Før kampen: Odd – Lillestrøm

Man kan ikke fly under vann!

Vi har vel sett spill med større underholdningsverdi enn det som ble fremvist på Fosshaugane Campus, men det blir underordnet når tre poeng rusler med oss hjem. Det var en solid prestasjon uten de store krumspringene, og gutta hadde stort sett god kontroll på begivenhetene. Vittige tunger vil kanskje hevde at det var langt mellom festlighetene, og vi er i grunn enige. Men Fosshaugane voksenopplæring er ikke en plass for folk med dårlige karakterer, så en treer er godkjent.

Det blir nok annen mat å få på søndag. Da kommer Lillestrøm SK på besøk; et lag som samler på åttendeplasser. Jeg tror Runar Kristinsson stiller med dette laget: Arnold Origi – Håkon Skogseid, Frode Kippe, Marius Amundsen, Simen Kind Mikaelsen – Malaury Martin, Jørgen Kolstad, Bonke Innocent, Arni Vilhjalmsson – Fred Friday, Mohamed Ofkir. Vi skal være forsiktige med å påstå at et lags angrep bare består av én spiller, men i Lillestrøms tilfelle så er det ikke langt unna sannheten. Fred Friday er langt på vei lagets viktigste brikke, og står for det meste som laget produserer. Derfor er det ekstremt viktig å ta ham ut av kampen så mye som mulig, for uten ham blir gjestene et helt annet lag. Samtidig har de også trusler i spillere som Ofkir, Innocent og Vilhjalmsson, og heller ikke disse må dermed få for mye spillerom. Laget søker ofte å finne bakrom, og er farlige om de får utnytte dette. På den andre siden, så er det fart som er nøkkelordet. LSK stiller sannsynligvis med et stopperpar som ikke har flust av egenskapen, og som vil bli satt på prøve om de må ut i bevegelse. Så hvis gutta fortsetter med det bunnsolide grunnspillet samtidig som at det blir mange bevegelser rundt Occean i boks, så vil mulighetene komme.

Lillestrøm Sportsklubb

Lillestrøm hører til sentralt i Akershus fylke, nærmere bestemt på Lillestrøm i Skedsmo kommune. De spiller på Åråsen Stadion, et anlegg som kan huse ca. 12.000 tilskuere. Anlegget er et av få i landet som må ha nedfellbare flomlys, på grunn av nærheten til flyplassen på Kjeller. Islandske Runar Kristinsson varmer sjefsstolen, etter at Magnus Haglund dro hjem til söta bror før fjorårssesongen. Før dette var han fire år i KR Reykjavik.

stadion: åråsen

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Klubben har opparbeidet seg lange tradisjoner, og mange kjente spillere har bidratt i dette arbeidet. Blant disse har vi Emile Baron, Ronny Johnsen og Moryke Fofana. Spillere med fartstid i Odd er John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, Sveinung Fjeldstad, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occean, Anders Rambekk og Arne Sandstø.

Head to head

Søndagens oppgjør vil falle inn i rekken av mange interessate oppgjør. Lagene har inntatt hver sin banehalvdel ved 40 ganger i poengsammenheng, og det er to jevnspilte duellanter. For disse 40 kampene fordeler seg resultatmessig i 14 Odd-triumfer, ti poengdelinger, og 16 kanariseire. Detre gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor det er så jevnt som det kan bli. 69 ganger har gjestene fremprovosert nettkjenning, noe vertene har matchet. Hverken mer eller mindre. Men hjemme på Skagerak Arena har gutta fått et lite overtak. For av 20 kamper har elleve endt med hjemmetriumf, mens åtte ganger har alle poengene funnet veien til rom. Poengdeling har stått som fasit etter åtte kamper. 73 mål har blitt scoret på Falkum, og gutta har stått for 44 av disse.

Lillestrøms form

LSK-erne inntok ifjor sin vante posisjon midt på tabellen. Dog har nok Runar Kristinsson høyere ambisjoner for sin andre sesong på linja, og har de siste kampene disket opp med disse resultetene:

01.04: Molde – LSK 4-2

09.04: LSK – Sarpsborg 08 4-0

12.04: Aurskog-Høland – LSK 1-4

15.04: FK Haugesund – LSK 2-2

21.04: LSK – Aalesund 1-1

Det lukter ikke fugl av dette laget, men heller ikke fisk. Dette er resultater som tilsvarer middelhavsfareri, og det skal nok mye til at de beveger seg opp eller ned i nevneverdig grad.

Fjorårets oppgjør

Odd tok imot Lillestrøm 8. november 2015, for å runde av årets tippeliga. Det var på mange måter en spesiell aften. Med litt hjelp kunne gutta få Europacupplass neste sesong, og kampen markerte en legendes farvel til den profesjonelle fotballen. Frode Johnsen takket av, og satt punktun for en karriere med mange høydepunkter.

Og for en festkamp det ble …

Oddrane satt standarden fra første spark, og sjansene kom nesten umiddelbart. Fem minutter ut i kampen ble Diouf spilt igjennom, men klarte ikke å pirke ballen forbi Arnold Origi. Minuttet etter var det Bentleys tur til å prøve seg, med det resultat at Origi måtte gi til corner. Diouf forsøkte seg på ny etter 13 minutter, da fra 17 meter. Dessverre var ikke presisjonen god nok, og ballen fislet såvidt forbi krysset.

Heldigvis skulle ikke sløseriet vedvare. Femten minutter ut i kampen fikk Diouf ballen feilvendt ute på kanten. Han tverrvendte og vippet ballen over oppasseren i samme vending, og spilte inn til Bentley på 16 meter. Sistnevnte forsøkte å dytte ballen igjennom til Occean, men det endte opp med å bli en særdeles fordelaktig vegg. Alene med Origi var Bentley bombesikker, og løftet Odd inn i ledelsen.

LSK løftet seg noe, men det var Odd som skulle stå for sjansene. Etter 24 minutter fikk Occean prikket en heading mot mål, men Origi sto i veien. To minutter etter det igjen prøvde Jonebassen seg fra 20 meter, men Origi var i det vrange hjørnet da han fistet vekk den kryssnettmaskedestinerte raketten. Occean fikk en ny sjanse etter 33 minutter, men også denne gangen var fuglekeeperen umulig

Odd luktet europacup, og presset på etter hvilen. Occean prøvde seg nok en gang etter 53 minutter, da han fikk stå alene på 8-9 meter. Men nok en gang var det Origi som sto i veien for Kanadieren.

Minuttet senere var Marius Amundsen litt for hardhendt i duell med Olly, og Ruud og Bentley kunne stille seg opp rett utenfor straffefeltet. Heistadgutten ble mannen som fikk forsøket, og ballen dundret inn i nærmeste stolpe. Og med Origi ute av spill, så var det ingen som kunne hindre Occean i å sette inn en vel fortjent scoring.

Tre minutter senere var spurvene på en kort visitt i nordligere strøk. Nordkvelle vant ballen på egen sekstenmeter, og spurtet fremover. 25 meter foran Origis mål spilte han vegg med Samuelsen, la ballen lagelig til rette, satt den mellom beina på nærmeste fugl, og inn i hjørnet.

3-0, men gutta hadde definitivt ikke fått nok. Rett etter spilte 60 minutter fikk Olly to nye sjanser, men Origi plukket opp hansken fra før 2-0-scoringen. Oddegutta hadde det gøy på banen, og hadde full kontroll på begivenhetene ut kvelden.

Ti minutter før slutt ble Ruud spilt frem på høyrekanten. Han la et knallhardt og lavt innlegg, som ble møtt av Nordkvelle på fem meter. Han hadde rukket å løpe av seg all motstand, og satt dagens fjerde nettkjenner inn.

Og rett før kampslutt ble rosinen satt. Odd satt fart, og Håvard Storbæk fikk både tid og rom til å sikte inn et kreminnlegg. Ved bakre stolpe fant han Nordkvelle, som kronet det hele med en upåklagelig god heading. Ballbanen gikk over Origi, og kula falt silkemykt inn i nettmaskene ved motsatt stolpe.

Dette rundet av en festkveld, som var passende for en kamp som denne. Gutta gikk ut av sesongen med selvtillit, og det var en legendes avslutning verdig.

Skader og karantener

Gjestene skal etter sigende stille uten Petter Mathias Olsen og Erik Brenden.

Ardian Gashi er usikker, men ellers skal alle være klare.

Neste kamp

FK Tønsberg – Odd, onsdag 27. april kl. 18.00

Tønsberg Gressbane

Neste tippeligakamp

Stabæk – Odd, søndag 1. mai kl. 20.00.

Nadderud stadion

I faresonen:

Stabæk: to gule: Kamal Issah og Agon Mehmeti.

Odd: Ingen.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt:

Gutta er i rekordform, men det er ingen automatikk i at det fortsetter. Gjestene er ikke ukjente med å begrepet nettkjenninger, og vil garantert være en trussel for Sondres smultring. Derfor må heltene innta matta med den vissheten om at full innsats fortsatt kreves for å fortsette rekken. Først når all innsats legges i potten; Når samtlige muskelfibre er klare for krig om ballen, er vi klare for å vinne kampen.

Kampstart er søndag 24.april kl. 18.00. Som alltid så er du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpner kl. 15.00. Her vil det bli servert både vått og tørt, og sammen med legenden Frode Johnsen bidrar vi til at du er så varm som du kan bli før kampen! Aldersgrense er 18 år.

Kommende turer:

27. april: FK Tønsberg – Odd

Pris: 100 kroner!

Turinfo: her

Online påmelding: Her

FÅ PLASSER IGJEN!

1. mai: Stabæk – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

11. mai: FK Haugesund – Odd

Flybillett kan bookes her.

20. mai: Sarpsborg – Odd

Pris: 200 (direktebuss)!

Turinfo: her

Online påmelding: her

Det jobbes med buss for de som vil kjøre via Sverige.

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.