Før kampen: Odd – Start

Ikke forvent noen gavepakker i år, Start!

Takk for kampen, Tollnes! Det må vi får si, som et lite plaster på 5-0-såret. Riktignok er nok de hundretusener av kronasjer som ramlet inn plaster nok i seg selv, men vi vil jo være på godfot med våre lillebrødre. Det var aldri tvil om hvor avansementet skulle ta veien, for distansen mellom Tippeliga og 4. divisjon var gapende.Gutta hadde stålkontroll på kampen, og det er ikke uten grunn at vertenes keeper også var vertenes bestemann.

Og det er ikke umulig at det blir tilfellet neste helg og. For da kommer et haltende startlag til Skien, som denne sesongen må kjempe med nebb og klør for å unngå nedrykk. Jeg tror Start kommer med dette laget: Håkon Opdal – Jens Kristian Skogmo, Alex De John, Rolf Daniel Vikstøl, Henrik Robstad – Espen Børulfsen, Chidiebere Nwakali, Gudmundur Kristjansson, Robert Sandnes – Espen Hoff, Lasse Sigurdsen. Jeg har ikke rukket å se Start mye etter Pedersens inntreden, men det skal være et lag som er opptatt av å stramme inn bakover. Dette skal i utgangspunktet være grei skuring for et Oddlag i form. Hverken Vikstøl eller De John er verdens beste midtstoppere, og de vil få problemer om trykket i boksen blir stort. Derfor blir det viktig at indreløperne og motsatt kant fyller opp rundt Occéan, slik at nedfallet rundt kanadieren blir plukket opp.

Om Idrettsklubben Start

Sørlandets stolthet holder til i Agderhovedstaden Kristiansand. De spiller sine hjemmekamper på gjeldsnedsyltede Sør Arena, som nå holder 11.700 tilskuere. Etter flere år bak roret ble Mons Ivar Mjeldet satt av toget sist sommer, og han ble etterfulgt av ex-odderne Bård Borgersen og Matthias Christer Andersson. Til tross for den tunge ballasten ble disse veid for lette i november, og inn ble Steinar «bror til ex-odder Kjetil» Pedersen hentet.

Stadion Sør Arena

Start kan spore sin historie tilbake til 1899 eller 1900, da gutteklubben Ørvarodd var i aktivitet. Deres største milepæl kom i 1902 da kjempen Odd fra Skien gjestet Gimlemoen. Der klarte de å holde storheten til 0-0. Omtrent på samme tid ble klubben Gyldenløve til, og de tok initiativ til å stifte en klubb for hele Kristiansand. Det resulterte i FK Start, senere IK Start. Det var på den tiden få lag i området, og aktiviteten kan ikke ha vært veldig stor. Den første interby-kampen ble avholdt i 1906, da Start gjestet Mandal og dro hjem med 3-1-seier. Laget deltok for første gang i cupen i 1912, men røk i 1. runde med et braktap mot et annet storlag; Fram Larvik.

Selv om Start er blant de eldre klubbene i norsk fotball ble de ikke lagt merke til før på slutten av 50-tallet. Sesongen 1959-60 var deres første i toppdivisjonen, og de gikk ned igjen på første forsøk. Laget kom seg opp igjen før 1969-sesongen, men de var ikke gode nok denne gangen heller. Sesongen 1973 var deres tredje sesong i toppen, og denne gangen holdt de seg med glans. Spillere som Svein Mathisen og Trond Pedersen sørget for at bronsemedaljene ble sendt til sørlandet for første gang. Dette var en generasjon som skulle prege norsk fotball i mange år, og det var i denne perioden begrepet Makrellfotball ble satt i live. Bronsemedaljene fant samme vei i 1975, og i 1978 sto Start for første gang på toppen av podiet. I 1980 gjentok de den samme bragden, men etter dette gikk det nedover. I 1987 var eventyret over. Det skulle ikke ta langt tid før de var tilbake, men 90-tallet var et turbulent tiår for sørlandsklubben. De hentet bronsen i 1991 og 1992, men i 1996 ble nivå to nok en gang en del av hverdagen. Der ble de værende til 1999, da strømsgodset måtte kapitulere i kvalifiseringen.

2000-tallet har vært en real heisatur for alle med hjertet i Start. Laget har tatt turen opp og ned en rekke ganger, men de klarte å hanke inn sølvmedaljen i 2005. De var nyopprykkede og sjokkerte alle selv om de tapte gullet på målstreken. Deres siste opprykk var i 2012, og de har siden den gang hatt store vansker med å holde spill og økonomi på tippeliganivå. Senest ifjor reddet de seg med et nødskrik, da de kom seirende ut av kvalikfinalen mot FK Jerv.

Kjente spillere som Petter Belsvik, Espen Johnsen og Claus Eftevaag har akslet den sorte og gule drakta. Det har også Odderne Bård Borgersen, Stefan Bärlin, Petter Bruer Hanssen, Espen Hoff, Christer Kleiven, Morten Knutsen, Tommy Svindal Larsen, Kjetil Ruthford Pedersen og Alex Valencia.

Head to head

Opp igjennom årene så har Odd og Start blitt gamle kjenninger. For ved hele 42 anledninger har lagene kjempet om poeng, og det er i historiske sammenhenger en jevn batalje. For 16 av kampene har endt med Odd-seier, mens 18 har endt med Start-triumf. Åtte kamper har endt med poengdeling. 106 mål har blitt scoret, noe som fordeler seg 55-51 i Telemarkingenes favør. I Skien er tallene like jevne, om enn med en liten endring av maktbalanse. For her står Odd sterkest med sine ti seire, som såvidt slår Starts åtte. Tre ganger har lagene gått til sitt med ett poeng. 33-24 er tallene i målprotokollen, og det er Oddegutta som står sterkest.

Starts form

Etter en fjorårssesong som endte i nesten-katastrofe, så Starterne seg nødt til å gjøre endringer. Med Steinar Pedersen bak roret ønsker klubben å komme på rett kjøl, og dette er lagets fem siste kamper:

13.03: IKS – Lillestrøm 1-1

18.03: Tromsø – IKS 0-0

02.04: IKS – Viking 0-1

10.04: IKS – Molde 1-1

14.04: Donn – IKS 0-8

Fjoråret tatt i betraktning, så er dette en solid forbedring. Laget hadde naturligvis ønsket seg en serieseier, men står med flere respektable resultater i beltet. Det er riktignok ikke topp-takter som vises, men laget forteller med dette at de akter å holde seg i Tippeligaen.

Forrige oppgjør

Sommeren var på sitt heteste, da Oddegutta slengte Starterne på slakterbenken. 19. juni var Tippeligaen på vei inn i sin trettende runde, og tabellen begynte å sette sitt preg. Gjestene hadde funnet sin vante plass i bunnen, mens vertene luktet på medaljeplass.

Ikke stort skjedde i innledningen. Begge lag var opptatt med tannføling, hvertfall frem til 30 minutter var passert. Og da dansen kom i gang, ble det skikkelig gøy!

Da halvtimen nærmet seg, ble Oddegutta rettmessig tildelt straffespark. En Starter sparket ballen opp i hånda på en annen Starter, og det er som kjent ikke lov. Bak straffemerket ventet Olivier Occéan. Målmaskinen tok sats, sendte krykka i retning sykehuset, ballen i retning Fort Falkum, og Odd opp i ledelsen.

To minutter senere ble Odd igjen (rettmessig) tildelt en dødball; denne gangen en corner. Som vanlig ble denne ivaretatt av cornermaestro Espen Ruud, som så akkurat hvor ballen kunne utgjøre mest fare. Den befant seg snarlig på fem meter, midt foran mål, der Lars Kristian Eriksen ventet. Sistnevnte hadde aldri scoret mot andre enn gamleklubben LSK, men én gang må jo bli den første. Han satt hodet til, og banket ballen bak Håkon «au, KNEET!» Opdal.

Denne ledelsen skulle dessverre ikke vare lenge. Jubelen hadde knapt nok rukket å lagt seg da Start pumpet ballen oppover. Fredrik Oldrup Jensen gjorde en sjelden feil da han headet bakover istendenfor fremover, og sendte Espen Børulfsen igjennom. At «Børulf» har vært i denne situasjonen før var ikke vanskelig å se, da han enkelt vippet ballen over Rossbach.

Men en innholdsrik første omgang var ikke over. Tre minutter før hvilen fikk Jone Samuelsen ballen på 35-40 meter, driblet seg igjennom hele makrellstimen, før han i steget limte ballen i krysset. Så jævla enkelt, og så sinnsvakt deilig. Enkelt når du kan det, heter det vel .

Oddegutta var ivrige på å avgjøre kampen så tidlig som mulig, og allerede seks minutter etter pausa lå dagens fjerde Oddeball i nettet. Nok en gang som et resultat av en Ruud-corner, som denne gang gikk rett i kassa. Alle jublet som besatt, satte hus og unger på Odd-seier, og trodde at dette var i boks.

Trodde vi.

For dommeren hadde sett noe. Hva han hadde sett var, er, og vil aldri bli, lett å bli klok på. Men noe hadde han sett, som sørget for at satt fløyte til munn. Kan det ha vært en hallusinasjon? Hva slags sopp beriket han seg med før kampen? Det er ikke lett å bli klok på.

Lufta gikk litt ut av kampen etter dette, og det var ikke stort som skjedde de påfølgende minuttene. Men startingene forstod etterhvert at det var de som lå under, og som måtte ta initiativet. Og da vertenes generøsitet nok en gang var på sitt høyeste, slo de til. Et innlegg fra høyre nærmet seg nærmeste stolpe, og uten press skulle Sondrebass bare plukke ned ballen. Så ble ikke tilfellet, og ballen forsvant gjennom hanskene som var like glatte som E18 på vinterstid. Bak ventet Mathias Vilhjalmsson, som ikke kunne gjøre feil her.

Dermed så vi konturene av noen avslutningsminutter med mer spenning enn godt er. Ballen føyk fram og tilbake, og både Odd og Start fikk sine muligheter. Men som tidligere i omgangen, så var det pipeblåseren som skulle komme i fokus.

Etter 88 minutter var det nok ikke like vanskelig å se hvorfor mannen fra denne underfundige dommerrasen satt fløyte til munn og pekte mot straffemerket. Steffmeister har alltid rett, men denne gang måtte til og med vi vedgå at håndteringen av Start-angriperen var litt vel bokstavelig. Gjestenes Lars Jørgen Salvesen steppet opp, og klarte såvidt å sende ballen under Rossbach. Dermed endte enda et hjemmeoppgjør med poengdeling, noe den gjengse Falkumgjenger på den tiden var passelig lei av.

Skader og karantener

I Startleiren er Uduak Idemokon, Daniel Aase og Andreas Hollingen ute. Tapio Heikkilä er usikker, men ellers skal laget være fulltallig.

Fagermo kan velge av en nesten skadefri tropp, men må se an Fredrik Semb, Jone Samuelsen og Ardian Gashi.

Neste kamp

Sogndal Odd, onsdag 20. april kl. 19.00

Fosshaugane Campus

I faresonen:

SIL: Ingen

Odd: To gule: Espen Ruud

Dommer

Kai Erik Steen

Til slutt:

Kampstart er søndag 17. april kl. 20.00. Som alltid så er du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 17.00. Her vil det bli god stemning, og selveste Frode Johnsen stikker innom! Aldersgrense er 18 år.

PS: Bli med på bortetur! De kommende ukene har mange spennende turer å by på, og vi ønsker deg velkommen på bussene som tar deg til Stabæk (1. mai), Sarpsborg (20. mai) og Vålerenga (3. juli). Vi vil også arrangere busstur til cupkampen mot FK Tønsberg (27. april), og sender ut informasjon så snart det er klart.