hinter til at vi også i år kan nyte mange store øyeblikk. Kampens store spiller er Rafik Zekhnini, som i tillegg til å stå bak to flotte mål, gjorde en solid jobb både offensivt og defensivt. Herøyagutten sendte backen ut i vodkabua en rekke ganger, og bidro defensivt til at det skjedde lite på hans side. Godt jobba!

Den neste som skal få smake på Odds kvaliteter, er strømsgodset. 5. februar kl. 13.00 sparkes det i gang på Idrettsparken i Notodden, og det er to medaljekandidater som skal kjenne hverandre på tennene. Jeg tror Strømsgodset stiller med dette laget: Espen Bugge Pettersen – Christopher Lindquist, Kim André Madsen, Marius Høibråten, Jonathan Parr – Nana Boateng, Mohammed Abu, Petter Vaagan Moen – Øyvind Storflor, Marcus Pedersen, Mounir Hamoud. Dette er et lag som er kjennetegnet av sine bevegelser, som både er mange og hurtige. Dette har gitt mange lag problemer, men én vi skal holde et ekstra godt øye med er Marcus Pedersen. Hedmarkingen er i storform, og har så langt vært et angrep alene. Han må stoppes, om skryterettighetene skal bli igjen i Telemark. For Odds del, så handler det om å utvikle det vi så mot CSKA. Om det skapes nok trykk i boks samtidig som at det skapes overtall på kantene, så vil mulighetene komme.

Om Strømsgodset

Strømsgodset holder til i byen som er mest kjent for å importere forurensning, altså drammen. De spiller sine hjemmekamper på marienlyst stadion, et anlegg som holder 8935 tilskuere. Bjørn Petter Ingebretsen er mannen som skriker seg hes fra linja, noe han har gjort siden David «Albuen» Nielsen fikk smake foten sist sommer.

Stadion Marienlyst Stadion

Strømsgodsets historie startet i 1907, men det var ikke før på 20-tallet at klubben begynte å hevde seg. De gjorde seg bemerket i cupen (I 1925 ble de slått ut i 3. runde av Odd), og i 1938 nådde de en foreløpig topp gjennom å rykke opp til Norgesserien. Dog sørget krigen for at dette ble en kortvarig glede. For det skulle ta tid før godset igjen klarte å markere seg i toppfotballen. Det tok hele 21 år fra krigens brutale herjinger tok slutt, til elitespill igjen var å finne ved Drammenselvas utløp. For tiden gikk det bare én vei med et sulteforet godsetlag, og de ble kronet med en double (cup- og seriegull) i 1970. Dog var de da på toppen av fjellet, og derfra kan det som kjent bare gå nedover. Nedrykket var et faktum i 1976, og i 1978 var de klare for 3, divisjon (nåværende Oddsenligaen). At erkerival Mjøndalen hadde tatt over hegemoniet i distriktet var heller ingen trøst. Men i 1989 var de igjen tilbake blandt de store gutta, og siden den gang har de holdt seg relativt stabile i tippeligaen. I 2013 var de igjen på topp, og tok sitt første seriegull siden 1970.

I løpet av sine leveår har klubben hanket inn to seriemesterskap og fem cuptriumfer. Spillere som Jostein Flo, Christer George, Øyvind Leonhardsen og André Bergdølmo har tatt ibruk den mørkeblå drakta, noe også Ronny Deila, Peter Kovacs, Alexander Aas, Simen Brenne, Mattias Andersson, Kenneth Dokken, Fredrik Nordkvelle, Jan Frode Nornes og Thomas Røed har gjort.

Head to head

Gjennom årene har det utspilt seg en rekke spennende oppgjør, og treningskampene er intet unntak. Helt siden det første uoffisielle ballsparket ble foretatt i 1985, så har fjorten bataljer av slaget blitt gjennomført. Og akkurat som i seriekampene, så har de hvite fra Skien vært altoverskyggende og fullstendig dominante. For hele elleve av kampene har endt med Odd-seier, mens godset bare har stusselige tre triumfer. Femti mål har blitt scoret, noe som fordeler seg 31-19 i Odds favør.

Nå spilles ikke denne kampen i Skien, men vi har så stort hjerterom at vi i dette tilfellet ser på Idrettsparken som vår hjemmebane. Og i treningskampsammenheng er det en stor fordel. For av åtte kamper har syv endt med hjemmeseier, mens godsingene har ranet til seg triumf ved én anledning. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor stillingen er 22-9.

Forrige oppgjør

6. mars 2015 kom godset på besøk, for å finpusse formen foran den forestående sesongen. Både Odd og gjestene satset hardt, og det luktet tett og tøft av dette.

Vel ….

Allerede i innledningen kunne vi lukte konturene av hva slags kamp det skulle bli. For å si det på den ungdommelige måten, så eide Odd kampen. Var best i absolutt alt, mer eller mindre. Riktignok satt godset inn dagens første ball da 18 minutter var passert. Men guttas revansj skulle bli grusom. For i de neste 24 minuttene nettet de for anledningen grønnkledde hele fem ganger! Fire av målene sto nyankomne Olivier Occéan for, mens den siste ble gehørig banket i krysset av Jone Samuelsen.

Denne formidable overkjøringen vedvarte i andre omgang, men uten at nettkjenningene kom. Mot slutten fikk gjestene leke seg mer med ballen, og pyntet på det knusende resultatet to ganger. Uansett endte det med en svært overlegen triumf, som ikke akkurat dempet forventningene før seriestart.

Godsets form

Som kjent klarte drammenserne å snappe sølvet rett foran Stabæk og oss, og Bjørn Petter Ingebrigtsens gjeng har skumle planer også i år. Dette er lagets fem siste kamper:

01.11.2015: Sandefjord – SIF 1-2

08.11.2015: SIF – Vålerenga 2-2

24.01: SIF – Piast Gliwicie 2-1

26.01: Dinamo Zagreb – SIF 0-2

29.01: SIF – Litex Lovech 0-1

Det er vanskelig å si hvor mye man skal legge i fordums treningskamper, men om vi skal mene noe om dette, så har godsingene så langt hatt et variabelt 2016. Seier mot Dinamo Zagreb er sterkt, mens tap mot Litex Lovech heller mer i negativ retning.

Neste kamp

Häcken – Odd

Mandag 8. februar kl. 18.00

Bravida Arena

Skader og karantener

Det er ikke meldt om skader i Oddleiren.

Dommer

Sikkert en flink en.

Til slutt

Det er er noe spesielt over det å gruse godset. Det er alltid ekstra deilig, det være seg serie, cup eller treningskamp. Rettere sagt: Det er ingen andre som er like deilige å knuse, slik som de har tedd seg mot oss de siste årene. Men det er ingen selvfølge at seierens sødme blir gavnet oss på fredag, for det er et kompetent godsetlag som står på motsatt halvdel. Vi, både på banen og tribunen, må yte vårt ytterste om vi skal sitte igjen som triumfatorer!

Kampstart er fredag 5. februar kl. 12.30, I LSK-hallen, Lillestrøm. Oddrane setter ikke opp transport, men det forhindrer vel ikke deg? På denne siden kan du ordne samkjøring og møtested, og vi håper at så mange som mulig tar turen til Romerike.

PS: Det blir ikke organiserte turer til Häcken og Elfsborg. Men vi håper likevel at så mange som mulig tar turen over vannet. Derfor er det satt opp arrangementer i privat regi, hvor det kan avtales samkjøring, møteplasser, overnatting eller annet som har med turene å gjøre. Häckens arrangement finner du her, og Elfsborgs arrangement finner du her.

Så hva er forskjellen på en russer og en drammenser? Sjarmen!