Før kampen: Odd – Rosenborg

Tippeligaen ruler igjen!

En dårlig generalprøve gir en god premiere, er det ikke så de sier? Det er hvertfall lov å håpe. Ok, det var ikke en svak prestasjon Oddegutta viste frem sist lørdag, men det var heller ikke et oppgjør som serverte oss noe særlig av interesse. Det viktigste vi kan trekke ut av denne kampen, er det store ballinnehavet gutta hadde. Det kan gi grobunn for sjanseskaping, og kanskje det skjer allerede denne lørdagen?

Da er det i så fall Rosenborg som skal få kjørt seg. Bartene vant som kjent The Double ifjor, og vil garantert gjøre det de kan for å kopiere den bragden i november. Jeg tror Kåre Ingebrigtsen stiller med dette laget: André Hansen, Jonas Svensson, Tore Reginiussen, Holmar Örn Eyjolfsson, Jørgen Skjelvik – Mike Jensen, Anders Konradsen, Fredrik Midtsjø – Pål André Helland, Christian Gytkjær, Yann-Erik de Lanlay. Dette er utvilsomt et sterkt lag, som kommer til å bite fra seg utover sesongen. Deres spill har mange likhetstrekk med vårt spill, og for å sinke balltempoet så blir det essensielt å ta ut den sentrale midtbanen. Hvis vi klarer det, så er mye gjort. Offensivt, så må gutta plukke frem det beste vi hadde fra fjoråret. Hvis gutta klarer å drive opp tempoet, doble ofte nok på kant og skape trykk i boks, så kan dette bli veldig interessant.

Om Rosenborg BK

Rosenborg BK kommer fra byen som av uforståelige årsaker blir kalt for bartens hovedstad; Trondheim. Der spiller de sine hjemmekamper på Lerkendal stadion, som fullstappet kan ta 21.850 tilskuere. Kåre Ingebrigtsen inntok sjefsstolen sommeren 2014, etter at Per Joar Hansen ufrivillig måtte forlate brakka.

Stadion: Lerkendal

Forsommeren 1917 satt en guttegjeng på Rosenborg i Trondheim og kjedet seg. For å bøte på kjedsomheten stiftet de en idrettsklubb. Den skulle hete Odd, og de skulle spille i sorte og hvite drakter. Klubben deltok de første årene i lokale serier, og meldte seg inn i NFF først ti år senere. Da fikk de beskjed om å bytte navn, da det allerede var et langt mer kjent lag som het Odd. I 1932 søkte de om å få bli med i cupen, og i 1939 kom førkrigstidens store høydepunkt da Odd fra Skien tok turen til Trondheim i anledning cupens 3. runde. Den gang gikk Oddrane videre etter en solid 3-0-seier.

Trøndernes virkelige gjennombrudd i norsk fotball kom i 1960, da de i tillegg til å rykke opp til hovedserien klarte å karre seg til klubbens første cupfinale. Der ventet ingen andre enn selveste Odd. Dessverre for vår del endte det med seier til Trondheimslaget etter omkamp. Det ble med to år i toppdivisjonen i første omgang, men det skulle bare ta to år til før det neste nasjonale trofeet fant veien til Tronheim. Laget spilte seg nok en gang til cupfinalen, og denne gangen var det Sarpsborg FK som fikk unngjelde. I 1967 var RBK igjen tilbake på toppnivå, og de var ikke snauere enn at de ble det første nyopprykkede laget som vant serien. Klubben vant serien to ganger til (1969 og ’71), før det begynte å gå nedover på Lerkendal. Høsten 1977 måtte Rosenborg belage seg på spill i 2. divisjon(nivå 2). Da ble tidligere spiller og spillende trener Nils Arne Eggen ansatt for å rette opp den synkende skuta. Åtte år senere var snuoperasjonen komplett, og de kunne igjen juble for seriegull etter en høydramatisk seriefinale mot Lillestrøm. Dette var starten på det som kalles for Rosenborg-perioden i norsk fotball.

Resten er, som kjent, historie

Oppsummert har klubben hanket inn 22 seriemesterskap, og 9 cupgull. I tillegg har de deltatt i Champions League en rekke ganger. De har disponert en rekke av landets mest kjente spillere, deriblant Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Odd Iversen og Roar Strand. Oddere med fartstid ved Nidarosdomen er Frode Johnsen, Torjus Hansén, Jan Gunnar Solli, Bent Inge Johnsen, Arni Gautur Arason, Espen Isaksen, Rune Jarstein, Tor Gunnar Johnsen, Morten Knutsen, André Hansen, Elba Rashani og Geir Karlsen.

Head to head

Odd og Rosenborg har bygget opp en portefølje med mange interessante oppgjør. Hele 36 kamper har stått om poeng, og dessverre for oss, så har trønderne stukket av med det meste. For der Odd har fire triumfer, står toillongan med 24. Åtte har endt med poengdeling. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, der gjestene leder 83-34. Hjemme på Falkum er tallenes tale like trauste. Her er fasiten 2-4-12, mens det i målenes sammenheng står 19-35.

Fjorårets oppgjør

3. mai 2015 tok Rosenborg turen til Skien for å måle krefter mot deres store helter. Begge lag hadde startet godt, og det var mye som talte for et spennende oppgjør i Skiens beste bydel.

De sorte og hvite startet best, og levnet coverlaget få muligheter i innledningen. Allerede etter tre minutter kunne Jone banket ballen inn bak André Hansen, men keeperen fikk såvidt dyttet kula vekk. Rosenborg hadde fint lite å vise til i starten, men etter ti minutter kom de på én av få visitter. Fikk et billig frispark på hjørnet av feltet, noe Pål André Helland var ivrig på å ekspedere. En slapp avslutning fant veien gjennom en ikke altfor tett vegg, og tok Sondre Rossbach på senga. Sondrepus gjorde det han kunne, men klarte da ikke å forhindre en høyst ufortjent gjesteledelse.

Bartene ville ha mer å si etter scoringen, og lagene delte broderlig på ballen. Uten at det skjedde stort de neste 15 minuttene. Men da 26 minutter ble bikket, fikk de mange sorte og hvite rusle opp i feltet, da anledningen var hjørnespark. Ballen ble svunget inn, og fant Olivier Occean. Han pannebrasket læret mot motsatt stolpe, der Bentley ventet. Befinnende bare centimetre fra den gyldne linje, ble det en enkel oppgave for nigerianeren. Han satt hodet til og kula forsvant inn i nettmaskene.

Stillingskrigen fortsatte etter utligningen, hvor Odd hadde marginalt mer ball, men bartene sto for den største sjansen. Etter 37 minutter ble Rossbach utfordret av et langskudd, og klarte såvidt å dytte ballen i stolpen. Uheldigvis endte returen opp hos Aleksander Søderlund, som hadde en hel kasse å sikte på. Men på uforklarlig vis klarte den nyflyttede franksværingen å sparke nådestøtet i egen hæl, og bort fra fare. Og da det ikke ble scoret på sjansenes mor, så sto det 1-1 til pause.

Søderlunds sjansebrenneri skulle fortsette etter pause. For Rosenborg var mer tent enn vertene etter hvilen, og skapte det meste av interesse i den følgende perioden. Men mye takket være Søderlund, så uteble nettkjenningene. Både etter 48 og 55 minutter ble han servert noen gavepakker uten sidestykke, men han traff alt annet enn målet. Da Søderlund kom til sine begrensinger, kom Odd mer til sin rett. Oddegutta presset på, og bartene slet med å spille seg ut. Dessverre uteble sjansene, og det skulle straffe seg.

For med ti minutter igjen på stadionuret, ble ballen pumpet inn i Oddboksen. Ut av ingenting pekte dommer Svein «tvilsom» Moen på straffemerket, angivelig fordi Thomas Grøgaard håndterte Søderlund litt for bokstavelig. Noe som naturligvis var helt feil. Fra straffemerket var Riku Riski ikke sikker, men flakset såvidt ballen inn under Rossbach.

Dermed måtte Oddegutta opp og frem, og ballen ble gang på gang pumpet inn. Dessverre så det ut til at gjestene skulle holde stand. Helt til det 89. minutt. Håvard Storbæk løp det han var kar for, og ble lagt i bakken av en klønete gjest. Da dette skjedde i boksen, måtte Moen gjøre det rette (dog etter noe betenkningstid). Straffen var klar, og skulle behandles av Espen Ruud. Heistadgutten satt fot til ball, og var sikker på nettsus. Dessverre var burvokter minst like sikker på redning, og gjettet rett. Ballen ble fistet ut, og Odds siste sjanse endte i ingenting. Dermed endte det med borteseier, selv om det var akk så ufortjent.

RBKs form

Trønderne gjorde det skarpt i året som forsvant, og vil garantert gjøre alt de kan for å gjenskape suksessen. Dette er lagets fem siste kamper:

17.02: RBK – Odd 1-0

21.02: FC København – RBK 2-1

24.02: Rostov – RBK 0-1

29.02: RBK – Shaktyor 0-0

06.03: Viking – RBK 1-1

Dette er en periode med noe varierende resultater. Seier mot Odd er selvsagt knallsterkt, men ellers er dette resultater som forteller om et lag som har prestasjonsmessige variasjoner. Det er ingen utpregede dårlige kamper, men både Shaktyor og Viking skal stort sett være overkommelig motstand.

Skader og karantener

Fra Skien stiller alle mann alle.

Mikael Dorsin blir igjen i Trondhjem, men ellers så er det sparsomt med opplysninger.

Neste kamp

Brann – Odd, søndag 20. mars kl. 18.00

Brann stadion

Dommer

Tom Harald Hagen

Til slutt

Endelig er vi i gang, og hvilken start det blir! Tippeligaen 2016 innledes med en real godbit, og vi overdriver ikke når vi sier at vi gleder oss. Dog er det selvsagt ingen garanti for at poengene blir igjen i Skien. Vi møter et lag proppet med selvtillit, og som garantert vil gjøre det vanskelig for Fagermos menn. Samtidig så er det alt for lenge siden gutta slo bartene, og det er på tide å gjøre noe med det. Gutta må tråkke til fra første sekund, og ikke la de feterte stjernene få hvile ett eneste sekund.

Og her kan vi hjelpe til. På vårt nye felt blir vå både høyere og sterkere, hvis vi vil. Akustikken er bedre der oppe, men den blir bare bedre hvis vi bruker den. Vi må ta tak i denne nye ressursen med hjertens lyst, og trykke til som bare vi kan. Dette vil gi gutta mer energi, som igjen fører til at den ekstra meteren blir løpt.

Kampstart er lørdag 12. mars kl. 18.00. Vi ønsker deg velkommen på Fort Falkum, hvor du kan nyte god stemning og gode venner fra kl. 15.00. Både sorte, hvite og trøndere er velkomne, såfremt du har fylt 18 år.

PS: Bli med til Bergen! Brann er tilbake i tippeligaen, og Odd skal gi kjepphøye bergensere en real nesestyver. Vi satser på både overnatting og direktebuss, begge til en billig penge. Informasjon om denne turen finner du her og på turens facebookside.