Før kampen: Odd – Start

En kampblogg med makrell på skiva!

Med bare en uke igjen til seriestart, så er det nå klart for kick-off-lørdag. Start har (sannsyligvis) motvillig tatt turen fra Kristiansand, for å bli knust av staute Telemarkinger.

Tre sentrale punkter

1: Kommer Håkon «Krykka» Opdal i den irriterende gode formen, som han pleier?

2: Hvordan er formen til Rossbach, etter flere måneders fravær?

3: Klarer Oddegutta å holde det høye tempoet som er nødvendig for å bryte ned et antatt dyptliggende Startlag?

Hvem er Start?

Sørlandets stolthet holder til i Agderhovedstaden Kristiansand. De spiller sine hjemmekamper på gjeldsnedsyltede Sør Arena, som nå holder 11.700 tilskuere. Trener er broren til ex-odder Kjetil Ruthford Pedersen; nemlig Steinar Pedersen. Posisjonen har vært hans siden novembertraktene i 2015.

Start kan spore sin historie tilbake til 1899 eller 1900, da gutteklubben Ørvarodd var i aktivitet. Deres største milepæl kom i 1902 da kjempen Odd fra Skien gjestet Gimlemoen. Der klarte de å holde storheten til 0-0. Omtrent på samme tid ble klubben Gyldenløve til, og de tok initiativ til å stifte en klubb for hele Kristiansand. Det resulterte i FK Start, senere IK Start. Det var på den tiden få lag i området, og aktiviteten kan ikke ha vært veldig stor. Den første interby-kampen ble avholdt i 1906, da Start gjestet Mandal og dro hjem med 3-1-seier. Laget deltok for første gang i cupen i 1912, men røk i 1. runde med et braktap mot et annet storlag; Fram Larvik.

Selv om Start er blant de eldre klubbene i norsk fotball ble de ikke lagt merke til før på slutten av 50-tallet. Sesongen 1959-60 var deres første i toppdivisjonen, og de gikk ned igjen på første forsøk. Laget kom seg opp igjen før 1969-sesongen, men de var ikke gode nok denne gangen heller. Sesongen 1973 var deres tredje sesong i toppen, og denne gangen holdt de seg med glans. Spillere som Svein Mathisen og Trond Pedersen sørget for at bronsemedaljene ble sendt til sørlandet for første gang. Dette var en generasjon som skulle prege norsk fotball i mange år, og det var i denne perioden begrepet Makrellfotball ble satt i live. Bronsemedaljene fant samme vei i 1975, og i 1978 sto Start for første gang på toppen av podiet. I 1980 gjentok de den samme bragden, men etter dette gikk det nedover. I 1987 var eventyret over. Det skulle ikke ta langt tid før de var tilbake, men 90-tallet var et turbulent tiår for sørlandsklubben. De hentet bronsen i 1991 og 1992, men i 1996 ble nivå to nok en gang en del av hverdagen. Der ble de værende til 1999, da strømsgodset måtte kapitulere i kvalifiseringen.

2000-tallet har vært en real heisatur for alle med hjertet i Start. Laget har tatt turen opp og ned en rekke ganger, men de klarte å hanke inn sølvmedaljen i 2005. De var nyopprykkede og sjokkerte alle selv om de tapte gullet på målstreken. Deres siste opprykk var i 2012, og har siden den gang hatt store vansker med å holde spill og økonomi på Tippeliganivå. Senest ifjor reddet de seg med et nødskrik, da de kom seirende ut av kvalikfinalen mot FK Jerv.

Kjente spillere som Petter Belsvik, Espen Johnsen og Claus Eftevaag har akslet den sorte og gule drakta. Det har også Odderne Bård Borgersen, Stefan Bärlin, Petter Bruer Hanssen, Espen Hoff, Christer Kleiven, Morten Knutsen, Tommy Svindal Larsen, Kjetil Ruthford Pedersen og Alex Valencia.

Meritter:

Seriegull: 2 (1978, 1980)

Første kamp

Odd og Start har en lang historie sammen; så også i treningskampsammenheng. Det første oppgjøret av vennskapelig slag på Falkum fant sted for ganske nøyaktig førti år siden. 27. mars 1977 var datoen. Dette var i sørlendingenes storhetsperiode, og det var et topplag som dro til Skien. Odd hadde på sin side såvidt mistet opprykk til toppen den foregående sesongen, og satset hardt på å klare det i ’77.

Hvorvidt spillet viste divisjonsforskjell vites ikke, men om vi skal dømme etter resultatet så ble det et spennende oppgjør. Halvor Sønstebø og Tony Moen scoret Odds mål, men det holdt dessverre ikke da de gule sendte kula over linja tre ganger.

Den historiske duellen

Start er et av de tetteste bekjentskapene vi har; så også i vennskapelig sammenheng. Dessverre har det ikke vært et bekjentskap i Odds beste favør, og av 20 kamper så har dagens gjester vunnet 10. Men de siste årene så har styrkeforholdene snudd, og gutta har med sine fem triumfer knappet inn. Og det har hovedsakelig skjedd på hjemmebane, hvor tallet tre representerer både hjemme- , borte-, og poengdelingsfavør. Også i målprotokollen har gutta nærmet seg noe, men likevel forteller tallene 23-32 om en liten historisk avstand.

Forrige oppgjør

For bare to sesonger siden tok Start turen til et vinterkaldt Telemark, for å møte vårt da nybakte bronselag. Startingene hadde på sin side såvidt unngått nedrykk, og hadde nok ikke større forhåpninger for den nært forestående sesongen.

Oddrane skred til verks med liv og lyst, og gav ikke gjestene mange sjanser. Riktignok tok det 66 minutter før kampens første og eneste scoring kom, men det var både fortjent og i så måte et skikkelig Odd-mål. På omtrent slagne 66 gikk kula ut til kanten, inn i boksen, på spiss’ panne, og ned i Jone Kanones føtter. Bang, og 1-0. Selv Dagbladets Morten Pedersen trakk frem superlativene, og det skjer ikke hver dag i Skienstraktene! Joneis’ nettsus ble for mye for Momsa Mjeldes gutter, og da tandemsyklende kronisk konkursklubbspillere tråkket seg hjemover, så var det ingen tvil om at kampen hadde vært mellom topp og bunn.

Sesongen så langt

Etter fjorårets nedrykk har klubben vært preget av mye utenomsportslig bråk. Men på banen har de vist at de har ambisjoner også denne sesongen. Det har Vindbjart(3-1), Mjøndalen (4-0), Levanger (1-0), Ulf (5-1) og Jerv (3-1) fått erfart. Poengdeling mot Viking er heller ikke ueffent.

Utilgjengelige spillere

Jone med hodet, Viljar Myhra og Fredrik Semb blir ikke med grunnet henholdsvis skade, landsen og landsen, men eller så skal alle være klare.

Hvordan det står til på sørlandet vites ikke.

Neste kamp

Rosenborg – Odd

02.04.2017,kl. 20.00.

Lerkendal Stadion

Dommer

Tør vi håpe på en hjemmedommer?

Til slutt

Så er vi én kamp unna årets festligste måneder. Vi går inn i en uke preget med nærmest toppløs naiv optimisme, og kanhende det er en god grunn til det. Men generalprøven gjenstår, og om vi skal sende gladmongistene gjennom taket så må gulltaktene på bordet også nå.

Men selv om vi møter en kaosklubb, så er det gjester som beviselig kan når det ikke må. Vårens resultater viser at Start ikke er en kasteball, og de vil garantert vise seg frem også denne gangen. Derfor må Deilef og gjengen holde konsentrasjonen oppe i samfulle nitti minutter! Odd skal være et bedre lag, men man skal ikke senke seg mye før Start kan yppe seg.

Kampstart er lørdag 25. mars kl. 16.00. Dette er også Fort Falkums sesongåpning! Fra kl. 14.00 kan du tre inn på verdens triveligste supporterpub, og som alltid blir det grillings og gøy. Vi holder også oppe etter kampslutt, frem til arrangementet på Parkbiografen starter.

Kommende turer

rosenborgodd

stabaekodd

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd