Før kampen: Odd -Molde

Vi trenger ikke penger for å lage fest!

PS: Undertegnedesmellomromsknapperidetvrangehjørnet,noesomkanhaførttiluhensiktsmessigmangesammensatteord. Såvetdudet.

Ble det spilt fotballkamp på onsdag? Det kan ikke vi huske …

Men det skal det definitivt gjøres mandag 16.mai! Da gjenåpner Røkke Geiteryggen, slik at hans kjæreste leketøy kan ankomme både standsmessig og bedagelig. Jeg tror de stiller med dette laget: Ethan Horvath – Knut Olav Rindarøy, Ruben Gabrielsen, Vegard Forren,Per Egil Flo – Eirik Hestad, Petter Strand, Harmeet Singh, Mohammed Elyounoussi -Fredrik Guldbrandsen, Sander Svendsen. Dette er et slagkraftig lag, som ikke har tatt ut sitt fulle potensial så langt. De har spillere som kan utøve en trussel på flere områder,og de kan vise seg å være farlige både innenfor og utenfor boksen.

På den andre siden, så må gutta få opp balltempoet. På sitt beste kan laget bryte ned ethvert forsvar, gjennom overtall på kantene og trykk både i og utenfor boksen. Tempoet er ikke gjesteforsvarets forse, og det kan fort komme interessante situasjoner om Forren og Gabrielsen blir utfordret på dette.

Om Molde FK

Molde kommer fra byen med samme navn, nemlig bartens egentlige hovedstad (Ifølge Aleksander Schau). Der spiller de sine hjemmekamper på Røkke og Gjelsten-finansierte Aker Stadion, som kan huse ca. 11.800 solgte sesongkort. Anlegget ble gitt i gave av nevnte onkler våren 1998. Ole Gunnar Solskjær er igjen bak roret, ettersom at Tor Ole Skullerud skulle smake foten midtveis i fjorårets sesong. Erling Moe tok på seg caretakerrollen i mellomtiden, men det gikk ganske ubemerket hen.

Stadion Aker stadion

Etter at fotballen i mange år hadde levd under trange kår, ble det i 1911 besluttet at det skulle opprettes et fotballag i byen. Hele førti mann meldte seg til tjeneste, og det var tydelig at denne klubben ville dekke et behov byen skrek etter. Året etter ble det besluttet at klubbens navn skulle være International, da det ville glede de danske fremmedarbeiderne. Samme år skrapet man sammen nok penger til å spille kamp utenbys. Kristiansund bød opp til dans, og under ekstreme forhold kunne det førstereisende ta med sev 2-2 i bagasjen. I sine fødselsår spilte laget sine kamper på «Utstillingsplassen», som ligger i nærheten av der Aker Stadion nå ligger. Men da «banen» ble mer og mer slitt, så klubben seg nødt til å skaffe seg et permanent underlag, og de gikk sammen med resten av byens idrettsliv for å gjøre felles front mot politikerne. Dette førte tilslutt til at laget etterhvert skulle få sin egen bane. I 1915 skulle laget få smake på interfylkelig fotball, da Norgesmesterne Lyn tok turen. Den gangen vant de rødhvite fra Oslo 10-1.

Senere samme år ble det besluttet at lagets navn skulle endres til Molde FK. De følgende årene slet klubben veldig under de kummerlige forholdene, da den svake økonomien sørget for at det tok tid å ferdigstille det nye anlegget. I 1922 vant klubben sin første turnering, i form av kretsmeskerskapets klasse a. Laget hevdet seg regionalt utover 20-tallet, men utarbeidelsen av fotballplassen tæret hardt på lagets bærebjelker, og man opplevde til tider svært varierende resultater. Det ble også foretatt hyppige trenerskifter rundt tiårsskiftet, noe som manifesterte seg i at vår egen Thaulow Goberg fikk hele 14 dager bak spakene. Værre var det for Alf Simensen, som fikk styre skuta i omtrent 84 timer. 30-tallet var et givende tiår, der laget hanket inn en rekke triumfer i kretsfotballen. Men det var ikke uten feilskjær, og laget var en periode nede i klasse B. Fra 1940-45 ble det av naturlige årsaker vanskelig å avvikle fotballspill.

Etter krigen ventet det mange år med spill utenfor toppdivisjonen. Laget hevdet seg ofte i de lokale og regionale seriene, men det skulle ta tid før klubben var klar for større oppgaver. Men i sesongen 1956/57 løsnet det endelig for Romsdalingene, som på et nyåpnet Molde stadion feide alt av banen, og kunne smykke seg som hovedserielag etter over 40 år i fotballskyggen. Riktignok måtte laget gjennom en kvalifisering mot Levangerlaget Sverre, der de tapte den første kampen hjemme, men etter en overbevisende 5-2-seier borte var det ingen tvil. Laget åpnet jomfrusesongen 1957/58 meget positivt, men ettersom serierundene ble unnagjort falt laget lenger og lenger ned. Få runder før slutt var nedrykk uunngåelig, og laget måtte igjen forberede seg på spill i lavere divisjoner. Der ble de værende helt til 1974. Laget har siden den gang stort sett holdt seg i toppdivisjone, og sågar bitt kraftig fra seg i perioder. De fikk også lov til å smake på Europa, men det ble med første runde i UEFA-cupen i 1975, ’78 og ’88.

I 1987 var de svært nære å vinne deres første seriegull, men de ble som kjent slått av Moss i siste serierunde. Derfra skulle det ikke ta mange år før den første nasjonale pokalen fant veien til Molde. I 1994 ble Lyn nedsablet med 3-2 på Ullevaal, og trener Åge Hareide kunne returnere til Molde som en helt. Året etter klarte de for første gang å avansere i Europa, da Dinamo Minsk måtte bite i gresset i kvalifiseringen til Cupvinnercupen. Men runda etter var festen over, da Paris Saint-Germain ble for sterke. Først i 1999-2000 ble det fart på Europaeventyret i Molde. For første gang fikk to norske lag delta i Champions League-kvalifiseringen, og disse to var Molde og Rosenborg. I andre kvalifiseringsrunde ble CSKA Moskva slått, og i tredje runde ble Mallorca slått på bortemålsregelen. Dermed var de klare for gruppespillet, hvis motstandere var av den store sorten. Porto, Olympiakos og Real Madrid måtte ta turen til det kalde nord. Det gikk som det måtte gå, og det endte med én seier og fem tap.

Siden dette har laget deltatt i Europakvaliker jevnlig, men uten nevneverdig suksess. Når det kommer til seriespillet ble de på 90-tallet kalt Sølvguttene, da de over tid var det eneste laget som var nær Rosenborg. Men på midten av 2000-tallet gikk det brått nedover, og selv om laget vant cupen i 2005, gikk laget ned ett år senere, under ledelse av Arild Stavrum. Kjell Jonevret tok over rorer, og sørget for at de ikke ville møte Odd i serien i 2008. Derfra har det stort sett gått én vei, med unntak av en 11. plass i 2010. Ole Gunnar Solskjær tok styringen i 2011, og på første forsøk hanket han inn klubbens første seriegull noensinne. Siden den gang har det blitt to ligagull til, og to cupgull.

Laget har opparbeidet seg gode tradisjoner i Norsk fotball, og har opparbeidet seg en portefølje med mange kjente spillere. Vi kan nevne navn som Freddy dos Santos, Ole Gunnar Solskjær, Roar Strand og Erik Hoftun. Flere sorte og hvite har også frekventert Molde. Thaulow Goberg, Ardian Gashi, Kjetil Ruthford Pedersen og Tor Gunnar Johnsen har spilt i kystbyen.

Head to head

Selv om den første seriekampen ble spilt så sent som i 1999, så har dette vokst seg til å bli et oppgjør med tradisjoner. 30 ganger har kampen stått mellom kapital og utvikling; fortid og framtid. Og det kan vanskelig bli stort jevnere enn det som tallene viser til …

For der Fagermos helter står med ni triumfer, står Røkkes leketøy med det samme. De resterende tolv har endt med poengdeling. Dog har moldenserne en liten føring i målprotokollen, der det står 29-37.

Men hjemme på Skagerak Arena, så er gutta utvilsomt herrer i eget hus. For på 15 forsøk har gjestene aldri vunnet, og det er en trend som gjerne må fortsette. Oddrane har på sin side kjempet seg til syv triumfer, mens de siste åtte har endt med poengdeling. I målprotokollen er det noe jevnere, men det er fortsatt karakter over 19-10-ledelsen.

Forrige oppgjør

Tippeligaen 2015 var på vei inn i sin 19.runde, da Molde tok turen til Skien. Oddegutta luktet på eimen av medalje, og Molde lå poenget bak.

Moldenserne hadde aldri før vunnet i Skien, og virket ivrige på å bryte den statistikken. Livet var surt de første minuttene, og allerede etter drøt 780 sekunder lå ballen i kassa bak Rossbach. En moldenser fikk gå relativt uforstyrret i boksen, og banket kula i stanga. På returen ventet Eirik Hestad, som brukte kort tid på å sende læret mot mål igjen. I mellomtiden streifet den innom Mohammed Elyounoussi, som med det satt hele Grenland ut av spill.

Oddegutta våknet noe etter den uhensiktsmessige åpningen. Bare to minutter senere kunne Bentley ha satt panna på utligningen, men et ondt Moldehode sørget for at ballen aldri nådde de mørke lokker. Ti minutter etter dette igjen var Rafik Zekhnini bare tusendeler unna en åpen kasse, men Bentleys bakromspasning ble snappet opp av Andreas Linde.

Men oppvåkningen var til ingen nytte, da moldenserne korrumperte til seg frispark utenfor boksen. Det ble tatt av Joona Toivio, som aldri siden har truffet så godt som da. Ballen fløy over muren og inn i nærmeste stolpe. Sondrebassen skal ikke lastes for denne.

Resten av omgangen ble et langt gjesp.

Grep ble gjort i hvilen, og Oddegutta begynte endelig å lukte mål. Bare tre minutter etter pausa burde de ekte sorte og hvite fått muligheten fra krittmerket, men såntno er uhørt når man bruker Røkke-penger som q-tips. Men det hindret ikke Odd i å produsere sjanser, og i de kommende minuttene fikk vi bevitne en real Bentley-kanonade. Etter 50 minutter kom Emil Jonassen rundt på kanten, og i boksen fant han nigerianeren. Sistnevntes avslutning stinket nettsus, men uheldigvis sto en Molde-kropp i en uhensiktsmessig posisjon.

Fem minutter senere kom forsøk nummer to. Bentlinho dro seg inn i banen, og banket til fra 30 meter. Raketten forserte meterne på rekordtid, og påførte høyrestolpen et traume den fortsatt ikke har ristet av seg.

Bentley gav seg ikke, og etter 57 minutter ble Oddrane tildelt et hjørnespark. Ballen ble sendt inn i en ping-pong-boks, før Bentley fikk tak i sprettballen. Han sendte et par mann inn i nærmeste telefonboks, og bredsidet kula inn i lengste stolpe. Det var kamp igjen! «Jeg fant, jeg fant!», sa Espen Askeladden. «Hva har du funnet nå da?», sa Pål mistroisk. «Håpet!», sa Espen. Per hold kjeft.

Bentleys fjerde store mulighet kom bare minutter etter reduseringen. Magikeren dro seg nok en gang inn i banen, og på 16 meter la han til rette for en real markkryper. Underskuddsprosjektilet lengtet hardt og lenge mot høyre stolperot, men ble i siste liten slått bort av Moldekeeperens klåfingre.

Dog var det ikke Bentley som skulle stå for kveldens snakkis. Etter 70 minutter dro Jone Samuelsen seg ned til dødlinjen, og spilte ut. Den ble plukket opp av Andreas Linde, som roet det hele ned. Tok seg god tid, og ventet til at alle hadde funnet sine posisjoner. La ballen til rette for et realt utspaåneifaen der var Jone! Idet han la kula ned, skred Jone Samuraisen frem og stjal med seg ballen. Han prøvde hvertfall, men ble hindret av Lindes noe sjokkpregede armer. Jonebass gikk ned, og dommer måtte denne gangen innse at Røkke ikke ville betale lønna hans denne gangen. Røde Andreas måtte ut, noe nyinnbyttede Tommy Høiland også måtte. Selve sparket ble ivaretatt av Occéan, som hadde ingen betenkeligheter med å sette inn utligningen. Takk og lov for det!

Med én mann mer skulle man nok tro at Oddegutta kjørte over gjestene, men så er ikke helt sant. Kampens neste store muligheter falt i moldenske hender, da Ola Kamara kunne sikte på åpent mål etter 84 minutter. Utrolig nok klarte han å treffe den eneste mannen han ikke skulle treffe, og etter noen nervepirrende sekunder forsvant ballen bort fra farligheter. Og da lagene ikke klarte å score på slike sjanser, så ebbet det ut i en poengdeling.

Moldes form

Etter å ha tatt the double i 2014, så ble fjoråret en skuffelse. Laget kjøper hardt for å forbedre dette, og de har disse fem kampene bak seg:

27.04: Grorud – Molde 2-3

30.04: Molde – Aalesund 1-0

04.05: Stjørdals-Bink- Molde 2-1 e.e.o.

08.05: FK Haugesund – Molde 3-3

11.05: Odd – Strømsgodset 4-2

Dette er en svært skuffende periode sett med moldenske øyne. Resultatet mot godset er riktignok overbevisende, men ellers så er det ikke mye de har å vise til.

Skader og karantener

Gjestene stiller garantert uten Mushaga Bakenga, men ellers så skal de være fulltallige.

Fredrik Oldrup Jensen fikk sitt tredje gule mot FK Haugesund, og får ikke være med. Jone Samuelsen og Fredrik Semb er usikre, men bortsett fra det så kan Deilef plukke fra en spillesugen tropp.

Neste kamp

Sarpsborg 08 – Odd,fredag 20.mai kl. 19.00

Sarpsborg stadion

I faresonen

Odd: To gule: Jone Samuelsen.

S08: To gule: Alexander Groven, Ole Heieren Hansen, Tor Øyvind Hovda og Anders Trondsen.

Dommer

Ola Hobber Nilsen

Til slutt

Så er de her igjen; Røkkes leiesoldater. Mange uten klubbfølelse, og bare tanker om egen karriere.

Dette er kapital mot utvikling! Robotisme mot medmenneskelighet, kalde mot varme hjerter. De mot oss. Vi må vise at David kan seire! Mot en motstander som har helt andre rammevilkår må vi, sammen med gutta, stå opp. Vi må vise hva vi står for, og at tilhørighet og lidenskap er de viktigste ingrediensene i den fremtidige fotballen. Vi kan vise vei, hvis vi vil.

Kampstart er mandag 16. mai kl. 18.00. Vi har gleden av å invitere deg til festdag på Fort Falkum! Fra kl. 14.00 kan du ta del i stemningen på Fortet, og vi bryr oss ikke om du er hvit eller blå. For anledningen blir det quiz, og vi lover flotte premier. Og som alltid, stikker Frode Johnsen innom!

Kommende kamper

20. mai: Sarpsborg 08 – Odd

Harrybussen er fullsatt.

Pris direktebuss: 200

Turinfo: her

Online påmelding: her.

25. mai: Tromsø – Odd

Da klubben ikke chartrer fly, så blir det ikke organisert tur denne gangen.

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

6. november: Tromsø – Odd

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.