Før kampen: Odd – Sarpsborg 08

Kom til papa, tre poeng!

Det var på høy tid med en snuoperasjon! Det er lite som er bedre enn å kunne slå nedenfra, og vise resten av verden at vi har høy moral. Gutta gjennomførte en god kamp, hvis vi ser bort fra en periode midtveis i første omgang. Tempoet var tidvis godt, og vi fikk se en rekke velregisserte angrep. Odds første mål var en nytelse, og det andre var heller ikke så ille. Én som skal ha sin del av æren for dette, er Pape Pate Diouf. Senegaleseren viser prov på gryende selvtillit, og han og resten av laget var mer samspilt enn tidligere. Hans andre nettkjenning var det noe Børvensk over. Vi vil se mer av det! Spillet altså … Børven og, forsåvidt, men først og fremst prestasjonen.

På søndag kommer østfolds fanebærer Sarpsborg 08 til Skien. Laget har hatt et godt tak på oss i år, og sikter mot en trippel mot Fagermos menn. Dette er oppstillingen jeg tror vi vil se på banen: Duwayne Kerr – Amin Askar, Ole Heieren Hansen, Kjetil Berge, Alexander Groven – Bojan Zajic, Martin Thømt Jensen, Steffen Ernemann, Kristoffer Tokstad – Martin Wiig, Patrick Mortensen. Sarpsborg var tidligere kjent som et fintspillende og noe omstendelig lag, men de har etter Geir Bakkes inntreden spilt mer direkte og kynisk. Spesielt kjøpet av Peter Kovacs understreker dette. Derfor må Odd være klare for å ta krigen når den kommer, for gutta møter et fysisk sterkt lag. På den andre siden så må gutta videreføre det spillet som tidvis ble proklamert på Color Line Stadion. Der fløt spillet meget godt, fordi både ball- og beinforflytning foregikk hurtig. Det åpner rom, og kan skape problemer for et noe temposvakt 08.

Om Sarpsborg 08

Laget kommer fra Fredrikstads vennskapsby, også kjent som Sarpsborg. De spiller sine hjemmekamper på Sarpsborg Stadion, som etter utbygging sist høst kan ta imot 5500 tilskuere. De trenes av Geir Bakke, som forlot sin trenergjerning i Molde før årets sesong.

Sarpsborg stadion

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball. Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974. Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten.

På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Head to head

De blåhvite er fortsatt bare tenåringer, og derfor har ikke Odd kjempet mot denne klubben så alt for ofte. Siden den første kampen i 2008 har det blitt ni oppgjør, hvorav Odd har vunnet fire, to har endt med poengdeling og tre har endt med sarpeseire. Men i målprotokollen leder gjestene med sifrene 16-14. Hjemme på Skagerak Arena er det ikke tvil om at Odd har vært best. Av fire kamper har tre endt med tre poeng, mens det endte 2-2 i 2013. Her er dominansen like stor i bolken antall scorede mål, der Oddrane leder 8-4.

Fjorårets oppgjør

1. mai 2014 var Tippeligaen fem runder ung, og hadde fortsatt ikke rukket å sette seg. Brian Deane tok sine gutter til Skien, der de skulle måle krefter mot et hjemmelag som hadde kommet noe skjevt ut poengmessig. Selv hadde de fått en positiv innledning, og lå bare tre poeng bak medalje.

Odd startet kampen med å forære særpingene en gedigen mulighet. Fredrik Semb Berge forsøkte å finne André Hansen, men gav istedenfor Valdimarsson en gavepakke med kort og sløyfe på. Førsteskansen stormet mot buret, men heldigvis klarte han ikke å få ballen på mål. Etter nestenulykken tok Skienslaget grep, og anført av en frisk Elba Rashani ble Sarpsborg presset bakover. Etter åtte minutters spill fikk Jone Samuelsen ballen på midtbanen. Han tok noen steg frem, og prosjektilerte kula i retning kryssnettmaskene. Siktet var stilt ett knepp for høyt, og ballen gav tverrliggeren en real rak høyre. Ti minutter senere klarte han å finne riktig knepp. Duwayne Kerr bokset ut en Oldrup Jensen-corner, og sendte den ut av farlig sone …. trodde han nok. For læret falt beleilig i føttene til Samuelsen, som befant seg på 25 meter. Rogalendingen la den til rette, og banket til. Denne gangen traff han riktig, og kryssnettmaskene fikk igjen kjenne på virkelighetens realiteter.

Odd presset på etter scoringen, men klarte ikke å produsere de store mulighetene. Den største sjanseskaperen var Duwayne Kerr, som frontet et heller alternativt feltarbeid. Ved flere anledninger forsøkte han å bokse unna innlegg, med det resultat at det var nærmere scoring enn avklaring. Sarpsborg kom mer med etterhvert, men da det ikke skjedde stort før hvilen, så kunne Fagermo ta ledelsen med i praten.

Oddrane gikk ut av garderobene med gnister i øynene, og spilte gjestene dypt umiddelbart. Dog var det vanskelig å spille seg igjennom den blå bussen, og det skjedde ikke stort foran mål før det 72. minutt. Gjestene var på en sjeldent besøk, og viste at de ikke skulle lekes med. Kristoffer Tokstad satt øynene på Dja Djedje, og sendte ham rett igjennom. Men alene mot eksiltrønderen Hansen ble jobben for vanskelig, og landslagskeeperen trengte ikke flytte seg mye for å ta forsøket. Dette gav gjestene nytt håp på poeng. Laget hevet seg betraktelig, og i de neste minuttene var det Odd som presset ryggsvetten oppetter veggen. Heldigvis produserte særpingene ingenting i denne perioden, og da det nærmet seg nitti minutter var det igjen vertene som førte an. Og det skulle betale seg.

Med fire minutter igjen på klokka ble Herolind Shala spilt igjennom. Lindi forsøkte seg fra skrått hold, og tvang Kerr til å gi retur. Den sendte han rett i beina på Frode Johnsen, som enkelt kunne trille inn dagens andre nettkjenning. Dette var nok spikeren i kista for Sarpsborg, som ikke klarte å skape noe mer enn et par halvfarligheter før dommerfløyte møtte dommermunn. Da heller ikke Odd var i nærheten av å gi noen hjerteinfarkt, så endte det med en fortjent og fin 2-0-seier.

Sarpsborgs form

Sarpsborg 08 endte på 8. plass ifjor, noe de var tålelig fornøyde med. Likevel valgte de å avskjedige Brian Deane, for å utvikle klubben videre. Dette er lagets fem siste kamper:

23.08: S08 – Aalesund 3-1

30.08: Bodø/Glimt – S08 3-1

13.09: S08 – Start 3-1

20.09: Haugesund – S08 1-1

24.09: Viking – S08 0-1 e.e.o.

Denne perioden er i tråd med lagets sesong. Variabelt med litt ekstra vekt på negativ utvikling er stikkordet, og det ser ikke ut til at de klarer å finne en god seiersformel. Dog var seier borte mot Viking sterkt.

Skader og karantener

Jone Samuelsen og Fredrik Oldrup Jensen fikk hvert sitt tredje gule kort mot Aalesund, og må stå over. Ellers skal alle være klare.

Sarpingene må klare seg uten skadede Joachim Thomassen. De må også sette igjen Andreas Nordvik og Anders Trondsen, som er suspendert.

Neste kamp

FK Haugesund – Odd

søndag 4. oktober kl. 15.30

I faresonen:

FKH:

Odd: fire gule: Espen Ruud. To gule: Steffen Hagen.

Dommer

Omar Rafiq

Til slutt

Vi har mye å hevne etter sesongens to tidligere oppgjør. Å tape to ganger mot samme lag er ydmykende nok, og vi kan ikke la de få den tredje. Dette er nok Fagermo smertelig klar over. Dog er ikke sarpingene bedre enn oss, selv om de i år har beseiret oss ved to anledninger. Det beste de kan håpe på er en hederlig plassering, og de har ikke de samme kvalitetene de har. Men om gutta senker tempoet og ikke yter mot sitt beste, så ser hardtkjempende sarpsborg-spillere sitt snitt. Vi må ikke la det skje.

Kampstart er søndag 27. september kl. 15.30. Oppladningen kan du gjøre på Fort Falkum. Fra kl. 12.30 åpner vi dørene for alle fotballvenner over 18 år, og vi satser på å skape god stemning. Én time før kampstart får vi besøk av direktør Einar Håndlykken og Nils Otto Sem, samt aktuelle gjester. Her vil du bli servert intervjuer, lagoppstillinger og mye annen morro!

PS: Bli med til Haugesund! 4. oktober skal Odd og Oddrane erobre araberbyen, og du er naturligvis invitert. Dette er årets siste langtur, og ved veis ende venter nok en viktig kamp i medaljestriden. Denne turen kan du bli med på for bare 300 kroner. Du kan lese mer om dette her!