Før kampen: Odd – LSK

Vi synger i regnet!

Og det er i grunn en ganske befriende følelse. La oss gi litt faen, liksom. Men husk å spare stemmen til kveldens kamp! Det er duket for Odd – Lillestrøm.

Tre sentrale punkter

1: De senere sesonger har Frode Kippe vært Ollys personlige mareritt. På mandag må marerittet se kampen fra tribunen. Vil dette bety fritt frem for 100 kilo kanadiske muskler?

2: Det går fort framover når LSK får ballen. Og i så måte er farten til Erling Knudtzon noe vi må passe oss for. Han går rett i bakrom, og det blir derfor viktig at våre forsvarere faller av til riktig tid.

3: Hvem spiller på topp? Valget mellom Haugen og Occéan er i praksis et valg om to ulike spillestiler. OllyO kan utnytte lufta i Kippes fravær, mens Haugen vil boltre seg i LSKernes mangel på fart i bakre rekker.

Hvem er LSK?

Ved en jernbanestasjon på veien mot Gardermoen, ligger Lillestrøm; LSKs hjemby. Der går mange ofte aleine til Åråsen, som sjeldent fyller sine drøyt 11.000 seter. Arne Erlandsen tok over kanarifuglene på slutten av fjorårets sesong, etter at islandske Runar Kristinsson hadde besørget en mild sportslig krise.

Lillestrøm Sportsklubb kom til etter en sammenslåing av idrettslagene SK Rask og Lillestrøm Idrætslag. Etter mye arbeid var den nye klubben klar 2. april 1917. Helt fra starten av deltok klubben i kretsens øverste klasse, og de dro med seg majoriteten av kretsmesterskap. Men før krigen var det få visitter på den nasjonale arenaen.

Etterkrigstiden er en helt annen histore. Laget er som kjent det lengstlevende laget i Tippeligaen, da de ikke har tatt turen ned til 1. divisjon siden opprykket i 1975. De har siden den gang stort sett kjempet på øvre halvdel, men de siste årene har pilen pekt nedover. Men siden 1959 har de vunnet Tippeligaen/1. Divisjon fem ganger (1959, 76, 77, 86, 89), og cupen like mange ganger (1977, 78, 81, 85, 2007).

Flere kjente spillere har bidratt for romeriksklubben gjennom årene. Noen kjente navn er Emile Baron, Petter Belsvik og Steinar Pedersen. Mange Oddere står med fartstid blant kanaris. John Anders Bjørkøy, Simen Brenne, Lars-Kristian Eriksen, André Hansen, Torjus Hansén, Bjørn Heidenstrøm, Henrik Kjelsrud Johansen, Erik Midtgarden, Magnus Myklebust, Heinz Müller, Olivier Occéan, Anders Rambekk og Arne Sandstø har alle bidratt på begge sider.

Første kamp

7. juni 1953 tok Lillestrøm turen til Skien for aller første gang. Anledningen var hovedserien 1952/53, og serien var følgelig på vei mot slutten. Hjemmelaget som var vant med en tilværelse i toppen hadde skuffet stort, men kontrakten var allerede sikret. Nyopprykkede LSK lå an til en plass mellom barken og veden, og var nok fornøyde med det.

Og kanskje det var det som utløste målfesten. For der gjestene hadde gjort en fin-fin sesong, hadde skienslaget fortsatt noe å bevise. Resultatmessig ble sesongen avsluttet med bravur. Hele 7-1 sto det på tavla da mannen i sort satte fløyte til munn for aller siste gang. 7-1!

Den historiske duellen

Mandagens kombanttanter har gjennom historien delt poengene broderlig. Odd har siden den første kampen hanket inn 16 triumfer, mens gjestene står med 17. Like jevnt er det i målprotokollen, bare med motsatt ledelse; da Odd leder 75-74.

Men hjemme på Falkum regjerer Odd! Av 21 kamper står gutta med elleve triumfer, mens gultrøyene har skarve ni. Bare én gang har utkommet blitt poengdeling, og det skjedde i 1954, da lagene laget tre mål hver. Ledelsen er enda klarere når det kommer til antall scoringer, da Odds 45 trumfer de tilreisendes 32 med god margin.

Forrige oppgjør

24. april 2016 var forrige gang kanarifuglene fløy til Telemarks hovedstad. Hvittrøyene hadde startet sterkt. Fagermos gutter var både ubeseirede og ubesudlede i baklengsmålsk betydning. Lillestrømlingene hadde påbegynt sesongen på sedvanlig vis, og siktet seg inn på ingenmannsland.

Oddrane måtte innfinne seg med et påstemplet favorittstempel, og startet som sådan ikke skuffende. Gutta førte spillet, og skapte den første muligheten etter 10 minutter. Olivier Occéan ble servert et innlegg, men forsøket var ikke meislet til noe særlig.

Selv om Odd kjørte spillet, så skjedde det fint lite. Zekhnini lekte seg på kanten og OllyO prøvde seg et par ganger, men det var i grunn alt som fant sted den første halvtimen.

Dessverre skulle ikke omgangen forbli målløs. Etter nok et resultatløst Odd-angrep etter 35 minutter fikk gjestene fatt i ballen, og strenet fremover. I overtall ble Mohamed Ofkir frispilt på kanten. Han dro seg innover, lurte bort Ruud og curlet ballen inn i lengste hjørne.

Først ti minutter senere klarte Odd å skape noe i nærheten av et svar på ledelsen. Espen Ruud kom rundt på kanten, og banket ballen inn på fem meter. Der kom en fremadstupende Ole Jørgen Halvorsen, som traff kula med brask og bram. Dessverre var treffet litt for svak, og Jøgge klarte ikke annet enn å torpedere tverrliggeren.

Oddrane gikk ut på matta igjen med et berettiget håp om poeng. Dette håpet skulle uheldigvis få et realt skudd for baugen bare minutter ut i omgangen. Bassel Jradi fikk avansere fra sin midtbaneposisjon, og kunne gå etter eget forgodtbefinnende. På 20 meter sa han seg fornøyd, og derfra klasket han til. Ball fant vei ned i hjørnet, og Rossbassen var sjanseløs.

Dette ble en real vekker for hjemmelaget. Etter 54 minutter kom Nordkvelle til Odds første sjanse etter hvilen, da han plutselig kunne skyte fritt fra 16 meter. Med ryggsekk og det hele, og ball forsvant langt over mål.

Som i 1. omgang så skulle det gå dugelig med tid mellom sjansene, og neste Odd-mulighet kom først etter 72 minutter. Jone Samuelsen prøvde lykken fra 16 meter, og tvang fram en retur fra Arnold Origi. Den fant ikke veien ut av feltet, og ble offer for et såkalt flipperspill. Plutselig sto Joakim Våge Nilsen alene med læret på åtte meter, og derfra gjorde bursdagsbarnet ingen feil. På halv volley slo han til, og markkryperen var av det uhåndterlige slaget. Det var kamp igjen!

Oddrane kastet mange mann fremover, og åpnet opp for det som ble noen kaotiske minutter. Spillet bølget fram og tilbake, og flere nestenmuligheter så dagens lys. Med fem minutter igjen på klokka ble Våge Nilsen offer for to strake armer i ryggen, men befinnende i boksen så dagens dommer ingen grunn til å blåse.

Og da slike ting gikk i Odds disfavør, så skjønte man at det ville bli vanskelig. Da Lillestrømlingene avsluttet sin siste kontring, ble det hele umulig. En lang ball ble pumpet fremover, og Steffen Hagen duellerte mot Fred Friday. El Capitano måtte for én gangs skyld kapitulere, og fredagen var med det alene mot Rossbach. 1-3, over og ut.

Sesongen så langt

Lillestrøm er selve definisjonen på middelhavsfarer, og er nå i ferd med å kapre én av nær utallige ingenmannslandsplasser. Med mindre lagene nedenfor plutselig skulle få fart på sakene, naturligvis. De fem siste kampene er betegnende for et lag som både vinner og taper omtrent like mye. LSK har i det siste hentet tre poeng mot Molde (3-0) og Sogndal (1-0), ett poeng mot KBK (0-0) og null poeng mot Rosenborg (0-3) og Tromsø (1-2).

Utilgjengelige spillere

Viljar Myhra og Fredrik Nordkvelle er skadet. Fredrik Semb fikk sitt femte gule kort mot godset, og må stå over.

Lillestrøm må stille uten Frode Kippe, som har råtasset på seg sitt tredje gule.

Neste kamp

Kristiansund – Odd

29.10.2017, kl. 18.00

Kristiansund stadion

I faresonen:

Odd: fire gule: Etzaz Hussain og Jone Samuelsen. To gule: Martin Broberg, Olivier Occéan og Joakim Våge Nilsen.

KBK: Har allerede spilt sin foregående kamp. Amidou Diop ble tildelt to gule kort, og må se denne kampen fra tribunen.

Dommer

Espen Eskås

Til slutt

Med seier i denne kampen har vi fortsatt en god mulighet til å kapre 4. plassen. Smått utrolig i grunn, men det er realiteten. Vi kan fortsatt få noe ut av denne sesongen! Vi er bare fem kamper unna en endelig konklusjon, og det er lov å håpe på en brukbar avslutning. Gutta har hatt en liten formstigning fra sommeren, og glimtvis vist at de kan spille god fotball.

Kampstart er 23. oktober kl. 19.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 16.00. Vi driter i alt som heter vær, og stiller med grill, burgere og annet snadder. Og alt annet som hører med på en god fotballpub, naturligvis.

Kommende turer

KBKOdd

Reklame Vålerengatur