Før kampen: Odd – Haugesund

Rekk opp handa alle de som elsker måker!

Én og to kan de sikkert være sjarmerende, men i mengder blir den skrikinga bare irriterende. Enig? Det er duket for kamp mellom Odd og Haugesund.

Tre sentrale punkter

1: Haugesundingene stiller sannsynligvis opp i 4-3-3, og sender mange mann fremover. Spesielt på kantene er det ofte plass, noe våre kanter bør benytte så ofte som mulig.

2: hvis vi ser tilbake på Sarpsborgkampen, så må den defensive markeringen bedres. Hvis Haugesunds spisser slippes like lett til, så vil Rossbach få en vanskelig jobb.

3: Det ser ut til at Sigurd Haugen får en ny sjanse i dette oppgjøret. Det betyr at vi må spille annerledes enn om Occéan hadde stått på topp. Laget må bli mer bakromsorientert, noe som forsåvidt kan være en fordel mot et høytstående Haugesundsforsvar.

Hvem er FK Haugesund?

Haugar er Araberbyens best rangerte menn. Rogalands beste (2016) lag spiller sine kamper på ferdigoppussede Haugesund stadion, som holder i underkant av 9000 tilskuere. Laget trenes av Eirik Horneland.

FK Haugesund er blant de yngre bekjentskapene i årets eliteserie. De ble stiftet i 1993, gjennom en sammenslåing av seniorlagene til Haugar og Djerv 1919. Den nystartede klubben gikk rett inn i 2. divisjon i debutåret 1994, og vant avdelingen på første forsøk. Det ble med to sesonger i den nest øverste divisjonen, og i 1997 spilte Haugesund tippeligafotball for første gang. I debutåret klarte laget å beholde plassen, men året etter gikk det ikke like bra. Klubben gikk opp igjen på første forsøk, men da ble det bare én sesong i det beste selskap. Deretter gikk det ikke like bra for rogalandsklubben, og i 2004 måtte de ta den tunge veien tilbake til der det startet; 2. divisjon. Og da, som i 1994, holdt det med én sesong for å sikre opprykk. De var tilbake i 1. divisjon, og holdt seg der til 2009. Siden den gang har klubben holdt seg i Tippeligaen. Klubbens største triumf kom i 2007, da de klarte å nå finalen i Norgesmesterskapet. Der endte det med 2-0-tap mot Lillestrøm. I 2013 gjorde de sin beste tippeligaprestasjon noensinne, da det vanket bronse på måkene. På tross av sin unge alder har klubben forstret flere kjente spillere. Blant disse finner vi Kenneth Høie, John Pelu og Morten Berre. Også Jone Samuelsen, Jacob Sørensen, Joakim Vaage Nilsen, Sigurd Hauso Haugen, Henrik Kjelsrud Johansen, Torbjørn Agdestein og Håvard Storbæk har spilt for klubben.

Første kamp

Vi må tilbake til 13. mai 2000 for å finne det første oppgjøret mellom lagene. Tippeligaen var syv runder gammel, og vi så allerede konturene av en sluttabell. Fjorårets overraskelse i Odd hadde inntatt 8. plass, mens de nyopprykkede araberne befant seg på en noe mer utsatt 11. plass.

Det ble en hyggelig aften på Falkum. To mål av Tom Hammerborg sørget for at det sto 2-0 etter 30 minutter, og før hvilen rakk Kristian Bye-Andersen å plusse på et tredje. Femten minutter ut i andre omgang sørget gjestenes Hasse Berggren for et snev av spenning, men Thomas Røeds mål etter 71 minutter feide all tvil til side. At Berggren nettet sitt andre rett før slutt ble av heller akademisk interesse.

Tabellmessig var man status quo for begge lag, men med de tre poengene distanserte Odd seg fra bunnkampen.

Den historiske duellen

Som tidligere nevnt, så er Haugesundslaget blant de yngste i kongeriket. Vi har dog rukket å få noen interessante oppgjør, og majoriteten av disse har endt opp i den hyggeligste vektskåla. Av 19 oppgjør har Odd vunnet elleve, mens gjestene står med fem. Gøy er også målprotokollen, der Fagermos menn leder 32-21.

Hjemme på Falkum har det vært minst like festlig. Her har Haugesund i seriesammenheng aldri vunnet, mens seks og tre står for henholdsvis Odd-triumfer og poengdelinger. 18-6 sier vel det meste …

Visste du at hele seks av seriekampene har blitt spilt i mai?

Forrige oppgjør

På bronseplass hadde Odd fortsatt heng på sølvmedaljist Brann, men måtte stadig se seg over skulderen for andre lag som luktet medalje og Europa. Ett av disse var Haugesund, som ett poeng unna var ubehagelig nære. Det var duket for et svært interessant oppgjør 16. oktober!

Til å være to lag med scoringsvegring, så åpnet oppgjøret overraskende fartsfylt. Oddrane satt trykket på gjestene fra avspark, og det hadde ikke vært helt feil om dagens dommer hadde satt fløyte til munn da OllyO gikk i bakken i boksen, bare to minutter ut i kampen.

Kampens første store sjanse tilfalt FK Haugesund. Etter fem minutter fikk en haugianer fyre av fra tolv meter, og det kryssnettmaskepeilede skuddet tvang frem det beste i Sondre Rossbach. Tigeren strakk seg etter beste evne, og handset ballen ut til hjørnespark.

Corneren ble det ikke noe av, og Odd vant ballen. Denne ble, som man sier, fosset fremover, og med Espen Ruud og kule på kanten ante man fare. Ball ble slått inn, men dessverre var Occéans gener litt for korte i dette tilfellet. Sjansen led under at kanadieren var litt for kort, og det endte med ingenting.

Lagene kjørte på, men de store sjansene uteble fremover. Odd tok grep om oppgjøret, og løftet mange menn framover. Kanskje det var dette som gjorde at den neste sjansen kom, da Haugesund på en kontring plutselig hadde store rom å boltre seg i.

Etter 21 minutter tok gjestenes Liban Abdi regien, og spilte seg gjennom Odd-forsvaret. Ballen endte opp hos Haris Hajradinovic, som prøvde lykken fra 12 meter. En oppofrende Odder kastet seg i blokk, og fikk såvidt et fiber på ballen. Kula gikk oppover, og passerte tverrliggeren på rett side.

Man kunne ane et mål i lufta, men vi måtte vente ti minutter til. Og da det først kom … Oliver Berg gjorde forarbeidet, og leverte ballen til Occéan på 20 meter. Superspissen dro av oppasseren, og klemte til. Gjestenes keeper kastet seg i et desperat forsøk på å stoppe kanonen, men oppnådde ikke annet enn å svi fingrene, og dytte ballen lenger opp i krysset. Småpent!

Og da gutta først var i gang, så var det like greit å putte en til. Vi er vant til å se Occéan i feltet, og at nærmeste forsvarer (nesten) bokstavelig talt lenker ham fast. Dette skjedde også i det 34. minutt under en corner. Det som skiller denne situasjonen fra alle de andre, er at dagens fløytist ikke likte det. Og vendte pekefingeren mot straffemerket.

Et vel fortjent straffespark, etter alle de forspilte situasjoner som hadde svunnet hen gjennom sesongen. Anledningen kallet på Fredrik Nordkvelle, som steg frem med begjær. Fredden plasserte ballen på krittet, skrittet opp, tok fart, og scoret. Enkelt og greit.

Dermed fikk vi fire minutter som løftet Oddeguttas selvtillit. Laget eide ballen helt frem til pause, men igjen så var ikke produksjonen den helt store.

Andre omgang ble sparket i gang, og i det store og hele fortsatte spillet i den samme tralten. Mye nesten, uten at noen ble skutt av hesten. Haugalendingene kom dog svært nær etter 53 minutter, da Liban Abdi dro av halve Odd-forsvaret. Det hele endte opp i en avslutning som besøkte et par Odd-bein, før den rullet over i et hjørnespark.

Haugesundslaget trengte poeng for å henge med, og spilte seg stadig frem til halvfarligheter. Og det var nok ikke helt ufortjent at reduseringen kom tretten minutter før slutt. Innbytter og kommende Odd-kamerat Torbjørn Agdestein tilrev seg ballen på 25 meter. Deretter fintet han seg vei gjennom forsvaret, før han prøvde lykken alene mot Rossbach. Sistnevnte gikk av med seieren, men måtte gi retur. Denne endte opp i Vegard Skjerves føtter, som enkelt nettet på åpen kasse. Dermed var det kamp igjen.

Skulle man tro, hvertfall. Resten av kampen endte opp i et eneste langt gjesp, uten hendelser foran noen av målene. Dermed rant det ut i en viktig 2-1-seier, som betød at Odd la presset på Brann.

Sesongen så langt

Haugesund var nære medalje i fjor, og hadde nok ambisjoner om dette i år og. Eirik Hornelands gutter er som sådan nær innfrielse, da laget for tiden befinner seg på femteplass med fire poeng opp til medalje.

Og hvis vi ser på de fem siste oppgjørene, så har Haugesund muligheter. Riktignok tapte de treningskampen mot Brann (3-2), og hanket inn ett poeng hjemme mot Lillestrøm. Det har blitt rikelig mot trepoengere, da Rosenborg (1-0), Sogndal (1-0) og Viking (2-1) alle har kommet til kort mot hvittrøyene.

Utilgjengelige spillere

Olivier Occean og Espen Ruud er usikre. Ellers så skal alle være klare.

Hvordan det står til på Haugesunds stadion vites ikke.

Neste kamp

Strømsgodset – Odd
14.10.2017, kl. 18.00

Marienlyst stadion

I faresonen:

Odd: Fire gule: Jone Samuelsen. To gule: Martin Broberg, Olivier Occéan og Joakim Våge Nilsen.

godset: To gule: Tokmac Nguen, Christian Sivodedov og Eirik Ulland Andersen.

Dommer

Kristoffer Hagenes

Til slutt

Det er fortsatt mulig å blande seg inn i Europa-kampen. Etter mandagens tap er det utvilsomt et langskudd, men med syv kamper igjen og litt flaks, så kan ting skje. Gutta har i det store og hele vist prov på fremgang, og kommer til å gi oss en god kamp i dag.

Men de trenger din støtte! For det er en tøff motstander som venter oss, og det er et lag som ikke gir ved dørene. Gutta må være på tå hev fra første spark, og da hjelper det med en tolvte mann i ryggen. Så finn veien til tribunen, og gi alt du har!

Kampstart er søndag 1. oktober kl. 18.00. Før kampen ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Her blir det vått, tørt, og alt annet som trengs for en god kampopplading.

Kommende turer

GodsetOddKBKOddVålerengaOdd