Før kampen: Odd – Sandefjord

Endelig er vi i gang!

Så er vi her igjen. En etterlengtet sesongstart vi har ventet lenge på. I flere måneder fryktet vi at det ikke skulle bli noe ball i 2020, og nå får de færreste av oss være tribunen når det hele starter. Det er ingen vits i å legge skjul på at dette blir både vanskelig og spesielt.

Sandefjord er altså første motstander denne sesongen. Laget fra fergebygda startet året på den økonomiske minussiden, og ting har nok ikke bedret seg siden da. Vi skal nok være forsiktige med å varme opp den finansielle tjæren med det første, men postordretrøyene fra vestfold er nok blant klubbene som skal få svette mest på den regnskapsmessige biten fremover. Antas kan det dog at de ikke budsjetterte med hjemlige tilskueransamlinger av en gangbar art, så slikt sett er ikke fallet så stort.

Det betyr uansett at, opprykket til tross, så er det et sportslig svekket Sandefjord vi møter. Trener Marti Cifuentes har en svært tynn stall, og at hans misnøye med dette er stor, er knappest noen hemmelighet. Laget har mistet Mohamed Ofikr, Pontus Engblom, Håvard Storbæk, Erik Mjelde og Marius Høibråten, og vi kan ikke se at disse er fullverdig erstattet.

Hvordan ståa er nå er vanskelig å si, men Sandefjord står normalt for en ambisiøs og spillende 4-2-3-1-formasjon. De flytter mange mann frem, og ønsker ofte å skape overtall i mellomrommet. Laget ønsker å strekke ut motstander, og med det skape rom for indreløperne. Og hvis de klarer å sette opp spillere som Rufo i boksen, så kan vi få vanskeligheter. Men laget er avhengige av at rommene åpnes samtidig som at ballvekslingen flyter raskere enn motstanders sideforflytning, og nøkkelen her ligger i å komprimere avstandene sentralt. Da senkes tempoet, mulighetene for brudd økes, og indreløperne får ikke den plassen de trenger.

Men dette skal uansett være en kamp gutta dominerer. Nå aner vi ikke hvordan form og fatning er, men i utgangspunktet står vi godt rustet til å utnytte gjestenes svakheter. Sandefjord etterlater seg store rom på kantene, noe våre kanter bør bite seg merke i. Spill mot etablert forsvar vil etter all sannsynlighet være denne kampens kjenningsmelodi, og i så måte møter vi nok et forsvar med korte avstander mellom leddene. Høyt tempo blir enzymet som kan bryte ned dette, og vi er avhengige av at vi klarer å skape strekk mellom blåtrøyenes forsvarere. Da blir det plass til våre indreløpere, og det blir lettere å forbli umarkert i boks.

Vi har et godt tak på blåhvalane hjemme. Neida … vi har banka de hver gang! Elleve ganger har lagene tatt opp hansken på Skagerak Arena, og så langt har alt gått vår vei. En målforskjell på 31-5 sier vel i grunn sitt. Det er ingen tvil om hvem som sogner til tittelen fotballmonark i denne bastarden av et fylke!

Og dette er noe av det vi tar med oss inn i årets første seriekamp. Dette blir en bingosesong som kan slå alle veier, og det eneste som er sikkert er at vi aldri har vært borti dette før. Det kan bli gull, det kan bli dritt, men det vil alltid være sort og hvitt. I det minste.

Heia Odd!

Fort Falkum åpner kl. 16.00, og viser hele kampen. Det er begrenset antall plasser.