Før kampen: Odd – Litex Lovetj

Let’s roll again!

Etter en lang hvil, så er det endelig på tide å la kula rulle igjen. Det er tross alt ikke mange uker igjen til seriestart, så det er på høy tid at formpussen starter. Vi har lagt bak oss et år med mange høydepunkter, og om jobben gjøres godt nå, så kan vi vente oss minst like mange minnerike stunder i år og. Men først skal treningskampene spilles, og den første går av stabelen mandag 25. januar.

Da står Litex Lovetj på den motsatte La Manga-banehalvdelen. Da det er svært vanskelig å ta inn bulgarske tv-signaler, så er undertegnedes kunnskaper om bulgarsk fotball belemret med store mangler. Noe jeg forsåvidt ikke beklager. Men hvis vi legger europeiske nasjonal- og klubbrankinger til grunn, så skal Odd (251. plass) ligge et lite hakk over Litex (270. plass). Dog er disse rankingene ganske unyanserte, kanskje spesielt når det kommer til form. Så ta det med en liten klype salt.

Om Litex Lovetj

Litex Lovetj er en bulgarsk klubb som kommer fra Lovetj. Laget trakterer til daglig Gradski stadion, som kan huse opp mot 8.100 tilskuere. Lubo Penev er lagets hovedtrener.

Stadion: Litex

Klubben så dagens lys i 1921, under navnet Hisarya. Laget hadde bulgarsk fotballbakgård som sitt hjemsted i mange tiår, og rakk å spille under navnene Karpachev og Osam uten nevneverdig suksess. I 1993 var navnet LEX FC, og oransjetrøyene hadde endelig fått fart på sakene. Laget vant for første gang nivå to, og kunne dermed gjøre sin debut i toppdivisjonen sesongen etter. Under navnet Lovetj spilte laget seg til en respektabel 11. plass, men i den vanskelige andresesongen skulle det gå værre. Laget gikk ned igjen, og byttet navn til Litex. Men i 1997 var de tilbake i det gjeveste selskap, og laget overrasket alle da deres navn sto øverst på tabellen etter sesongslutt. Denne bragden ble kopiert sesongen etter, og siden den gang har laget markert seg som én av de store klubbene i bulgarsk fotball. Laget står med fire seriemesterskap, og har aldri avsluttet svakere enn 5. plass siden redebuten i 1997. Men det vil det bli en endring på nå, da laget har blitt kastet ut av ligaen etter en protest mot Levski Sofias posisjon i bulgarsk fotball. Under en kamp mot hovedstadslaget valgte lagets manager å ta laget av banen, etter en rekke merkelige dommeravgjørelser.

Kjente spillere er Bjørn Maars Johnsen, Dimcho Belyakov og Zhivko Zhelev.

Head to head

Dette er det første møtet mellom lagene.

Lovetjs form

Kjennskapen til bulgarsk fotball er dessverre ikke stor, men som én av de prominente klubbene, så satset nok Litex på en topp-plassering. Dette er lagets fem siste kamper.

28. 11: Litex – Botev Plodiv 4-2

01. 12: Cherno More – Litex 1-1

05. 12: Litex – Ludogorets 1-1

08. 12: Litex – Levski Sofia 3-0 e.e.o.

12. 12: Levski Sofia – Litex 3-0. Kampen ble avbrutt.

Laget lå før vinterpausen på en 5. plass, med fem poeng opp til serieleder Ludogorets. Men da laget som kjent ble kastet ut av serien etter den siste kampen, så har ikke laget noe mer å spille for.

Neste kamp

Odd – CSKA Moskva

27. januar, kl. 16.00

La Manga

Skader og karantener

Fredrik Oldrup Jensen og Thomas Grøgaard er usikre, mens prøvespiller Zakaria Messoudi etter alle solemerker må vente til onsdag.

Hvordan det står til hos våre bulgarske venner vites ikke.

Dommer

Plutselig dukker det opp en.

Til slutt

Endelig er vi i gang igjen! Ja, det er bare en treningskamp, men det er uendelig mye bedre enn ingenting, som de siste ukene har bestått av. Det er vanskelig å si hvordan tilstanden er nå, men om vi skal ta rapportene fra TA og Varden for god fisk, så kan vi vente et lag som allerede nå vil vise prov på ambisjoner. Og hva er da bedre enn å starte 2016 med en seier?

Kampstart er mandag 25. januar kl. 16.00. Av naturlige årsaker arrangeres det ikke tur, men vi blir glade om noen sorte og hvite dukker opp på tribunen. Kampen vises ikke på Fort Falkum, men du kan se den på TV2 Sportskanalen og TV2 Sumo.

PS: Det blir ikke organiserte turer til Häcken og Elfsborg. Men vi håper likevel at så mange som mulig tar turen over vannet. Derfor er det satt opp arrangementer i privat regi, hvor det kan avtales samkjøring, møteplasser, overnatting eller annet som har med turene å gjøre. Häckens arrangement finner du her, og Elfsborgs arrangement finner du her.