Før kampen: Odd – Sogndal

Saft er ikke sunt!

Bortsett fra Gøy-safta, naturligvis. Det er duket for kamp mellom Odd og Sogndal!

Tre sentrale punkter

1: Sogningene kommer ikke hit for å angripe. Her blir det elleve mann bak ballen til enhver tid, og de vil gjøre det vanskelig for oss å bryte igjennom. Derfor blir et høyt tempo og mange bevegelser en nøkkel for å bryte ned Eirik Bakkes lag.

2: Gjestenes midtforsvar tar godt for seg i lufta, men forflytninga langs bakken er heller så som så. Det bør utnyttes!

3: Hvordan klarer John Kitolano seg mot Gilbert Komsoon?

Hvem er Sogndal?

Sogndal Fotball kommer fra bygda Sogndalsfjøra, Sogn og fjordane. De spiller sine hjemmekamper på Fosshaugane Campus, som tar 5500 tilskuere. Det er paradoksalt nok nesten 2000 mer enn antallet innbyggere på hjemplassen(3852 i 2016). Omkringliggende tettsteder og et større antall studenter hjelper nok på sogningenes tilskuertall. Trener er Eirik Bakke, som tok over ansvaret i 2015.

Sogndal IL ble stiftet 19. februar 1926, men fotballen kom ikke ordentlig i gang før etter krigen. De levde en anonym tilværelse fram til 1976, da de spilte seg til cupfinale som første lag fra 3. divisjon. Der møtte de Brann, og det endte med et hederlig 1-2-tap for sensasjonslaget. I 1981 rykket de opp til 1. divisjon (Tippeligaen), og siden da har de beveget seg opp og ned fra toppdivisjonen. Årets sesong er den 18. i eliten. I løpet av alle disse årene er 6. plassen i 1988 den beste prestasjonen.

Selv om klubben er liten i norsk og internasjonal sammenheng har de fostret en rekke kjente spillere. Mest kjent er Flo-familien (Tore André, Jostein, Håvard, Jarle, Per Egil og Ulrik), Eirik Bakke, Kjetil Wæhler, Even Hovland og Frode Grodås. Tarjei Dale, Ole Jørgen Halvorsen, Ulrik Flo og Kjetil Ruthford Pedersen har gått i krigen for både Heltene fra Telemark og Saftkokaradn.

Første kamp

14. august 1977 tok saftpimperne fra Sogndal turen til Gøy-byen Skien for aller første gang. De nyopprykkede hadde den foregående sesongen tatt på seg rollen som den store overraskelsen, da de tok seg helt frem til Ullevaal. Odd hadde på sin side mistet opprykket på oppløpssiden nok en gang.

Det var ikke tvil om hvor favorittstempelet sto i dette 2.divisjonsoppgjøret. Odd både skulle være, og ble, best. Kjell Erhardt Johannessens disipler hadde full kontroll på gjestene, og sendte de hjem igjen med 3-1 i sekken. Det betød to ferske poeng i banken, og mer press på opprykkskonkurrenten Skeid.

Sesongen så langt

Sogndal er en klubb som ikke kan ventes å hevde seg høyt på tabellen, noe vi så i fjorårets sesong. Den gangen endte det med en 11. plass, og det er nok i den regionen de både forventer, og kommer til å lande på også nå.

Resultatmessig så må de dog nok heve seg noe om de ikke skal blande seg inn i nedrykkspraten. For på de fem siste kampene har det kun blitt én seier (1-0 mot Aalesund), to poengdelinger (0-0 mot oss, og 1-1 mot Viking), samt to tap mot Coverlaget Ballklubb. Det er dog flere tøffe motstandere i denne potten som sådan, og resultatene vil nok peke i en annen retning når enklere motstand står på menyen.

Den historiske duellen

Sogndal har opp igjennom vært en hard nøtt for Oddrane. 33 kamper av det poengmessige slaget har blitt avholdt. Av disse har dagens verter triumfert 33% av gangene, mens sogningene står med 39%. Eller henholdsvis 11 og 13 seire, for de av oss som ikke hadde T-matte på videregående.

Hjemme i Skien står tallene heldigvis til vår fordel. Majoriteten av Odds seire har kommet her, da seks av 16 to-/trepoengere har kommet her. Sogningne er nok ikke like fornøyde med sine tre, men skal likevel være fornøyde med at de har reist herfra med ett poeng ved syv anledninger. I målprotokollen er ikke ledelsen like slående, men 28-23 er endog en ledelse.

Forrige oppgjør

30. oktober 2016, og eliteseriens 28. runde skulle gå av stabelen. Flomlyskamp, og sesongens siste hjemmebane. Gjestene lå trygt plassert midt på tabellen, og bare de villeste teorier kunne frarøve sogningene elite-kontrakten. En Odd-seier ville sementere en ny sesong med Europa-spill. Viktig? Ja.

Og som i det første oppgjøret, så var Odd favoritter. Men det startet ikke bra. Alt annet enn bra, faktisk. For etter fem minutter kom sogningene rundt på kanten, og det ble slått inn et heller mediokert innlegg. Ballens mottaker, Fredrik Oldrup Jensen, fikk stå helt alene, men maktet ikke annet enn å sende ballen ti meter fremover. Der ble den møtt av Jukka Raitala, som umiddelbart forserte fremover. Og fra skrått hold banket han til. Det kan argumenteres for at Rossbach ikke viste seg fra sin beste side, men finnen skal ha det: Skuddet var både hardt og velplassert.

Det var tydelig at Dag-Eilev og gjengen ikke var tilfredse med innledningen. Etter sjokkstarten hevet gutta seg, og gjestene fikk knapt nok låne kula. Men det ble vel mye balltrilling uten den store produksjonen, og først etter 23 minutter kom Odds første mulighet.

Nordkvelle fikk ballen på venstrekanten, og skar innover. Med falkeblikket så han Espen Ruud storme fremover, og ball ble levert ut mot høyrekanten. En av Heistads store sønner fant veien langs kanten, og så at opptil flere Oddere ventet inne i boksen. Han serverte en markkryper av et innlegg, som bare lengtet etter en styring. Og det fikk den … først av Bentley, og deretter av Erik Birkelund. Det ble dessverre én styring for mye, og kula forsvant over både Mathias Dyngeland og tverrliggeren.

Neste nesten-anledning kom ti minutter senere. En perfekt Ruud-corner ble møtt av Occéan på fem meter, men kanadisk betong var dessverre litt for hardt denne gangen. Og da produktiviteten ikke var på topp inn mot hvilen, så gikk vi pausa i møte underlegne.

2. omgang frem til det 67. minutt? Gjesp.

Men da det først skjedde noe, så skulle det gjøres ordentlig! Stefan Mladenovic utfordret ved høyre hjørneflagg, og spilte ut til Bentley på kanten av boksen. Han brukte ett touch på å kartlegge boksen, og installerte silkefotsoftware i venstre legg. Ballen ble curlet forbi bakre stolpe, der Nordkvelle sto helt aleine. Stridsklevs store sønn både takket og bukket, satt bredsiden til og klinket kula i retning kassa. Igjen så ble vi nok ikke vitner til keeperspill i verdensklasse, men det betød fint lite da ballen fant veien under Dyngeland! 1-1, og det var kamp igjen.

Utligningen satt fart på kampen. Bare seks minutter senere måtte vi nesten takke høyere makter for at Sogndal ikke tok ledelsen. Ole Amund Sveen ble spilt igjennom, og avga en avslutning som i de fleste tilfeller ville bety mål. Men Sondrebassen hadde andre tanker om det, og dro frem en beinparade selv Neuer ville vært stolt av. Ball forsvant ut av boks; ut av fare.

Herfra og inn var det bare Odd.

Etter 77 minutter gikk et innlegg fra venstre gjennom hele feltet. Ute på kanten ventet Ruud, som raskt konstaterte at Stefan Mladenovic hadde et helt fylke for seg selv beliggende på 12 meter. Ball ble banket inn, og Stefan ville ikke være snauere da han nærmest moste læret inn i nettmaskene ved nærmeste stolpe. Vakkert!

Og gutta var definitivt ikke ferdige for kvelden. Fem minutter før slutt fikk Bentley ballen på 25 meter, omtrent midt foran mål. Den nå tyrkiabaserte trollmannen sendte halve sogndal inn i eplekiosken, før han prøvde seg fra 16 meter. Et velplassert forsøk, hvorav Dyngeland måtte avgi retur. Det hadde Rafiorentina Zekhnini luktet, og ball ble kontrollert trillet inn i mål.

Sogningene hadde lite å stille opp med, og ni minutter senere kunne vi alle konstatere at det garantert ville bli medalje på Heltene fra Telemark igjen.

Utilgjengelige spillere

Thomas Grøgaard og Fredrik Nordkvelle er ikke med, og Pape Pate Diouf må stå over på grunn av for mange gule kort. Ellers så skal alle være klare.

Sogndal er sparsomme med opplysningene.

Neste kamp

Sarpsborg 08 – Odd
09.08.2017, kl. 18.30
Sarpsborg stadion

Neste eliteseriekamp

Brann – Odd

13.08.2017
Brann stadion

I faresonen:

Odd: To gule: Olivier Occéan og Riku Riski.

Brann: Fire gule: Sivert Heltne Nilsen. To gule: Kristoffer Barmen, Deyver Vega og Vito Wormgoor.

Dommer

Tore Hansen.

Til slutt

Det er på tide å vinne en seriekamp igjen. Det er alt for lenge siden nå, og det er tegn i tiden som tyder på at det vil skje. Gutta viste lovende takter mot Dinamo Zagreb, og hvis dette hentes frem igjen mot Sogndal, så kan de vanskelig stå i mot!

Men det blir enda lettere med hjelp fra tribunen. De siste ukene har stemningen vært god, og vi ønsker å fortsette i det samme sporet. Det er ingen automatikk i det, så hver enkelt må gå i seg selv … for idag skal alle gi alt!

Kampstart er søndag 6. august kl. 18.00. Før kampen ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Her blir det grillings og god stemning, og alle over 18 år kan være med.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd