Før kampen: Odd – MFK

Er det ikke kjedelig når leketøyet ikke står til forventningene?

Søndag kommer Molde på besøk, til det som de siste årene har vært et toppopgjør.

Tre sentrale punkter

1: Hva slags formasjon stiller Solskjær med? Molde er kjent for å variere etter motstanden, så det er vanskelig å si hva vi får se når kampen rulles i gang.

2: Spiller Fredrik Nordkvelle? Hans bevegelser kan bli viktige når et kompakt Moldeforsvar skal brytes ned.

3: Riski har fått det mange vil kalle «en ny vår». Klarer finnen å herje også i dette oppgjøret?

Hvem er Molde?

Klemt inne mellom Nord- og Sunnmøre, finner vi hjemstaden til dagens motstander. Molde er navnet, og det er et navn byen (angivelig) deler med ringen i «Ringenes herre». Hvis betyding går i retning av griskhet og grådighet; og med det bakteppet så kan man trekke sine egne slutninger …

Uansett, så spilles hjemmekampene på Aker stadion. Et anlegg de fikk av Kjell Inge Røkke, og som kan huse omtrent 11.800 tilskuere. Ole Gunnar Solskjær har snublet seg inn i sin andre periode som hovedtrener for romsdalsklubben.

Etter at fotballen i mange år hadde levd under trange kår, ble det i 1911 besluttet at det skulle opprettes et fotballag i byen. Hele førti mann meldte seg til tjeneste, og det var tydelig at denne klubben ville dekke et behov byen skrek etter. Året etter ble det besluttet at klubbens navn skulle være International, da det ville glede de danske fremmedarbeiderne.

Samme år skrapet man sammen nok penger til å spille kamp utenbys. Kristiansund bød opp til dans, og under ekstreme forhold kunne det førstereisende ta med sev 2-2 i bagasjen. I sine fødselsår spilte laget sine kamper på «Utstillingsplassen», som ligger i nærheten av der Aker Stadion nå ligger.

Men da «banen» ble mer og mer slitt, så klubben seg nødt til å skaffe seg et permanent underlag, og de gikk sammen med resten av byens idrettsliv for å gjøre felles front mot politikerne. Dette førte tilslutt til at laget etterhvert skulle få sin egen bane. I 1915 skulle laget få smake på interfylkelig fotball, da Norgesmesterne Lyn tok turen. Den gangen vant de rødhvite fra Oslo 10-1.

Senere samme år ble det besluttet at lagets navn skulle endres til Molde FK. De følgende årene slet klubben veldig under de kummerlige forholdene, da den svake økonomien sørget for at det tok tid å ferdigstille det nye anlegget. I 1922 vant klubben sin første turnering, i form av kretsmeskerskapets klasse a.

Laget hevdet seg regionalt utover 20-tallet, men utarbeidelsen av fotballplassen tæret hardt på lagets bærebjelker, og man opplevde til tider svært varierende resultater. Det ble også foretatt hyppige trenerskifter rundt tiårsskiftet, noe som manifesterte seg i at vår egen Thaulow Goberg fikk hele 14 dager bak spakene. Værre var det for Alf Simensen, som fikk styre skuta i omtrent 84 timer.

30-tallet var et givende tiår, der laget hanket inn en rekke triumfer i kretsfotballen. Men det var ikke uten feilskjær, og laget var en periode nede i klasse B. Fra 1940-45 ble det av naturlige årsaker vanskelig å avvikle fotballspill.

Etter krigen ventet det mange år med spill utenfor toppdivisjonen. Laget hevdet seg ofte i de lokale og regionale seriene, men det skulle ta tid før klubben var klar for større oppgaver. Men i sesongen 1956/57 løsnet det endelig for Romsdalingene, som på et nyåpnet Molde stadion feide alt av banen, og kunne smykke seg som hovedserielag etter over 40 år i fotballskyggen.

Riktignok måtte laget gjennom en kvalifisering mot Levangerlaget Sverre, der de tapte den første kampen hjemme, men etter en overbevisende 5-2-seier borte var det ingen tvil. Laget åpnet jomfrusesongen 1957/58 meget positivt, men ettersom serierundene ble unnagjort falt laget lenger og lenger ned. Få runder før slutt var nedrykk uunngåelig, og laget måtte igjen forberede seg på spill i lavere divisjoner.

Der ble de værende helt til 1974. Laget har siden den gang stort sett holdt seg i toppdivisjone, og sågar bitt kraftig fra seg i perioder. De fikk også lov til å smake på Europa, men det ble med første runde i UEFA-cupen i 1975, ’78 og ’88.

I 1987 var de svært nære å vinne deres første seriegull, men de ble som kjent slått av Moss i siste serierunde. Derfra skulle det ikke ta mange år før den første nasjonale pokalen fant veien til Molde. I 1994 ble Lyn nedsablet med 3-2 på Ullevaal, og trener Åge Hareide kunne returnere til Molde som en helt.

Året etter klarte de for første gang å avansere i Europa, da Dinamo Minsk måtte bite i gresset i kvalifiseringen til Cupvinnercupen. Men runda etter var festen over, da Paris Saint-Germain ble for sterke.

Først i 1999-2000 ble det fart på Europaeventyret i Molde. For første gang fikk to norske lag delta i Champions League-kvalifiseringen, og disse to var Molde og Rosenborg. I andre kvalifiseringsrunde ble CSKA Moskva slått, og i tredje runde ble Mallorca slått på bortemålsregelen.

Dermed var de klare for gruppespillet, hvis motstandere var av den store sorten. Porto, Olympiakos og Real Madrid måtte ta turen til det kalde nord. Det gikk som det måtte gå, og det endte med én seier og fem tap.

Siden dette har laget deltatt i Europakvaliker jevnlig, men uten nevneverdig suksess. Når det kommer til seriespillet ble de på 90-tallet kalt Sølvguttene, da de over tid var det eneste laget som var nær Rosenborg. Men på midten av 2000-tallet gikk det brått nedover, og selv om laget vant cupen i 2005, gikk laget ned ett år senere, under ledelse av Arild Stavrum.

Kjell Jonevret tok over rorer, og sørget for at de ikke ville møte Odd i serien i 2008. Derfra har det stort sett gått én vei, med unntak av en 11. plass i 2010. Ole Gunnar Solskjær tok styringen i 2011, og på første forsøk hanket han inn klubbens første seriegull noensinne. Siden den gang har det blitt to ligagull til, og to cupgull.

Første kamp

Kanskje mye takket være den geografiske distansen, så tok det lang tid før det første oppgjøret kom. Ikke før 16. juni 1999 møttes de i offisiell sammenheng, og dette skjedde i Skien. Nyopprykkede Odd hadde feid alle skeptikere av banen, og var i ferd med å sikre fornyet kontrakt allerede før serien var halvspilt. Moldenserne hadde på sin side los på gull, og ville garantert bli en tøff motstander.

5038 tilskuere møtte opp med håp om en liten skrell. Dessverre ble det ikke den store seansen, da ingen av lagene klarte å sende kula i kassa. Det endte med 0-0, noe som førte til at begge lag falt ned én plass.

Den historiske duellen

Siden jomrukampen i 1999, så har dette oppgjøret blitt en gjenganger. Et par avbrekk har det vært, men vi har nå fått oppleve mange tett oppgjør. I snitt scores det litt over to mål i disse kampene, og det gjenspeiles i seiersstatistikken. For 20 ganger har vi fått en triumfator, og vi har delt broderlig på seierne. De resterende tolv kampene har endt med poengdeling.

Hjemme på Falkum så har det vært gøyalt å være Odd-supporter. Molde har aldri vunnet i Skien, og vi krysser fingrene for at denne statistikken holder vann i uoverskuelig framtid. Men det har ikke alltid blitt Odd-seier, da vi står med åtte triumfer og like mange poengdelinger.

Forrige oppgjør

16. mai 2016 var av det solfylte slaget, og stadion var pyntet til fest da Molde kom på besøk. Begge lag hadde los på førsteplassen, og en seier i denne kampen kunne bety mye.

Det var Oddegutta som ville mest i innledningen. Hvittrøyene presset de blå bakover, og allerede etter to minutter kunne det stått 1-0. Dessverre var det ikke mye krutt i Occéans heading, og Horvath kunne enkelt plukke opp avslutningen.

Odd var for tiden friske, og spesielt Bentley gav Solskjær mange grå tenkehår. Gang på gang gjorde han furore på kanten, dessverre uten at det førte til de store mulighetene. Gjestene red av presset, og utover i omgangen våget de seg frempå fra tid til annen. Men det var likevel vertene som skulle få den første store muligheten …

Halvtimen var unnagjort da Oddrane vant ballen på midten. Nordkvelle spilte ut til Ruud, som hadde funnet veien ned langs kanten. Han dro seg innover, og frispilte nevnte Fredrik i boksen. Stridsklevgutten banket til, og kula passerte Horvath i Molde-buret. Dessverre kom den ikke så langt som til målstreken, da en Moldenser var forutseende nok til å stille egen ringe kropp mellom seg og avslutningen.

Ballen ble sendt i motsatt retning, og Fagermos gutter ble nok tatt på senga av den raske vendingen. Mohammed Elyounoussi avanserte til 25 meter, og spilte Fredrik Guldbrandsen fri i boksen. Heldigvis ble vinkelen litt for skarp, og den nåværende utenlandsproffens forsøk endte opp utenfor ramma.

Det var to lag som ville mye, men som ikke fikk det til. Resten av omgangen ble preget av mye innsats og mye rot, og det skjedde ikke stort foran respektives kasser før hvilen.

Etter pause hentet Odd frem oppskriften fra første omgangs innledning. Laget presset på, og det kunne fort gitt resultater. To minutter ut i omgangen fikk Occéan en ny mulighet på hodet, men også denne gangen ble forsøket for svakt.

Gutta gav seg ikke, og etter 60 minutter kom det etterlengtede gjennomslaget. Rafik Zekhnini fikk ballen på venstrekanten, og dro seg innover. Fra 16 meter klinket han til, og satte Horvath på prøve. Sistnevnte har nok prestert bedre før, og han gremmes nok over at det kom en retur. OllyO fikk fisket til seg kula, rundet et sprellende sisteskanse, og satte kula enkelt i kassa.

Gutta sprudlet etter ledermålet, og bare utur sørget for at man ikke kunne addere på ekstra nettkjenninger. Heldigvis skulle vi likevel ikke vente lenge på det neste målet …

Molde var i det 71. minutt på en sjelden visitt. Uheldigvis for deres vedkommende fikk Sondre Rossbach ballen. Han satte sporenstreks Oliver Berg i gang. Totningen stormet fremover, og frispilte Bentley på kanten. Nigeries store trollmann brukte ett touch på å finne rette vinkel, og det neste på å finne fremadstormende Zekhnini i boksen. Og foran en åpen kasse ble jobben enkel for prinsen fra Marokko/Herøya.

Med ett gikk det opp et lys i Moldeleiren, og den følgende perioden var det gjestene som tok initiativet. Heldigvis så ble det stort sett med forsøkene, og det var lite romsdalingene fikk til mot et kompakt Oddforsvar. Og ettersom tiden gikk, svant håpet fra Bondeviks favorittlag.

Fem minutter på overtid fant dagens fløytemann at nok var nok, og blåste det hele av. Med tre ferske poeng i lomma byttet lagene plass på tabellen, og dermed var det Odd som befant seg på den beste utfordrerposisjonen.

Sesongen så langt

Fjoråret ble en liten nedtur for seiersvante moldensere, som hadde håpet på gyldne tider med Solskjærs gjeninntreden. Så langt er det svært lite som tyder på at røkkes leketøy får medaljer om halsen til høsten. Snarere tvert om; laget har vært en gedigen skuffelse så langt. Vi må helt ned på 10. plass for å finne dagens gjester, noe som de siste årene i betraktningstatt er sjelden kost.

De fem siste oppgjørene har i korte ordelag vært en nedadgående kurve. Først slet de seg videre i cupen etter en knepen 3-2-seier mot Volda, før de ruslet ut i en fartsfylt 3-3 mot Sandefjord på Komplett. Deretter har laget spilt tre kamper uten poengfangst, mot henholdsvis Aalesund (0-1 hjemme), Brann (1-4 borte) og Sogndal (1-2 hjemme). Kort fortalt lite som minner om mestertakter i dette materialet.

Utilgjengelige spillere

Semb og Broberg er fortsatt ikke med. Usikre brikker er Våge Nilsen, Nordkvelle og Rossbach. Bortsett fra dette, så begynner vi å se konturene av et skadefritt lag!

For Moldes del så har de ingen skader såvidt vi vet.

Neste kamp

Pors – Odd

24.05.2017, kl. 18.00

pors stadion

Neste eliteseriekamp:

Sandefjord – Odd

27.05.2017, kl. 18.00.

Komplett Arena

I faresonen:

SF: To gule: Flamur Kastrati og Håvard Storbæk.

Odd: Fire gule: Espen Ruud. To gule: Pape Pate Diouf.

Dommer

Tom Harald Hagen

Til slutt

Molde på Skagerak Arena har til nå vært en svært trivelig affære for oss. Og gjestenes form tatt i betraktning, så er det lenge siden gutta har vært så store favoritter mot Solskjærs gutter. Det er i korte ordelag et lag som vinner fotballkamper, som skal opp mot et lag som ikke vinner fotballkamper. Da er jo saken enkel matte, synes du ikke?

Men så logisk er det nok ikke. Om det ikke skal luktes nedrykk på romsdalstraktene når Mai avsluttes, så må MFK begynne å prestere. Og det kan godt hende at det begynner å skje ting allerede nå.

Så det er i grunn bare én ting å gjøre: Møt opp på stadion, og gi gutta de ekstra kreftene!

Kampstart er søndag kl. 20.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 17.00, og alle over 18 år er velkomne. Hjemme- som bortesupportere, alle kan være med og ta del i stemningen på Norges triveligste supporterpub!

Kommende turer

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd