Før kampen: Odd – Sogndal

Det finnes bare ett lag i sort og hvitt!

Mein gott … hva skal man si? Søndagens scener må være en sterk kandidat til årets deiligste minne, og det gis assosiasjoner til Krogsgårds takløfterutløser på Ullevaal for noen sesonger siden. Og det var heller ikke ufortjent at gutta stakk av med tre poeng. Fagermos aggressive taktikk var akkurat det som trengtes, og bartene fikk ikke styre spillet på sitt sedvanlige vis. Oddrane er på sitt beste når ballen vinnes høyt, og dagens første (og utsøkte) nettkjenning var et resultat av det. Dette bør gi selvtillit inn mot avslutningen!

Og den første som skal få smake på denne nyvunne selvtilliten, er Sogndal. Epleslengerne er inne i én av sine mange tippeigaredebuter, og jeg tror de starter sesongens nest siste kamp på dette viset: Mathias Dyngeland – Jukka Raitala, Hannu Patronen, Christophe Psyche, Magnus Pedersen – Eirik Birkelund, Henrik Furebotn, Rune Bolseth, Gilbert Koomson – Ole Amund Sveen, Martin Ramsland.

Et lag som har sine styrker i det fysiske. Lite gis ved dørene her, og både hår og tenner kan miste eier når det bys på duell. På bortebane ligger laget ofte dypt og kompakt, for å nekte motstander rom. Det satses på kontringer og dødballer, og det er nok i høyeste grad sistnevnte gutta skal passe seg for.

Tempoet er nøkkelen som kan låse opp dagens motstander. Med korte avstander mellom pressleddene må ballen gå fort, slik at gjestene enten må gi avkall på kompaktheten eller rom på sidene. Det blir sentralt å skape overtall hvor ballen er, det være seg sentralt eller på kantene. Derfor må backene være med hele veien, slik at indreløperne først og fremst kan ligge sentralt.

Om Sogndal

Sogndal Fotball kommer fra bygda Sogndalsfjøra, Sogn og fjordane. De spiller sine hjemmekamper på Fosshaugane Campus, som tar 5500 tilskuere. Det er paradoksalt nok 2000 mer enn antallet innbyggere på hjemplassen(3455 i 2012). Omkringliggende tettsteder og et større antall studenter hjelper nok på sogningenes tilskuertall. Trener er Eirik Bakke, som tok over ansvaret ifjor.

Stadion: Fosshaugane Campus

Sogndal IL ble stiftet 19. februar 1926, men fotballen kom ikke ordentlig i gang før etter krigen. De levde en anonym tilværelse fram til 1976, da de spilte seg til cupfinale som første lag fra 3. divisjon. Der møtte de Brann, og det endte med et hederlig 1-2-tap for sensasjonslaget. I 1981 rykket de opp til 1. divisjon (Tippeligaen), og siden da har de beveget seg opp og ned fra toppdivisjonen. Årets sesong er den 15. i eliten. I løpet av alle disse årene er 6. plassen i 1988 den beste prestasjonen. Selv om klubben er liten i norsk og internasjonal sammenheng har de fostret en rekke kjente spillere. Mest kjent er Flo-familien (Tore André, Jostein, Håvard, Jarle, Per Egil og Ulrik), Eirik Bakke og Frode Grodås. Tarjei Dale, Ole Jørgen Halvorsen, Ulrik Flo og Kjetil Ruthford Pedersen har gått i krigen for både Heltene fra Telemark og Saftkokaradn.

Head to head

Odd og fargetvillingene fra vest har utkjempet en anstendig mengde oppgjør. Helt siden det første oppgjøret av poengmessig art ble spilt i 1977, så har lagene møttes 31 ganger i seriesammenheng. Og det er en jevnspilt historikk vi kan se tilbake på. For der Oddegutta står med ti triumfer, så har sogningene 13. Åtte kamper har endt uavgjort. Nogelunde jevnt er det også i målprotokollen, hvor gjestene leder 57-46.

Hjemme på Falkum er det dog en tanke festligere tall vi kan vise til. Riktignok har hele syv av 16 oppgjør endt med poengdeling, men Odds fem er jo to bedre enn saftsløsernes tre. 25-22 er målenes tale, i Heltenes favør.

Forrige oppgjør

9. juni 2014 tok saftens eget fotballag turen til Skien. Sogndak kjempet som vanlig i bunnstriden, og det var ventet at de ville komme ut med en defensiv innstilling. Jonas Olssons gutter fantes som vanlig ikke interessert i å angripe, og Oddrane sto for det som var av muligheter kampen igjennom. Både Johnsen og Kjelsrud fikk sine muligheter, men da disse ikke gikk inn, ble det klarere og klarere at dette skulle bli en kandidat til årets kjedeligste kamp på Skagerak Arena. Da dommeren satt fløyta til munnen sto det fortsatt 0-0, og det er vel ingen som faktisk husker noe fra denne kampen? Det sier det meste. Det eneste positive fra denne kampen var at nettsalgsrekorden nok en gang ble slått. Over 500 hadde valgt å skaffe seg inngang til kampen via det store internettet

Sogndals form

Sogningene måtte en tur ned etter 2014-sesongen, men slo tilbake på imponerende vis da de knuste alt og alle i fjorårets OBOS-liga. Oppe blant de kjekkeste gutta var målet å overleve, og de har nå disse fem kampene bak seg:

18.09: SIL – Sarpsborg 08 3-0

25.09: Lillestrøm – SIL 1-2

01.10: SIL – Brann 0-0

16.10: Molde – SIL 0-0

23.10: SIL – Strømsgodset

Sogningene har etter alle solemerker klart årets mål, selv om overlevelsen ikke er spikret i stein. Laget har lagt bak seg en periode med sterke resultater, selv om det ikke scores mye mål. Poeng borte mot Molde er ikke alle forunt, og de har fortjent alle poengene de har grafset til seg. Oppgjøret mot Brann kan dog knappes kalles en fotballkamp.

Skader og karantener

Jone Samuelsen er ikke med, og Rafik Zekhnini er usikker. Ellers så skal alle være klare.

Sogningene stiller uten Eirik Skaasheim.

Neste kamp

Tromsø – Odd, søndag 6. november kl. 18.00

Alfheim stadion

I faresonen:

Odd: seks gule: Fredrik Oldrup Jensen. Fire gule: Espen Ruud. To gule: Chukwuma Akabueze, Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen og Rafik Zekhnini.

TIL: Åtte gule: Kent-Are Antonsen. To gule: Runar Espejord, Jostein Gundersen, Mikael Ingebrigtsen, Thomas Lehne Olsen, Fredrik Michaelsen og Gjermund Åsen.

Dommer

Ola Hobber Nilsen

Til slutt

Vi har kommet i en posisjon vi bare kunne drømme om for ti år siden, og det skal nytes til det fulle! Medalje er så godt som sikret, men om vi har ambisjoner om mer, så må dette vinnes. Vi er også store favoritter, men det betyr ikke at det blir enkelt.

Gutta må være forberedt på å gå i krigen, for det er det Sogndal kommer med. Blod, svette og tårer er den eneste gangbare valutaen hos gjestene, og de påtvinger motstanderen sitt stempel om ballen ikke går fort nok. Så gutta må fram med kassa, og opp med motet! Dette vil gjøre vondt, men det kan være verdt det.

Kampstart er søndag 30. oktober kl. 18.00. Før kamp er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpner kl. 15.00. For siste gang i år kan du nyte den gode stemningen, og lade opp til det som blir en avgjørende kamp! Som vanlig får vi besøk av Frode Johnsen & co., som gir deg den siste pep-talken før oppgjøret.

Kommende turer:

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.