Før kampen: Odd – Stabæk

Vi kjemper arbeiderklassens kamp!

Det føles hvertfall sånn, når overklasselaget Stabæk fra Oslovestkanten kommer på visitt.

Tre sentrale punkter

1: Toppscorer Ohi Omojiuanfo er tilbake fra skade, men har følgelig trent lite ball i det siste. Mest sannsynlig starter han på benken, så hva vil det bety for gjestene?

2: Anders Klemensson får sin første kamp fra start på ny hjemmebane, og kan, avhengig av vinterens overgangsmarked, spille om kontrakt. Dette blir en viktig test for den unge skuddstopperen.

3: Den sentrale midtbanen blir den store utfordringen hvis Samuelsen ikke friskmeldes. Med Våge Nilsens karantene står vi nå uten faste ankere, og det er ingen naturlige erstattere. Den mest sannsynlige er nok Etzaz Hussain, som er en god ballflytter. Spenningen ligger i hvorvidt han klarer å posisjonere seg riktig defensivt, slik at rommet foran stopperne stenges.

Hvem er Stabæk?

Stabæk kommer fra Oslo-bydelen Bærum. På falleferdige Nadderud rusler et fåtall rederi- og reklamebyråsønner inn annenhver uke, for å se leketøyene klaske ball mot allmuen. Trener er Toni Ordinas, som fikk jobben etter at Billy McKinlay fikk sparken for et drøyt år siden.

Stabæk fotball så dagens lys i 1912. I mange år lå de og kavet i lavere divisjoner, frem til en gruppe visjonære, med bl.a. Ingebrigt Steen Jensen, satte seg ned og skulle arbeide med å gjøre bæringene til et topplag. Og i 1995 kom gjennombruddet, da de debuterte i tippeligaen.

Tre år senere spilte de sin første cupfinale, og det endte med seier mot vår forrige motstander; Rosenborg. På 2000-tallet gikk det mye opp og ned, men de presterte å raske med seg ett seriemesterskap (2008) før alt raknet. I 2009 ble Telenor Arena åpnet, men bare tre år senere ble det klart at Stabæks økonomiske utfordringer gjorde at de måtte tilbake til Nadderud.

2012 var et annus horribilis, da de økonomiske utfordringene eskalerte til uante høyder. En rekke etablerte spillere ble solgt, og laget endte opp som ligaens desiderte jumbo. I tillegg kom den velkjente Stengel/Gunnarsson-saken.

I 2013 startet de på nytt med et ungt og urutinert lag, og de fleste trodde nok at det var mer sannsynlig med et nytt nedrykk enn at de igjen skulle smake på tippeligafotball i nær fremtid, meg selv inkludert. Så feil kan man altså ta. De gikk rett opp igjen, og gjorde en fin figur i redebuten.

Selv om de i toppfotballsammenheng er relativt ferske, har klubben mønstret en rekke av landets mest kjente spillere. Blant annet har vi navn som Alanzinho, Jan Åge Fjørtoft og Frode Olsen. Spillere som også har fartstid i Odd er Espen Hoff, Espen Isaksen, Tommy Svindal Larsen, André Muri og Somen Tchoyi.

Første kamp

20. september 1970 tok Stabæk turen til Skien for aller første gang. Nyopprykkede Odd hadde rukket å gjøre en god redebut i 2. divisjon, og jaget et nytt opprykk. Blåtrøyene fra Bærum lå på plassen bak, og måtte vinne for å henge med.

Det var med andre ord et svært viktig oppgjør som sto for tur. Bare seier var godt nok for begge, om det skulle være håp om elitespill neste sesong. Takket være Peder Tørdals ene scoring ble alle poengene værende i Skien.

Den historiske duellen

Helt siden de første oppgjørene i 1970, så har Oddrane hatt et lite overtak på laget fra hovedstadssuppa. 35 ganger har lagene kjempet om poeng, og over 50% av disse har endt med Odd-seire. 18 i tallet, noe som selvfølgelig er langt bedre enn bæringenes 12.

Merkelig nok er denne fordelen betydelig redusert på Falkumsk gress. Riktignok har dagens verter åtte seire, men her pustes vi i nakken av gjestenes sju. De siste tre har da naturligvis endt med poengdeling. 29-24 er tallenes tale i målsammenheng.

Forrige oppgjør

Sesongen var på hell, og Oddrane jaget sølv. Bæringene rotet rundt under streken, og lå i overhengende fare for å følge Start ned. Runde og dato? 24, 18. september.

Hjemmelaget var naturligvis store favoritter, og gjorde ikke skam på det i innledningen. Allerede etter fem minutter burde den første ballen passert mållinja. En Thomas Grøgaard-corner ble svunget inn, og på bakre stolpe kunne Bentley behandle serven etter eget forgodtbefinnende. Han styrte ballen i retning kassa, men da majoriteten av ballens fart hadde avtatt, rakk forsvarer Bry… Birger Meling å klarere.

Det var en tøff og intensiv innledning, hvor begge lag presset høyt. Det var dog Oddrane som sto for sjanseskapingen, og 17 minutter ut i kampen burde det igjen blitt mål. Berg og Ruud lekte seg frem på kanten, før sistnevnte så Occéan mutters aleine på 13 meter. Espenbassen fant fram silkefoten, og traff Ollys hode perfekt. 100 kilo kanadisk kjøtt klasket til, og prøvde seg med en via bakken-variant. I de fleste tilfeller ville dette blitt konvertert i nettsus, men for én gangs skyld vartet Stabæks sisteskanse opp med noe som luktet kvalitet. Han kastet seg ned, og omfavnet ballen bare centimetere unna linja.

Gjestene fikk leke litt mer etter dette, og var ved flere anlendinger nære noe skummelt. Men det betød også at Odd fikk rom å boltre seg i. Etter 32 minutter kom Grøgaard fram på kanten. Backen siktet seg inn på OllyO, som såvidt klarte å stusse kula videre. På bakre stolpe ventet Espen Ruud, som bare skulle treffe kassa. Vel … dessverre ble dette forsøket en større trussel for de passerende bilene på Fridtjof Nansens gate enn Mande Sayouba.

Men Oddegutta gav seg ikke. Bare minuttet etter kunne Fredrik Nordkvelle prøve seg fra 13 meter, men heller ikke denne gangen ble nettmaskene truet. Mye det samme skjedde da Occéan fikk samme mulighet fra kortere hold rett før pause. Han fikk dog ballen på kassa, men lompa var så lompen at ingen trodde at Sayouba kunne kløne ballen inn i kassa. Og hadde alle rett, skulle det vise seg.

Odd kom best i gang også etter hvilen. Fem minutter ut i omgangen slo Lars Kristian Eriksen en lang ball opp mot Occéan. På sedvanlig vis gruste han alle andre i lufta, og sendte Riski igjennom. Finnen hadde plutselig en hel kasse minus keeper å sikte på. Men ut av de 6,32 meterne åpent mål, traff han de ene meteren som betød ikke mål.

Finnen fikk en ny sjanse syv minutter senere. Bentley herjet seg frem på venstrekanten, og fant Riski med en 45-graderspasning. Dessverre slurvet Rikuen i avslutningsøyeblikket, og heller ikke her kunne vi juble nettsusk. Det skulle straffe seg …

58 minutter hadde gått da Stabæk tok vare på én av mange kontringsmuligheter. Moussa Njie stormet fremover, og spilte til Keita på 25 meter. Han la ballen til rette, og feide kula til side for Rossbach. Det suger å si det, men den der var faktisk litt pen.

Sansebonanzaen vedvarte etter scoringen. Både Mynor, Riski, Olly, Mladenovic og Bentley fikk sine sjanser, men konverteringsraten var usedvanlig lav denne dagen. Dermed ble det ikke scoret mer denne dagen, og bæringene kunne rusle hjem med en ganske ufortjent trepoenger.

Sesongen så langt

Stabæk har slitt tungt etter Bob Bradleys avgang. Ifjor måtte blåtrøyene ut i kvalik mot Jerv, og kontrakten ble ikke sikret før langt ute i 2. kamp. Denne sesongen er som sådan en opptur, men plassen midt på tabellen er kun en god vårsesongs fortjeneste.

For høsten har ikke vært mye å skryte av. Noe kan nok skyldes Ohi Omoijuanfos skade, men den magre poengfangsten skyldes ikke bare dette. På de fem siste kampene står laget med én seier, som var en 4-2-seier mot Vålerengens. Ettpoengere har blitt plukket mot Sarpsborg (2-2) og Rosenborg (0-0). Kristiansund (0-1) og Tromsø (1-2) viste seg å bli for sterke.

Utilgjengelige spillere

For Odd er Sondre Rossbach, Viljar Myhra og Ajay Sureskhumar ute. Samtlige keepere, altså. Jone Samuelsen er usikker, og Joakim Våge Nilsen suspendert. Ellers så er alle friske og raske.

Hvordan det står til i bydel Bærum vites ikke.

Neste kamp

Vålerenga – Odd

Infantility Arena

19.11.2017, kl. 18.00

I faresonen:

Odd:

VIF:

Dommer

Dag Vidar Hafsås

Til slutt

Dette har ikke blitt den sesongen vi håpet på. Gulljaget ble byttet ut med Europacupjaget, selv om det i seg selv er noe å kjempe for. Festen har uteblitt, men vi kan fortsatt få en verdig avslutning! Gutta er tente på å vise at de fortsatt kan, og vil garantert gi det de har i de gjenstående kampene.

Kampstart er søndag 5. november kl. 18.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Grillen er klar, burgerne er klare, bartenderne er klare, og øllen/kaffen/brusen er klar.

Kommende turer

VålerengaOdd