Før kampen: Odd – Sarpsborg 08

Orvar > Olav!

De fleste tradisjoner er trivelige, stemmer ikke det? Det kan hvertfall sies om den rekka vi nå har bygget i Kristiansand, for fem strake triumfer på Sør Arena er sterkt. Jada, de gule har stort sett lusket i nedrykkstrakter, men likevel.

Dog var dette blant de jevnere oppgjørene, og Pedersens gutter viste at de ikke skal lekes med mer. At straffesparket de fikk var av den heller betenkelige sorten får så være. Dette er ikke den mest overbevisende seirene gutta har rodd i land i år, men det kan fort vise seg å bli den viktigste.

Etter en liten bølgedal kan dette starte en ny opptur, og en kar som Occéan kan fort stå i bresjen for dette. På sedvanlig vis har han prikket inn høstformen, og bøtter inn mål. Fortsett med det!

Men det er dårlige nyheter for Sarpsborg 08. Det er de som står på motsatt Falkum-halvdel kommende søndag, og de kommer for å rette opp et uheldig resultat mot engens i forrige runde. Jeg tror de blåserte stiller med dette laget: Anders Kristiansen – Henri Toiviomaki, Anders Østli, Sigurd Rosted, Joackim Thomassen – Jonas Lindberg, Steffen Ernemann, Anders Trondsen, Kristoffer Tokstad – Pål Alexander Kirkevold, Patrick Mortensen.

Sarpingene stiller med et robust og fysisk sterkt lag, som kan lage trøbbel på kontringer. Der går de ofte mange mann fremover, og om ballen flyttes over bakkenivå så blir Kirkevold og Mortensen en utfordring.

På motsatt side så må gutta plukke opp mer tempo og presisjon. Gjestene har tidvis vist at de sliter mot lag som benytter mangefasetterte bevegelser, og det er noe som må utnyttes. Det kan bli skikkelig haraball om backene dobler ofte nok, samtidig som at indreløperne utnytter hullene som oppstår rundt Occéan. Om vi også klarer å fremprovosere trusler utenfor boksen, så bør dette bli interessant.

Om Sarpsborg 08

Laget kommer fra Fredrikstads vennskapsby, også kjent som Sarpsborg. De spiller sine hjemmekamper på Sarpsborg Stadion, som etter utbygging sist høst kan ta imot 5500 tilskuere. De trenes av Geir Bakke, som forlot sin trenergjerning i Molde før fjorårets sesong.

Stadion: Sarpsborg stadion

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball.

Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974.

Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten. På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Head to head

Sarpingene har såvidt rukket å rusle ut av bleiestadiet, og det gjenspeiler seg i historikken disse klubbene imellom. For Tippeligaens eldste og yngste klubb har bare elleve seriekamper å kikke tilbake på, og det er en jevn affære som har utfoldet seg. Det kan nesten ikke bli jevnere, da Odd står med fire triumfer, mot gjestenes tre. Fire kamper har endt med poengdeling. Denne lille fordelener snudd i målprotokollen, hvor de blåhvite leder 17-15.

Men hjemme på Skagerak Arena så er det få som snakker om likhet. Her har Sarpsborg 08 aldri vunnet, og forhåpentligvis vil dette faktumet stå seg inn i evigheten. Gledelig er det også at gutta har vunnet tre ganger, mens poengene ble delt ved to anledninger. Noe jevnere er det når det kommer til målene, der heltene leder 9-5.

Forrige oppgjør

September 2015 hadde såvidt ikke rukket å bli tilbakelagt, da laget fra Olavs utkant ruslet hjem til Olavs hjemlige trakter. Gjestene var mer opptatt av sånne kjedelige cupfinalegreier, og ville nok ikke fokusere på denne kampen. Trodde vi, hvertfall.

Oddegutta presset høyt fra første sekund, og viste at de ville noe i denne kampen. Flere halvsjanser ble skapt, men hverken Diouf, Bentley, Ruud eller Occean klarte å sette ballen i nota de ti første minuttene. Men da gjestene stilte opp med månedens gavepakke, så var det ikke mulig å feile …

Occean ble spilt igjennom sentralt, men ballen ble litt for lang. Gjestekeeper Lasse Heinze skulle bare skjerme kula ut, men lot Occean vandre forbi. Olly spilte inn til Diouf, som enkelt satte inn ledelsen i det tomme buret.

Oddegutta trillet mye ball etter ledelsen, uten å få til det helt store. S08 kom på noen sporadiske visitter, og det kunne blitt farlig halvveis ut i omgangen, da Simen Brenne fikk heade umarkert fra 6-7 meter. Mannen har ikke scoret i årevis, og var langt unna å ta vare på denne sjansen.

Lasse Heinze kunne gjøre annet enn å drite seg ut. Det fant vi ut i det 33. minutt, da Olly ivaretok et Nordkvelle-innlegg. Kanadieren headet ballen i bakken og opp, og den fikk en så høy bue at alle naturlover sier at det skulle være ureddelig. Men ney. Som en detonert ketchupbombe strakk Heinze seg opp i taket, og fikk såvidt sprutet ballen opp i tverrliggeren og ut.

Oddegutta produserte flere gode sjanser før hvilen, og både Berg og Ruud burde nok pyntet på resultatet før hvilen.

Oddepresset fortsatte etter hvilen, og den neste store sjansen materialiserte seg fem minutter etter bakkepusten. Bentley dro seg inn fra høyrekanten, og fikk plutselig fritt leide mot kassa. Men den dribleglade forsøkte heller å dra av en ny mann, istedenfor å prøve lykken. Ikke dagens beste beslutning, det.

Sammenslagsklubben fra øst var ikke helt borte, selv om laget tidvis ble spilt ned i jorda og ut igjen på den andre siden. Et gjesteinnlegg fikk vandre gjennom hele feltet, før det ble møtt av Claes Krohnberg på den andre siden. Krohnen smelte til, men evnet ikke annet enn å sette nettmaskene på feil side i bevegelse. Eller riktig side, sett fra vår side.

Sarpingene var noe mer med i den kommende perioden, uten at Rossbach ble særlig varm i trøya. Tiden gikk, og da de siste 20 minuttene ankom, ble vi vitne til en Oddsjansebonanza nesten uten sidestykke …

Først ble et knallhardt innlegg slått mellom keeper og stoppere, hvorav både Ruud og Occean var to centimetere for korte. Minutter etter ble Halvorsen spilt igjennom, men vår gode venn snublet i avslutningsøyeblikket. Deretter fikk Bentley stå alene på første stolpe etter et Ruud-frispark, og lobbet ballen mot bakre. Dessverre hadde ingen luktet den lunta, og ballen rullet ut i ingenting.

Sekunder etter ble Halvorsen sluppet løs i feltet. Han dro av en mann, før han brutalt ble revet ned av en av Olavs menn. Sikkert én av de på korttidskontrakt. Dagens pipeblåser så ingen grunn til å overse forseelsen, og pekte mot merket. Olly skrittet sine skritt opp, og så seg ut sitt treffpunkt.Og blåste ballen milevis over.

Sarpingene satte igang et spedt forsøk rett før slutt. Kachi, mindre kjent som Onyekachi Hope Ugwuadu, fikk ballen på 30 meter, og forserte metere. Fem meter senere satte han til livs et skudd med kraft på Per Egil Ahlsen-nivå. Det var også velplassert, da det dundret inn i stolperota til høyre for Rossbachen. Unødvendig å si at denne var utagbar.

Sjanser og spill tatt i betraktning så var dette svært ufortjent, men Oddegutta hadde ikke gitt seg. Med sekunder igjen på klokka ble et frispark slått opp mot sekstenmeterstreken. Der ble den stusset videre av Occean, og nedfallet ble tatt hånd om av Halvorsen. Med en utrusende keeper måtte østfoldingen bare unngå at den traff ketchupmannens kropp. Og innenfor målets rammer, selvfølgelig. Ikke ti meter over, som ble resultatet her. Ett utspark senere sa dagens sortkledde at nok var nok.

Sarpsborgs form

Sarpingene kommer fra en 11. plass i 2015, noe de var tålelig fornøyde med. Det ble gjort store endringer før årets sesong, og de skulle nok se seg tilfredse om de i år fikk holde grei avstand til nedrykk. Dette er lagets fem siste kamper:

09.07: Rosenborg – S08 5-2

17.07: S08 – Lillestrøm 3-0

23.07: Molde – S08 0-1

29.07: S08 – Start 1-0

07.08: S08 – Vålerenga 0-2

Sarpsborg 08 har den siste tiden sneket seg oppover, og blitt en medaljeoutsider. Og de har vist i disse oppgjørene at de kan, om de vil. Laget er ikke i kalassform, men kan bite fra seg. Seieren mot Molde var nok Geir Bakkes gutter fornøyde med.

Skader og karantener

Gjestene må stille uten Alexander Groven og Magnus Hart.

Deilef er usikker på Jone Samuelsen, men ellers så er alle med.

Neste kamp

Molde – Odd, søndag 21. august kl. 18.00

Aker Stadion

I faresonen:

MFK: Fire gule: Vegard Forren, Eirik Hestad. To gule: Sander Svendsen.
Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen og Olivier Occéan.

Dommer

Martin Lundby

Til slutt

Vi har noe å revansjere. Det har vi stort sett alltid hatt etter en kamp i Sarpsborg, og ikke minst i år. Særpingene har spilt seg opp de siste månedene, men dette er likevel en kamp som skal og må vinnes. Gutta må trykke gjestene tilbake, og vise at enhver prestasjon gjort på Sarpsborg Stadion kan gjøres bedre hjemme. Det er bare sånn det er mot dagens motstander, kan det se ut som.

For hvis vi vil, så kan vi! Både på banen og tribunen skal vi være bedre enn dagens gjester, men det kommer ikke av seg selv. Så gode er de tilreisende, at vi blir bestraffet om tenningen ikke er på topp fra første øyeblikk. Så gå ut av garderoben med flammer i blikket! Finn din plass på tribunen med styrke i strupen!

Kampstart er søndag 14. august kl. 18.00. Som alltid er du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 18.00. Her kan alle over 18 år trå inn, og nyte både vann og (burger/pølse)brød til en rimelig penge. Eller andre faste og flytende substanser, om det er ønskelig. Én time før kampstart kommer Frode Johnsen sammen med aktuelle gjester, og innbyr til dagsaktuell matchprat.

Kommende kamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.