Før kampen: Odd – Lillestrøm

Leve legenden!

Jaaaouneiiiouff. Det er den mest deskriptive beskrivelsen jeg kan diske opp med når det kommer til kampen i Oslo. For det første var det en kamp med to omganger, hvor begge lag ikke evnet å utnytte majoriteten av målsjansene. Samtidig burde nok gutta stukket av med alle poengene; for i oppgjørets andre halvdel var det bare ett lag på banen, som Sputnik sang.

Og det er flere spillere som fortjener honnør for denne dominansen. Som sentral midtbanemann spilte Ardian Gashi sannsynligvis sin beste kamp i Odd-drakt, da han balanserte midtbanen veldig godt samtidig som at han bidro til å holde balltempoet oppe. At Bentley skulle jobbe for lønna fra indreløperposisjon trodde nok de færreste, men da han måtte til pers ble han en avgjørende brikke i snuoperasjonen. Med sin karakteristiske stil fikk vi en annerledes indreløper, som med sin teknikk og bevegelsesmønster skapte ubalanse i Enga-forsvaret. Kanskje dette må prøves oftere?

Første mulighet kommer til søndag, når Lillestrøm tar bussen til Falkum. Runar Kristinssons lag har imponert denne høsten, og har vist at de kan bli å regne med neste sesong. Det er ikke usannsynlig at de vil stille med dette laget: Arnold Origi – Håkon Skogseid, Frode Kippe, Marius Amundsen, Simen Kind Mikalsen – Arni Vilhjalmsson, Malaury Martin, Finnur Orri Margeirsson, Jørgen Kolstad – Fred Friday, Erling Knudtzon.

Stikkordet for dette laget er tempo og bakrom. Spesielt i Fred Friday og Erling Knudtzon har de spillere som kan løpe fra de fleste, og de søker ofte å møte keeper mann mot mann. Det, samtidig som at disse er teknisk kompetente, gjør at de er Lillestrøms klart farligste våpen. Derfor blir det svært viktig at oppspillene stoppes, og at mulighetene i bakrom blir så få som mulige.

På den andre siden, så blir det viktig å holde et høyt balltempo mot det som sannsynligvis blir et dypt og kompakt forsvar. Gjestenes bakre firer er ikke verdens raskeste, så disse kan få slite om tempoet økes. De har også mistet kvalitet i lufta, så om ballen kommer inn fra kant ofte nok, så vil det komme muligheter for Occean & co.

Lillestrøm Sportsklubb

Lillestrøm hører til sentralt i Akershus fylke, nærmere bestemt på Lillestrøm i Skedsmo kommune. De spiller på Åråsen Stadion, et anlegg som kan huse ca. 12.000 tilskuere. Anlegget er et av få i landet som må ha nedfellbare flomlys, på grunn av nærheten til flyplassen på Kjeller. Islandske Runar Kristinsson er ny i sjefsstolen, etter at Magnus Haglund dro hjem til söta bror. Før dette var han fire år i KR Reykjavik.

stadion: åråsen

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Klubben har opparbeidet seg lange tradisjoner, og mange kjente spillere har bidratt i dette arbeidet. Blant disse har vi Emile Baron, Ronny Johnsen og Moryke Fofana. Spillere med fartstid i Odd er John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, Sveinung Fjeldstad, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occean, Anders Rambekk og Arne Sandstø.

Head to head

Ved 39 anledninger har romerikes stolthet målt krefter mot Heltene fra Telemark. Og det er en jevn batalje vi ser mot, da poengene er delt ganske broderlig. 13 ganger har Odd tatt alle poengene, mot fuglenes 16. Ti kamper har endt med poengdeling. I målprotokollen er det enda jevnere, da det står 69-64 i favør LSK. Men i Skien er det vertene som har et lite overtak. 19 kamper har blitt spilt her, og ti ganger har vertene stukket av med seieren. Men gjestene er ikke langt unna, med sine åtte triumfer. Bare ved én anledning har poengene gått beggge veier. Også når det kommer til antall mål er Odd i førersetet. Her står det 39-29 i favør hjemmelaget.

Lillestrøms form

Lillestrømlingene har i mange sesonger vaket i ingenmannsland, men med ansettelsen av Runar Kristinsson håpet de nok at det ble en endring på dette. Her er lagets fem siste kamper:

26. september: LSK – Mjøndalen 3-0

4. oktober: Viking – LSK 1-0

18. oktober: LSK – Haugesund 2-0

25. oktober: Bodø/Glimt – LSK 0-3

1. november: LSK – Sarpsborg 3-1

Dette er en prestasjon som nok har gått litt under radaren i den nasjonale pressen. For de gule fra Åråsen har hevet seg betraktelig i det siste, selv om de her stort sett har møtt lag fra nedre halvdel.

Fjorårets oppgjør

11. mai 2014 tok Odd imot Lillestrøm, for å ta fatt på tippeligaens åttende serierunde. Vertene måtte rette opp en noe skuffende innledning, mens de tilreisende nok var mer fornøyde med sin sjetteplass.

De første ti minuttene bar preg av to lag som ville vinne, men som ikke var i toppform. Både Odd og LSK kom til innlegg, men ingen av disse initierte noe produktivt. Men etter elleve minutter ble gjestene tildelt frispark på 35-40 meters hold. Det ble ivaretatt av Stian Ringstad, som lempet ballen inn i boksen. Men sleiven skulle ta en noe utilsiktet retning. Med alt for mye luft under ballen ble alle, inkludert André Hansen, overrasket, og sistnevnte måtte tverrvende og kaste seg etter vådeskuddet. Dessverre kastet han seg ikke godt nok; ballen endte i nettet mens Hansen bulket aluminiumet.

Oddrane sto høyt etter ledermålet, men slet med å skape noe mot et disiplinert gjesteforsvar. Dog var Lillestrøm farlige på kontringer, og de viste ved flere anledninger at det ikke var sikkert at det var det ballførende laget som skulle score. Og etter 40 minutter skjedde det …

Bjørn Helge Riise driblet seg ned på kanten, og lempet ballen inn i boksen. Der ventet André Hansen, som måtte ty til boksehanskene. Dessverre gikk den ikke lenger enn til Marius Lundemo, som hadde få problemer med å overliste en liggende Hansen.

Etter hvilen kneppet Oddegutta opp, og kjørte de tilreisende hardt. Men som i første omgang, så manglet det kvalitet foran kassa. Etter 69 minutter kunne det fort stått 1-2, da Herolind Shalas langskudd strøk tverrliggeren. Dessverre var dette det eneste, samt et par halvfarlige innlegg, som Odd fikk til i denne omgangen. Dermed endte det med 2-0-seier til gjestene, selv om Oddegtta hadde klart mest ball.

Dette resultatet medførte at Odd måtte ta ett steg ned på tabellstigen, mens de gule sto på stedet hvil.

Skader og karantener

Gjestene må stille uten Johan Andersson, Marius Lundemo og Stian Ringstad, som alle er skadde. Bonke Innocent, Mohammed Ofkir, Jørgen Kolstad og Fred Friday er usikre.

Hos vertene er Jone Samuelsen og Fredrik Oldrup Jensen usikre, mens Frode Johnsen definitivt er ute. Ellers er alle klare for kamp.

Neste kamp

Julegaveracet.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt:

Premissene for denne kampen har definitivt ikke blitt underkommunisert. Vinner vi, er det gode muligheter for en ny versjon av #theoddadventure. Vinner vi ikke, så er det fortsatt muligheter. Uansett er dette fortsatt i egne hender, og det er Odd som sitter på nøkkelen for 4. plassen.

Vi møter et lag som ikke har noe å spille for, og det er vanskelig å vite hvordan det påvirker motstanden. Uansett må gutta være innstilte på å møte et lag som vil gi supporterne et verdig farvel. LSK er fortsatt et sterkt lag, og vil garantert by opp til dans denne sene høstkvelden. Derfor må gutta være beredt på å gå i krigen, for det er bare ved å spille på gjestenes kvaliteter vi kan vinne denne kampen. Gutta må sette brystkassa fram, og være beredt på å ofre tenner, liv og lemmer. Gutta må (i en fotballmessig forstand) banke gjestene så gule at de kapitulerer i eget spill.

Og vi på tribunen kan hjelpe Heltene med dette. Ved å være eksempelets makt, og trykke til med det vi har, så kan vi vise med- og motspillere hva stolthet, vilje og tro kan gjøre. Hvis vi er stolte over hvem vi er, er villige til å synge hjertet gjennom brystkassa, og tror på at alt er mulig, så er det ikke en kjeft i verden som kan stoppe oss!

faceoddlsktl2015

Kampstart er søndag 8. november kl. 18.00. Som alltid ønskes du velkommen til Fort Falkum, hvor du kan gjøre oppvarmingen sammen med andre sorte og hvite Oddevenner. Dørene åpnes kl. 15.00, og det er 18 års aldersgrense. Én time før kampstart tar Einar Håndlykken, Nils Otto Sem og aktuelle gjester turen. Her vil det bli intervjuer, opplesning av lagoppstillingene og mye annen fotballsnadder!

Husk at Oddrane flytter opp til J2 under denne kampen. Mer om dette kan du lese her.

Dette er, som du allerede vet, Frode Johnsens siste kamp. Han har i en årrekke vært en bærebjelke i norsk fotball, og takker nå av som en av de største heltene i Odds historie. Hans karrierepunktum fortjener en verdig salutt, og derfor håper vi at så mange som mulig tar turen til Falkum.