Før kampen: Odd – Stabæk

Gidder du å putte tre til, Espen?

Det er ikke vanskelig å slå Lillestrøm Sportsklubb for tiden, men dette var utvilsomt smakelig. Tankene går tilbake til en viss Krogsgård-scoring, og tilstanden på tribunen sto ikke tilbake for noe. Gutta var nok ikke på sitt beste, men det betyr fint lite når man ser på scoringene. Årsbeste i glass og ramme-frekvens? Ikke usannsynlig!

Og denne frekvensen må gjerne fortsette mot Stabæk på søndag. Jeg tror Bob Bradley/Billy McKinlays etterfølger stiller med disse vestkantguttene: Mande Sayouba – Birger Meling, Marcus Nilsson, Morten Skjønsberg, Andreas Hanche-Olsen – Luc Kassi, Cole Grossman – Moussa Njie, Marlon Escoe, Alanzinho – Mohammed Keita.

Tempo er et nøkkelbegrep i dette laget. Det går fort fremover, og de kan fort avsløre motstandere som står for høyt. For Odd blir det viktig å stenge av bakrom, slik at gutter som Keita og Njie ikke får boltre seg. Samtidig har de fått en ny(gammel) trussel i Alanzinho. Han kan gjøre mye rart med ballen, og må passes på.

Paradoksalt nok så er ikke tempoet like tilstedeværende i de bakre rekker. Hverken Nilsson eller Skjønsberg kunne løpt fra en leopard, og definitivt ikke Nordkvelle og Riski. Dette er noe gutta må utnytte!

Om Stabæk

Stabæk kommer fra Askers lillebror; Bærum. For å se sine betalte helter må Monearkus og Patriarkus belemre sin tilstedeværelse på Nadderud stadion, noe som øyensynlig ikke frister svært mange. Trener er Toni Ordinas, som fikk jobben etter at Billy McKinlay fikk kjenne skotupp langt opp i brunøyet for et par måneder siden.

Stadion Nadderud

Stabæk fotball så dagens lys i 1912. I mange år lå de og kavet i lavere divisjoner, frem til en gruppe visjonære, med bl.a. Ingebrigt Steen Jensen, satte seg ned og skulle arbeide med å gjøre bæringene til et topplag. Og i 1995 kom gjennombruddet, da de debuterte i tippeligaen.

Tre år senere spilte de sin første cupfinale, og det endte med seier mot vår forrige motstander; Rosenborg. På 2000-tallet gikk det mye opp og ned, men de presterte å raske med seg ett seriemesterskap (2008) før alt raknet. I 2009 ble Telenor Arena åpnet, men bare tre år senere ble det klart at Stabæks økonomiske utfordringer gjorde at de måtte tilbake til Nadderud.

2012 var et annus horribilis, da de økonomiske utfordringene eskalerte til uante høyder. En rekke etablerte spillere ble solgt, og laget endte opp som ligaens desiderte jumbo. I tillegg kom den velkjente Stengel/Gunnarsson-saken.

I 2013 startet de på nytt med et ungt og urutinert lag, og de fleste trodde nok at det var mer sannsynlig med et nytt nedrykk enn at de igjen skulle smake på tippeligafotball i nær fremtid, meg selv inkludert. Så feil kan man altså ta. De gikk rett opp igjen, og gjorde en fin figur i redebuten.

Selv om de i toppfotballsammenheng er relativt ferske, har klubben mønstret en rekke av landets mest kjente spillere. Blant annet har vi navn som Alanzinho, Jan Åge Fjørtoft og Frode Olsen. Spillere som også har fartstid i Odd er Espen Hoff, Espen Isaksen, Tommy Svindal Larsen, André Muri og Somen Tchoyi.

Head to head

Frem til 1999 var Odd og Stabæk et selsomt lite bekjentskap, men regelmessige trefninger etter det har først til at rekken av oppgjør er anstendig. Av det poengmessige slaget kan vi notere 33, og det er Oddegutta som har kommet best ut. For 18 triumfer står under arbeiderklassens ordningsord, mens ti må klassifiseres som tap. I katalogen finner vi fem under termen uavgjort. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor Odds 58 er ganske mye bedre enn Stabæks 41.

Men hjemme i Skien så er ikke festlighetssansynligheten statistisk sett like høy. For av 16 oppgjør har gutta bokført åtte seire, mot gjestenes seks. De siste to har endt med ett poeng hver vei. 29-23 er de gjeldende tallene i målprotokollen.

Forrige oppgjør

12. april 2015 tok stabæk turen til våryre Skien og Skagerak Arena. Bob Bradleys gutter hadde som vanlig knapt rukket å spille sammen, og vi alle var enige om at dette laget går rett i dass.

Som forventet så kom heltene best igang. Frederic og Preben så ikke annet råd enn å bli på egen halvdel, mens gutta trillet ballen frem og tilbake. Det ble ikke mange målsjanser av det, men posessionstatistikken var knusende overlegen.

Omgangens største mulighet kom etter 21 minutter. Et Espen Ruud-innlegg ble som vanlig farlig, da den ble møtt av Fredrik Nordkvelle på ti meter. ‘Kvelle banket til, men ble nektet målfeiring av en linjepassende Ville Jalasto. Han gjorde sikkert noe ulovlig. Det skulle bli hakket festligere i 2. omgang.

Allerede ti minutter ut i omgangen burde det vanket straffe på Odd, men dagens pipeblåser var ikke interessert i å gjøre det rette, etter at en stabæking egenhendig (bokstavelig talt) nektet Ardian Gashi nettsus.

Dog skulle det ikke ta lang tid før den fadesen ble rettet opp … En Ruud-corner fant veien til Steffen Hagens manke, som veiledet kula i retning kassa. Det ville ikke Giorgi Gorozia ha noe av, og strakk frem armen. Denne gangen kunne ikke den sortkledde overse forseelsen, og både fløyte og arm ble satt i bevegelse.

Ett rødt kort senere sto Ruud bak krittmerket, og hadde bare ballen og Mande Sayouba mellom seg og målet. Heistadgutten oppdrådde fjellstøtt, og sendte mann og lær i hver sin retning. Etter dette kom gjestene mer med, men vertene var ikke snauere enn at de scoret én gang til.

Det skjedde etter 75 minutter. Oddrane satset alt på en overgang, og ballen befant seg hos Ole Jørgen Halvorsen på kanten. Sjueren slo en perfekt crosser, som sørget for at Nicolai «touchet» Næss kastet seg inn i et desperat blokkeringsforsøk. Men istedenfor å sende ballen i retning sentrum, passerte den linja nærmest kiosken på bortetribunen. Det var ikke pent, men den gjengse Odder gav og gir fortsatt blaffen i akkurat det.

Dermed var mye gjort, selv om gjestene var frekke nok til å rote litt i Odds bakre rekker. Både etter 84 og 87 minutter kunne reduseringen kommet, men Sondre Rossbach er god. Så god at han sammen med ti andre sørget for at det endte 2-0.

Stabæks form

Under Bob Bradley spilte bæringene til toppkarakter, og hanket inn både poeng og lovord. Den skalla amerikaneren forlot skuta før sesongen, og mange håpet fryktet at dette ville bli en vannintagende skute. Dette er lagets fem siste kamper:

07.08: Stb – FK Haugesund 0-1

14.08: Viking – Stb 2-2

21.08: Stb – Aalesunds 3-0

28.08: Sogndal – Stb 1-1

11.09: Stb – Rosenborg 0-2

Det er betegnende at det eneste de klarer å slå er en nedrykkskamp-kollega. Bæringene bør overøse noen sarte sørlendinger med juletrøstekort når den tid kommer, for de hadde gjort seg fortjent til jumboplass om Start ikke hadde sementert den plassen. Oddsen er lav for at Stabæk spiller i provinslandsbyens blokk- og boligbyggerserie neste år.

Skader og karantener

Fredrik Semb Berge, Rafik Zekhnini og Joakim Våge Nilsen må stå over grunnet skader, mens Jone Samuelsen har fått seg ett kort for mye. Bortsett fra det, så stiller Oddegutta fulltallig.

Bæringene stiller trolig skadefritt.

Neste kamp .

Strømsgodset – Odd, Søndag 25. september kl. 18.00

Marienlyst stadion

I faresonen:

SIF: Fire gule: Mohammed Abu og Marcus Pedersen. Bismark Adjei-Boateng, Mounir Hamoud, Marius Høibråten, Flamur Kastrati og Petter Vaagan Moen.

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen og Espen Ruud. To gule: Oliver Berg, Lars-Kristian Eriksen og Rafik Zekhnini.

Dommer

Tom Harald Hagen

Til slutt

De kan kjøpe seg mye, men ikke et godt fotballag. Det virker som at det er realiteten i Holmenkollens forstad i år. I utgangspunktet skal dette være lett match, og sannsynligvis blir det slik og.

Men sannsynlighet gir oss ingenting. Det deles ikke ut poeng basert på hva som kan skje. Vi må hvertfall ikke tro det! Da vil et presset og poengsultent gjestelag hugge til med én gang, og gjøre det svært utrivelig på Falkum. For Stabæk er ikke så dårlige at de blir slått om vi spiller på halv maskin. Bare godt nok er godt nok!

Kampstart er søndag 18. september kl. 18.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum. Dørene åpnes kl. 15.00, og både hvite, blå og Frode Johnsen-fans er velkomne.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250/100 kroner betales.

25. september: godset – Odd

Pris: 100

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd. Overnatting

Pris: 200

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.