Før kampen: Odd – Sandefjord

Denne gangen gjør vi som Sandefjord: Venter helt til sist.

Det meste er bedre enn å måtte se tilbake på et tap mot godset, så jeg skal fatte meg i korthet. Sett i ettertid var ikke dette et fortjent tap, da gutta tidvis kjørte kampen. Men godset var gode der det gjaldt, noe som ikke kan sies om Oddegutta den kvelden. Samtidig kan vi ta med oss dominansen vi hadde borte mot en medaljerival; det er ikke alle som klarer å presse så mye på en så vanskelig bortebane.

Til søndag blir det nok enklere, da tippeligaens desiderte jumbo står på motsatt halvdel. Lars Bohinen tar sitt Sandefjord over grensa, til det som blir en viktig kamp i begge ender av tabellen. Jeg tror vestfoldingene stiller med dette laget: Jakob Busk – Victor Demba Bindia, Eirik Offenberg, Lars Grorud – Cheikhou Dieng, Eirik Lamøy, Erik Mjelde, William Kurtovic, Paul Morer – Kjell Rune Sellin, Kristoffer Normann Hansen. Dette laget foretrekker en direkte spillestil, der spissene ofte søker bakrom. Dette må Odds defensive menn være obs på, og sørge for at det blir lite rom både i bakrom og for pasningslegger. Da er den største brodden i gjestenes angrep tatt ut. Offensivt, så må gutta holde et høyt balltempo med mange samtidige bevegelser. Dette er noe sandefjordingene har slitt med, og spesielt en temposvak midtbane lar seg lett overspille.

Om Sandefjord Fotball

Sandefjord Fotball kommer fra byen med det samme navnet, i Vestfold. Hjemmekampene spilles på Komplett Arena, som etter salg av kortsidene(de står nå i Haugesund) antageligvis tar rundt 6000 tilskuere. Lars Bohinen er blåhvalenes trener, da han tok over etter Arne Sandstø før forrige sesong.

Stadion Komplett Arena

Vestfoldklubben er blant de yngste i norsk toppfotball. 10. september 1998. ble de grunnlagt etter et samarbeid mellom Runar og Sandefjord BK, hvor begge avga sine a-lag til den nye klubben. Målet var å nå tippeligaen innen fem år. De tok over Sandefjord Ballklubbs plass i 2. divisjon, og rykket opp umiddelbart. I Adeccoligaen gjorde de det gradvis bedre, og de kom til kvalifisering i 2003 og -04, uten at det gikk hele veien. I 2005 ble Tor Thodesen hentet inn på trenersiden, og han tok laget til umiddelbar suksess. Laget fra bugården spilte i tippeligaen for første gang i 2006, og mot alle odds tok de en hederlig 9. plass. Samme året nådde de også cupfinalen, men der ble Fredrikstad for sterke. Året etter bar det nedover, og jomfruturen i eliten tok slutt. Sommeren dette året åpnet de sitt nåværende hjem med å slå Lyn 3-1 og samtidig sette den nåværende publikumsrekorden, 8103. De måtte ta turen ned sammen med ODD og Start, men året etter tok de samme klubbene turen tilbake til tippeligaen. Riktignok hadde SF startet svært svakt, og var i en periode divisjonens jumbo, men da Patrick Walker kom inn som ny mann på sidelinja fikk laget fart på sakene. Som ved forrige anledning ble det med to sesonger i eliten. Etter nedrykket i 2010 slet Sandefjord med å innta det nivået de hadde tidligere, og først i 2014 var de gode nok til å igjen frekventere Tippeligaen.

Noen kjente spillere har frekventert Komplett/Komplett.no/Storstadion, og av disse kan vi nevne Vadim Demidov, Olav Tuelo Johannesen og Geir Ludvig Fevang. Oddere med historie i den Pindslebaserte klubben er Kenneth Dokken, Fredrik Gulsvik, Glenn Jacobsen, Sami Mahlio, Jan Frode Nornes og Martin Wiig.

Head to head

Kampene mot hvalfangerne har vært lett match. Av elleve kamper har ni endt med Odd-seire, mot én uavgjort og én hvalfangerseier. Dominansen er like stor i målprotokollen, der Oddrane leder 25-8. Den aller første poengkampen i Skien ble spilt 30. april 2006. Den gangen vant gutta 3-1, og de har ikke sett seg tilbake. For samfulle fem kamper har endt med hjemmeseire, og 16 mot to scoringer. Sterkt!

Fjorårets oppgjør.

For å finne forrige oppgjør må vi tilbake til 26. september 2010. Sandefjord hadde inntatt rollen som ligaens desiderte jumbo, og var i praksis klare for nedrykk. Odd Måtte rette opp en svak sesonginnledning, og lå an til å få en hederlig plassering midt på tabellen.

De nedrykksklare la seg bakpå fra første stund, og vertene fikk styre som de ville. Odd presset på, men den første store muligheten kom først etter ti minutter. Og den ble begjærlig ivaretatt. Bentley fant veien langs kanten, og i et upresset øyeblikk banket han ballen inn i boksen. Der fant han Torgeir Børvens lår, som fra kort avstand gjorde kort prosess. Ledelsen påvirket banespillet i liten grad, og vertene fikk fortsatt ture frem som de ville. Ti minutter etter den første nettkjenningen var det bare tilfeldigheter som sørget for at det ikke sto 2-0. Simen Brenne fikk fritt leide fra 16 meter, men Joakim Heier nektet østfoldingen nettsus.Mattias Andersson vant returen, men for svensken skulle tverrliggeren stå i veien. Oddegutta produserte en rekke gode muligheter i perioden som kom, men hverken Brenne eller Bentley klarte å utføre det lille ekstra. Det gjorde derimot Børven …

Fra sin dype posisjon fant Simen Brenne Børven, som allerede hadde parkert Espen Nystuen. Alene mot keeper satt han vristen til, og chippet kula over Joakim Heier. En kunstscoring! Denne scoringen befestet Odds posisjon som omgangens beste lag, og gutta kontrollerte inn 2-0 til pause.

Dominansen vedvarte ut kampen, og det ble til slutt et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Allerede etter 49 minutter kunne det stått 3-0, da Håvard Storbæk ble spilt igjennom. Dessverre ble tryslingens avslutning litt for veik i møtet med Heier. I den følgende perioden presset Odd hardt, men de store sjansene uteble. Først etter 67 minutter måtte hjertet jobbe ekstra hardt. Og nok en gang ble den ivaretatt av en ung vestlending. Gjestene hadde liten kontroll i egen boks, og presterte å slurve ballen rett i beina til Børven. Han takket og bukket, la ballen til rette på ti meter, og banket den opp i krysset. Dermed var matchballen sikret, men ingen måtte tro at han var ferdig for dagen. Ti minutter før slutt viste Dimitriadis håndballtendenser, og dagens pipeblåser så ingen annen utvei enn å rette fingrene mot krittmerket. Der ventet Børven, som gjorde akkurat det som han utførte ved den forrige scoringen. Riktignok en meter lenger bak, men ballen befant seg etter kort tid oppe ved venstre kryssnettmaske. Kampen var nå avgjort for lengst, og Oddegutta lot Sandefjord leke litt med ballen. Blåtrøyene nærmet seg sekstenmeteren, men hadde ikke ferdighetene til å skape noe som helst. Derimot skulle det vise seg at Odd ikke var ferdige. På et hjørnespark ble mange mann flyttet frem, inklusive høyreiste Fredrik Semb. Ballen ble curlet perfekt, og ett hode høyere enn alle andre raget gutten fra Storm. Med en hard heading fastsatte han sluttresultatet til 5-0.

Selv om seieren ble stor, så førte den lite med seg. Sandefjord kunne ikke bli sendt lenger ned i sumpa, mens Odd bare hadde et vagt håp om Europacupspill.

Sandefjords form

Etter den overlege seieren i 1. divisjon forventet mange at Sandefjord skulle bite fra seg i den øverste divisjonen, og de satt seg som mål å overleve. Dette er lagets fem siste kamper:

12. 09: SF – Molde 2-4
20. 09: Viking – SF 2-0
27.09: SF – Haugesund 0-1
04.10: Aalesund – SF 2-1
17.10: SF – Start 4-1

Det er ikke vanskelig å se at dette laget sliter. Kampen mot Start ble nok et pusterom for de trofaste, men alle slår Start for tiden. Laget er for dårlig foran kassene, og det er først og fremst det som har felt Bohinens lag. Men hvis vi ser på spillet Sandefjord har vist i noen av disse kampene, så bør vi ikke vandre helt bekymringsfritt til stadion på søndag. For både mot Haugesund og Aalesund var laget gode, i form av at de presset og skapte sjanser.

Skader og karantener

Hos Odd er alle klare for kamp.
Gjestene sliter noe mer, da Martin Andresen, Yaw Amankwah, Aleksander Gabrielsen og Christer Reppesgård Hansen er skadet. Det hjelper heller ikke at Thomas Juel-Nielsen må stå over på grunn av for mange gule kort.

Neste kamp

Vålerenga – Odd
søndag 1. november kl. 18.00.

I faresonen:
Odd: Fem gule: Espen Ruud. Fire gule: Jone Samuelsen. To gule: Ardian Gashi og Steffen Hagen.
VIF: Seks gule: Kjetil Wæhler. Fem gule: Herman Stengel. Fire gule: Simon Larsen. To gule: Deshorn Brown, Christian Grindheim, Ghayas Zahid og Elias Mar Omarsson.

Dommer

Dag Vidar Hafsås

Til slutt

Alt eller ingenting. Det er forutsetningene for denne kampen. Vinner vi ikke, er det takk og farvel til medalje. Samtidig er vi i en situasjon hvor vi er utfordrerne; vi er underdogen i dette racet. Det er en posisjon Odd liker veldig godt, og gutta liker å slå nedenfra. Det så vi i Tiraspol, mot Elfsborg og i Dortmund-kampene. Dette er en av kampene hvor gutta kan og må gå inn med gnister i øynene, og trykke til fra første sekund. Selv om gjestene kjemper for livet, må vertene innprente at det bare er én herre på denne siden av viken. Blåhvalene må harpuneres umiddelbart, og helst senkes med så mange mål som mulig i sekken. Det handler bare om å jobbe på!

Kampstart er søndag 25. september kl. 18.00. Som alltid er du hjertelig velkommen på Fort Falkum, som åpner dørene kl. 15.00. Her kan du lade opp sammen med både hvite og blå, akkompagnert av noe godt i form av vått og tørt. Én time før kampstart får vi besøk av Einar Håndlykken, Nils Otto Sem og andre aktuelle gjester. Her vil det bli intervjuer, opplesning av lagoppstillingen og mye annen fotballmorro. Som vanlig er det 18 års aldersgrense.

PS: Vi skal harve over enga! 1. november inntar Odd og Oddrane provinslandsbyen Oslo, og du er naturligvis invitert. For bare 100 kroner kan du bli med og bevitne den særdeles viktige kampen, og samtidig bidra til at klanen blir sunget ut. Mer om dette kan du lese her og på turens facebookside.

PPS: Husk at du må stille klokka natt til søndag.