Før kampen: Odd – IFK Mariehamn

Europaballen ruller igjen!

Det er lenge siden forrige seriekamp, og nå skader det ikke med en liten rekapitulering. Eller du husker kanskje 29. mai? Da Odd gruste godset, og sendte hele drammen hjem i skam? Var ikke det deilig, på grensen til euforisk? Visst faen. Og når vi ser tilbake på det nå, så var det et maskineri i sort og hvitt som holdt de tre poengene hjemme. Gutta levnet gjestene få sjanser, og hadde god kontroll på begivenhetene. Én som bidro med det lille ekstra var Rafik Zekhnini. Wonderboyen vår var tidvis i fyr og flammer, som førte til at den drammenske backdelegasjonen feilbestilte kollektiv somatisk behandling etter kampslutt. La oss håpe at våre venner fra Åland tåler lignende påkjenninger!

Torsdag 30. juni stifter vi for aller første gang bekjentskap med IFK Mariehamn. De grønnhvite kjemper i finsk toppserie, og satser som oss på å lage et europacupeventyr. Jeg må innrømme at finsk(/Ålandsk) fotball ikke er min sterkeste side, men om vi skal dømme etter deres siste kamp, så blir dette deres oppstilling: Walter Viitala, Jani Lyyski, Kristian Kojola, Albin Granlund, Philip Sparrdal-Mantilla, Amos Ekhalie, Brian Span, Robin Sid, Diego Assis, Thomas Mäkinen, Dever Orgill. Ryktene sier at Orgill og Assis er to menn å se opp for. Angriperne skal være både raske og teknisk habile, så disse er nok noen som Steffen, Fredrik & co. bør holde et ekstra øye på.

På den andre siden, såmå gutta plukke frem noe av det beste fra vårsesongen. Om tempoet og bevegelsene går fort nok, så skal gjestene slite med å henge med. Klarer backene å doble ofte nok samtidig som at indreløperne skaper havoc rundt Olly, så skal det bli for mye for IFKs utvalgte.

Om IFK Mariehamn

IFK Mariehamn sogner til byen med det samme navnet, beliggende i den autonome provinsen Åland, mellom Sverige og Finland. Laget er å finne i den finske toppdivisjonen (Veikkausliiga),og trakterer til daglig Wiklöf Holding Arenda. Denne kan på sine beste dager huse omtrent 5.600 saunatikere. Laget trenes av Peter Lundberg.

Wiklöf Holding Arena (IFK Mariehamn)

IFK kan spore sin historikk tilbake til 1919, men den første fotballkampen ble spilt så sent som i 1931. Denne ble passende nok arrangert i Bomarsunds festning, hvor den lokale rivalen Sunds IF både møtte opp og stakk av med en 4-3-seier.

Fotballen på Åland var på vei frem, og IFK tok seg til den første ålandske cupfinalen i 1940. Den gangen måtte de ta til takke med sølv, men året etter gikk laget hele veien. Selv om laget var blandt de ledende på øygruppen, så var tilværelsen i det finske seriesystemet av en anonym karakter.

Først på 70-tallet begynte det å skje saker, og laget vant «Trean» (nivå fire) i 1971. De gikk ned igjen på første forsøk, men noe var utvilsomt på gang. To påfølgende opprykk i 1975 og ’76 sørget for at de grønnkledde for første gang skulle delta i «Ettan» i 1977. Der ble de værende i to sesonger, før det bar nedover igjen. Dette var lærerike år, men samtidig dro de på seg en økonomisk byrde som skulle ri klubben i flere tiår.

På 80-tallet etablerte de seg som en stabil «Tvåan»-klubb, som tidvis luktet på både opp- og nedrykk. Mer interessant var det nok for klubben at de ved flere anledninger fikk celebert besøk, da storheter som Chelsea, Olympiakos og Øst-Tyskland la sine oppladninger til Øysamfunnet.

I 1990 tok laget turen til «Trean», noe som etter klubbens sigende faktisk er noe av det beste som kunne skje. For samtidig la det nynedrykkede «Fyran»-laget Östernäs inn årene, og de gjenværende spillerne fant veien til IFK. Med forsterkningene var veien opp kort, og på nittitallet markerte de seg som en sterk konkurrent på nivå tre.

I 2003 var laget igjen å finne på nivå to, og allerede året etter kunne de leke blandt landets beste. Denne prestasjonen var i stor grad Pekka Lyyskis verk, som i sin tredje periode på sidelinjen profesjonaliserte treningen.

Siden den gang har de holdt seg i toppen, og deres beste plassering er 4.plassen fra 2009. Den finske cupen vant de for første gang i 2015, og det er defor de nå deltar i Europa League.

Våre svensktalende motstandere er ikke beheftet med kjente navn, men noen drar kanskje kjensel på spillere som Kenneth Ingemar Gustafsson (Tidl. Lyn), Daniel Sjölund, David Carlsson og Bobbie Friberg da Cruz (Tidl. Kongsvinger). Ingen Oddere har stått på Mariehamns lønningsliste.

Head to head

Dette er det første møtet mellom lagene.

Forrige oppgjør

Derav ingen tidligere oppgjør.

Europaligaens gang

Ingen har spilt i Europa tidligere i sesongen.

IFKs form

IFK avsluttet fjorårets sesong nede på en noe skuffende 6. plass, samtidig som at laget vant cupen. Dette er lagets fem siste kamper:

25.05: IFK – KuPS 0-3

29.05: IFK – VPS 2-2

09.06: RoPS – IFK 0-0

12.06: IFK – SJK 1-0

19.06: IFK – PS Kemi 2-0

IFK og HJK Helsinki har stukket av i toppen, men de siste resultatene antyder en liten formsvikt. 0-3 hjemme mot KuPS var nok skuffende, og det er ingen andre resultater som i særlig grad viser mestertakter.

Skader og karantener

Hvordan det står til på Åland vites ikke.

For Odd er Jone Samuelsen ute. Ellers så skal alle være klare.

Neste kamp

Vålerenga – Odd, søndag 3. juli kl. 15.30

Ullevaal Stadion

Returoppgjøret går 7. juli kl. 19.00 (18.00 norsk tid).

Dommer

Fåglarna vet. Én eller annen skroting blir det nok.

Til slutt:

Det er noe spesielt med å spille i Europa. Det fant vi ut ifjor, og ti år før der igjen. Motstanderen er litt mer eksotisk, og reisemålene er noe annet enn Lillestrøm og Sarpsborg. Men skal eventyret vare like lenge som ifjor, om ikke lengre, så må vi ikke tro at det første hinderet blir enkelt. For vi skal være forsiktige med å se ned på finsk fotball; Det er kvalitet der og. Spesielt i toppen, der våre opponenter hører til. De ville kanskje ikke blitt norske seriemestere, men de grønnhvite kunne nok kjempet seg til en respektabel plassering. Og over to kamper, så kan de definitivt slå oss. Derfor må gutta være på tå hev fra første spark!

Kampstart er torsdag 30. juni kl. 19.00. Som alltid er du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 16.00. Her kan du kose deg med vått og tørt, mens godt samvær varmer deg opp til bataljen. Både Oddere og IFK’ere kan tré inn, så lenge den inntrådde har fylt 18 år. Frode Johnsen kommer, og det bør du og!

Tidligere på dagen står en annen kamp på agendaen. Odds gatelag tar imot Strømsgodset på treningsbanen, og vi oppfordrer alle som kan til å støtte opp om våre venner i sort og hvitt. Oddrane stiller med flagg, og vi satser på å lage en verdig atmosfære. Du kan lese mer om dette her!

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.