Før kampen: Odd – Lillestrøm

Grillen er klar, til middag blir det marinert fugl!

Det var ikke verdens mest velspilte kamp vi ble servert i Trøndelag, og det var ikke helt ufortjent at alle treningskamppoengene ble igjen der oppe. Gutta bar preg av et tøft kamp- og treningsregime, og spruten var ikke som den hadde vært tidligere.

Men den er sikkert tilbake på lørdag! Da tar Lillestrøm turen til Skien i anledning den årlige generalprøveslakten. Fra sin posisjon på pinebenken tror jeg Kristinsson sender dette laget ut på slaktefjøla: Arnold Origi – Håkon Skogseid, Marius Amundsen, Frode Kippe, Ole Martin Rindarøy – Jacob Schoop, Malaury Martin, Bonke Innocent, Bassel Jradi – Fred Friday, Erling Knudtzon. Det som tidligere var kjent som et lag med mer knokler enn hjerne, har de siste årene roet seg noe. Som vil si at ballen ikke lenger kan bli en del av «Mile high club», sett i lys av at flytrafikken over arenaen ikke lenger er belemret med et penetrerende ballmessig bombardement. Laget fremstår nå som mer ballsikkert, og det er først og fremst bevegelser i bakrom som er deres trusler. Spesielt Erling Knudtzon må i så måte tas på alvor. De aller fleste av oss husker fjorårets LSK-kamper, hvorav vi går i dybden av treningskampen noen avsnitt nedenfor. Men 5-0-seieren i sesongavslutningen var overlegen, og gutta viste at de vet hva som skal til for å slå romerne. Gjestenes bakre firer er ikke verdens raskeste, og vil bli strukket om Odds balltempo og bevegelsesmønster holder et høyt tempo. Så hvis backene dobler på kant ofte nok, samtidig som at det skapes trykk i og utenfor boks, så kan det bety mye morro på lørdag.

Lillestrøm Sportsklubb

Lillestrøm hører til sentralt i Akershus fylke, nærmere bestemt på Lillestrøm i Skedsmo kommune. De spiller på Åråsen Stadion, et anlegg som kan huse ca. 12.000 tilskuere. Anlegget er et av få i landet som må ha nedfellbare flomlys, på grunn av nærheten til flyplassen på Kjeller. Islandske Runar Kristinsson varmer sjefsstolen, etter at Magnus Haglund dro hjem til söta bror før fjorårssesongen. Før dette var han fire år i KR Reykjavik.

stadion: åråsen

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Klubben har opparbeidet seg lange tradisjoner, og mange kjente spillere har bidratt i dette arbeidet. Blant disse har vi Emile Baron, Ronny Johnsen og Moryke Fofana. Spillere med fartstid i Odd er John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, Sveinung Fjeldstad, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occean, Anders Rambekk og Arne Sandstø.

Head to head

Odd og LSK er to prominente klubber i tippeligaen, og det gjenspeiler seg i treningskamphistorikken. Tretten av slaget har blitt spilt, og det er en jevnspilt fortelling vi kan utbrodere. For begge har fem seire, mens det ved tre anledninger har endt med poengdeling. Også i målprotokollen er det jevnt, der Oddegutta leder 25-22. Men hjemme på Odd Stadion/Skagerak Arena, så har vertene et lite overtak. For av spilte ti kamper står Odd med fem triumfer, mot LSKs tre og to uavgjorte. 22-16 er resultatet når det kommer til nettkjenninger.

Lillestrøms form

Gjestene kronet fjoråret med et realt mageplask, men sikret seg likevel en plass i verdens kjedeligste land; ingenmannsland. Dette har de nok planer om å forbedre, selv om det skal sies at disse planene snarlig har blitt skrinlagt de siste ti årene. Uansett, dette er lagets fem siste kamper:

22.01: Grashopper – LSK 3-3

05.02: LSK – FFK 2-0

13.02: LSK – S08 2-0

20.02: LSK – Newcastle 1-2

29.02: Glimt – LSK 0-1

Dette er en periode med lovende resultater, hvis man mot formodning ser med fugleøyne. Laget tapte mot Newcastle, men rapportene forteller om gode prestasjoner mot Premier Leaguistene. Ellers så er det ikke mye å utbrodere om dette, for resultatene taler for seg selv.

Fjorårets oppgjør

Også ifjor tok LSK turen til Falkum for å pusse formen i forkant av seriestart. Laget hadde akkurat byttet trener, og hadde nok ikke for store forhåpninger før bataljen som gikk av stabelen 21. mars.

Og det var kanskje like greit. For det ble en kamp med veldig mye Odd. Allerede etter 12 minutter kom dagens første jubelbrus. Bentley kom rundt på kanten, og i boksen fant han Olivier Occéan. Sistnevnte var seg selv lik, og banket inn nettkjenningen. Oddegutta var gjestene fullstendig overlegne, og skapte en rekke muligheter. Men først etter 37 minutter ble ledelsen forøket.

Nok en gang fikk Bentley fritt spillerom på kanten, og utnyttet det til fulle. Han fant Espen Ruud foran boksen, og Heistadgutten la ballen til rette. Kort tid senere lå kula bak Arnold Origi, som lite kunne gjøre med kanonen.

Riktignok reduserte gjestenes Fofana rett etter hvilen, men det hele druknet i en real Oddmål-orgie.Først ved Olly som enkelt ekspederte et Ruud-innlegg, og deretter en klinisk avslutning fra Ole Jørgen Halvorsen.

Oddegutta avsluttet det hele ved å la banens eldste og yngste (nesten, hvertfall) score hvert sitt. Først fikk Frode Johnsen muligheten etter en Ruud-corner, noe han tok begjærlig. Og rett før slutt dro Mathias Fredriksen av 17 mann, før han banket ballen i krysset. Dermed endte det 6-1, og stemningen var god før Oddegutta tok turen til Borås i anledning siste finpuss.

Skader og karantener

I Oddleiren er alle friske og raske.

Hvordan det står til i Strømmens nabobygd vites ikke.

Neste kamp

Odd – Rosenborg, søndag 12. mars kl. 18.00

Skagerak Arena

Dommer

Skudd i blinde: Raymond?

Til slutt:

Dette er siste test før tippeligamorroa endelig starter. Siste mulighet til å slå en feilpasning eller skusle vekk alle sjansers bestemor, uten konsekvenser. Siste mulighet til å pusse formen inn mot det som blir en pangstart av dimensjoner. Som vanlig er det LSK som stiller opp som punchingball, men vi skal ikke tro det blir enkelt selv om vi ifjor sendte dem hjem både gule og blå, og med 11-1 i sekken. For vi møter et lag som garantert er revansjelystne, og som vil rette opp noe av inntrykket de har lagt igjen de foregående sesongene. Vi kommer til å møte et lag som trykker til i duellene, og som ikke gir seg før nesa fossblør. Den kampen må gutta ta. Deilef & co. må være forberedt på det som kommer, og være villige til å ofre minst like mye. Først da kan vi begynne å snakke.

Kampstart er lørdag 5. mars kl. 15.00 For første gang i år åpner Fort Falkum dørene, og vi ønsker både hvite og gule velkomne. Her vil det bli liv og god stemning fra kl. 12.00, som du kan ta del i om du har fylt 18 år. Vi vil også holde åpent etter kampslutt, og helt til dørene åpnes i storhallen på Stevneplassen. For du skal vel på Kick-off?

PS: Bli med til Bergen! Etter ett år uten, så er det nok en gang på tide å knuse alt håp som måtte befinne seg mellom de syv fjell. I år satser vi både på overnatting og direktetur, så det vil bli noe for enhver smak. Priser, påmeldingsinfo og annen nyttig informasjon finner du her og på turens facebookarrangement.