Før kampen: Odd – Sarpsborg 08

Velkommen til Olavs hjemfylke, Sarpsborg!

Skal vi tro enkelte historikere, så er det hvertfall hold i det. Uansett: Nå er det klart for kamp mot Sarpsborg 08!

Tre sentrale punkter

1: Vi møter et lag som ønsker å spille eget spill, og derfor blir det viktig å presse høyt. Hver gang gutta klarer å vinne ballen høyt i banen, så vil det bli store bakrom å spille på.

2: Sarpingene er best på små flater, og det går fort når de får rom å spille i. Med dette i bakhodet må alt rom sentralt stenges av, slik at spillet blir presset ut mot kantene. I det defensive arbeidet må avstanden mellom forsvarerne være kort, og sideforskyvningen skje fort.

3: Spiller Sigurd Haugen?

Hvem er Sarpsborg 08?

08 er navnet, og laget er fra vindens arnested; Sarpsborg. Der spiller de sine hjemmekamper på Sarpsborg stadion, som på en god dag kan presse inn drøyt 5.500 tilskuere. Det er milevis unna anleggets glansdager, da det på det meste kunne passere over 18.000 menn og damer gjennom portene. Geir Bakke kom inn som hovedtrener i 2015, etter at prosjektet Brian Deane strandet.

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball.

Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974.

Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten. På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Første kamp

En ferskere toppserieklubb enn Sarpsborg 08 finnes knapt, og derfor skal vi nå bare ni år tilbake i tid. Odd hadde nylig rykket ned til Adeccoligaen, og skulle opp mot noen nyfødte unger fra østfold. Eldst mot yngst; kontrastene var i så måte store. Skienslaget hadde før 30. april banket alt og alle, mens sarpingene ikke følte seg like heldige nede på 12. plass.

Og det skulle vise seg at de gamle fortsatt var eldst. Tommy Svindal Larsen, Morten Fevang og Stefan Bärlin sørget for en solid 3-0-ledelse etter 56 minutter, men to sene scoringer fra Ole Jørgen Halvorsen og Are Tronseth sørget for spenning likevel.

Det endte 3-2, og med det hanket gutta inn sin femte seier av fem mulige. Sarpsborg luktet på sin side fortsatt nedrykkspøkelset i brunøyet.

Den historiske duellen

Fordi dagens gjester enda ikke har nådd tenårene, så har vi ikke fått mange oppgjør mellom klubbene. Men av de som har blitt spilt, så kommer Oddegutta ut best, marginalt. For av tolv spilte kamper har fire trepoengere tatt veien til Skien, mens blåtrøyene har vunnet tre. Men i målprotokollen står marginaliteten i motsatt fortegn, da Sarpsborg 08 der leder 17-15. Mye av dette kan tilskrives bortekampen i 2008. Det var for anledningen årets siste kamp, og Deilefs gutter hadde allerede vunnet serien. Det var ikke vanskelig å registrere at guttas tanker lå lenger inn i fremtiden enn de aktuelle nitti minuttene …

Men hjemme på Falkum så er det ingen tvil om hvor det historiske overtaket ligger. Her står Odd med tre seire, og tre kamper har endt med ett poeng hver vei. Aldri har Sarpsborg 08 kunnet juble høyest her! Heller ikke på scoringsfronten har det vært spesielt festlig for Geir Bakkes lag, da Odd har puttet ni baller i 08-nettet, mens de blå står med fem av sorten.

Forrige oppgjør

Med 19 kamper spilt hadde Odd fortsatt los på Rosenborg, og var med sin 2. plass i noe man kan kalle en utfordrerposisjon. Men det var også kort vei til utforderne nedefor, og blant disse var Sarpsborg.

Og det startet lovende for skienslaget. Hvittrøyene tok tak umiddelbart, og allerede etter to minutter sendte Fredrik Nordkvelle sin andre avslutning utenfor. De store mulighetene uteble dog, og etter de innledende minuttene svant overtaket. Etter 12 minutter kunne gjestene gjort det store, men Kristoffer Tokstads innlegg fant ikke veien til en umarkert Patrick Mortensen.

Den første store muligheten kom først etter 27 minutter. Mortensen sto feilvendt på 15 meter, og fikk i ro og mak dempe ballen på kassa. Dansken vendte så hurtig, og banket til. Kula pekte ut innsiden av stolpa som destinasjon, men heldigvis hadde Sondre Rossbach sett det samme. Sisteskansen strakk seg så lang han var, og vippet ballen ut på motsatt side av metallet.

Vi kan ikke påstå at dette var blant sesongens festligste omganger, og det skjedde fint lite før fylte 45. Først på overtid fikk vi se Odds første store mulighet. Rafik Zekhnini fikk herje på kanten, og trillet ut til overlappende Espen Ruud. Sistnevnte banket ballen inn mot første stolpe, der Oliver Berg kom springende. Totens store sønn satt læret til, men klarte ikke annet enn å sette et solid avtrykk oppe i kryss-stanga.

Etter hvilen var det gjestene som startet friskest. Fem minutter ut i omgangen fikk Tokstad ballen på kanten. Han dro seg innover, og prøvde å curle ballen inn i motsatt kryss. Det kunne gått, men igjen var Rossbach med på leken.

Etter et lite trykk fra gjestene, så var det denne gangen Oddegutta som tilrev seg initiativet. Dessverre skulle ikke dette vare lenge. Sarpingene vant ballen, og fosset fremover.I et desperat forsøk på å stoppe Jonas Lindberg kastet Fredrik Semb seg inn i duellen, og traff alt annet enn ball. Det er i grunn ikke spesielt hensiktsmessig når man har et gult fra før …

Men Oddrane gjorde ingen dårlig figur selv med ti mann, og klarte å spille eget spill til tider. Likevel kan vi takke Sondre Rossbach for at nullen ble holdt i denne kampen. Etter 73 spilte minutter så alle ballen gå inn da Lindberg fikk fritt leide fra 13 meter, men en lynrask beinparade hindret gjestene i å ta ledelsen.

Også Odd skulle få sine muligheter før dommer sa at nok var nok. 13 minutter før slutt ble heltene fra Telemark tildelt frispark på drøyt 16 meter, og en kar fra Heistad steg frem. Ruud så at det var ledig i krysset, og skøyt deretter. Men for en gangs skyld viste Anders Kristiansen seg som en god keeper, og avverget forsøket.

Men den siste muligheten var enda ikke forspilt. Sekunder før sluttsignalet skulle lyde, befant Occéan seg plutselig kliss aleine med Kristiansen. En eventyrlig mulighet, som settes 99 av 100 ganger. Bang sa det, og ballen befant seg plutselig oppe hos Oddrane. Med andre ord: Et forsøk som kunne blitt utført bedre.

Dermed endte det 0-0. Det betød at Rosenborg kunne seile fra, mens sarpingene fortsatt befant seg på medaljeskuddavstand.

Sesongen så langt

08 har etablert seg som en stabil klubb på øvre halvdel de siste årene, og denne sesongen anser de seg selv om outsidere på medaljeplass. Denne sesongen har i så måte forløpt svært lovende, da de i skrivende stund innehar bronseplassen. Laget ble sett på som den store overraskelsen i innledningen, men de har siden da ikke vært like blendende.

Det er ting som tyder på en formdupp hos Geir Bakkes lag. Bare to seire har kommet deres vei i det siste; mot Kongsvinger(4-0) og Molde (1-0). Hjemme mot Brann og borte mot Haugesund ble det sanket to ettpoengere, mens i Sandefjord ble de nyopprykkede for sterke.

Utilgjengelige spillere

Thomas Grøgaard er ikke klar, og Fredrik Semb er suspendert. Utover det så skal alle kunne stille.

Hvordan det står til i Østfold vet vi ikke.

Neste kamp

Ballymena United – Odd
06.07, kl. 20.45 (19.45 lokal tid)
Seaview, Belfast.

Neste eliteseriekamp:

Odd – Viking

16.07, kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Pape Pate Diouf og Olivier Occean.

Viking: To gule: Kristoffer Haugen, Karol Mets og Hassam Usman.

Dommer

Tore Hansen

Til slutt

Dette seiler opp som en av sommerens viktigste kamper. Med seier her biter vi medaljeplassene i rompa! Dette er en kamp mellom to topplag som ikke har overbevist i det siste, og derfor er muligheten for Odd-seier større enn på lenge. Så det lureste du kan gjøre idag, er å møte opp på stadion og støtte gutta fram til triumf!

Kampstart er søndag 2. juli kl. 18.00. Før kampen er du velkommen på fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Her kan du kose deg med våre beste burgere, noe godt i glasset og trivelige Oddere. Vil du være klar for kamp, så vet du hvor du bør ta turen!

Kommende turer

BallymenaOdd

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd